Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009
Εννέα ακόμη τραπεζικά "λουκέτα" στις ΗΠΑ
Με τις νέες χρεοκοπίες, ο συνολικός αριθμός των αμερικανικών τραπεζών που έχουν καταρρεύσει από τις αρχές του 2009 ανέρχεται πλέον στις 115. Είναι η πρώτη φορά σε διάστημα 17 ετών που ο αριθμός υπερβαίνει τις 100.
Οι εννέα τράπεζες, θυγατρικές του ιδιωτικού ομίλου FBOP Corp., διέθεταν στις 30 Σεπτεμβρίου συνολικά πάγια αξίας 19,4 δισ. δολαρίων και καταθέσεις ύψους 15,4 δισ. δολαρίων, το σύνολο των οποίων θα αναλάβει η Bank of Minneapolis, σύμφωνα με την FDIC. Το κόστος για το Ταμείο Ασφάλισης Καταθέσεων εκτιμάται στα 2,5 δισ. δολάρια.
Αναλυτικά, οι τράπεζες του ομίλου FBOP που κατέρρευσαν ήταν οι: Bank USA (Phoenix), California National Bank (Los Angeles), San Diego National Bank (San Diego), Pacific National Bank (San Francisco), Park National Bank (Chicago), Community Bank of Lemont (Lemont, Ill), North Houston Bank (Houston), Madisonville State Bank (Madisonville- Texas), και Citizens National Bank (Teague-Texas).
http://www.capital.gr/Articles.asp?id=843773
Σημ.axinosp:Κρίμα ρε γαμώτο !!
Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009
Απώλειες στη Wall μετά τα μάκρο
Διεύρυναν τις απώλειες τους οι βασικοί δείκτες της Wall Street μετά τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας για τις καταναλωτικές δαπάνες το Σεπτέμβριο και την καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Οκτώβριο.
Συγκεκριμένα, οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ σημείωσαν πτώση το Σεπτέμβριο, καθώς διακόπηκε το πρόγραμμα απόσυρσης ενώ συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν μια προβληματική αγορά εργασίας και μια πιστωτική κρίση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου της χώρας, το προσωπικό εισόδημα για το Σεπτέμβριο παρέμεινε σταθερό σε σχέση με τον Αύγουστο, ενώ η δαπάνη τον περασμένο μήνα μειώθηκε κατά 0,5%. Οι οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, είχαν κάνει εκτιμήσεις ότι το εισόδημα θα παρέμενε σταθερό και ότι η δαπάνη θα μειωνόταν κατά 0,5%.
Σημειώνεται πως η κατά 0,5% πτώση της καταναλωτικής δαπάνης ήταν η μεγαλύτερη από το Δεκέμβριο του 2008, όπου η ύφεση βρισκόταν στο χειρότερό της σημείο. Η δαπάνη ενισχύθηκε 1,4% τον Αύγουστο και αποδίδεται στο πρόγραμμα απόσυρσης αυτοκινήτων.....
http://www.capital.gr/Wall.asp?id=843417
Σημ.axinosp:Ρε να μην χαρούν οι Αμερικάνοι ούτε μια μέρα με το "τέλος" της ύφεσης που για εκατοστή φορά έχουν αναγγείλει !!
Ραδόνιο και TVX Gold του Σόρος
την μεγαλύτερη συγκέντρωση ραδονίου στον Ελληνικό χώρο και
συγκεκριμένα στο χωριό Νεράιδα Θεσπρωτίας. Η μέτρηση ήταν 9550
Μπεκερέλ ανά τετραγωνικό μέτρο και με όριο επιφυλακής τα 150 !
Παρόμοιες υψηλές μετρήσεις είχαμε και στις περιοχές Σερρών,
Θεσσαλονίκης, Μύκονου, Καβάλας, Ικαρίας, Λέσβου, Φθιώτιδα, Λουτράκι,
Νιγρίτα, Σουρωτή (1), κλπ. Το ραδόνιο είναι φυσικό ραδιενεργό στοιχείο
και για όσους γνωρίζουν, αποτελεί ένδειξη για την ύπαρξη στο υπέδαφος
των άνω τουλάχιστον περιοχών ΟΥΡΑΝΙΟΥ. Στο όρος Παγγαίο στην Καβάλα
επίσης υπάρχει ήδη έντονο ενδιαφέρον από ξένο επενδυτή για την
εξόρυξη των τεράστιων κοιτασμάτων χρυσού.
Στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής ήδη έχει ξεκινήσει η εκμετάλλευση του εκεί
υπεδάφους από την TVX Gold του George Soros, η οποία περιέχει αρκετό
χρυσό, αλλά και ουράνιο !!!.
Εμείς ερωτάμε..... ΠΟΙΟΣ ΤΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ;
Μία απόρρητη έκθεση που ήρθε στο φως με δημοσίευμα της εφημερίδας
«Επενδυτής» στις 23/2/96, αναφέρει για τα αποτελέσματα των μετρήσεων
του ΙΓΜΕ. Γύρω στο ποσό των 100 τρισεκατομμυρίων δραχμών εκτιμάται η
αξία των κοιτασμάτων ουρανίου και άλλων σπανίων μετάλλων για
δορυφόρους και πυραύλους. Το κείμενο της έρευνας υπογράφεται από επτά
διακεκριμένους Έλληνες επιστήμονες και κάνει λόγο για κοίτασμα
ουρανίου που περιέχει 300 εκατομμύρια τόνους με συμπύκνωμα ουρανίου
16%, καθώς και σπάνια άλλα ορυκτά όπως ρουτίλιο, λουτέσιο και
λανθάνιο, που έχουν εξαιρετικά ειδικές χρήσεις στην κατασκευή
πυραυλικών συστημάτων. Αναφέρεται ΜΟΝΟΝ για την περιοχή του όρους
Σύμβολο του νομού Καβάλας. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα
ουρανίου ΔΙΕΘΝΩΣ. Η αξία του εμπλουτισμένου ουρανίου 235 στην διεθνή αγορά
(το 1998) ήταν 20.000 δολάρια το γραμμάριο !.
Βάσει των παραπάνω, με κάθε επιφύλαξη και σύμφωνα με υπολογισμούς από
τα παραπάνω. εμπεριέχονται 48 εκατ τόνοι ουρανίου προς 20δις δολάρια ο
τόνος δηλ. συνολικά $ 960.000.000.000.000.000 (τα μηδενικά είναι σωστά
και είναι : 960 τετράκις εκατομμύρια δολάρια !!!!
ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΝ $ 96.000.000.000
Διαβάστε το δυνατά (96 δισεκατομμύρια δολάρια) !!!!
ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΠΙΟ ... ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΦΤΩΧΟΙ ....
Να γιατί θέλουν λοιπόν τη Μακεδονία....
ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΛΕΦΤΕΣ ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;
Δ Ι Α Δ Ω Σ Τ Ε Τ Ο ........
Fitch, Moody's και έπεται S&Ρ
Το παράδειγμά τους αναμένεται να ακολουθήσει τις προσεχείς ημέρες και ο «τρίτος της παρέας» των οίκων αξιολόγησης, η Standard & Poors.
Παρόλο που το κύρος των οίκων αξιολόγησης έχει τρωθεί μετά το ξέσπασμα της πρόσφατης χρηματοπιστωτικής κρίσης, οι αξιολογήσεις τους συνεχίζουν να επηρεάζουν τους μεγάλους θεσμικούς επενδυτές, οι οποίοι αναχρηματοδοτούν κατά κύριο λόγο το υπέρογκο δημόσιο χρέος της χώρας μας. Από τα 60 δισ. ευρώ που έχει δανειστεί φέτος το Δημόσιο τα μισά περίπου απ' αυτά έχουν εισρεύσει από το εξωτερικό.
Η πίεση που δέχονται τα ελληνικά ομόλογα από τα «προειδοποιητικά σινιάλα» των διεθνών οίκων έχει γίνει ήδη ορατή. Οι τιμές τους έχουν υποχωρήσει με αποτέλεσμα οι αποδόσεις τους (επιτόκια) να αυξηθούν αποκλίνοντας από τις αντίστοιχες των ευρωπαϊκών ομολόγων. Χθες μετά την ανακοίνωση της Moody's το περιθώριο (δηλαδή η διαφορά της απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου από αυτήν του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου) διευρύνθηκε στο 1,42%.
Για την προειδοποίηση της υποβάθμισης η Moody's επικαλέστηκε χθες τη δραματική επιδείνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 12,5% του ΑΕΠ. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπακωσταντίνου συνέδεσε τη στάση των ξένων οίκων με την αξιοπιστία των στοιχείων και εξήγγειλε τη δημιουργία μιας επιτροπής, η οποία θα φροντίσει ώστε να αποτυπωθεί η πραγματική δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.
Ερωτήματα για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα
Ο αναλυτής της Moody's Αρνό Μαρές στη χθεσινή ανακοίνωση επισημαίνει ότι η επιδείνωση της δημοσιονομικής θέσης εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας και το πρόβλημα θα διογκωθεί λόγω του λιγότερο ευνοϊκού παγκόσμιου οικονομικού περιβάλλοντος στο μέλλον. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η νέα ελληνική κυβέρνηση, η οποία ανέλαβε στις 4 Οκτωβρίου, αποκάλυψε αναθεωρημένα στοιχεία για το έλλειμμα του 2008 και 2009, τα οποία δείχνουν απότομη επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις. Παρά το γεγονός ότι η ύφεση που πλήττει την Ελλάδα είναι λιγότερο σοβαρή από ό,τι σε άλλες αναπτυγμένες οικονομίες, το εκτιμώμενο για το 2009 έλλειμμα έχει αναθεωρηθεί προς τα άνω, πιθανά έως και στο 12,5%. Αυτό το επίπεδο είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με την προηγούμενη σχετική εκτίμηση και σημαντικά υψηλότερο από το μέσο όρο της ευρωζώνης. Το μέγεθος της αναθεώρησης εντείνει τις εδώ και καιρό ανησυχίες της Moody's για τη διαφάνεια και αξιοπιστία των επίσημων στατιστικών στοιχείων στην Ελλάδα».
Ο διεθνής οίκος προειδοποίησε ακόμη και για τους κινδύνους που απορρέουν από το μεγάλο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, το οποίο έχει «μεταφραστεί» σε εξίσου μεγάλα ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (έως και στο 14% του ΑΕΠ). *
http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=96815
Τριπλασιάστηκε το αμερικανικό έλλειμμα
Το έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού των ΗΠΑ τριπλασιάστηκε, φθάνοντας σχεδόν το 1,4 τρις δολάρια το οικονομικό έτος 2009, εν μέσω της χειρότερης κρίσης από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης, σύμφωνα με την ειδική υπηρεσία του Κογκρέσου.....
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=89934
Σημ.axinosp:Τα λυκόρνια μυρίστηκαν ψητό και θα ζητάνε παραπάνω επιτόκιο ενώ για την Αμερική η δικιά της Οικονομία που είναι στο χείλος της κατάρρευσης θα φιγουράρει πάντα στο ΑΑΑ απο τις παραπάνω Αμερικάνικες εταιρείες αξιολόγησης !!
Στο 9,7% η ανεργία στην Ευρωζώνη το Σεπτέμβριο
Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 1999 εκτινάχτηκε η ανεργία στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Συγκεκριμένα, το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 9,7% από 9,6% τον προηγούμενο μήνα. Αυτό σημαίνει ότι επισήμως άλλα 184.000 άτομα έμειναν χωρίς δουλειά από τον Αύγουστο.
Στο σύνολο των 27 χωρών της ΕΕ, το ποσοστό αυξήθηκε, επίσης οριακά, στο 9,2% από 9,1%, καθώς επιπλέον 286.000 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των σχετικών στοιχείων, τον Ιανουάριο του 2000.
Περίπου 22,123 εκατ. άνθρωποι είναι επισήμως άνεργοι στην ΕΕ, εκ των οποίων τα 15,234 εκατ. στις χώρες της Ευρωζώνης. Από τον Σεπτέμβριο του 2008, υπολογίζεται ότι έχουν έχουν χαθεί 5 εκατ. θέσεις εργασίας στην Ευρώπη, εκ των οποίων οι 3,2 εκατ. θέσεις στην ευρωζώνη. Το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας είναι στη Λετονία (19,7%) και ακολουθεί η Ισπανία με 19,3%. Το χαμηλότερο ποσοστό κατεγράφη στην Ολλανδία με 3,6%.
http://www.emea.gr/default.asp?ElementId=67540
Σημ.axinosp:Η Ελλάδα δεν έχει δώσει στοιχεία για την ανεργία στην Eurostat από τον Ιούνιο . Ακόμα μία πρωτιά του Ελληνικού Δημοσίου και της περίφημης Στατιστικής του Υπηρεσίας !!
"Ερώτηση - απορία για τα Καλάσνικοφ"
Ο κάθε γεμιστήρας έχει 30 σφαίρες, άρα οι 2 ένοπλοι άδειασαν 3 γεμιστήρες ενώ έριξαν και 10 σφαίρες από έναν τέταρτο.
Πόση ώρα θέλει κάποιος (που...
