Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με την βία Άρθρο 120 (παραγρ.4) του ισχύοντος Συντάγματος της Ελλάδας (ακροτελεύτια διάταξη).

Δεν αναγνωρίζουμε το χρέος

Είτε θα πετύχουμε και θα πάρουμε την πατρίδα μας πίσω, είτε θα χαθούμε για αιώνες στις πατρίδες των άλλων και των υπερκρατικών διεθνών οργανισμών, τις νέες αυτοκρατορίες.Εδώ που φθάσαμε, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα περισσότερο από τις αλυσίδες μας.
Όσο περνούν οι εβδομάδες η κατάστασή μας θα γίνεται όλο και πιο αντιληπτή.
Μέχρι την Εξέγερση

Δεν σας θέλει ο λαός ελικόπτερα και μπρος

To να παράγεις ο ίδιος τα τρόφιμά σου είναι ίσως ένα από τα πιο επικίνδυνα πράγματα που μπορείς να κάνεις σήμερα, γιατί είναι ένα βήμα προς την κατάκτηση της ελευθερίας σου!

''Σκλάβος είναι αυτός που ελπίζει ότι θα έρθουν να τον ελευθερώσουν''
Έζρα Πάουντ 1885 – 1972

Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΏΝΤΕΣ ΜΑΣ ΤΡΕΜΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΦΩΝΕΣ ΤΩΝ BLOGS,ΤΙΣ OΠΟΙΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΛΕΓΞΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΥΝ ΟΠΩΣ ΘΕΛΟΥΝ...(ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ)

Δεν ειναι τυχαια η σταση που κρατανε το Πασοκ,η Νεα Δημοκρατια και το Λαος,αναφορικα με τα blogs και τα οσα διαδραμματιζονται στο διαδίκτυο,τα οποια αφορουν την ελευθερη διακινηση
των ιδεων και των αποψεων...

Αρχικα το ΛΑΟΣ,τον Ιανουαριο 2009,εκανε συνεχεις αναφορες στη Βουλη,για τα Blogs και τα διαφορα sites,συνδέοντας τα,με τα γεγονοτα τα οποια διαδραματίστηκαν μετα απο τη δολοφονια
του Αλεξανδρου Γρηγοροπουλου απο αστυνομικα πυρα.

Επειτα,ο ιδιος ο πρωθυπουργος της χωρας,ο Κωστας καραμανλης,
απο το βημα της Βουλης,εκανε λογο για κουκουλοφορους,οι οποιοι οργανωνονται μεσα απο τα Blogs και μετα πανε και σπανε το κεντρο της Αθηνας...

Σημερα,ο Θ.Παγκαλος,ηγετικο στελεχος του Πασοκ,μεσα απο το Mega,εδωσε συγχαρητηρια στην προταση που κατεθεσε ο Σανιδας αναφορικα με την αρση της ανωνυμιας στα blogs...

Παραλληλα,πολλοι εντεταλμενοι εκδοτες της κυβερνησης,με αρθρα τους κατα καιρους,μεσα στις εφημεριδες που κατεχουν,προαναγγελουν εδω και 2 χρονια την θεσπιση ειδικης ρυθμισης αναφορικα με την αρση του απορρητου των επικοινωνιων,με το προσχημα της συκοφαντικης δυσφημισης.

ΟΠΩΣ ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΜΕ,ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΕΝΑΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟ ΑΓΩΝΑ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ,ΤΗΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΑΠΟΨΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΔΕΩΝ,Ο ΟΠΟΙΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ,ΕΚΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ,ΤΡΕΜΟΥΝ,ΣΤΟ ΟΤΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΜΕΣΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ...
ΕΠΙΣΗΣ,ΤΡΕΜΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ,ΚΑΘΩΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΠΩΣ ΤΙΣ ΦΩΝΕΣ ΑΥΤΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΥΤΕ ΝΑ ΤΙΣ ΕΛΕΓΞΟΥΝ,ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΥΝ,ΕΞΥΠΗΡΕΤΩΝΤΑΣ ΕΤΣΙ
ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥΣ...

ΣΕ ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝ ΚΑΝΕΤΕ,ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ,ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ,ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΑΣ.

ΠΡΕΖΑ TV
30-6-2009

Ευρωζώνη: Σε αρνητικό έδαφος ο πληθωρισμός για πρώτη φορά

Της Ilona Billington

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Σε αρνητικό έδαφος υποχώρησε για πρώτη φορά από την έναρξη καταγραφής των στοιχείων τον Ιανουάριο του 1997 ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Ε.Ε., Eurostat, ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε 0,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008. Το Μάιο ο ετήσιος πληθωρισμός παρέμεινε σταθερός.

Παρά το γεγονός ότι η πτώση του πληθωρισμού αναμενόταν, οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν να διαμορφωθεί στο -0,2%.

Ο ετήσιος πληθωρισμός παρέμεινε κάτω του στόχου του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ωστόσο, η ΕΚΤ είχε ανακοινώσει πρόσφατα πως αναμένει πτώση του δείκτη τιμών καταναλωτή για αρκετούς μήνες πριν επιστρέψει σε θετικό έδαφος μέχρι το τέλος του έτους.

Επιπλέον στοιχεία υποδηλώνουν πως ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να υποχωρεί για αρκετό καιρό. Στη Γαλλία, ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε κατά 0,2% σε μηνιαία βάση και κατά 6,7% σε ετήσια, αν και η στατιστική υπηρεσία ανέμενε πτώση κατά 7,8%.

Στην Ιταλία ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε κατά 0,2% σε μηνιαία βάση και κατά 6,1% σε ετήσια, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιανουάριο του 2006.

http://www.capital.gr/News.asp?id=766144
Σημ.axinosp:Άρχισαν τα όργανα !!

Άσε! Μη μου πεις!

Συναντούνται δυο φίλοι μετά από πολλά χρόνια.
- Τι κάνεις ρε Γιώργο; Πώς περνάς;
- Αστα ρε φίλε, πέθανε ο πατέρας μου...
- Ο πατέρας σου; Ένας τόσο υγιής άνθρωπος; Πώς; Δε
μπορώ να το πιστέψω. Για πες μου τι έγινε;

- Να μωρέ, είχε χαλάσει η λάμπα της κουζίνας και
ανέβηκε στην καρέκλα να την αλλάξει Ξαφνικά όμως
ήρθε το ρεύμα...
- Α,καλά, άσε μη μου πεις, κατάλαβα! Τον τίναξε το
ρεύμα.

- Οχι! Έτσι όπως ήταν ζαλισμένος, έπεσε και χτύπησε το
κεφάλι του στην γώνια του τραπεζιού
- Α,καλά,άσε μη μου πεις, κατάλαβα! Έμεινε στον τόπο.

- Οχι! Έτσι όπως ήταν ζαλισμένος, πήγε και έχωσε το
κεφάλι του μέσα στην τηλεόραση.
- Α, καλά, άσε μη μου πεις, κατάλαβα! Τον έκαψε
ζωντανό η τηλεόραση!

- Οχι! Έτσι όπως πολύ ήταν ζαλισμένος πήγε και έπεσε
μέσα στα τζάμια του μπαλκονιού.
- Α,καλά, άσε, μη μου πεις! Τον πετσόκοψαν τα τζάμια.

- Οχι!
- Ε, καλά τότε πως πέθανε;
- Τον πυροβόλησε η μάνα μου για να μη διαλύσει το σπίτι!!

Η αγνοούμενη!

Πάει ένας άνδρας στην αστυνομία:
- αστυφύλαξ, η γυναίκα μου αγνοείται. είναι ψηλή, ξανθιά και όμορφη".
- θα μου δώσετε μια φωτογραφία της , παρακαλώ;"
- "ορίστε!"
- "μα κύριε, αυτή είναι κοντή, καστανή και άσχημη!"
- "το ξέρω. λέω μήπως μου δώσετε καμιά καλύτερη..."

Eνας Γαλλος τρωει το πρωινο του...

Eνας Γαλλος τρωει το πρωινο του:
καφέ, croissants, ψωμάκι, βούτυρο, μαρμελάδα.
Τον πλησιάζει ένας Αμερικάνος και κάθεται δίπλα του.
Ο Γάλλος τον αγνοεί, αλλά ο Αμερικάνος αρχίζει κουβέντα.
- Εσείς οι γάλλοι τρώτε όλο το ψωμί; ρωτάει, μασώντας με μανία την τσίκλα του.
- Βεβαίως! απαντάει μονολεκτικά ο Γάλλος.
Ο Αμερικάνος κάνει μια φούσκα με την τσίκλα του και συνεχίζει, μ' έναχαμόγελο στο πρόσωπό του:
- Εμείς στις ΗΠΑ τρώμε μόνο το μέσα. Την κόρα την μαζεύουμε σεμεγάλους κάδους, την ανακυκλώνουμε,
την κάνουμε croissants και τα πουλάμε στους Γάλλους.

Μετά από λίγο και αφού ο Γάλλος δεν αντιδρά καθόλου, λέει:
- Τρώτε μαρμελάδα για πρωινό στη Γαλλία;
- Βεβαίως! ήταν η μονολεκτική απάντηση του Γάλλου.
- Εμείς δεν τρώμε. Τρώμε φρέσκα φρούτα με το πρωινό μας, μετά βάζουμε
όλους τους σπόρους και τα φλούδια κι ό,τι άλλο μένει σ' ένα μεγάλο
δοχείο και τα κάνουμε μαρμελάδα και την πουλάμε στη Γαλλία

- Και τι κάνετε με τα προφυλακτικά, αφού τα χρησιμοποιήσετε; ρωτάει ο
Γάλλος, ατάραχος.
- Τα πετάμε, φυσικά, λέει ο Αμερικάνος, με απορημένο ύφος.
- Εμείς, όχι! λέει ο Γάλλος.
- Και τι τα κάνετε; ρωτάει ο Αμερικάνος, σα χαμένος πλέον κι ο Γάλλος του εξηγεί:
- Στη Γαλλία τα βάζουμε σε μεγάλα δοχεία, τα ανακυκλώνουμε και τα
κάνουμε τσίκλες και τις πουλάμε στην Αμερική!

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΣΤΟ DEREE COLLEGE...ΤΑ ΕΧΑΣΕ ΕΝΤΕΛΩΣ Ο ΜΙΚΗΣ,Ή ΜΑΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ;;;ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΑΜΕΡΙΚΗ...

H απόφαση του Σχολείου σας να με τιμήσει αναγορεύοντάς
με επίτιμο διδάκτορά του με συγκινεί και με τιμά βαθύτατα,
γι’ αυτό σας ευχαριστώ θερμά.

Πρώτον γιατί το Κολλέγιό σας αποτελεί πρότυπο στη χώρα μας στην υπηρεσία της αγωγής, της μάθησης και της πολιτιστικής καλλιέργειας των νέων μαθητών και δεύτερον γιατί εκπροσωπεί ένα μεγάλο λαό, τον αμερικανικό, η παρουσία του οποίου στους τελευταίους αιώνες προσέδωσε μια νέα ώθηση στον διεθνή πατριωτικό - πολιτικό - επιστημονικό και πνευματικό πολιτισμό, σε βαθμό που να εμπλουτισθεί και να πάρει καινούργια φρεσκάδα και ορμή ο αγώνας του ανθρώπου για ευημερία, μόρφωση και ανθρώπινα δικαιώματα.

Η συμβολή του Λαού αυτού στους δύο Παγκοσμίους Πολέμους υπήρξε αποφασιστικής σημασίας για τη νίκη των ελεύθερων λαών επί των σκοτεινών και απάνθρωπων επιθετικών δυνάμεων και οι μεγάλες θυσίες του κέρδισαν για πάντα την ευγνωμοσύνη μας.

Προσωπικά πιστεύω ότι ο ηγετικός ρόλος των ΗΠΑ σε όλους τους τομείς της ζωής, με συνέπεια την κατάκτηση αυτού του υψηλότατου επιπέδου ευημερίας, δεν οφείλεται μόνο στον φυσικό πλούτο της απέραντης αυτής χώρας, αλλά κυρίως στην εργατικότητα και μεθοδικότητα, στην τολμηρή και ελεύθερη λήψη των αποφάσεων, με μια λέξη στην αμερικανική ποιότητα σκέψης και δράσης.

Ετσι μ’ αυτό τον τρόπο η χώρα αυτή έγινε τόσο δυνατή και με τέτοια επιρροή σε παγκόσμια κλίμακα, ώστε με βάση τη θεωρία περί Αρμονίας και Χάους να έχει τη δύναμη να μπορεί γυρίζοντας ένα διακόπτη από δω ή από κει να επιβάλει σε όλο τον κόσμο και σε όλους τους λαούς είτε την Αρμονία, δηλαδή τον Παράδεισο, είτε το Χάος, δηλαδή την Κόλαση. Και για τον λόγο αυτόν ακριβώς η ευθύνη της μπροστά στην Παγκόσμια Ιστορία είναι τεράστια.

Δεν ξέρω αληθινά αν όλος ο αμερικανικός λαός έχει συνειδητοποιήσει το γεγονός αυτό, αλλά είμαι βέβαιος, επειδή σας γνωρίζω καλά, ότι εάν κάποτε συμβεί κάτι τέτοιο, τότε ο διακόπτης θα γυρίσει οριστικά προς την κατεύθυνση της Αρμονίας, της Ειρήνης και της Ευημερίας όλων των λαών, αν κάποτε το αποφασίσετε όλοι μαζί.

Γνωρίζω ότι η συχνά κριτική στάση μου απέναντι στη χώρα αυτή θεωρείται από πολλούς «αντιαμερικανισμός». Ομως στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο: Δηλαδή ο θαυμασμός μου για τη χώρα αυτή και τον λαό της είναι τόσο μεγάλος, ώστε να υποφέρω και να διαμαρτύρομαι κάθε φορά που κάποιος ή κάποιοι προβαίνουν σε ενέργειες στο όνομα της Αμερικής, τις οποίες θεωρώ κατάφωρα αντιαμερικανικές. Γιατί «Αμερική» για μένα σημαίνει προ παντός ελευθερία, πρόοδος, καλοσύνη, ειρήνη, αλληλεγγύη μορφωτική, επιστημονική και πολιτιστική καλλιέργεια.