δεν είναι commando) να αλλάξει γεμιστήρα σε ένα (στην καλύτερη περίπτωση) καλοσυντηρημένο καλάσνικοφ;
Ποια είναι η ταχύτητα βολής 1 καλάσνικοφ;
Η ανάδραση από την εκπυρσοκρότηση δεν επηρρεάζει την σκόπευση;
Εν κατακλείδι είναι δυνατόν, καθαρά από πλευράς χρόνου, κάποιος να αδειάσει έναν γεμιστήρα, να αλλάξει, να αδειάσει και τον δεύτερο, να μην χάσει την σκόπευση του λόγω ανάδρασης και όλα αυτά να διαρκέσουν 30 δευτερόλεπτα;;;"
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
http://troktiko.blogspot.com/2009/10/blog-post_7905.html
Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009
Ληστές
Γιατί κύριε Χρυσοχοΐδη;
Γιατί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επικηρύσσει τρεις ληστές τραπεζών και δεν επικηρύσσει αυτούς που έριξαν βιτριόλι στην Κωνσταντίνα Κούνεβα; Είναι υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ή υπουργείο Προστασίας των τραπεζών;
http://pitsirikos.blogspot.com/
ΗΠΑ: Αλμα του ΑΕΠ 3,5%
Με την παγκόσμια οικονομία να μαστίζεται ακόμα από την χειρότερη κρίση μεταπολεμικά, οι όποιες ενδείξεις ανάκαμψης της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο δημιουργούν ελπίδες για καλύτερες ημέρες από το Λονδίνο μέχρι το Ρίο ντε Τζανέιρο κι από το Πεκίνο μέχρι την Αθήνα.
Πόσο μάλλον, όταν οι «ενδείξεις» σηματοδοτούν το τέλος της ύφεσης που μάστιζε τις ΗΠΑ από τα τέλη του 2008.
Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη φανέρωσαν ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας σε όλους τους τομείς: στις καταναλωτικές δαπάνες, τις εξαγωγές, την κατασκευαστική δραστηριότητα.
Όπως φαίνεται από τη δυναμική της οικονομίας οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης θα διατηρηθούν και στο διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2009 κι ως τούτου θα εκπληρωθεί το κριτήριο των δυο διαδοχικών τριμήνων ανάπτυξης προκειμένου το τέλος της ύφεσης να αναγνωριστεί κι επισήμως.
Το ζητούμενο όμως δεν είναι η τύποις έξοδος από την ύφεση τόσο για τις ΗΠΑ, όσο και για τον υπόλοιπο πλανήτη που βασίζει τις ελπίδες του για ενίσχυση της ευημερίας του στις καταναλωτικές ορέξεις των Αμερικανών, αλλά μια σταθερή αναπτυξιακή πορεία για την οικονομική υπερδύναμη.
Ως προς αυτό, πολλοί οικονομικοί αναλυτές έχουν τις ενστάσεις τους και προειδοποιούν ότι ένας... κούκος (η αύξηση του ΑΕΠ) δεν φέρνει την άνοιξη.
Η ανέλπιστα θετική επίδοση του γ’ τριμήνου αποδίδεται από το σύνολο των αναλυτών στο πακέτο στήριξης της κυβέρνησης Ομπάμα μέσω του οποίου διοχετεύτηκαν εκατοντάδες δισ. δολάρια στην οικονομία.
Ενδεικτικά, η άνοδος των καταναλωτικών δαπανών αποδίδεται στο μέτρο της απόσυρσης που ίσχυσε τους περασμένους μήνες με χρηματοδότηση της Ουάσιγκτον, η οποία είχε ως στόχο τη στήριξη των αυτοκινητοβιομηχανιών.
Μόνο που το μέτρο αυτό έχει πλέον λήξει, οι ΗΠΑ δεν έχουν περαιτέρω δημοσιονομικά περιθώρια για ένα νέο πακέτο. Ως συνέπεια, οι οικονομικοί αναλυτές διερωτούνται πότε θα αρχίσουν να ξεφτίζουν οι ευεργετικές συνέπειες του πακέτου Ομπάμα.
Ιδιαίτερα από τη στιγμή που τα επιτόκια θα αρχίσουν και πάλι να παίρνουν την ανιούσα. Ήδη, μερίδα αναλυτών επισημαίνει ότι η σημαντική αύξηση του ΑΕΠ στο γ’ 3μηνο αποτελεί κομβικό σημείο στη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ, η οποία χαρακτηρίζεται από μηδενικά επιτόκια εδώ και σχεδόν ένα χρόνο.
Αυτό που πονοκεφαλιάζει κυβέρνηση κι αναλυτές είναι πώς θα αντιδράσει η αγορά όταν τα επιτόκια πάρουν εκ νέου την ανιούσα;
Θα σημειωθεί διόρθωση στις μετοχές που πραγματοποιούν ένα εντυπωσιακό ράλι από τον περασμένο Μάρτιο;
Θα στραγγαλιστεί εν τη γενέσει της η ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων;
Θα παγώσει εκ νέου η κατανάλωση;
Αυτά είναι μερικά, μόνο, από τα ερωτήματα που ζητούν απάντηση και που ρίχνουν σκιά στις υψηλές προσδοκίες μετά την ανακοίνωση των σημερινών στοιχείων.
Τα τελευταία μαντάτα από το μέτωπο της πραγματικής οικονομίας δεν είναι ανάλογα ενθαρρυντικά: η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Οκτώβριο, δηλαδή ένα μήνα μετά το «χρυσό» γ’ 3μηνο, πραγματοποίησε θεαματική βουτιά αντανακλώντας αφενός το φόβο της ανεργίας, η οποία αγγίζει το 10% και βαίνει αυξανόμενη, κι αφετέρου την ανησυχία για την επόμενη μέρα μετά το πακέτο στήριξης Ομπάμα.
Για τον «γκουρού» των αγορών, Εντ Γιαρντένι, υπάρχει μια ακόμα πηγή μεγάλης ανησυχίας: οι αμερικανικές τράπεζες δεν δανείζουν. Παρόλο που σε σχέση με πέρσι έχουν αυξήσει τις καταθέσεις τους συνολικά κατά 461,5 δισ. δολ. με μηδενικό για τις ίδιες κόστος, λόγω των μηδενικών επιτοκίων, και που έχουν αντλήσει από την αγορά κεφάλαια συνολικού ύψους 250 δισ. δολ., οι αμερικανικές τράπεζες έχουν μειώσει τις χορηγήσεις δανείων κατά 600 δισ. δολ. σε ετήσια βάση! Όπως σημειώνει ο κ. Γιαρντένι, δεν δανείζουν γιατί φοβούνται ότι θα χάσουν τα λεφτά τους.
Με άλλα λόγια, χωρίς πίστωση και κρατική χρηματοδότηση αλλά με υψηλή ανεργία, η ύφεση για τον μέσο Αμερικανό έχει τελειώσει μόνο στα χαρτιά.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=19975145
Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009
ΟΙ 3 ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΕΣ
Οδηγούν τον Άγγλο στην καλύβα με το κρασί, αρχίζει να πίνει δεν φτάνει ούτε στη μέση οπότε τον τρώνε.
Aκολουθεί ο Γάλλος το ίδιο και αυτός.
Eρχεται η σειρά του Ελληνα. Μπαίνει στην καλύβα και μετά από πέντε ώρες βγαίνει τρεκλίζοντας αφού έχει πιεί όλο το κρασί. Τον πηγαίνουν στη δεύτερη καλύβα με το λιοντάρι, μετά από λίγο ακούγονται βρυχηθμοί, κραυγές, ουρλιαχτά και μετά από τρεις ώρες βγαίνει ο Ελληνάρας με σχισμένα ρούχα, γρατζουνισμένος, φέσι ακόμα από το μεθύσι, οπότε λέει στον αρχηγό :
- Πήγαινέ με τώρα στη γιαγιά σου να της βγάλω το αγκάθι από το πόδι.
SOS! Εφιάλτης… Επισήμως πλέον, οι πρώτοι νεκροί από το εμβόλιο H1N1. Τι συμβαίνει;
http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com/2009/10/sos-h1n1.html
ΚΚΕ: Το ν/σ για τους δανειολήπτες διευκολύνει τις τράπεζες
Πιο αναλυτικά προσθέτει: «Με τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις η ζωή της λαϊκής οικογένειας τίθεται σε συνεχή επιτήρηση από τους τραπεζίτες, προκειμένου να διασφαλίσουν με κάθε μέσο τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που μπορεί να πληρώσει. Ανοίγει ο δρόμος για να δεσμεύσουν οι τράπεζες ακόμα και μέρος του μισθού του οφειλέτη που προορίζεται για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών επιβίωσης. Ανοίγει ο δρόμος για εκτεταμένη εκποίηση ακίνητης περιουσίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και μάλιστα με τη φαινομενική συναίνεση του οφειλέτη».
Παράλληλα ζητά:
- Απαγόρευση οποιασδήποτε κατάσχεσης ή πλειστηριασμού περιουσιακών στοιχείων για χρέη στεγαστικών δανείων που αφορούν στην πρώτη και στη δεύτερη κατοικία.
- Πάγωμα αποπληρωμής δανείων για άνεργους και μισθωτούς που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.
- Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις και στο επίδομα ανεργίας.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1734045
Σημ.axinosp:Ξύπνησε από το σταλινικό του λήθαργο το ΚΚΕ και κάνει αντιπολίτευση στο ΠΑΣΟΚ λες και μόλις τώρα ανακάλυψε το πρόβλημα με τις Τράπεζες και τους δανειολήπτες .Έξι χρόνια τώρα με την ΝΔ ούτε μισή πρόταση δεν είχε κάνει για τους δανειολήπτες και το μόνο που ψέλλιζε ήταν τα γνωστά τσιτάτα για το μεγάλο κεφάλαιο που αναφέρει για πάσα νόσο και πάσα μαλακία. Τέλος πάντων ,εκεί που λες ότι η κριτική του ΚΚΕ κάτι πάει να πει και σίγουρα είναι το πρώτο Ελληνικό κόμμα που ξεσκεπάζει την απάτη του ΠΑΣΟΚ για τα δάνεια ( Ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα κοιμάται το ύπνο του δικαίου ) το γαμάει με το "Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις και στο επίδομα ανεργίας", όσο για το "Πάγωμα αποπληρωμής δανείων για άνεργους" το έχουν ήδη κάνει οι Ιταλοί Τραπεζίτες επειδή το Τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας έχει βαρέσει φαλιμέντο .Να μην μιλήσουμε για την πρόταση "Απαγόρευση οποιασδήποτε κατάσχεσης στην πρώτη και στη δεύτερη κατοικία" που αφού το ΠΑΣΟΚ λέει όχι στην κατάσχεση της πρώτης κατοικίας εμείς σαν κόμμα θα ζητήσουμε και θα φανούμε με το όχι και στη δεύτερη κατοικία και "κομματάκι αγωνιστές " . Τέλος το τούβλο που ρίχνει το ΚΚΕ θυμίζοντας τον παλιό του αυτιστικό εαυτό "Να απορρίψουν το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά καλεί τα λαϊκά στρώματα το ΚΚΕ" πως ρε μπαγλαμάδες τα λαικά στρώμτα θα απορίψουν το Νομοσχέδιο. Συμπέρασμα: η Αριστερά με αυτά που κάνει και λέει είναι ξεκομένη όχι μόνο από την Ελληνική πραγματικότητα αλλά μάλλον τους βολεύει το 4-8 % που παίρνουν στις Εκλογές . Τα μαγαζάκια μας να είναι καλά !!
Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009
Τα τρόφιμα δεν θα είναι ποτέ ξανά τόσο φθηνά
Μετάφραση:axinosp
Τα Διυλιστήρια Βίο-καυσίμων στις ΗΠΑ έχουν κάνει νέα ρεκόρ στη χρήση κόκκων κάθε μήνα από τον Μάιο.Σχεδόν το ένα τρίτο της συγκομιδής καλαμποκιού στην Αμερική θα πρέπει να μετατραπεί σε αιθανόλη για κινητήρες το τρέχον έτος, ή τα 12% της εσοδείας σε πλανητική κλίμακα.
Τα αποθέματα δημητριακών παγκοσμίως έχουν μειωθεί από τέσσερις σε 2,6 μήνες κάλυψη από το 2000, παρά τις δύο συγκομιδές στη Βόρεια Αμερική. Τα αποθέματα της Κίνας είναι σε χαμηλά 30ετίας. Τα Ασιατικά αποθέματα ρυζιού βρίσκονται κοντά σε επικίνδυνο επίπεδο.
Ωστόσο, τα βασικά προϊόντα σε μεγάλο βαθμό ενός αγροκτήματος έχασαν το ράλι αναθέρμανσης της οικονομίας από τον Bernanke όπως τα μέταλλα, το πετρέλαιο, και όλα τα άλλα. Ο Dylan Grice από την Société Générale βλέπει "υπόγειες ευκαιρίες" στις τιμές.
Οι τιμές του σιταριού συνετρίβησαν κατά 70% από τις αρχές του 2008. Του Καλαμποκιού η τιμή μειώθηκε κατά το ήμισυ. Τα αγροτικά προϊόντα έχουν ως επί το πλείστον παρασυρθεί προς τα πλάγια κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών. Αυτή η απόκλιση των εμπορευμάτων στα πλαίσια της οικογένειας είναι αστήρικτη, δεδομένης της σχέσης της βιο-αιθανόλης με το πετρέλαιο.
Για τους επενδυτές που επιθυμούν να αλλάξουν από παρατεντωμένα ράλι - δείκτης Μεταφορών της Wall Street και του Russell 2000 που χάλασε την περασμένη εβδομάδα - αυτή είναι μια σπάνια ευκαιρία να αγοράσουν φθηνά σε μια ιστορία που θα κυριαρχήσει στην υπόλοιπη ζωή μας.
Ο Barack Obama δεν έχει αναστρέψει τη πολιτική Μπους για τα βιο-καύσιμα, παρά τις ταραχές τροφίμων σε μια σειρά φτωχές χώρες πέρυσι και εκκλήσεις για μορατόριουμ τιμών. Η επιδότηση των 45 σεντς ανά γαλόνι παραμένει.