Δηλαδή Φάρος για όλους τους λαούς. Αμερική για μένα είναι αυτός ο Διακόπτης και περιμένω να δω το χέρι που θα τον στρέψει οριστικά και τελεσίδικα προς την κατεύθυνση της Αρμονίας, γεγονός που θα ανυψώσει τη χώρα αυτή στο βάθρο που της πρέπει και της αξίζει: του αγαπημένου φίλου όλων των λαών της οικουμένης και φυσικά και του ελληνικού, που δεν έπαψε ποτέ στο βάθος της ψυχής του να σας θαυμάζει, να σας αγαπά και να ελπίζει.

* Ο κ. Μίκης Θεοδωράκης είναι συνθέτης. Το κείμενο αυτό είναι μήνυμα που έστειλε στο «Deree College» του «Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος» με αφορμή την ανακήρυξή του σε επίτιμο διδάκτορα.

Ή ΕΜΕΙΣ ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ ΚΑΛΑ...
Ή Ο ΜΙΚΗΣ,ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΤΗΝ ΠΑΛΕΥΕΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ...
ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΕΙΜΕΝΟ,
ΔΕΝ ΑΝΑΙΡΕΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ...

ΠΡΕΖΑ TV
29-6-2009
http://prezatv.blogspot.com/2009/06/deree-college.html
Σημ.axinosp:Φανταστείτε τι έπαθαν οι άνθρωποι που πίστευαν στις ιδέες του Μίκη και κατέβαιναν σε διαδηλώσεις για την αποστασία του Μητσοτάκη το 65 να βλέπουν το ίνδαλμά τους τον Μίκη υπουργό του βρικόλακα της πολιτικής του Μητσοτάκη. Μαζί με την αναγόρευση του σε διδάκτορα του Αμερικάνικου Κολεγίου η ξεφτίλα του Μίκη Μάους συνεχίζεται !!

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Ρωσία: Λουκέτο στα καζίνο, εκατοντάδες χιλιάδες οι άνεργοι

Μία από τις μαζικότερες απολύσεις στην ιστορία της χώρας πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στη Ρωσία κατόπιν της απόφασης του Κρεμλίνου να βάλει λουκέτο σε όλα τα νόμιμα καζίνο και τους χώρους τυχερών παιχνιδιών.

Η εφαρμογή της πρότασης που κατέθεσε μερικούς μήνες νωρίτερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα έχει ως αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι να χάσουν τη δουλειά τους εν μέσω της διεθνούς ύφεσης.

Η εναλλακτική λύση που προσφέρει το Κρεμλίνο στη βιομηχανία των τυχερών παιχνιδιών είναι η μεταφορά των επιχειρήσεων σε τέσσερις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, 4.000 μίλια μακριά από την πρωτεύουσα.

Ωστόσο, σε καμία από τις περιοχές αυτές δεν έχει προετοιμαστεί το έδαφος για τη μεταφορά και τα καζίνο της χώρας δεν αναμένεται να επαναλειτουργήσουν για πολλά χρόνια.

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/06/29/1683044.htm
Σημ.axinosp:Κάλιο αργά παρά ποτέ οι ιθύνοντες της Ρωσίας κατάλαβαν ότι το μόνο πολιτισμό που είχε η Μόσχα να παρουσιάζει σαν αξιοθέατο στους τουρίστες μετά της κατάρρευση της ΕΣΣΔ ήταν καζίνο και στριπτιζάδικα και ο απογαλακτισμός για αυτού του είδους την διασκέδαση δεν θα είναι καθόλου εύκολος !!

Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

Τρία σε ένα στον ΟΣΕ

Οι αυξήσεις θα επαναληφθούν ανά τρία οκτάμηνα και εκτιμάται ότι θα αποφέρουν στα ταμεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ επιπλέον 5,4 εκατ. ευρώ το 2009, 22,75 εκατ. το 2010 και 39 εκατ. ευρώ το 2011. Καμία αύξηση δεν πρόκειται να γίνει στα εισιτήρια του Προαστιακού.
Ο κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε για ακόμη μία φορά ότι «ο ΟΣΕ είναι η πιο ζημιογόνα ΔΕΚΟ στην Ευρώπη με ετήσιες ζημιές περίπου ένα δισ. ευρώ και συνολικό έλλειμμα που φτάνει τα 9 δισ. ευρώ».

«Η αναλογία εσόδων-εξόδων είναι 1 προς 8 και ο ΟΣΕ κοστίζει καθημερινά περίπου 3.000 ευρώ σε κάθε Έλληνα πολίτη, ενώ αν δεν ληφθούν μέτρα το 2011 το έλλειμμα θα ξεπεράσει τα 11 δις ευρώ, δηλαδή πάνω από το 5% του ΑΕΠ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το σχέδιο εξυγίανσης περιλαμβάνει τον εταιρικό μετασχηματισμό του ΟΣΕ με τη δημιουργία τριών εταιριών: Του ΟΣΕ, στην κατοχή του οποίου θα βρίσκεται η ακίνητη περιουσία και στην οποία θα ενταχθεί και η ΕΔΙΣΥ και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που θα προσφέρει τις υπηρεσίες και η ΕΡΓΟΣΕ στην οποία θα ενταχθεί και η ΓΑΙΑ-ΟΣΕ. Η ΕΡΓΟΣΕ θα συνεχίσει να εκτελεί όλα τα έργα για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του δικτύου.

Για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης, στόχος είναι η βιωσιμότητα και η αναπτυξιακή της προοπτική, η ασφάλεια και η ταχύτητα στις μετακινήσεις και η αξιοποίηση της οικολογικής διάστασης του μέσου.

Η ΕΡΓΟΣΕ θα παραμείνει ο κύριος φορέας κατασκευής των μεγάλων έργων, ενώ θα επιδιωχθεί η κατασκευή έργων και μέσω των ΣΔΙΤ. Μέχρι το 2015 θα έχει ολοκληρωθεί ο σιδηροδρομικός άξονας ΠΑΘΕΠ, προϋπολογισμού 6,2 δις ευρώ και όταν ολοκληρωθεί η διαδρομή Αθήνας-Θεσσαλονίκης θα γίνεται σε 3,5 ώρες και Πάτρας-Αθήνας σε δύο ώρες.

Τέλος, σε ότι αφορά τον ΟΣΕ, θα επιδιωχθεί, σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομίας, η καλύτερη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, που ανέρχεται σε 14,3 δις ευρώ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Στυλιανίδης, αφού εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επιτυχία του προγράμματος, εκτίμησε ότι από το 2012 και μετά η ΤΡΑΙΝΟΣΕ μπορεί να μπει σε τροχιά κερδοφορίας, απέκλεισε το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της εταιρείας και ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του 2009 θα έχει ολοκληρωθεί το έργο ηλεκτροκίνησης του προαστιακού στο τμήμα Αθήνα-Κιάτο.

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμιστικές αλλαγές, ο υπουργός τόνισε ότι θα διατεθούν 350 εκατομμύρια ευρώ για κεφαλαιοποίηση της εταιρίας και σημείωσε ότι σχετικά με τα εργασιακά «θα διασφαλιστούν οι καλύτεροι δυνατοί όροι».


Ο κ. Στυλιανίδης διευκρίνισε ότι αποκλείστηκε το ενδεχόμενο των μετατάξεων και της εθελουσίας εξόδου και ότι θα προκριθεί το πρόγραμμα μισθωτής εφεδρείας, το οποίο σε βάθος χρόνου μίας 10ετίας θα αποδώσει στην εταιρεία περί τα 315 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα, το κόστος του οποίου θα φτάσει το 1 δις ευρώ, θα αρχίσει να εφαρμόζεται εντός του έτους, αφού γίνουν οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις. Για τη συμμετοχή σε αυτό θα υπάρξει ένας συνδυασμός ηλικίας και χρόνου προϋπηρεσίας των εργαζομένων.

Θα μπορούν δηλαδή να συμμετέχουν εθελοντικά εργαζόμενοι ηλικίας 48-49 ετών και με προϋπηρεσία πάνω από 28 χρόνια αλλά και εργαζόμενοι ηλικίας 50-54 ετών ανεξάρτητα προϋπηρεσίας.

Ο κ. Στυλιανίδης έκανε επίσης λόγο και για το πρόγραμμα υποχρεωτικής συμμετοχής που αφορά περίπου 1000 εργαζόμενους με πάνω από 35 χρόνια προϋπηρεσίας ή άνω των 55 ετών ανεξάρτητα προϋπηρεσίας. Και για τις δύο περιπτώσεις θα διασφαλιστεί η καταβολή του 100% των ασφαλιστικών εισφορών και η διατήρηση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&tag=8470&pubid=4272806
Σημ.axinosp:Το μεγαλύτερο διαχρονικά σκάνδαλο των πολιτικών της Νεώτερης Ελλάδας!!

Η Γαλλία θα δεχτεί μετανάστες από τη Μάλτα

Η κυβέρνηση της Γαλλίας υποσχέθηκε να δεχθεί άλλη μια ομάδα 100 προσφύγων από την Μάλτα την επόμενη χρονιά, πλέον των 99 που συμφώνησε να απορροφήσει από τη νήσο της Μεσογείου, που αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα λόγω της μετανάστευσης.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Μάλτα ο Γάλλος υπουργός Μετανάστευσης Ερίκ Μπεσόν κάλεσε και τις υπόλοιπες χώρες - μέλη της ΕΕ να ακολουθήσουν το γαλλικό παράδειγμα. "Δεν μπορούμε να επιβάλουμε τίποτε, αλλά τους ζητώ να μας ακολουθήσουν. Ήλθα εδώ συμβολικά, για να δείξω στους συναδέλφους μου στην ΕΕ το πώς μπορούμε αποτελεσματικά να μοιραστούμε τα βάρη", είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μπεσόν είπε επίσης ότι η Γαλλία θέλει να εντείνει την "πίεση" στους λαθρέμπορους σάρκας, οι οποίοι όπως σημείωσε γίνονται όλο και πιο επαγγελματίες.
Η ομάδα των 99 προσφύγων θα αναχωρήσει από το έδαφος της Μάλτας στις 9 Ιουλίου. Η υποδοχή τους στη Γαλλία αποτελεί μέρος πιλοτικού προγράμματος στο οποίο συμφώνησαν οι ηγέτες της ΕΕ νωρίτερα τον Ιούνιο. Οι κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Κύπρου και της Μάλτας ζήτησαν η συμφωνία για την αντιμετώπιση του προβλήματος της μετανάστευσης να είναι δεσμευτική, κάτι που συνάντησε την άρνηση των υπολοίπων χωρών.
Η Μάλτα έχει καλέσει επανειλημμένως άλλες χώρες της ΕΕ να δεχθούν ορισμένους από τους μετανάστες που φθάνουν στη νήσο, αλλά οι αντιδράσεις υπήρξαν ιδιαίτερα επιφυλακτικές.
Σημειώνεται ότι πάνω από 9.000 επίδοξοι μετανάστες έφθασαν στις ακτές του πυκνοκατοικημένου νησιού των 400.000 κατοίκων τα τελευταία έξι χρόνια. Πάντως τους τελευταίους μήνες σημειώνεται απροσδόκητη μείωση των αφίξεων.
http://www.skai.gr/articles/news/world/ΗΓαλλίαθαδεχτείμετανάστεςαπότηΜάλτα/
Σημ.axinosp:Από τους 27 της ΕΕ οι 4 τρώνε το "πακέτο" της λαθρομετανάστευσης με όλα τα κοινωνικά , πολιτικά , οικονομικά αποτελέσματα που συνεπάγονται από αυτό το φαινόμενο και οι υπόλοιποι μιλούν για τις ποικιλίες του κρασιού , για τα δικαιώματα των ζώων που χρησιμοποιούνται σε πειράματα , για το μέγεθος των αγγουριών και ότι άλλη μαλακία μπορείτε να φανταστείτε , μπορούν να συζητούν για χρόνια !!

Ελλάς – Συρία (οικονομική) συμμαχία

Συμφωνία για την κατασκευή εργοστάσιου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ελληνοιταλική κοινοπραξία υπογράφτηκε την Πέμπτη στη Δαμασκό, στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψης του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.
Παράλληλα, υπάρχουν σημαντικές προοπτικές για επενδύσεις σε σειρά κλάδων.
Ειδικότερα, η ενεργειακή συμφωνία υπογράφηκε μεταξύ της κοινοπραξίας της ελληνικής ΜΕΤΚΑ και του Ιταλικού ομίλου Ansaldo Energia και της δημόσιας ηλεκτρικής εταιρίας της Συρίας και προβλέπει την κατασκευή, εντός 26 μηνών, εργοστάσιου 800 μεγαβάτ, το οποίο θα λειτουργεί με φυσικό αέριο και το συνολικό κόστος του οποίου θα ανέλθει στα 650 εκατ. ευρώ.
Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της επίσκεψης διεξήχθη σήμερα στη Δαμασκό φόρουμ Ελλήνων και Σύρων επιχειρηματιών, στο οποίο κεντρικός ομιλητής ήταν ο υφυπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Κασσίμης.
Από τις συζητήσεις προέκυψε μεγάλο ενδιαφέρον από συριακής πλευράς για επενδύσεις Ελλήνων στους τομείς των κατασκευών, των οδικών μεταφορών, της ενέργειας και του τουρισμού.
Νωρίτερα ο κ. Κάρολος Παπούλιας συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Συρίας Μοχάμεντ Νάτζι αλ Ούτρι, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων ότι η χώρα του πραγματοποιεί μεγάλο άνοιγμα προς το εξωτερικό και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο ελληνικός επιχειρηματικός κόσμος θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα για επενδύσεις.
http://www.skai.gr/articles/news/finance/ΕλλάςΣυρίαοικονομικήσυμμαχία/
Σημ.axinosp:Είδατε οι Παμπόνηροι Έλληνες αντί να κατασκευάζουν στην Ελλάδα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα λειτουργούν με φυσικό αέριο πάνε και τα φτιάχνουν στη Συρία. Φυσικά είναι ψέματα ότι οι εκάστοτε Κυβερνήσεις είναι τσάτσοι και ρουφιάνοι του Βαρδινογιάννη και του Λάτση και δεν αφήνουν να φτιαχτούν τέτοια εργοστάσια στην Ελλάδα !!