Το κίνητρο είναι η στρατηγική. Η Αμερική είναι η ίδια που ξεκόβει από την εισαγόμενη ενέργεια με ταχύτατους ρυθμούς. Δεν θα είναι και πάλι όμηρος των δημαγωγών του πετρελαίου, ή ταπεινωμένη από κράτη που δεν μπορούν να ζήσουν από μόνα τους . Οι φοιτητές του Πεκίνου που γέλασαν με τον Αμερικανό υπουργό Tim Geithner δεν θα χαρούν τα τελευταία τους γέλια. Οι ΗΠΑ είναι γεωργική υπερδύναμη. Οι εχθροί θα ανακαλύψουν γιατί αυτό έχει σημασία.
Ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται με ρυθμούς "όσο μία Βρετανία" κάθε χρόνο. Αυτό θα συνεχιστεί μέχρι τα μέσα αυτού του αιώνα. Μέχρι τότε θα έχουμε ένα επιπλέον 2,4 δισ. στόματα για να ταΐσουμε.
Η Κίνα και η Νοτιοανατολική Ασία μεταβαίνουν σε διατροφές ζώο-πρωτεϊνικές κατά την ανάπτυξή τους σε πλούσιους, όπως έκαναν πριν από αυτούς οι Κορεάτες. Χρειάζονται περίπου 3-5 κιλά δημητριακών για το τάϊσμα των ζώων για να παράγουμε 1 κιλό κρέας.
Η έκθεση από την Standard Chartered, λέει ότι το τέλος των φτηνών τροφίμων, στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή έχει χτυπήσει ήδη καμπανάκι . Η περιοχή αυτή κάνει εισαγωγές το 71% του ρυζιού και το 58% του καλαμποκιού . Στερείται νερό για να αυξήσει την παραγωγή. Ο πληθυσμός αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Θα πρέπει να εισάγουν τρόφιμα και να σταυρώσουν τα δάχτυλα για γούρι.
Ο ΟΗΕ λέει ότι οι παγκόσμιες αποδόσεις στα αγροκτήματα πρέπει να αυξηθεί κατά 77%, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να διπλασιάσουν τις προσπάθειες για τη «πράσινη επανάσταση" του Norman Borlaug. Δεν θα είναι καθόλου εύκολο. Η τάση του ρυθμού ανάπτυξης της Κίνας σε αποδόσεις καλλιεργειών έχει υποχωρήσει από 3.1% το χρόνο στις αρχές της δεκαετίας του 1960 στο 0.9% κατά την τελευταία δεκαετία.
"Έχουμε ακούσει όλοι την θλιβερά ανέκδοτα: ότι το πολύτιμο καλλιεργήσιμο έδαφος έχει εξασθενήσει λόγω της εντατικής γεωργίας, μαύρα σύννεφα σκόνης στους ουρανούς της Ασίας, ξερή γη γίνεται έρημος και ποτάμια ξηραίνονται», είπε ο κ. Grice.
Από το 2000, η Κίνα χάνει περίπου 1.400 τετραγωνικά μίλια κάθε χρόνο μετατρεπόμενα σε έρημο. Η αστική εξάπλωση γίνεται πάνω σε εύφορη γη στην Ανατολή. Η υδροδότηση από τους παγετώνες των Ιμαλάϊων υποχωρεί. Ο Κίτρινος ποταμός έχει μειωθεί σε "ρυάκι της αγωνίας" και δεν εκβάλει πλέον στη θάλασσα για 200 ημέρες το χρόνο.
Οι αγρότες έχουν αποστραγγίσει τον υδροφόρο ορίζοντα. Ο Περιβαλλοντολόγος Ma Jun λέει για την κρίση του νερού στη Κίνα ότι κάνουν γεωτρήσεις τόσο βαθιά στα 1.000 μέτρα από μη αναπληρούμενα αποθέματα νερού. Η περιοχή παραγωγής ριζιού της λεκάνης του ποταμού Hai βασίζεται σε υπόγεια ύδατα για το 70% της άρδευσης.
Τα προβλήματα νερού στην Κίνα δεν είναι μοναδικά. Η Βόρεια Ινδία δεν απολαμβάνει τα χιόνια των Ιμαλάϊων επίσης . Δεν μπορούν επίσης να προβούν σε προμήθειες λιπασμάτων και να τα χορηγήσουν πλέον λόγω της απειλής των «φωσφορικών αλάτων».
Κάποιος μπορεί να είναι Μαλθουσιανός για αυτό. Ο Ψαρομάλλης γκουρού στα εμπορεύματα Jim Rogers είναι σίγουρα. "Ο κόσμος θα έχει μια περίοδο όπου δεν θα μπορεί να αποκτήσει φαγητό σε οποιαδήποτε τιμή, σε ορισμένες περιοχές.". Συμβουλεύει δε τους νέους να επιλέξουν μια φάρμα για εκμετάλλευση και όχι ένα πτυχίο στη Διοίκηση των Επιχειρήσεων, εάν θέλουν να βγάλουν σοβαρά χρήματα.
Ο Grice παραμένει αισιόδοξος, πιστεύοντας ότι η ανθρώπινη επινοητικότητα θα μας διασώσει. Μπορείτε να παίξετε με τα "Αγροτικά "επενδύοντας σε μετοχές διαπραγματεύσιμων κεφαλαίων (ETFs), αλλά αυτό λογαριάζεται σε εικασίες σχετικά με τα τρόφιμα. Υπάρχουν αρχαία ταμπού κατά της πρακτικής αυτής.
Ή μπορείτε να επενδύσετε στη βιο-τεχνολογία λιπασμάτων, και σε εταιρείες υπηρεσιών γης που αφενός θα κερδίσετε χρήματα και θα βοηθήσετε στην επίλυση του προβλήματος. Η Monsanto, η Syngenta, και Η Potash είναι δημοφιλείς, αλλά πρέπει να τζογάρουμε με μεγάλα ποσά για να κερδίσουμε χρήματα. Η Golden Agri-Resources, η Yara, η Agrium, και η Bunge έχουν πολλαπλάσια καλύτερη απόδοση.
ο Kingsmill Bond, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Επενδυτικής Τράπεζας Troika Dialog στη Μόσχα προτείνει τη Βαλτική εταιρεία Trigon Agri σαν ένα χαρτί που θα παιχτεί ψηλά στη ιστορία της Ευρω-Ασιατικής στέπας. Του αρέσουν οι επεξεργασία του πυρήνα καρπών ηλίανθου του group Razgulay, και η εταιρεία λιπασμάτων Uralkali.
Μιλώντας σοβαρά, ο Πλανήτης έχει αρκετή γη για να τους θρέψει όλους. Η Σοβιετική Ένωση καλλιεργούσε 240 εκατομμύρια εκτάρια στην εποχή του Χρουστσόφ. Στο ίδιο έδαφος καλλιεργούνται τώρα τα 207 εκατομμύρια εκτάρια. Η «Troika Dialog» λέει επίσης ότι η απόδοση των καλλιεργειών θα μπορούσε να διπλασιαστεί στη Ρωσία, και να τριπλασιαστεί στην Ουκρανία μέσω της σύγχρονης τεχνογνωσίας. Τα αγροκτήματα της Αφρικής θα μπορούσαν να επανέλθουν στη ζωή με τα κτηματολόγια, επιτρέποντας στους χωρικούς να χρησιμοποιούν την ιδιοκτησία τους σαν ενέχυρο για τραπεζικά δάνεια .
Τίποτα από αυτά δεν μπορεί να γίνει με ένα χτύπημα των δακτύλων. Αυτό που φαίνεται βέβαιο είναι ότι οι όροι του εμπορίου μεταξύ της επαρχίας και της πόλης θα επανέλθουν στα πρότυπα του Μεσαίωνα. Οι Γαιοκτήμονες θα γίνουν Βαρόνοι και πάλι.
«Oι HΠA δεν θα πάρουν πίσω όλα τα δισ. που έδωσαν στις τράπεζες»
«Είναι εξωπραγματικό» να πιστεύει κανείς ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα εισπράξει όλα τα κεφάλαια που διετέθησαν για τη στήριξη των μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών, δήλωσε ο Νιλ Μπαρόφσκι, γενικός επιθεωρητής του κρατικού πακέτου TARP των 700 δισ. δολ. Κάθε εκτίμηση είναι, πάντως, πρώιμη, δήλωσε ο ίδιος στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, όταν το Σίτι του Λονδίνου, στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, ετοιμάζεται να παραχωρήσει μπόνους 6 δισ. στερλινών σε στελέχη, αντανακλώντας μια άνοδο 50% από πέρυσι.
Οι μεγάλες αμοιβές υψηλόβαθμων τραπεζικών στελεχών, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που οι ισχυρότερες οικονομίες παραμένουν εγκλωβισμένες στη διετή κρίση, αποτελούν ακανθώδες ζήτημα, καθώς μεγάλες τράπεζες διεσώθησαν με κρατικά κεφάλαια. Μέχρι σήμερα το αμερικανικό κράτος έχει διοχετεύσει 454 δισ. δολ. σε αμερικανικές τράπεζες, από τα οποία έχουν επιστραφεί μόνον 73 δισ. δολ. Δηλαδή, υπολείπονται 381 δισ. δολ., την ώρα που η κυβέρνηση Ομπάμα σχεδιάζει στην παρούσα φάση της κρίσης να ενισχύσει περιφερειακές τράπεζες. Η ένωση αμερικανικών τραπεζιτών έχει ζητήσει 5 δισ. δολ. ούτως ώστε να μπορέσουν οι μικρές τράπεζες να παρατείνουν τρέχοντα δάνεια.
Στη Βρετανία, το κέντρο οικονομικών και επιχειρηματικών ερευνών (CEBR) εκτιμά ότι τα μπόνους των στελεχών του Σίτι του Λονδίνου θα είναι κατά 50% υψηλότερα από το 2008, λόγω της ενίσχυσης της κερδοφορίας τραπεζών και χρηματιστηριακών εταιρειών. Παραμένουν, ωστόσο, 41% χαμηλότερα από το ρεκόρ των 10,24 δισ. δολ., που είχαν δώσει στα στελέχη τους το 2007.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_22/10/2009_334268
http://ciaoant1.blogspot.com/2009/10/update-251009.html
Σημ.ciaoant1:(δηλαδή τα πήραμε από τα "κορόιδα" και τα χαρίσαμε - "Δανεικά και αγύριστα" ρε αδερφέ, για τους "καλούς" τραπεζίτες)
Aναλυση: Δίχτυ ασφαλείας για τους πλούσιους το αμερικανικό κράτος
Οι τίτλοι που βρέθηκαν ο ένας δίπλα στον άλλον στην πρώτη σελίδα των σαββατιάτικων New York Times συνόψιζαν το τρομερό πρόβλημα που επιτρέψαμε να αντιμετωπίσει η οικονομία μας. Ο βασικός τίτλος έγραφε: «Το έλλειμμα των ΗΠΑ αυξάνεται στο 1,4 τρισ. δολ. - το μεγαλύτερο από το '45». Δίπλα, διάβαζες: «Η κρατική βοήθεια στηρίζει τις τράπεζες και τα μπόνους».
Περάσαμε τις τελευταίες δεκαετίες δίνοντας χρήματα στους πλουσίους, σαν να μην υπήρχε αύριο. Εγκαταλείψαμε τους φτωχούς, θέσαμε σε ασφυκτικό οικονομικό κλοιό τη μεσαία τάξη και σχεδόν προκαλέσαμε πτώχευση στο κράτος - παρέχοντας σε τράπεζες, μεγα-οργανισμούς και όσους βρίσκονται στην κορυφή της οικονομικής πυραμίδας σχεδόν ό, τι ζητούσαν. Και, απ' ό, τι φαίνεται, το πάθημα δεν μας έγινε μάθημα. Επιτρέψαμε σε τόσους πολλούς να πέσουν στην τρομερή άβυσσο της ανεργίας ώστε κανείς -ούτε η κυβέρνηση Ομπάμα, ούτε τα συνδικάτα, ούτε βέβαια κανείς στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα- να μη γνωρίζει πώς αυτοί οι άνθρωποι θα βρουν ξανά δουλειά. Στο μεταξύ, η Γουόλ Στριτ «γλεντάει». Εντυπωσιάζομαι από την απάθεια του κοινού μπροστά σ' αυτό το αίσχος. Την ώρα που δεκάδες εκατομμύρια εργαζόμενοι Αμερικανοί παλεύουν να κρατήσουν τη δουλειά τους και μια στέγη πάνω από το κεφάλι της οικογένειάς τους, οι «έξυπνοι» της Γουόλ Στριτ προετοιμάζονται για άλλον ένα γύρο μπόνους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων - αυτή τη φορά χάρη στα δισεκατομμύρια που τους πρόσφερε ο «Θείος Σαμ», χωρίς να ζητεί σχεδόν καμιά δέσμευση εκ μέρους τους. Ας παραμένει σε βαθιά κρίση η οικονομία. Οπως σημείωναν οι Times, μεγάλο μέρος της Γουόλ Στριτ «κόβει μονέδα». Ηδη από τα Χριστούγεννα του 2007, έγραφα μια στήλη όπου επικεντρωνόμουν στην πολύ ενοχλητική έλλειψη σύνδεσης ανάμεσα στα μπόνους ρεκόρ των παροικούντων τη Γουόλ Στριτ -δισεκατομμύρια επί δισεκατομμυρίων- και στις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες των εργαζόμενων οικογενειών. Αργότερα θα μαθαίναμε ότι ο Δεκέμβριος του 2007 ήταν ο μήνας στον οποίο άρχισε η Μεγάλη Υφεση.