ΕΛΠΕ-Μotor Oil BP SHELL Lukoil-Ισραηλινοί οι βρυκόλακες σε δράση !

Lukoil-Ισραηλινοί κόντρα σε ΕΛΠΕ-Μotor Oil για Shell
Δευτέρα, 08 Ιουνίου
Η ισραηλινή Delek Group γνωστοποίησε προς το χρηματιστήριο του Τελ-Αβίβ όπου είναι εισγμένη, ότι ενδιαφέρεται για το "κομμάτι" της Shell στην Ελλάδα, διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν είναι βέβαια αν θα υποβάλει τελικά επίσημη προσφορά.
Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ήδη έχει πραγματοποιηθεί ένα κύκλος διερευνητικών επαφών μεταξύ των δύο πλευρών, χωρίς να έχει γίνει ουσιαστική διαπραγμάτευση.
Στη λίστα των οιονεί διεκδικητών προστίθεται και η ρωσική Lukoil, που ενδιαφέρεται να επεκταθεί στην ελληνική αγορά και η αποχώρηση της Shell της προσφέρει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία.
Το ρωσικό γκρουπ έχει ήδη ισχυρή παρουσία στη Βουλγαρία και τη Σερβία, όπου διαθέτει μεγάλα δίκτυα πρατηρίων. Η επέκταση προς νότον αποτελεί μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού του, ο οποίος μπορεί να υλοποιηθεί ευκολότερα με την εξαγορά έτοιμου δικτύου και εγκαταστάσεων αποθήκευσης
http://www.sofokleousin.gr/archives/38993

Στα ΕΛΠΕ το δίκτυο της BP
Παρασκευή, 26 Ιουνίου
Κίνηση ματ η οποία μπορεί να ανατρέψει τις υφιστάμενες ισορροπίες στην ελληνική αγορά καυσίμων πραγματοποίησαν τα ΕΛΠΕ εξαγοράζοντας τις εμπορικές δραστηριότητες της BP στη χώρα μας. Το τίμημα φτάνει τα €359 εκατ. και αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά το μερίδιο αγοράς των ΕΛΠΕ δίνοντάς τους και σημαντικό αριθμό κεντρικών πρατηρίων.
Εντύπωση προκάλεσε στην αγορά το τίμημα εξαγοράς του δικτύου της BP, το οποίο σαφώς είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό που απαιτεί η Shell Hellas. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας, η οποία τελεί υπό την έγκριση των αρμόδιων αρχών, αφορά δίκτυο περίπου 1.200 πρατηρίων καυσίμων, αποθηκευτικές εγκαταστάσεις 170.000 κυβ. μέτρων ανά την Ελλάδα, καθώς και τον τομέα εμπορικών και βιομηχανικών πελατών.
Η αξία της συναλλαγής ανέρχεται σε €359 εκ. που συμπεριλαμβάνει και την ανάληψη καθαρού δανεισμού και άλλων υποχρεώσεων ύψους €40 εκ.
Με βάση τη συμφωνία, περίπου 240 εργαζόμενοι της BP θα εξακολουθήσουν να απασχολούνται στις δραστηριότητες που έχουν μεταβιβασθεί. Το υπόλοιπο προσωπικό θα εξακολουθήσει να απασχολείται στις άλλες δραστηριότητες της BP στην Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι η συμφωνία προβλέπει εύλογη μεταβατική περίοδο για την διαχείριση του δικτύου και των σημάτων της BP.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το deal έρχεται σε μια περίοδο όπου τα ΕΛΠΕ επιχειρούν να εδραιώσουν συνολική εταιρική κουλτούρα και συνεπώς μια εξαγορά σε αυτό το σημείο βοηθά προς την κατεύθυνση δημιουργίας ενιαίας εταιρικής φιλοσοφίας και κουλτούρας.

http://www.sofokleousin.gr/archives/39849

Εξαρτημένη από το πετρέλαιο η Ελλάδα

Τη μεγαλύτερη εξάρτηση από τα πετρελαϊκά προϊόντα, σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες έχει η Ελλάδα, με αποτέλεσμα να καθίσταται ευάλωτη στις διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου και λιγότερο ανταγωνιστική ως οικονομία σε διεθνές επίπεδο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα της Eurostat, ένα στα δύο ελληνικά νοικοκυριά χρησιμοποιεί ως βασική πηγή ενέργειας το πετρέλαιο, το 30% χρησιμοποιεί τον ηλεκτρισμό, ενώ μόλις το 3,3% εκμεταλλεύεται το φυσικό αέριο.

Από την ίδια έρευνα προκύπτει επίσης ότι ο Έλληνες έχουν ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά αγορών από το εξωτερικό, καθώς δεν ψωνίζουν όσο οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ούτε όταν πηγαίνουν διακοπές, ούτε μέσω του Διαδικτύου.
http://www.skai.gr/articles/news/finance/ΕξαρτημένηαπότοπετρέλαιοηΕλλάδα/
Σημ.axinosp:Οταν η βασική πηγή ενέργειας στην Ελλάδα είναι το πετρέλαιο υπολογίζοντας και την μεγάλη φορολόγηση του καταλαβαίνετε το κατά πόσο μας ρουφάνε το αίμα σε φόρους , ιδιώτες και δημόσιο . Γιαυτό και το μεγάλο ενδιαφέρον στην εξαγορά της ΒΡ . Οσο για επενδύσεις σε ΑΠΕ με σταδιακή απεξάρτηση από το πετρέλαιο γαργάρα , τα κορόιδα πληρώνουν .

Καλιφόρνια: Πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει;

Παρά το έλλειμμα των 24 δισ. δολ. και το πολιτικό αδιέξοδο στην Καλιφόρνια, οι ηγέτες της πολιτείας δεν έχουν καταφέρει να πείσουν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να παρέμβει για την διάσωση της.

Της Moira Herbst

Η οικονομία της Καλιφόρνια κλυδωνίζεται. Το πολιτικό αδιέξοδο εμποδίζει της αύξηση της φορολογία και τις περικοπές των δαπανών, ενώ η οικονομική ύφεση έχει οδηγήσει το έλλειμμα στα ύψη. Οι προτάσεις του κυβερνήτη Arnold Schwarzenegger για την επιδιόρθωση του προβλήματος απορρίφθηκαν από τους ψηφοφόρους στις 19 Μαΐου. Η Standard & Poor΄s στις 16 Ιουνίου έθεσε τη πιστοληπτική ικανότητα της πολιτείας – ήδη στα χαμηλότερα επίπεδα μεταξύ των πολιτειών των ΗΠΑ – σε επιτήρηση για πιθανή υποβάθμιση.