Είχαμε, λοιπόν, ένα όργιο μπόνους ακριβώς την ώρα που ξεκινούσε η ύφεση. Τώρα, έχουμε ένα άλλο όργιο (με χορηγούς τους φορολογούμενους) που δεν είναι τίποτα λιγότερο από ένα δάχτυλο υψωμένο με αλαζονεία στο μάτι όλων εκείνων που υπέφεραν -και συνεχίζουν να υποφέρουν- από την παρούσα κάμψη.
Πρέπει να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο που λειτουργούμε σ' αυτή τη χώρα. Οι παίκτες και οι «καλλιτέχνες» του χρηματοπιστωτικού κλάδου, οι ίδιοι «παλιάτσοι» που έκαναν τόσα πολλά για να φέρουν την οικονομία σε αυτήν την κατάσταση, αντιδρούν με «ιερή αγανάκτηση» στην προοπτική κανόνων που θα περιόριζαν τις χειρότερες πλευρές της ριψοκίνδυνης συμπεριφοράς τους και θα τους εμπόδιζαν να προκαλέσουν άλλη μια οικονομική κρίση.
Πρέπει να προχωρήσουμε ακόμα περισσότερο. Θεσπίσαμε την ιδέα ότι υπάρχουν εταιρείες που είναι πολύ μεγάλες για να τους επιτραπεί να καταρρεύσουν και επομένως, «εμείς ο λαός» πρέπει να φροντίσουμε να μη συμβεί. Ακόμα και αν αυτό σημαίνει πτώχευση της εθνικής περιουσίας και υπονόμευση του βιοτικού επιπέδου των κοινών θνητών. Τι νόημα έχει αυτό;
Αν κάποια εταιρεία είναι πολύ μεγάλη για να της επιτραπεί να καταρρεύσει, τότε είναι πολύ μεγάλη για να της επιτραπεί να υπάρχει. Διαλύστε την. Γιατί το κοινό να ανησυχεί διαρκώς μήπως ένα λάθος βήμα στην Goldman Sachs (το προφανέστερο παράδειγμα) θέσει σε κίνδυνο ολόκληρη την οικονομία; Οι τραπεζικοί ακροβάτες δρέπουν τα τεράστια οφέλη από την άλογη ανάληψη ρίσκου -αμοιβές πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, σπίτια σε μέγεθος κάστρου- όμως το κοινό πρέπει να είναι παρόν για να απορροφήσει τα χειρότερα όταν υπάρξει πτώση.
Αρκετά! Η Goldman Sachs ανθεί την ώρα που οι δείκτες ανεργίας και υποαπασχόλησης οδεύουν προς το 20%. Τα δύο τρίτα όλων των αυξήσεων εισοδημάτων της περιόδου 2002-07 -τα δυο τρίτα! - τα έδρεψε το πλουσιότερο 1% των Αμερικανών. Ας πάψουμε πια να πιστεύουμε στο παραμύθι.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_21/10/2009_334106
Σημ.axinosp:Έχει ξαναγίνει η διάλυση των μεγαλο-εταιρειών σε μικρότερες θυγατρικές κατά την διάρκεια της κρίσης του 30 με πρώτη και καλύτερη την περιβόητη Stantard Oil του Ροκφέλερ. Οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι έτσι θα σωθεί η Αμερικάνικη οικονομία αλλά δυστυχώς το πρόβλημα δεν είναι μόνο αυτό . Το κύριο πρόβλημα της Αμερικής αλλά και γενικότερα του Αγγλοσαξονικού Οικονομικού μοντέλου είναι ότι βασίζεται στο τόκο και το χρέος , κάτι που όλοι οι δυτικοί αναλυτές αγνοούν παντελώς . Το αντίστοιχο Σοβιετικό οικονομικό μοντέλο παρά τις κάποιες ατέλειες του που αυτό είχε , δεν είχε παρουσιάσει καμία οικονομική κρίση εν αντιθέσει με το αντίστοιχό του Καπιταλιστικό .Από τις κρίσεις που το ίδιο το Αμερικάνικο Καπιταλιστικό σύστημα δημιουργεί το μόνο που καταφέρνει είναι πείνα και δυστυχία στους πολίτες του αλλά και σαν Αυτοκρατορία σε όλη την Υδρόγειο για να περνάνε καλά οι Τραπεζίτες της Wall Street . Ο λαός μας λέει μια παροιμία που τώρα φαντάζει αρκετά επίκαιρη : Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις και την κακή του μέρα - Γιατί απλά πιστεύουμε ότι η Αμερική αυτή τη φορά δεν θα την γλιτώσει ούτε με σφαίρες και αν κάποιοι πιστεύουν ότι η Αμερική είναι πολύ μεγάλη για να της επιτραπεί να καταρρεύσει μάλλον θα το πληρώσουν ακριβά !!
H παρακμασμένη Αμερικάνικη Αυτοκρατορία, βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με την Κίνα
Μετάφραση : axinosp
Οι ΗΠΑ είναι μια αυτοκρατορία σε παρακμή, σύμφωνα με Niall Ferguson, καθηγητής του Χάρβαρντ και συγγραφέας του βιβλίου The Ascent of Money (Η άνοδος του χρήματος).
"Οι άνθρωποι που έχουν προβλέψει το τέλος της Αμερικής στο παρελθόν έκαναν λάθος," ο Ferguson παραδέχεται. "Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς: Αν προσπαθείτε να δανειστείτε 9 τρις. δολάρια για να σώσετε το χρηματοπιστωτικό σας σύστημα ... και ήδη το μισό του δημοσίου χρέους σας είναι στην κατοχή αλλοδαπών, δεν είναι στην πραγματικότητα συμπεριφορά ανόδου μιας αυτοκρατορίας".
Δεδομένων των τεράστιων ελλειμμάτων του και των υπερπόντιων στρατιωτικών περιπετειών, η Αμερική σήμερα είναι παρόμοια με την ισπανική αυτοκρατορία τον 17ο αιώνα και τη Βρετανία του Εικοστού αιώνα . "Το υπερβολικό χρέος είναι συνήθως ένας προάγγελος των μετέπειτα προβλημάτων."
Βάζοντας μια λεπτή ματιά στο θέμα αυτό , λέει ο Φέργκιουσον ότι η Αμερική σήμερα είναι συγκρίσιμη περίπου με την Βρετανία του 1900: Κυρίαρχη Αυτοκρατορία που υποτιμούσε την άνοδο μιας νέας δύναμης. Στην περίπτωση της Βρετανίας τότε ήταν η Γερμανία. Στην περίπτωση της Αμερικής σήμερα, είναι η Κίνα.
"Όταν η οικονομία της Κίνας είναι ίση σε μέγεθος με εκείνη των ΗΠΑ, η οποία θα μπορούσε να γίνει μεγαλύτερη πριν από το 2027 ... αυτό σημαίνει ότι η Κίνα δεν γίνεται μόνο ένας μεγάλος οικονομικός ανταγωνιστής – που είναι ήδη, τότε γίνεται και διπλωματικός και στρατιωτικός ανταγωνιστής, " δηλώνει ο καθηγητής ιστορίας.
Η πιο προφανής ένδειξη αυτού είναι το σημαντικό ναυτικό πρόγραμμα της Κίνας κατασκευής, υποβρυχίων νέας γενιάς και η ναυπήγηση μέχρι και τριών αεροπλανοφόρων. "Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ερμηνεύσεις αυτό παρά σαν μια πρόκληση στην ηγεμονία των ΗΠΑ στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού."
Όσον αφορά τους αναλυτές όπως ο George Stratfor Friedman, που υποβαθμίζει τις ναυτικές φιλοδοξίες της Κίνας, ο Φέργκιουσον σημειώνει ότι Βρετανοί ειδικοί - όπως ο Ουίνστον Τσώρτσιλ - ομοίως εφησύχαζαν όσον αφορά τη Γερμανία στην αυγή του 20ου αιώνα.
"Δεν προβλέπω Γ 'Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε ... ότι Η Κίνα αποκτά όλο και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, σαν ένας αντίπαλος και όχι σαν εταίρος», προσθέτοντας ότι το Πολεμικό Ναυτικό της Κίνας δεν χρειάζεται να είναι τόσο μεγάλο όπως της Αμερικής για να δημιουργήσει πρόβλημα. "Δεν χρειάζεται να έχουν ένα εξίσου μεγάλο Ναυτικό, αρκετά μεγάλο , για να αποτελέσει στρατηγική απειλή και να προκαλέσει προβλήματα" για το Ναυτικό των ΗΠΑ.
http://finance.yahoo.com/tech-ticker/article/357319/Niall-Ferguson-U.S.-Empire-in-Decline-on-Collision-Course-with-China;
http://ciaoant1.blogspot.com/2009/10/update-251009.html
Soros: Κρατικός "μποναμάς" τα κέρδη της Wall
"Αυτά τα κέρδη δεν είναι αποτέλεσμα ανάληψης ρίσκου", τονίζει ο γνωστός fund manager και προσθέτει: "Πρόκειται για δώρα, για κρυφά δώρα της κυβέρνησης. Ως εκ τούτου, δεν νομίζω ότι μέρος αυτών των κερδών θα πρέπει να δίνεται σε μπόνους. Υπάρχει θυμός και αγανάκτηση, τα οποία θεωρώ δικαιολογημένα".
Ο κ. Soros, ο οποίος τάχθηκε με αυτούς που ζητούν περιορισμούς στην ανάληψη ρίσκου, στη μόχλευση αλλά και στις αποδοχές που παρέχουν οι τράπεζες, υποστήριξε ότι οι "ριψοκίνδυνοι" traders έχουν θέση στα hedge funds και όχι στις τράπεζες.
"Με δεδομένο ότι έχουμε αποφασίσει πως κάποιες εταιρίες είναι πολύ σημαντικές για να καταρρεύσουν, οφείλουμε να θέσουμε και περιορισμούς κυρίως στις αποδοχές", τόνισε.
Ορισμένες τράπεζες έχουν υποστηρίξει ότι εάν υπάρξουν περιορισμοί και όρια στις αποδοχές τότε θα χάσουν ορισμένα από τα πιο ταλαντούχα στελέχη τους, κυρίως στις επενδυτικές μονάδες. Κατά τον κ. Soros, εάν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε θα είναι για καλό.
Επίσης υποστήριξε: "Με αυτόν τον τρόπο όσοι είναι καλοί στην ανάληψη κινδύνου (risk-takers) θα φύγουν από κάποια τράπεζα, όπως για παράδειγμα η Goldman Sachs, και θα δουλέψουν σε ένα hedge fund, δηλαδή εκεί όπου πραγματικά ανήκουν. Άλλωστε, τα hedge funds διακινδυνεύουν τα δικά τους κεφάλαια, όχι τις καταθέσεις των άλλων ή την κρατική βοήθεια".
Σε ό,τι αφορά το δολάριο, σημείωσε ότι η σύνδεσή του με το γουάν πιθανώς να αποτρέψει μεγαλύτερη υποχώρησή του. "Όσο το γουάν θα είναι άμεσα συνδεδεμένο με το δολάριο, τότε το αμερικανικό νόμισμα δεν μπορεί να υποχωρήσει υπερβολικά. Πάντως οι επενδυτές δεν εμπιστεύονται πλέον τα νομίσματα και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Στρέφονται σε άλλες επενδύσεις, όπως ο χρυσός και το πετρέλαιο".
Ο κ. Soros προέβλεψε πως το ράλι της Wall Street θα συνεχιστεί έως το τέλος του έτους, αλλά πρόσθεσε πως "όποιος υποστηρίζει ότι η αμερικανική οικονομία ανακάμπτει, και μάλιστα με ταχύτητα, κάνει λάθος".
http://www.euro2day.gr/ftcom_gr/194/articles/553201/ArticleFTgr.aspx
Σημ.axinosp:Τα λυκόρνια σαν τον Σόρος που είναι και χορηγός του Ο-μπάμια καταλαβαίνουν που πάει το πράγμα και κρατάνε αποστάσεις τους .
O Τσιφούτης τραπεζίτης και ο γαλαντόμος περιπτεράς
Γέμισα βενζίνη...το αυτοκίνητο, και η αντλία έγραφε, 40,02 ευρώ. Δεν μου ζήτησαν τα 0,02.Πριν γυρίσω σπίτι, σταμάτησα στο σουπερμάρκετ. Λογαριασμός 20.03.Η κοπέλα στο ταμείο πήρε τα 20 και για τα 0,03 μου είπε: «Μια άλλη φορά».
Στο σπίτι με περίμενε ένας ...
λογαριασμός της Μαρφίν Bank.
Τους χρωστάω 0,06 ευρώ, από τόκους της ετήσιας συνδρομής , για μια πιστωτική κάρτα που δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ».
-Τα συμπεράσματα δικά σας.
irakliowebradio
http://troktiko.blogspot.com/2009/10/o_6264.html
Η πιστωτική κρίση πέθανε. Ζήτω η πιστωτική κρίση!
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα και καλή εβδομάδα!
Αν νομίζετε ότι η πιστωτική κρίση πέθανε, ίσως θα έπρεπε να το ξανασκεφτείτε...
Την ίδια ώρα που εξελίσσεται η συζήτηση σχετικά με τον χρόνο και τον τρόπο με τον οποίο θα αρχίσει η διαδικασία ανάκλησης των μέτρων στήριξης του τραπεζικού συστήματος στις ΗΠΑ, εκατοντάδες τράπεζες-"ζόμπι", που όφειλαν να έχουν βάλει λουκέτο εδώ και μήνες, εξακολουθούν να λειτουργούν εξαιτίας της αδυναμίας των αρμόδιων Αρχών να εντοπίσουν τα προβλήματά τους αλλά και να καλύψουν το κόστος της πιθανής κατάρρευσής τους.
Μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, την επομένη της κατάρρευσης ακόμη 7 περιφερειακών πιστωτικών ιδρυμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, εξέλιξη που ανέβασε τον συνολικό αριθμό των φετινών τραπεζικών λουκέτων στα 106, ο αναλυτής του χρηματοοικονομικού οίκου RBC Capital Markets, κ. Gerard Cassidy, υποστήριξε ότι το Federal Deposit Insurance Corp. (το αντίστοιχο Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων) είναι υποστελεχωμένο και δεν διαθέτει επαρκή κεφάλαια για την αντιμετώπιση της κατάρρευσης ενός τόσο μεγάλου αριθμού τραπεζών.
Το ίδιο το FDIC ανακοίνωσε τον περασμένο Αύγουστο ότι θεωρεί συνολικά 416 τράπεζες συνολικού ενεργητικού 299,8 δισ. δολ. "προβληματικές", αν και δεν προχώρησε στη δημοσιοποίηση του σχετικού καταλόγου, ευλόγως, για την αποφυγή φαινομένων πανικού μεταξύ των αμερικανών αποταμιευτών και επιχειρήσεων.
Η ανεξάρτητη εταιρία μελετών Foresight Analytics LLC και το στέλεχός της κ. Matthew Anderson υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των προβληματικών τραπεζών είναι μεγαλύτερος και ανέρχεται σε 466.
Στο ίδιο πλαίσιο, το FDIC έχει ανακοινώσει ότι αναζητεί άμεση αναπλήρωση των αποθεματικών που διέθεσε στη διάρκεια της τελευταίας διετίας για την κάλυψη της κατάρρευσης συνολικά 120 τραπεζών, ήτοι ποσού της τάξης των 45 δισ. δολ., με την προκαταβολή των εισφορών των μελών του για την επομένη τριετία…
Αίτημα επί του οποίου δεν έχουν ακόμη αποφανθεί οι αμερικανικές τράπεζες.
Πέραν όμως του θέματος της χρηματοδότησης, το FDIC αντιμετωπίζει εμφανώς και ζήτημα στελέχωσης, καθώς ο αριθμός των υπαλλήλων που απασχολεί μειώθηκε δραματικά, κυρίως επί προεδρίας του κ. Τζ. Μπους.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ την περίοδο 1991 - 1992, οπότε σημειώθηκε η προηγούμενη τραπεζική κρίση και είχαν βάλει λουκέτο 179 τράπεζες, το στελεχιακό δυναμικό του FDIC αριθμούσε 21.000 υπαλλήλους, σήμερα το σύνολο των στελεχών του δεν ξεπερνά τις 6.000.
Το γεγονός αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι το FDIC εγγυάται τις καταθέσεις σε περίπου 8.195 πιστωτικά ιδρύματα ανά τις ΗΠΑ και πρέπει να διενεργεί χιλιάδες οικονομικούς ελέγχους ετησίως.
Υπό το πρίσμα αυτό, βεβαίως, η όλη συζήτηση περί ανάκλησης των μέτρων στήριξης των τραπεζών στις ΗΠΑ ίσως είναι πρώιμη…
http://www.euro2day.gr/specials/reveille/136/articles/553177/Article.aspx
Σημ.axinosp:Δεν είναι μόνο οι Τράπεζες στην Αμερική "Ζόμπι" αλλά παγκόσμια !!
Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009
Η τρελή «σάμπα» του ρεάλ φοβίζει
Η εκτίμηση ανήκει στον Κάρλος Εντουάρντο ντε Φρέιτας, πρώην αξιωματούχο της Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος τονίζει πως «η Βραζιλία ίσως ζει σήμερα μια μαγική στιγμή, έχει όμως και αδυναμίες, και κινδυνεύει αν σημειωθεί μία αιφνίδια φυγή κεφαλαίων». Εξ ου και, σύμφωνα με τον ίδιο, η Κεντρική Τράπεζα «πρέπει να βρίσκεται σε ετοιμότητα και να συνεχίσει να αυξάνει τα συναλλαγματικά της αποθέματα. Οι οικονομίες δεν προσαρμόζονται πάντα ομαλά».
Την άποψη που θέλει το νόμισμα της Βραζιλίας να συνεχίζει την «τρελή πορεία» του προς τα πάνω ενστερνίζεται και άλλος πρώην αξιωματούχος της τράπεζας: Ο κ. Πάουλο Βιέιρα ντα Κούνια χαρακτήρισε «απέλπιδα κίνηση» την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τη φορολογία στις ξένες επενδύσεις σε εγχώριες μετοχές και ομόλογα. Το μέτρο εξαγγέλθηκε και τέθηκε σε εφαρμογή την Τρίτη, και αφορά αύξηση στο 2% του φόρου επί των ξένων αγορών τίτλων πάγιου εισοδήματος και μετοχών, από 1,5% που είχε επιβληθεί πέρυσι, μεσούσης της κρίσης, με την εξαίρεση των τοποθετήσεων σε μετοχές.
Το βραζιλιανό νόμισμα πραγματοποίησε φέτος ράλι 35%, ενώ το χρηματιστήριο του Σάο Πάολο έχει καταγράψει άλμα 76%. Το ρεάλ κατέγραψε κέρδη για επτά συναπτές εβδομάδες την περασμένη εβδομάδα, παρουσιάζοντας τις καλύτερες επιδόσεις από το 2004. Το νόμισμα ανεβαίνει αψηφώντας τις παρεμβάσεις της Κεντρικής Τράπεζας, η οποία αγοράζει αφειδώς δολάρια για να αναχαιτίσει το άλμα του στην αγορά συναλλάγματος. Τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας εκτιμάται ότι ανέρχονταν στις 14 Οκτωβρίου στα 232,1 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά 25,3 δισ. δολάρια από τις αρχές του έτους. Σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Τράπεζας, Ενρίκε Μεϊρέγες, τόνιζε ότι τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών που ανατιμώνται ενόσω οι οικονομίες ανακάμπτουν από την παγκόσμια ύφεση κινδυνεύουν να παρουσιάσουν έντονες μεταβολές, καθώς οι αγορές υπερτιμούν τα στοιχεία ενεργητικού.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_24/10/2009_334642
Σημ.axinosp:Οταν ο καφές και η σόγια που είναι σχεδόν παγκόσμια μονοπωλιακά προιόντα της Βραζιλίας ανεβάζουν τις τιμές τους λόγω της υποτίμησης του δολαρίου τότε δεν βλέπω να πέφτει με τίποτα το ρεάλ . Άσε που έχει μπουκώσει στο δολάριο και όποιος κάνει στραβή sto ρεάλ θα πλημυρίσει ο πλανήτης με δολάρια και αυτό δεν το θέλει ούτε ο τελευταίος χρηματιστής της Wall Street .
Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009
Σε ύψη-ρεκόρ τα ευρωπαϊκά ελλείμματα
Ρεκόρ δαπανών λόγω κρίσης
Aπό τις αρχές του χρόνου οι δαπάνες πολλών ευρωπαϊκών χωρών εκτινάχθηκαν στα ύψη εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των πακέτων για την αναθέρμανση της οικονομίας που υιοθέτησαν οι κυβερνήσεις. Είχαν προηγηθεί οι ενέσεις δισεκατομμυρίων προς τις τράπεζες που επιβάρυναν ακόμη περισσότερο τον προϋπολογισμό. Ήδη τον Μάρτιο ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελντ είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας: "Το πρόβλημα είναι ότι φτάσαμε σε ένα σημείο όπου η Ευρώπη έχει κάνει ό,τι μπορούσε. Φτάσαμε σε ένα σημείο, όπου πολλές οικονομίες της Ευρώπης καταγράφουν δραματική αύξηση των ελλειμμάτων τους. Αυτό συνεπάγεται νέα προβλήματα που έχουν τη μορφή υψηλότερων επιτοκίων και μεγαλύτερων φόρων προκειμένου να μειωθούν αυτά τα ελλείμματα".
Στο 14 % το βρετανικό έλλειμμα
Βάσει του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 3 % επί του ΑΕΠ. Στο μεταξύ όμως το έλλειμμα των περισσοτέρων χωρών - μελών της ευρωζώνης έχει φτάσει σε ύψη που πριν την κρίση ήταν αδιανόητα. Αρνητικό ρεκόρ φέτος για Ιρλανδία και Ισπανία που θα καταγράψουν πιθανότατα διψήφιο ποσοστό, ενώ το έλλειμμα της Μεγάλης Βρετανίας, που δεν συμμετέχει στην ΟΝΕ, θα κινηθεί στο 14 %. Το γαλλικό έλλειμμα δεν αποκλείεται να φτάσει το 8 % ενώ και η Γερμανία αναμένεται να υπερβεί το όριο του 3 %. Παρά ταύτα οι δύο μεγάλες οικονομίες της ζώνης του ευρώ δεν φαίνεται να βιάζονται όσον αφορά τη μείωση του ελλείμματος, "δίνοντας το κακό παράδειγμα στους υπόλοιπους", όπως είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ:
Όταν μια ή δυο χώρες, και ειδικά οι μεγάλες, εγκαταλείπουν το δρόμο της αρετής, τότε οι μικρότερες θα δυσκολευτούν να εξηγήσουν στους πολίτες τους γιατί θα πρέπει οι ίδιες να τηρήσουν αυστηρά το Σύμφωνο Σταθερότητας και άλλες όχι".
Πιο συγκεκριμένος έγινε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ: "Για Γαλλία και Γερμανία θα πρέπει να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες που ισχύουν και για τους υπόλοιπους. Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι υπέρτατη αρχή μας".
Στο χορό υπερβολικού ελλείμματος και η Γερμανία
Στη Γερμανία Χριστιανοδημοκράτες και Φιλελεύθεροι είχαν υποσχεθεί προεκλογικά μείωση της φορολογίας. Εάν τηρήσουν τη δέσμευσή τους το έλλειμμα αναμένεται να διογκωθεί ακόμη περισσότερο. Ο αρμόδιος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Χοακίν Αλμούνια έχει ήδη προειδοποιήσει την μελλοντική κυβέρνηση στο Βερολίνο για τις συνέπειες:
"Και η Γερμανία θα τεθεί σε καθεστώς κοινοτικής επιτήρησης, γιατί σύμφωνα με στοιχεία των γερμανικών αρχών το δημοσιονομικό έλλειμμα θα ξεπεράσει φέτος το όριο του 3 %. Όσον αφορά τα σχέδια της νέας κυβέρνησης για το μέλλον, θα πρέπει να περιμένουμε το τέλος των διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας".
Το ελληνικό παράδειγμα
Ωστόσο τι νόημα έχουν οι κανονισμοί του Συμφώνου Σταθερότητας όταν διατυπώνονται σοβαρές αμφιβολίες ακόμη και για τους αριθμούς που ανακοινώνουν οι κυβερνήσεις; Αυτό διερωτώνται κύκλοι των Βρυξελλών, φωτογραφίζοντας την Ελλάδα όπου το "προεκλογικό έλλειμμα" του 6 % έγινε 12 % μετεκλογικά. Όπως είπε ο κ. Γιούνκερ: "Θα πρέπει να πω ότι έχω εντυπωσιαστεί από την τεράστια διαφορά ανάμεσα στους παλιούς και τους νέους αριθμούς. Το παιχνίδι τελείωσε! Χρειαζόμαστε σοβαρά στατιστικά στοιχεία".
Στις Βρυξέλλες, οι περισσότεροι θέλουν να πιστεύουν ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μια μεμονωμένη περίπτωση. Γεγονός όμως είναι ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης υπάρχει προς το παρόν μόνον στα χαρτιά. Μπορεί η οικονομική κρίση να δικαιολογεί μεγάλο μέρος των ελλειμμάτων, το μεγάλο ερώτημα όμως είναι, όπως σημειώνουν αναλυτές, εάν αυτή η προσωρινά, δύσκολη φάση λόγω κρίσης αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα".
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4818961,00.html
Σημ.axinosp:Αν κάποιοι πιστεύουν ότι το 12.5% της Ελλάδας και το 14% της Αγγλίας είναι μεμονωμένο γεγονός θα γελαστούν πικρά . Εφόσον η ΕΕ δεν βοηθάει τα Κράτη παρά μόνο τις Τράπεζες το φαινόμενο των ελλειμμάτων θα αυξηθεί δραματικά . Αλλά ο κυριότερος λόγος της ύφεσης θα παραμένει και θα μας ακολουθεί κατά πόδας είναι η προσκόληση στην ισοτιμία ευρώ - δολαρίου . Καθημερινά η ΕΚΤ αγοράζει κωλόχαρτα του Αμερικάνικου Δημοσίου για να στηρίξει τα κωλόπαιδα των Τραπεζών της Wall Street υποτιμώντας συνεχώς το ευρώ για να διατηρεί αυτή την πλασματική ισοτιμία και κατά συνέπεια το φάντασμα της πρώην Υπερδύναμης . Κάποτε οι λαοί της Ευρώπης πρέπει να εκλέξουν ηγέτες που να πουν επιτέλους όχι σ' αυτό τον εκβιασμό και να στείλει στα χρονοντούλαπα της Ιστορίας την Αμερική και τον Στρατιωτικό-Τραπεζικό ιμπεριαλισμό της .
ΘΟΥ ΚΥΡΙΕ...