Οι κάτοικοι της Χρυσής Πολιτείας γνωρίζουν πολύ καλά ότι το διαφαινόμενο αδιέξοδο ενδεχομένως να οδηγήσει σε μεγάλες περικοπές των βασικών υπηρεσιών ή να αναγκάσει επιχειρήσεις και φορολογούμενους να δεχτούν εγγυητικά πληρωμών από την πολιτεία. Αλλά θα πρέπει και η υπόλοιπη χώρα να μοιραστεί τον πόνο της πολιτείας;

Το Μάιο, ο υπουργός Οικονομικών της πολιτείας Bill Lockyer έστειλε επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Tim Geithner καλώντας τον να βοηθήσει τους δήμους που διψούν για μετρητά. Ο Lockyer και άλλοι Δημοκρατικοί της πολιτείας παίζουν το χαρτί "πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει" που χρησιμοποιήθηκε και για ορισμένες αμερικανικές τράπεζες: αν δεν παρέμβει η κυβέρνηση για την διάσωση της τράπεζας (ή στη συγκεκριμένη περίπτωση την πολιτεία) οι πιστωτικές αγορές και η ευρύτερη οικονομία θα γνωρίσουν μεγάλες αναταράξεις. "Είναι ένα θέμα που αφορά ολόκληρη τη χώρα και όχι μόνο τη Καλιφόρνια", αναφέρει η αντιπρόσωπος Zoe Lofgren (Καλιφόρνια, Δημοκρατικό Κόμμα), επικεφαλής της επιτροπής της πολιτείας στη Γερουσία. Μιλώντας στη Washington Post επισήμανε. "Δεν μπορώ να μιλήσω για λογαριασμό του προέδρου, αλλά όταν η όγδοη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη βρίσκεται μεταξύ των 50 πολιτειών των ΗΠΑ, είναι δύσκολο να φανταστούμε πώς θα ανακάμψει ολόκληρη η χώρα αν η πολιτεία δεν τα καταφέρει".

Η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα. Μέχρι σήμερα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει αρνηθεί να προχωρήσει στη διάσωση της πολιτείας. Σε συνάντηση με τους δημοσιογράφους στις 16 Ιουνίου, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Robert Gibbs υπογράμμισε τη θέση της κυβέρνησης σημειώνοντας ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Καλιφόρνια "θα πρέπει να λυθούν, δυστυχώς, από την ίδια την πολιτεία".

Αργότερα, την ίδια ημέρα, ο ρεπουμπλικανός κυβερνήτης Governor Schwarzenegger έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση διαψεύδοντας ότι έχει ζητήσει βοήθεια. "Βρισκόμαστε σε απόλυτη συμφωνία με τον Λευκό Οίκο ότι η Καλιφόρνια θα πρέπει να λύσει μόνη της τα προβλήματα αυτά χωρίς την παρέμβαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης", αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο επικεφαλής επικοινωνίας, Matt David.

Ωστόσο παραμένουν οι ανησυχίες ότι καθώς το πρόβλημα θα διογκώνεται, τόσο περισσότερο θα καθυστερεί η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας. Έρευνα του University of California στο Λος Άντζελες εκτιμά ότι το ετήσιο έλλειμμα των 24 δισ. δολ. θα οδηγήσει σε απώλειες 600.000 θέσεων εργασίας έως τα μέσα του 2010. Την ίδια στιγμή η πολιτεία αναμένεται να περικόψει σημαντικά τις δημόσιες υπηρεσίες της, που περιλαμβάνουν προγράμματα πρόνοιας για 1,3 εκατ. ανθρώπους. Ο προβληματισμός είναι ότι αυτές οι προσπάθειες να μειωθεί το έλλειμμα θα δουλεύουν στην αντίθετη κατεύθυνση από τα προγράμματα του πακέτου στήριξης της αμερικανικής οικονομίας συνολικού ύψους 787 δισ. δολ. που υπέγραψε τον περασμένο Φεβρουάριο ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Αν και ελάχιστοι ανησυχούν για το ενδεχόμενο αθέτησης πληρωμών από την πολιτεία στο χρέος της – ακολουθώντας το παράδειγμα που έθεσε η Νέα Υόρκη το 1975 και το Κλήβελαντ το 1978 – η πιθανότητα αυτή ήδη προβληματίζει τις πιστωτικές αγορές. "Αν η Καλιφόρνια δεν καταφέρει να εξυπηρετήσει τα δάνεια της θα κλονιστεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στο συνολικό σύστημα των πολιτειακών και δημοτικών ομολόγων", υπογραμμίζει ο Dan Boyd, του Rockefeller Institute of Government. "Αυτό θα αυξήσει το κόστος δανεισμού και για τις υπόλοιπες πολιτείες και τοπικές κυβερνήσεις", προσθέτει.

Οι επενδυτές στη βιομηχανία των δημοτικών ομολόγων παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις. "Η Καλιφόρνια αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες πολιτείες στην αγορά των δημοτικών ομολόγων. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να την παρακολουθούμε για να διασφαλίσουμε ότι θα πάρουμε τις σωστές αποφάσεις ως επενδυτές", υπογραμμίζει ο Hugh McGuirk, επικεφαλής επενδύσεων δημοτικών ομολόγων της επενδυτικής T. Rowe Price (TROW).

Η Καλιφόρνια ωστόσο δεν είναι μόνη στη χρηματοπιστωτική μιζέρια. Όλες οι αμερικανικές πολιτείες -εκτός από μόλις τρεις- αντιμετωπίζουν κενά για τα οικονομικά έτη 2010 και 2011 με το συλλογικό έλλειμμα να φτάνει τα 350 δισ. δολ. σύμφωνα με το Center on Budget & Policy Priorities, μη κυβερνητικό οργανισμό με έδρα την Ουάσινγκτον. Το Μίσιγκαν, με την οικονομία του να περιλαμβάνεται ήδη στις πιο αδύναμες των ΗΠΑ ακόμα και πριν την πτώχευση των General Motors και Chrysler, έχει επίσης στραφεί στην Ουάσινγκτον για βοήθεια. Οι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο παροχής βοήθειας στη βιομηχανία των επιχειρήσεων ανταλλακτικών της πολιτείας προκειμένου να κρατήσουν υπό έλεγχο τις μαζικές απολύσεις.