Μετά τα δακρυγόνα ήρθαν τα επιδόματα
Πρόκειται για τους εργαζομένους οι οποίοι την περασμένη εβδομάδα συγκρούστηκαν με τα ΜΑΤ στην προσπάθειά τους να καταλάβουν συμβολικά το υπουργείο Εργασίας διαμαρτυρόμενοι γιατί ο κ. Λοβέρδος δεν μπορούσε να τους δώσει απάντηση στα αιτήματά τους πριν από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Να σημειωθεί ότι είναι το δεύτερο έκτακτο επίδομα που λαμβάνουν φέτος οι 4.500 εργαζόμενοι της Ζώνης (1.000 ευρώ έκαστος έλαβαν τον περασμένο Ιούνιο), ενώ αυτές τις ημέρες καταβάλλεται και η, επίσης έκτακτη, οικονομική ενίσχυση σε όσους πλήττονται από εποχική ανεργία (οικοδόμοι, ρητινοσυλλέκτες, σμυριδωρύχοι κ.ά). Παράλληλα, ο κ. Λοβέρδος κάλεσε το προεδρείο του Σωματείου στην συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΕΔ της επόμενη Τρίτης, ενώ για την ανεργία του κλάδου είπε ότι απαιτείται συνεργασία με την αρμόδια για την Ναυτιλία υπουργό Λούκα Κατσέλη.
http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=94806
Βρετανία: Συρρίκνωση ρεκόρ του ΑΕΠ για 6 διαδοχικά τρίμηνα
Παρά τις θετικές προβλέψεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για έξοδο της οικονομίας από την ύφεση, τα στοιχεία στο γ’ τρίμηνο δείχνουν νέα συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,4%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ υποχωρεί κατά 5,2% σε ετήσια βάση.
Η πτώση της οικονομίας για 6 διαδοχικά τρίμηνα είναι η χειρότερη από το 1955 που υπάρχουν οι στατιστικές μετρήσεις.
Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 5,2%, οριακά καλύτερο από την υποχώρηση ρεκόρ του 5,5% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο. Η συρρίκνωση του δευτέρου τριμήνου, σε τριμηνιαία βάση, αναθεωρήθηκε στο 0,6%.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στον κλάδο των υπηρεσιών, ο οποίος σημείωσε αναπάντεχη υποχώρηση 0,2% σε τριμηνιαία βάση.
Η στερλίνα υποχωρούσε στα 1,6434 δολάρια μετά την ανακοίνωση των απογοητευτικών στοιχείων για το ΑΕΠ, σε ενδοσυνεδριακό χαμηλό έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Το βρετανικό νόμισμα υποχωρούσε και έναντι του ευρώ στις 0,9147 πένες.Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για οριακά ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 0,1% στο γ΄ τρίμηνο.
Ο κλάδος των κατασκευών υποχώρησε κατά 1,1%. Οι υπηρεσίες συρρικνώθηκε κατά 0,2% στο τρίμηνο, ενώ η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε κατά 0,7%.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=19465139
Οι Αμερικανοί αμφισβητούν την υπερθέρμανση του πλανήτη
Το 57% θεωρεί πως υπάρχουν αδιάσειστες αποδείξεις ότι η μέση θερμοκρασία της Γης αυξάνεται τις τελευταίες δεκαετίας. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2008 ήταν 71% και το 2007 77%, διευκρινίζει το Κέντρο Ερευνών Pew, ανεξάρτητο ινστιτούτο με έδρα την Ουάσινγκτον.
Η έρευνα διεξήχθη σε όλη την χώρα σε 1.500 ενήλικες που ρωτήθηκαν τηλεφωνικά από τις 30 Σεπτεμβρίου ως τις 4 Οκτωβρίου.
Λιγότεροι Αμερικανοί (ποσοστό 35%) θεωρούν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Τον Απρίλιο του 2008 το ποσοστό ήταν 44% και 45% το 2007.
Από το 2008, η αναλογία των Αμερικανών που τονίζουν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη προκύπτει από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η καύση υδρογονανθράκων και άνθρακα, έχει μειωθεί σημαντικά φτάνοντας από το 47% την περασμένη χρονιά σε 36% φέτος.
Ανεξάρτητα πάντως από την τάση αυτή, οι μισοί Αμερικανοί τάσσονται υπέρ της εφαρμογής πολιτικών με στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ενώ το 39% είναι αντίθετοι.
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_23/10/2009_303848
Σημ.axinosp:Γιατί αυτοί οι Αμερικάνοι παραμένουν τόσο ζώα , μόνο οι επιστήμονες μπορούν να δώσουν απάντηση !!
Η Ένωση Τραπεζών Ιταλίας προτείνει δωδεκάμηνο "πάγωμα" των δανείων για άνεργους
Η Abi ζήτησε από τους τραπεζικούς οργανισμούς της χώρας να "παγώσουν" για δώδεκα μήνες, αρχίζοντας από τον ερχόμενο Ιανουάριο, τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε πολίτες οι οποίοι έχουν μείνει άνεργοι. Η ρύθμιση αφορά τους πελάτες των τραπεζών οι οποίοι είτε είχαν μόνιμη δουλειά και απολύθηκαν, είτε αναγκάσθηκαν να διακόψουν την δραστηριότητά τους ως ελεύθεροι επαγγελματίες.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του ιταλικού τύπου, το εν λόγω μέτρο θα μπορέσει να εφαρμοσθεί σε τουλάχιστον εκατόν δέκα χιλιάδες ιταλούς, που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, με δάνεια που αγγίζουν τα οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ.
Η απόφαση της Ένωσης Τραπεζών Ιταλίας, δεν υποχρεώνει τα μέλη της -τους διάφορους τραπεζικούς οργανισμούς- να την εφαρμόσουν, αλλά οι οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν ότι θα υπάρξει θετική ανταπόκριση. Tράπεζες όπως η Ιntesa San Paolo, Banca Popolare, Montepaschi, έκαναν ήδη γνωστό ότι σκοπεύουν να στηρίξουν, με την συγκεκριμένη "αναβολή των πληρωμών" τους πελάτες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες .
Ικανοποιημένες και οι ενώσεις καταναλωτών, αν και με κάποιες διαφοροποιήσεις: η Federconsumatori και η ένωση Adusbef κάνουν λόγο για "πραγματική ανάσα ανακούφισης", ενώ η Codacons ζητά "να μπορέσει να ισχύσει, η θετική αυτή πρωτοβουλία για τα δάνεια, για δεκαοκτώ και όχι για δώδεκα μήνες και να επεκταθεί σε όλους τους ιταλούς που αδυνατούν να καταβάλλουν το οφειλόμενο ποσό, ανεξάρτητα από το αν έχασαν η όχι την δουλειά τους".
Τον περασμένο Αύγουστο,με πρωτοβουλία, πάντα, της τραπεζικής ένωσης Αbi, παρουσία του υπουργού οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι, είχε υπογραφεί παρόμοια συμφωνία, που δεν αφορούσε όμως τους πολίτες, αλλά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
http://stock.ana-mpa.gr/articleview1.php?id=21366
Σημ.axinosp:Δάκρυα χαράς (!!) μου ήρθαν όταν διάβασα αυτή την είδηση από την γείτονα χώρα . Είχε διαφημιστεί και ανάλογα από τα εγχώρια ΜΜΕ και έφτασαν ακόμα και σοβαροί άνθρωποι να μου λένε . είδες οι Ιταλοί Τραπεζίτες παγώνουν τα δάνεια στους ανέργους όχι σαν τους δικούς μας τους Έλληνες Τοκογλύφους που μας ρουφάνε το αίμα σαν βδέλλες .Εδώ όμως ισχύει όπως και στην Ελλάδα ότι καλό το παραμύθι τους , αλλά δεν έχει δράκο (!!) . Ο δράκος για τις Ιταλικές Τράπεζες είναι οι επισφάλειες των δανείων που όπως και στην Ελλάδα θα ξεπεράσει σε λίγο τα κεφάλαια τους . Τι σημαίνει αυτό , ότι τους συμφέρει από το να κάνουν απαιτητά τα δάνεια τους να "παγώσουν" τα κόκκινα (επισφαλή) δάνεια των ανέργων , παρά να αρχίσουν τις κατασχέσεις και να χρειαστεί να τα εγγράψουν στο παθητικό τους . Έτσι δεν θα φανεί η φούσκα του Τραπεζικού τους συστήματος που όπως και με το αντίστοιχο Ελληνικό με 5-8 ευρώ κεφάλαια δανείζουν 100 ευρώ . Φυσικά οι Πολιτικοί και στις δύο χώρες σφυρίζουν αδιάφορα για την κατάρρευση του Τραπεζικού τους συστήματος και σε λίγο θα πλακώσουν τους φόρους μπας και σωθούν .Έτσι αρχής γενομένης από την Ελλάδα και την Ιταλία στους επόμενους μήνες θα δούμε και άλλους φιλεύσπλαχνους Τραπεζίτες ανά τας Ευρώπας να παγώνουν τα δάνεια και τις κατασχέσεις συμπάσχοντας και αυτοί σαν κοινωνική ομάδα με τους δύσμοιρους ανέργους . Ρε κοπρόσκυλα Τραπεζίτες δε μου γαμιέστε να ασπρίσετε !!
Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009
Υποβάθμιση της Ελλάδας από Fitch
Επιβεβαιώνει παράλληλα το βραχυπρόθεσμο IDR σε ξένο νόμισμα στο ΄F1΄.
Ο οίκος αναφέρει ότι "η υποβάθμιση αντανακλά τη χθεσινή ανακοίνωση πως το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας αναμένεται να φτάσει το 12,5% του ΑΕΠ το 2009, πολύ πιο πάνω από τις προηγούμενες εκτιμήσεις της Fitch για έλλειμμα 6% και σε σύγκριση με τις επίσημες προβλέψεις της Ελλάδας για 3,7% στο Αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης".
Η Fitch εκτιμά ότι το γενικό κυβερνητικό χρέος θα φτάσει περίπου το 115% του ΑΕΠ έως τα τέλη του 2009, υψηλότερα από τα επίπεδα που σημειώθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 1990.
"Με το έλλειμμα να μην αναμένεται να υποχωρήσει κάτω από το 9% το 2010, το χρέος αναμένεται να φτάσει περίπου το 120% του ΑΕΠ μέχρι τα τέλη του 2010, το υψηλότερη στην κατηγορία ΄A΄", αναφέρει ο οίκος.
Η τελευταία εξέταση των αξιολογήσεων της Ελλάδας από την Fitch το Μάιο του 2009, εκτιμούσε ότι το κυβερνητικό χρέος θα ανέλθει στο 108,4% έως τα τέλη του 2010.
Εκτός των χειρότερων εκτιμήσεων για τη δυναμική του δημόσιου χρέους, το μέγεθος της αναθεώρησης τόσο για το 2009 όσο και το 2008 – με τα τελικά στοιχεία για το 2008 να δείχνουν το έλλειμμα στο 7,7% του ΑΕΠ σε σχέση με την αρχική εκτίμηση της κυβέρνησης για 3,7% που έγινε τον Ιανουάριο του 2009 – υπογραμμίζει την αδυναμία στο σχεδιασμό και στην κατάρτιση των δημοσιονομικών στοιχείων.
Αυτές οι συνεχιζόμενες ελλείψεις υπονομεύουν ουσιαστικά την αξιοπιστία των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών σχεδίων εξυγίανσης, καταλήγει ο οίκος.
http://www.capital.gr/News.asp?id=838237
Σημ.axinosp:Μου άρεσαν και τα σχόλια στο Capital.gr: Όταν παίρνω φόρα, φόρα κατηφόρα... η χρεωκοπία είναι πιο κοντά...Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ. Μετά Χριστό προφήτες όλοι οι αναλυτές αυτών των εταιρειών...Κάτι που δε γνωρίζουμε;
Moody’s: Οι ΗΠΑ μπορεί να "χάσουν" την αξιολόγηση "ΑΑΑ"
«Η αξιολόγηση ‘ΑΑΑ’ δεν είναι εγγυημένη», ανέφερε ο επικεφαλής ανάλυσης του οίκου, Steven Hess, σε συνέντευξη του στο πρακτορείο Reuters. «Έτσι, αν δεν μειώσουν οι ΗΠΑ το έλλειμμα σε ένα βιώσιμο επίπεδο μέσα στα επόμενα τρία έως τέσσερα χρόνια, τότε το επίπεδο της πιστοληπτικής αξιολόγησης τίθεται εν κινδύνω», ανέφερε.
Ο οίκος έχει δώσει αξιολόγηση “stable” για το outlook της αμερικανικής οικονομίας, που σημαίνει ότι δεν αναμένεται κάποια αλλαγή της πιστοληπτικής αξιολόγοσης τους επόμενους 18 μήνες.