Αν και η Καλιφόρνια είναι μια τεράστια πολιτεία, ορισμένοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι τα ισχυρότερα σοκ από τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει θα μπορούσαν να περιοριστούν εντός των συνόρων της. Ο αντίκτυπος στη βιομηχανία του θεάματος και στον κλάδο της τεχνολογίας θα είναι πιο σημαντικός -σε οικονομικούς όρους- για την υπόλοιπη χώρα σε σχέση με τις απώλειες θέσεων εργασίας που θα καταγραφούν στις υπηρεσίες της πολιτείας, όπως σε σχολεία, πανεπιστήμια και νοσοκομεία, επισημαίνουν. "Οι απώλειες θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και σε εξαγωγικούς τομείς της οικονομίας που αποτελούν σημαντικό μέρος της εθνικής οικονομίας θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο", σημειώνει ο Richard Ciccarone, διευθύνων σύμβουλος της McDonnell Investment Management στο Σικάγο. "Οι απώλειες κυβερνητικών θέσεων εργασίας θα είχε επίσης επιπτώσεις, ωστόσο το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα δεν θα είναι τόσο μεγάλο".

Οι γειτονικές πολιτείες αναμφίβολα θα αισθανθούν τις επιπτώσεις. "Η οικονομική σύνδεση δεν είναι τόσο ισχυρή, εκτός και αν μιλάμε για τις γειτονικές πολιτείες με σημαντικούς εμπορικούς δεσμούς όπως η Νεβάδα και η Αριζόνα", αναφέρει ο Rajeev Dhawan, επικεφαλής του Robinson College of Business στο Georgia State Universitys. Για παράδειγμα το Λας Βέγκας θα υποφέρει από την απώλεια των επισκεπτών στην πόλη. "Όσο πιο μακριά από την Καλιφόρνια βρίσκεται μια πολιτεία, τόσο λιγότερο θα επηρεαστεί".

Ωστόσο, ο Boyd υπογραμμίζει ότι το ενδεχόμενο αθέτησης από την Καλιφόρνια – ή ακόμα και ραγδαίες περικοπές στις δαπάνες της πολιτείας – θα επιβαρύνει την αμερικανική οικονομία στη χειρότερη δυνατή στιγμή. Όπως επισημαίνει οι πολιτειακές και τοπικές οικονομίες είναι προκυκλικές, πράγμα που σημαίνει ότι θα επιδεινώσουν την ύφεση την ίδια στιγμή που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα ρίχνει περισσότερα χρήματα στην οικονομία για να την οδηγήσει στην ανάκαμψη. "Οι πολιτείες ήδη αυξάνουν τους φόρους και μειώνουν τις δαπάνες, ενώ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προσπαθεί να πετύχει ακριβώς το αντίθετο".

"Το δημοσιονομικό τοπίο στο πολιτειακό και τοπικό επίπεδο είναι πιο άσχημο απ ό,τι στο ομοσπονδιακό επίπεδο, όπου ήδη άλλωστε ακούμε για ενθαρρυντικά σημάδια ανάκαμψης", επισημαίνει ο Dhawan, "Η εξωτερική μπογιά μπορεί να φαίνεται εντάξει, αλλά στο εσωτερικό το σπίτι είναι έτοιμο να καταρρεύσει", προσθέτει.

http://www.capital.gr/businessweek/articles.asp?id=758701
Σημ.axinosp:Δύο από τα πιο βαριά χαρτιά της Αμερικάνικης Οικονομίας είναι το Χόλιγουντ με την βιομηχανία Θεάματος και η Σίλικον Βάλεϋ με την βιομηχανία της υψηλής τεχνολογίας και οι δύο βρίσκονται στην Καλιφόρνια , τα συμπεράσματα δικά σας !!

Στροφή στις φθηνότερες επενδύσεις πράσινης ενέργειας

Του Mark Scott
Οι επενδύσεις των κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών μετατοπίζονται από την ακριβότερη παραγωγή ενέργειας –που απαιτεί σημαντικές επενδύσεις έντασης κεφαλαίου– σε πιο φθηνές τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας, όπως οι έξυπνοι μετρητές.
Το τοπίο στις όχθες της λίμνης της Γενεύης είναι γραφικό –με τις πολυτελείς κατοικίες και τα μαγαζάκια αριστερά και δεξιά – και πάντως φαίνεται ένα ασυνήθιστο μέρος για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

Ωστόσο, σε ένα από τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων στην Avenue de France, στο κέντρο της ελβετικής πόλης, επιχειρηματίες του κλάδου των καθαρών τεχνολογιών, κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών και τραπεζίτες συναντήθηκαν στις 17 και 18 Ιουνίου για να κάνουν ακριβώς αυτό. Η ατζέντα: να εντοπιστούν οι κορυφαίες νέες επιχειρήσεις στις καθαρές τεχνολογίες και να υλοποιηθούν νέες συμφωνίες στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Η σύνοδος, που οργανώθηκε από τον μη κυβερνητικό οργανισμό European Tech Tour, έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για την εκκολαπτόμενη πράσινη αγορά. Οι επενδύσεις από τη βιομηχανία των κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών στη καθαρή τεχνολογία – που περιλαμβάνει τα πάντα από φωτοβολταϊκά συστήματα μέχρι ενεργειακά αποδοτικούς λαμπτήρες – μειώθηκαν σχεδόν κατά το ήμισυ το πρώτο τρίμηνο του 2009, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, στα 1 δισ. δολ. σύμφωνα με την εταιρεία The Cleantech Group. Αν μετρήσουμε και την ευρύτερη δραστηριότητα σε εξαγορές και συγχωνεύσεις, η εταιρεία συμβούλων New Energy Finance εκτιμά ότι οι συνολικές επενδύσεις στην καθαρή τεχνολογία μειώθηκαν κατά το ήμισυ σε ετήσια βάση, στα 13,3 δισ. δολ. το πρώτο τρίμηνο του 2009.

"Το 2009 ενδεχομένως να αποτελεί το πρώτο έτος πτώσης στις επενδύσεις για καθαρές τεχνολογίες", επισημαίνει ο Richard Youngman, διευθύνων σύμβουλος της Cleantech Group. "Αυτό δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη μετά την ανάπτυξη που γνωρίσαμε τα προηγούμενα έξι χρόνια, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι μακροπρόθεσμοι παράγοντες για επενδύσεις σε τεχνολογίες καθαρής ενέργειας δεν έχουν αλλάξει".

Η παγκόσμια οικονομική ύφεση ενδεχομένως να έχει πλήξει τις επενδύσεις, ωστόσο οι πολιτικοί και στις πλευρές του Ατλαντικού έχουν θέσει στο επίκεντρο τις τεχνολογίες καθαρής ενέργειας για να αναζωπυρώσουν τις οικονομίες τους και να καταπολεμήσουν τις κλιματικές αλλαγές.

Το σχέδιο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας ύψους 787 δισ. δολ. που έχει υπογράψει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα βάζει στην άκρη σχεδόν 80 δισ. δολ. σε έργα φιλικά προς το περιβάλλονμ. Στα ομοσπονδιακά προγράμματα περιλαμβάνονται κίνητρα για επενδύσεις σε νέες υποδομές, φοροαπαλλαγές και κυβερνητικές ενισχύσεις για την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας σε φιλικότερες προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας.