Νωρίτερα φέτος το ζήτημα είχε απασχολήσει ξανά τις αγορές, όταν η Standard & Poor΄s υποβάθμισε το outlook της βρετανικής οικονομίας σε “negative” από “stable”, μία ένδειξη για ενδεχόμενη μελλοντική υποβάθμιση.
http://www.capital.gr/News.asp?id=837866
Σημ.axinosp:Σιγά μην ρίξουν την Αμερική από το ΑΑΑ οι Αμερικάνικες Εταιρείες σαν την Moody’s , το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε ;;
Οπιο: το πιο ισχυρό όπλο των Ταλιμπάν εναντίον των Δυτικών
Ανατριχιαστικά στοιχεία για τη βιομηχανία του αφγανικού οπίου και τις συνέπειες της ανεμπόδιστης λειτουργίας της περιλαμβάνει έκθεση του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών κατά των Ναρκωτικών και του Εγκλήματος, που δημοσιοποιήθηκε χθες στη Βιέννη. Το Αφγανιστάν ευθύνεται για το 92% της παγκόσμιας παραγωγής οπίου που τροφοδοτεί αγορά της τάξης των 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων και χρηματοδοτεί εγκληματικές και τρομοκρατικές οργανώσεις κυρίως στην κεντρική Ασία, τη Ρωσία και τα Βαλκάνια. Με 15 εκατομμύρια τοξικομανείς ανά τον κόσμο, το όπιο σκοτώνει 100.000 ανθρώπους ετησίως, ενώ η χρήση του ευθύνεται και για την ταχύτερη διάδοση του ιού του AIDS. Στις χώρες του ΝΑΤΟ, σημειώνει ο ΟΗΕ, ο ετήσιος αριθμός νεκρών από όπιο είναι 10.000 -πέντε φορές υψηλότερος από το σύνολο των ανθρώπων που έχασαν οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις στο Αφγανιστάν στα οκτώ χρόνια του πολέμου εκεί. Ενα άλλο παράδειγμα είναι η Ρωσία που χάνει κάθε χρόνο 30.000 ανθρώπους, περισσότερους από όσους πέθαναν κατά τον δεκαετή πόλεμο στο Αφγανιστάν. Φέτος έχουν παραχθεί στο Αφγανιστάν 6.900 τόνοι οπίου, ενώ τα παράνομα αποθέματα υπολογίζονται σε 12.000 τόνους. «Με τόσο όπιο σε λάθος χέρια είναι πιο κρίσιμο παρά ποτέ να εντοπιστούν και να καταστραφούν τα αποθέματα» ζήτησε ο γενικός διευθυντής του Γραφείου του ΟΗΕ Αντόνιο Μαρία Κόστα, τονίζοντας με όλους τους τρόπους ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να καταβάλει όλες της τις δυνάμεις στο έδαφος του Αφγανιστάν, για να αντιμετωπίσει το ζήτημα αποτελεσματικά. Ο Κόστα επισήμανε ότι οι Ταλιμπάν αναβαθμίζουν την πολεμική μηχανή τους με το όπιο, εξασφαλίζοντας τουλάχιστον 160 εκατομμύρια δολάρια ετησίως από τη διακίνησή του. Από τα σύνορα Αφγανιστάν-Πακιστάν, από όπου διακινείται 40% της παραγωγής, φεύγει προς την Ασία η ναρκωτική ουσία με κίνδυνο «να τροφοδοτηθεί τρομοκρατία μεγάλης κλίμακας που θα απειλήσει και τους ενεργειακούς πόρους». Στην αποστολή των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων δεν περιλαμβάνεται ο εντοπισμός και η καταστροφή καλλιεργειών οπίου.
http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=94420#
TVXS - Σύλληψη Παπαχρήστου στα Εξάρχεια
Οι αποκαλυπτικές εικόνες που εξασφάλισε το Tvxs αργά χθες βράδυ μιλούν από μόνες τους. Στην πρώτη σκηνη είναι ο Νίκος Μανιός, καταδικασμένος σε πολυετή φυλάκιση τα χρόνια της δικτατορίας για τη συμμετοχή του στην Οργάνωση «20ή Οκτώβρη», που διαμαρτύρεται για την παρουσία και τη συμπεριφορά της αστυνομίας . Του Στέλιου Κούλογλου.
Λίγα λεπτά πριν, περίπου 30 αστυνομικοί είχαν εισβάλει για έλεγχο στο βιβλιοπωλείο-πολυχώρο Floral συλλαμβάνοντας δύο από τους θαμώνες και προκαλώντας τη δικαιολογημένη αντίδραση των υπόλοιπων.
Κάποιοι είχαν προηγουμένως πετάξει πέτρες σε αστυνομική περίπολο μακριά από την πλατεία Εξαρχείων, αλλά όπως έχει ήδη αναλυθεί στο Tvxs σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να συλλαμβάνονται οι δράστες και όχι να ξεκινούν μαζικά αντίποινα εναντίον της συνοικίας και των περαστικών.
Πίσω στο βίντεο, στη φραστική λογομαχία Μανιού-αστυνομικών επεμβαίνει ο Δημήτρης Παπαχρήστος, ο οποίος κάνει ότι πάει να τραβήξει το κράνος ενός εκ των αστυνομικών που τον συλλαμβάνουν. Η απαίτηση των παρευρισκομένων να ξέρουν οι αστυνομικοί ότι ο Παπαχρήστος ήταν εκφωνητής στην εξέγερση του Πολυτεχνείου και να τον αναγνωρίσουν είναι φυσικά εξωπραγματική. Και, σε κάθε περίπτωση, ένας επώνυμος δεν πρέπει να έχει διαφορετική επιχείρηση από έναν απλό πολίτη: οι αστυνομικοί μπορούσαν να ελέγξουν τον Παπαχρήστου. Δεν υπάρχει όμως λόγος να τον συλλάβουν και μάλιστα περνώντας του χειροπέδες, ενώ δεν προβάλλει καμία αντίσταση. Για τις συλλήψεις των Ελληνιάδη-Δαματόπουλου, δηλαδή των άλλων δύο δημοσιογράφων που απλώς απαθανατίζουν τα συμβάντα με τα κινητά τους τηλέφωνα δεν υπάρχει η παραμικρή δικαιολογία.
Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι οι Ελληνες αστυνομικοί δεν είναι εκπαιδευμένοι για να αντιμετωπίζουν περίπλοκες καταστάσεις οι οποίες απαιτούν γνώση ψυχολογίας και γερά νεύρα. Οταν αρχίζουν τα δύσκολα είτε συλλαμβάνουν είτε... ψεκάζουν.
Αργότερα στην αστυνομία, ο κ. Χρυσοχοΐδης ζήτησε να μιλήσει με τον Στέλιο Ελληνιάδη, του ζήτησε συγνώμη για το περιστατικό και πρόσθεσε ότι" δεν είναι αυτή η πολιτική που θέλει να ακολουθήσει". Ο κ. Ελληνιάδης του θύμισε όμως ότι μπορεί οι ίδιοι να απελευθερώθηκαν σύντομα επειδή έτυχε να είναι γνωστοί, τι θα συνέβαινε όμως αν επρόκειτο για απλούς πολίτες ή περαστικούς; Ο υπουργός «Προστασίας του Πολίτη» του είπε ότι πράγματι υπάρχει πρόβλημα με τη συμπεριφορά της αστυνομίας την οποία «δεν μπορεί να ελέγξει».
http://www.tvxs.gr/v24003
Εύσημα από World Bank στο ρουμανικό τραπεζικό σύστημα
Στη ρουμανική οικονομία δραστηριοποιούνται 41 τράπεζες. Στην πλειοψηφία τους, οι τράπεζες παρουσιάζουν πλεόνασμα ξένου κεφαλαίου, ενώ 10 από αυτές, είναι θυγατρικές ξένων τραπεζών.
Το ποσοστό συμμετοχής του τραπεζικού τομέα στη διαμόρφωση του ρουμανικού ΑΕΠ αυξήθηκε από 36,4% το 2004 σε 50,4% το 2006.
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_22/10/2009_303611
Σημ.axinosp:Συγχαρητήρια .Βλέπετε ρε αχάριστοι πως η τοκογλυφία συμβάλει στην κρατική ανάπτυξη, τώρα εάν οι μισθοί έχουν παγώσει μέχρι το 2011 και το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί 8,5% εφέτος και η ρουμανική κυβέρνηση προχώρησε σε υπογραφή σύναψης δανείου ύψους 17 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ αυτό δεν μας ενδιαφέρει !!!
Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009
Nέο θεσμικό πλαίσιο για τη φορολογία στο Χ.Α., ζητεί ο κ. Σπ. Καπράλος
Νωρίτερα το πρωί της Τετάρτης ο πρόεδρος του Χ.Α. κ. Σπ. Καπράλος σε δηλώσεις του είπε ότι το θεσμικό πλαίσιο της απελθούσας κυβέρνησης είναι ανεφάρμοστο, (δηλαδή να επιβάλλεται φόρος υπεραξίας στις καθημερινές συναλλαγές). Εκείνο που δεν πρόλαβε να θεσμοθετήσει (;) η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αν και υπήρχε συμφωνία με τις χρηματιστηριακές αρχές από τον περασμένο Απρίλιο (!) ήταν η επιβολή του φόρου στο τέλος της χρονιάς. Ο ίδιος ο κ. Καπράλος πάντως, εξέφρασε τις επιφυλάξεις σχετικά με το πως θα πάρουν οι ξένοι την όποια επιβολή φορολογίας...
http://www.reporter.gr/default.asp?pid=16&la=1&art_aid=226589
Σημ.axinosp:Σιγά μην προλάβει να φορολογήσει η ΝΔ τις χρηματιστηριακές συναλλαγές .Ενώ το ΠΑΣΟΚ θα βάλει για πρώτη φορά παγκοσμίως το φόρο Τόμπιν στη Σοφοκλέους (εδώ γελάμε) !!
ΣΤΟ ΚΑΡΤΕΛ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ;
Τό αντιφατικό της είδησης είναι ότι ο κ. Πανταλάκης τάχθηκε χθές απροκάλυπτα εναντίον της πολιτικής της κυβέρνησης υπέρ των δανειοληπτών και τοποθετήθηκε καθαρά εναντίον οποιασδήποτε ρύθμισης που θα ανακουφίσει επιχειρήσεις και νοικοκυριά, για να μην προκληθούν, όπως ανέφερε, στρεβλώσεις στην αγορά!
Τό ερώτημα πού γεννάται είναι ,πώς συμβιβάζεται στην τράπεζα που υποτίθεται ότι θα αποτελέσει την "αιχμή του δόρατος" του δημόσιου πυλώνα, νά τοποθετείται για διοικητής ένας ακραιφνής εκφραστής των θέσεων του τραπεζικού καρτέλ!
Θά ζήσουμε την απίστευτη κατάσταση τού απροκάλυπτου ελέγχου καί των Δημόσιων Τραπεζών από επιτρόπους τού ελληνικού καρτέλ των τραπεζών ;
http://www.stopcartel.org/gr/view.php?id=510
Σημ.axinosp:Έτσι για να μην ξεχνάμε το πιός κυβερνάει αυτόν το τόπο !!
Καλά αποτελέσματα από Wells Fargo - U.S. Bancorp
Τα συνολικά έσοδα εκτινάχθηκαν στα 22,47 δισ. δολ. από 10,38 δισ. δολ. Οι αναλυτές περίμεναν ότι η η τράπεζα του Σαν Φραντσίσκο θα παρουσιάσει κέρδη 37 σεντς ανά μετοχή, βάση έρευνας του πρακτορείου Thomson Reuters. Η Wells Fargo δήλωσε ότι οι καθαρές χρεώσεις της ήταν 5,1 δισ. δολ. ή 2,5% του μέσου δανείου.
Παράλληλα, η U.S. Bancorp, που έχει αναδειχθεί σε μια από τις «κερδισμένες» τράπεζες της κρίσης και περιλαμβάνεται πλέον στους 10 μεγαλύτερους οίκους των ΗΠΑ, ανακοίνωσε αύξηση κερδών 4,7% χάρη στην εκτίναξη των εσόδων του τομέα στεγαστικής πίστης.
Τα καθαρά κέρδη για τους κατόχους κοινών μετοχών ανήλθαν στα 583 εκατ. δολ. ή 30 σεντς ανά μετοχή έναντι 557 εκατ. δολ. ή 32 σ εντς ανά μετοχή πέρσι.
Λίγο νωρίτερα, η Morgan Stanley ανακοινωσε το πρώτο κερδοφόρο τρίμηνό της σε ένα χρόνο
http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/552736/ArticleNewsWorld.aspx
Σημ.axinosp:Κέρδη έκπληξη για την ελπιδοφόρα νέα τοκογλυφική Τράπεζα AxinospBank .Ο υπεύθυνος τύπου της Τράπεζας κύριος Axinosp με χαρά ανακοίνωσε ότι τα κέρδη τού Ομίλου AxinospBank θα είναι ευχάριστα για τους μετόχους της Τράπεζας . Χαρακτηριστικά είπε με στόμφο ο Εκπρόσωπος της Τράπεζας ότι τα κέρδη προ φόρων θα είναι 4.9% και το μέρισμα θα είναι μία σκατούλα για τους μετόχους και για τα υπόλοιπα κοπρόσκυλα της Σοφοκλέους . Φυσικά τα κέρδη μετά τους φόρους παραμένουν τα ίδια για οι Τραπεζίτες σαν καλοί άνθρωποι δεν πληρώνουν φόρους γιατί συμβάλουν στην Ελληνική Οικονομία ......Μαλακίες λένε οι απανταχού Τραπεζίτες αφού κανείς δεν ελέγχει τους ισολογισμούς τους, Μαλακίες θα λέμε και εμείς , έτσι γι να τους τη σπάσουμε !!
Πυρά τραπεζιτών για το «πάγωμα» των δανείων
Την έντονη αντίδρασή τους εξέφρασαν σε συνέδριο του ΣΕΤΕ, που πραγματοποιήθηκε για τον τουρισμό και την ανάπτυξη, ανώτατα στελέχη τριών μεγάλων τραπεζών στα δύο προωθούμενα από τη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση νομοσχέδια που αφορούν στο «πάγωμα» των δανειακών υποχρεώσεων για ένα έτος και στις διαγραφές χρεών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Ν. Καραμούζης, ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Θ. Πανταλάκης και ο γενικός διευθυντής της ΕΤΕ, Αλ. Τουρκολιάς, άσκησαν κριτική στις ρυθμίσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση για τους δανειολήπτες, φωτίζοντας ουσιαστικές λεπτομέρειες οι οποίες όμως είναι κρίσιμες για την εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και για το σύνολο της κοινωνίας.
Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Ν. Καραμούζης τόνισε χαρακτηριστικά ότι «σίγουρα πρέπει να υπάρχει νόμος για την προστασία του καταναλωτή, όμως ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», συμπληρώνοντας ότι «δεν θέλουμε νοοτροπία ανθρώπων που δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους».
Ο ίδιος είπε: «Σίγουρα δεν θέλουμε ένα στρατό πολιτών να συνωστίζονται στα ειρηνοδικεία με χρέη 2.000 και 3.000 ευρώ, όμως λέμε «όχι» και στην καλλιέργεια της ανευθυνότητας και της λογικής του «δεν πληρώνω - δεν πληρώνω». Αυτός που δεν πληρώνει σήμερα εμάς, υπογράμμισε ο κ. Καραμούζης, δεν θα πληρώσει αύριο εσάς, τονίζοντας ότι είναι εναντίον των γενικευμένων αποφάσεων.
Πληροφορίες από την τραπεζική αγορά αναφέρουν ότι η «ελπίδα» για διαγραφές και πάγωμα δανείων για ένα έτος που έδωσε η κυβέρνηση προεκλογικά, έχουν οδηγήσει σε αύξηση των καθυστερούμενων δανείων.
«Είναι στρέβλωση η παρέμβαση στην ομαλή λειτουργία της αγοράς», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Θ. Πανταλάκης, ενώ ο γενικός διευθυντής της ΕΤΕ, Αλ. Τουρκολιάς επισήμανε ότι «η λέξη «πάγωμα», παγώνει και τις αγορές και ότι η χρήση τόσο φορτισμένων λέξεων δεν κάνει καλό αυτήν την περίοδο».
Διαβούλευση
Η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, δήλωσε ότι είχε θέσει σε δημόσια διαβούλευση τα νομοσχέδια αυτά και βρήκαν σύμφωνους τους κοινωνικούς φορείς επί της αρχής. Δήλωσε ωστόσο, ότι το υπουργείο επεξεργάζεται βελτιώσεις και θα τα θέσει εκ νέου σε δημόσια διαβούλευση, καθώς δεν είναι στις προθέσεις της να φέρει προ εκπλήξεων κανέναν.
Ο κ. Καραμούζης τόνισε ότι το 2009 οι εγχώριες τράπεζες θα εγγράψουν συνολικά 4,5 δισ. ευρώ σε επισφαλή δάνεια τα οποία θα πληρώσουν οι μέτοχοι. Επισήμανε ότι υπάρχει ανάγκη ενός ακηδεμόνευτου τραπεζικού συστήματος και τάχθηκε υπέρ της κρατικής παρέμβασης, αλλά όχι με τον τρόπο που αυτό έγινε την τελευταία 10ετία διότι ο τρόπος αυτός δεν βοήθησε την ανάπτυξη της χώρας.
Ο κ. Καραμούζης έκανε λόγο για επιδείνωση σε όλους τους δημοσιονομικούς δείκτες, απόλυτο εκτροχιασμό στα δημοσιονομικά μεγέθη και σημείωσε ότι δεν υπάρχουν λύσεις χωρίς κόστος. «Το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας δεν μπορεί πια να περιμένει», είπε ο ίδιος.
Στην Ελλάδα, είπε ο κ. Καραμούζης, η δημόσια και ιδιωτική κατανάλωση δεν έχουν πολλά περιθώρια περαιτέρω σημαντικής αύξησης και σίγουρα δεν μπορούν να αποτελέσουν τους πυλώνες του επόμενου αναπτυξιακού κύκλου της χώρας.
Σε ένα νέο κύκλο ανάπτυξης, απασχόλησης και ευημερίας, αποτελεί μονόδρομο, είπε ο κ. Καραμούζης, να στηριχθεί: 1)Στην επιτάχυνση των ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων στην παραγωγική δομή της χώρας, 2) Σε ένα νέο ενάρετο κύκλο άνθησης της επιχειρηματικότητας και προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων και 3) Στην προώθηση της οικονομικής εξωστρέφειας και του ποιοτικού και επώνυμου προϊόντος.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12334&subid=2&pubid=19113144
Σημ.axinosp:Τα κοπρόσκυλα οι Τραπεζίτες δεν ικανοποιούνται με τίποτα σύμφωνα με τις παραπάνω δηλώσειες τους . Μέχρι τώρα όποιος δεν είχε περιουσιακά και έκανε τη μαλακία λόγω απληστίας η Τράπεζα να του δώσει καταναλωτικό δάνειο τζογάριζε και τώρα με τη κρίση σταμάτησε να πληρώνει και η Τράπεζα έπαιρνε τα αρχίδια της . Δεν φτάνει που το ΠΑΣΟΚ στέλνει στη δικαιοσύνη (Ειρηνοδικεία) όσους δεν έχουν να πληρώσουν τα τοκογλυφικά τους δάνεια αλλά ζητάνε οι Παλιόπουστες και τα ρέστα ζητώντας την παραδειγματική τιμωρία όσων σταμάτησαν να πληρώνουν !!
Οι μεγάλοι...
Στην Αμερική...
... άρχισαν ήδη οι πρώτες αντιδράσεις του νοσηλευτικού προσωπικού. Νοσοκόμες του Ιατρικού Κέντρου του Όλμπανι στη Νέα Υόρκη, όπως γράφει η τοπική εφημερίδα «Τάιμς Γιούνιον», κατέθεσαν μαζική αγωγή κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού τους με ένα εμβόλιο που θεωρούν επικίνδυνο. Ο πρόλογος της εκπομπής που μεταδόθηκε χθες δορυφορικά σε όλη την Ευρώπη από το τηλεοπτικό κανάλι «Άρτε» τα λέει όλα: «Από τότε που η νέα γρίπη κηρύχθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας παγκόσμια πανδημία, όλες οι κυβερνήσεις έχουν επιδοθεί σε μαζικές αγορές φαρμάκων και εμβολίων. Πρόληψη ή υστερία;». Από τους 6,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους που κατοικούν τον πλανήτη, ο ιός της νέας γρίπης έχει μέχρι τώρα σκοτώσει λιγότερους από 2.000. Και όμως, έχει προκαλέσει γενική κινητοποίηση στις κυβερνήσεις, μολονότι αυτές βλέπουν χρόνια τώρα απαθείς να πεθαίνουν 100.000
άνθρωποι την ημέρα σε όλον τον κόσμο από την πείνα. Σε τι οφείλεται αυτή η επιλεκτική ευαισθησία; Γιατί παραγγέλνουν εκατομμύρια δόσεις ενός εμβολίου του οποίου η ασφάλεια αμφισβητείται; Είναι η αντίδρασή τους ανάλογη με το μέγεθος της απειλής; Και γιατί επιβαρύνουν με ένα δυσβάστακτο κόστος τα συστήματα υγείας, την ίδια ώρα που ισχυρίζονται πως τα οικονομικά τους είναι προβληματικά (και με αυτό ακριβώς το πρόσχημα προωθούν την ιδιωτικοποίησή τους); Απηχώντας τις απόψεις που έχει εκφράσει στον ΟΗΕ και ο Ζαν Ζιγκλέρ, μέλος του συμβουλίου των δικαιωμάτων του ανθρώπου, επιφανείς επιστήμονες μίλησαν στην εκπομπή του «Άρτε». Άλλοι από αυτούς εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την αποτελεσματικότητα του αντιγριπικού Ταμιφλού και των εμβολίων. Άλλοι είπαν ότι ενδεχομένως να είναι επικίνδυνα. Κι άλλοι δεν έκρυψαν τις υποψίες τους ότι, με τη βοήθεια των κυβερνήσεων, η νέα γρίπη δίνει στις φαρμακευτικές βιομηχανίες μια θαυμάσια ευκαιρία να ξεκολλήσουν από τα βάθη της οικονομικής κρίσης.
Ανάμεσα σε αυτούς...
... τους επιστήμονες, ο Γερμανός καθηγητής της Φαρμακολογίας Πέτερ Σενχέφερ εξέφρασε την άποψη πως πρόκειται για μια πανδημία που είναι κατασκεύασμα των φαρμακοβιομηχανιών, πως ο εμπνευστής της είναι στέλεχος της εταιρείας Glaxo και πως η ασθένεια εξελίσσεται μέχρι τώρα τόσο ομαλά που δεν χρειάζεται εμβολιασμός. Και ο Βόλφγκανγκ Μπέκερ-Μπρίζερ, διευθυντής του ιατρικού περιοδικού «Αrznei-Τelegramm», μίλησε ξεκάθαρα για διαπλοκή επιχειρηματικών και πολιτικών συμφερόντων.
Ο τίτλος...
... της γαλλικής εκπομπής του «Άρτε» ήταν «Ένας αμφιλεγόμενος ιός». Όμως, ο τίτλος στη γερμανική εκδοχή της εκπομπής ήταν πολύ πιο ξεκάθαρος: «Οι κερδοσκόποι του τρόμου».
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=10&ct=13&artid=4542209
Κίνα: οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι...
Η ετήσια Έκθεση Hurun αναφέρει ότι η Κίνα έχει 130 δισεκατομμυριούχους, από 101 που ήταν πέρυσι.
Στις ΗΠΑ ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων ανέρχεται σε 359, ενώ η Ρωσία διαθέτει 32 και η Ινδία 24, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes.
Οι πλούσιοι της Κίνας γίνονται πλουσιότεροι, με τη μέση περιουσία στη λίστα να ανέρχεται σε 571 εκατομμύρια δολάρια, περίπου κατά ένα τρίτο υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι, είπε ο Ρούπερτ Χούγκεγουερφ, ο οποίος συνέταξε τον κατάλογο με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο για το 2009.
"Έχουν ξεπεράσει τη χρηματοπιστωτική κρίση. Ο κύριος λόγος είναι η αστικοποίηση. Έχουν χτιστεί όλες αυτές οι πόλεις και αυτό απαιτεί κατασκευαστές και βιομήχανους χάλυβα και σιδήρου. Και τώρα τελευταία (ανερχόμενος είναι ο κλάδος του)αυτοκινήτου", δήλωσε ο Χούγκεγουερφ στο Ρόιτερς στο περιθώριο εκδήλωσης με αφορμή τη δημοσιοποίηση του καταλόγου.
Το ένα τρίτο των εγγεγραμμένων στη λίστα, που περιλαμβάνει χίλια ονόματα, εκτιμάται ότι είναι μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, σύμφωνα με την έκθεση.
Εκτός λίστας φέτος βρίσκεται ένας διάσημος Κινέζος -ο Γιάο Μινγκ, παίκτης του ΝΒΑ- ο οποίος τους τελευταίους μήνες ταλαιπωρείται από έναν τραυματισμό στο πόδι.
Ο Χούγκεγουερφ είπε ότι ο ακριβής αριθμός των δισεκατομμυριούχων στην Κίνα ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος απ΄ό,τι υπολογίζεται.
http://stock.ana-mpa.gr/articleview1.php?id=21123
Σημ.axinosp:Αλήθεια ακόμα παραμένει αδελφό κόμμα το ΚΚΚίνας και καλείτε στα συνέδρια του ΚΚΕ;;
Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009
FT: Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την επόμενη κρίση
Δεν χρειαζόταν να περιμένουμε να αγγίξει ο Dow Jones τις 10.000 μονάδες. Ηταν ξεκάθαρο εδώ και καιρό ότι οι παγκόσμιες χρηματαγορές σχηματίζουν, ξανά, φούσκες.
Θυμίζει εποχές 2003-04, όταν στην αγορά ακινήτων, εμπορευμάτων και μετοχών άρχισαν να συσσωρεύονται φούσκες. Υπάρχει όμως μία διαφορά: Αυτή η φούσκα θα σκάσει νωρίτερα...
Αντιθέτως με πέντε χρόνια πριν, οι κεντρικές τράπεζες έχουν τώρα τον διττό ρόλο της διασφάλισης της νομισματικής και χρηματοοικονομικής σταθερότητας. Δύο στόχοι συχνά αντικρουόμενοι... Στην Ευρώπη για παράδειγμα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υπό άλλες συνθήκες, θα είχε ξεκινήσει να αυξάνει τα επιτόκια. Ο λόγος που δεν το κάνει είναι να αποτρέψει ένα πλήγμα στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, ο οποίος εξακολουθεί να βασίζεται στην ΕΚΤ.
Συμφωνώ ότι δεν υπάρχει προοπτική ενίσχυσης του πληθωρισμού ...τουλάχιστον για τους επόμενους 12 μήνες. Οι πιθανότητες όμως αυξάνονται για τα τέλη του 2010... Και τότε, οι κεντρικές τράπεζες θα υποχρεωθούν να στραφούν σε μία πιο επιθετική νομισματική πολιτική. Μία πληθωριστική έκρηξη μπορεί να οδηγήσει σε νέα ύφεση, σε νέα τραπεζική κρίση, ακόμα και σε αποπληθωρισμό. Μπορεί να οδηγηθούμε σε μία περίοδο αστάθειας, καθώς οι κεντρικές τράπεζες θα χάνουν τον έλεγχο...
Δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια -ίσως κι ένας συνδυασμός και των δύο. Πρώτον, οι κεντρικές τράπεζες επιστρέφουν σε μία ...φυσιολογική νομισματική πολιτική κάποια στιγμή το 2010, πυροδοτώντας νέα πτώση στις τιμές, ιδίως στην αγορά ακινήτων. Δεύτερον, οι τράπεζες θέτουν ως προτεραιότητα τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, αφήνοντας ανοιχτές τις ...νομισματικές κάνουλες -κάτι που μπορεί να προκαλέσει τη μητέρα των κρίσεων...
Με λίγα λόγια, οποιαδήποτε κι αν είναι η αντίδραση των κεντρικών τραπεζών εγκυμονεί κινδύνους. Ισως δεν υπάρχει ασφαλής διέξοδος...
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12478&subid=2&pubid=18985146