Στην Ευρώπη, οι πολιτικοί στις Βρυξέλλες αλλά και στις πρωτεύουσες των ευρωπαϊκών κρατών, αναμένεται να κατευθύνουν περίπου 54 δισ. δολ. σε παρεμβάσεις που περιλαμβάνουν από την προώθηση των καθαρών τεχνολογιών στη χρήση του άνθρακα μέχρι τα φιλικότερα προς το περιβάλλον αυτοκίνητα έως το 2010.

Με τους πολιτικούς να προωθούν φιλόδοξα προγράμματα καθαρής ενέργειες, οι επιχειρηματίες και τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών που βρέθηκαν στη συνάντηση της Γενεύης εμφανίστηκαν επιφυλακτικά αισιόδοξοι. Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση έχει πλήξει τις προοπτικές κερδοφορίας του κλάδου, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ακόμη ευκαιρίες.

Μεταξύ των θεμάτων που βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνόδου κατά τη διάρκεια των διαλλειμάτων για καφέ ήταν η αλλαγή στη φύση των επενδύσεων. Με αρκετές από τις τεχνολογίες του κλάδου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να ωριμάζουν σταδιακά, όπως η αιολική και η ηλιακή, οι επενδυτές στρέφονται στις νεώτερες τεχνολογίες της ενεργειακής αποδοτικότητας – όπως έξυπνοι ηλεκτρονικοί μετρητές που επιτρέπουν στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να ελέγχουν πιο αποδοτικά την ενέργεια που καταναλώνουν – καθώς αναζητούν νέες ευκαιρίες.

"Η τάση αυτή έχει εμφανιστεί το τελευταίο διάστημα, ωστόσο τους τελευταίους έξι μήνες έχει αποκτήσει πραγματική ορμή", αναφέρει ο Youngman του Cleantech Group, ενώ προσθέτει ότι τα τεράστια ποσά των δισεκατομμυρίων που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση των παραδοσιακών πράσινων έργων αποθαρρύνουν πολλά κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών.

Η μετάβαση από την παραγωγή καθαρής ενέργειας στην ενεργειακή αποδοτικότητα ήταν ξεκάθαρη στις συναντήσεις των επιχειρηματιών με τα επενδυτικά κεφάλαια στην Γενεύη. Εκεί βρέθηκε, μεταξύ άλλων, η βρετανική AlertMe, μία νέα εταιρεία που χρησιμοποιεί έξυπνες τεχνολογίες μετρητών και οικιακές συσκευές συνδεδεμένες στο Διαδίκτυο για να παρέχει σε πραγματικό χρόνο ενημέρωση στους πελάτης για την ενέργεια που καταναλώνουν.

Ο διευθύνων σύμβουλος Pilgrim Beart σημειώνει ότι η τεχνολογία της AlertMe μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της ηλεκτρικής κατανάλωσης κατά οκτώ φορές φθηνότερα απ’ ό,τι η κατασκευή νέων ανεμογεννητριών και αιολικών πάρκων, καθώς μειώνει τη χρήση της ενέργειας στα νοικοκυριά αντί να χρειάζεται η υλοποίηση νέων -και ακριβών- έργων για την παραγωγή επιπλέον ενέργειας.

Τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, ιδίως εκείνα που χρηματοδοτούν επιχειρήσεις στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης τους, μπορεί να αλλάζουν την επενδυτική του στρατηγική στις πράσινες τεχνολογίες, ωστόσο τα μεγαλύτερα έργα υποδομών σε ΑΠΕ συνεχίζουν να καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων σε παγκόσμια βάση. Οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί Iberdrola Renovables (IBER.F) και EDP Renováveis (EDPR.LS) σχεδιάζουν να ξοδέψουν σχεδόν 13 δισ. δολ. έως το 2012 στα ΗΠΑ για την κατασκευή νέων αιολικών πάρκων. Η Vestas (VWS.CO) από την Δανία, ή μεγαλύτερη κατασκευάστρια ανεμογεννητριών, σχεδιάζει να ξοδέψει 1 δισ. δολ. σε νέα εργοστάσια στο Κολοράντο των ΗΠΑ. Αντίθετα με τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, οι εταιρείες αυτές έχουν βαθιές τσέπες για να υποστηρίξουν νέα έργα στο κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Χωρίς να διαθέτουν τέτοια επενδυτική δύναμη, οι ιδιώτες επενδυτές εστιάζουν σήμερα σε γρήγορες και εύκολες στην υλοποίηση τους επενδύσεις ενεργειακής αποδοτικότητας που δεν χρειάζονται πολύ χρόνο για να ολοκληρωθούν – και δισεκατομμύρια δολάρια – για να βγάλουν κέρδη.

"Γιατί να ξοδεύουμε πολλά χρήματα για να χρηματοδοτήσουμε μία τεχνολογία που μπορεί να βγάλει τα έξοδα της ακόμα και το 2020; Αυτός δεν είναι ένας έξυπνος τρόπο για να βγάλουμε κέρδη", δήλωσε εκπρόσωπος εταιρείας επιχειρηματικών συμμετοχών που ζήτησε να μην χρησιμοποιηθεί το όνομα του.
http://www.capital.gr/businessweek/articles.asp?id=760574
Σημ.axinosp:Επειδή κανείς δεν θέλει να τα βάλει με το λόμπι του πετρελαίου και τις αυτοκινητοβιομηχανίες που είναι υπεύθυνες για το φαινόμενο του θερμοκηπίου κάποιοι θέλουν να μας πείσουν ότι οι έξυπνοι μετρητές του ηλεκτρικού είναι η λύση για την κλιματική αλλαγή . Τα ίδια δεν μας λέγανε για τις λάμπες οικονομίας που βάλαμε σπίτια μας και τον μόνο που δεν ωφέλησαν ήταν η τσέπη μας λόγω πολλαπλάσιας τιμής χωρίς να υπάρχει μετρήσιμη διαφορά στη κατανάλωση του ηλεκτρικού . Σε λίγο θα δούμε διαφημιστικές καμπάνιες για τους έξυπνους μετρητές και τα κορόιδα που αγωνιούν για την υπερθέρμανση του πλανήτη θα τρέξουν να τους αγοράσουν , αλλά το αυτοκίνητο τους θα συνεχίσει να μολύνει το περιβάλλον είτε είναι υβριδικό είτε όχι !!

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

"Βόμβα" $100 δισ. χτυπά τις ρωσικές τράπεζες

Η Ρωσία εξετάζει την εφαρμογή μέτρων διάσωσης του τραπεζικού της συστήματος ανάλογου τύπου -ή ίσως και πιο "επιθετικού"- με αυτά που έχει λάβει η κυβέρνηση των ΗΠΑ, καθώς φοβάται ότι οι επισφάλειες θα παραλύσουν την οικονομία.

Ο κ. Igor Shuvalov, αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, εξετάζει το ενδεχόμενο το κράτος να αγοράσει μερίδιο σε προβληματικές τράπεζες, ενώ αναμένεται ότι θα εξετάσει σειρά ειδικές προτάσεις, όπως αποκαλύπτει προσχέδιο που έχουν στην κατοχή τους οι "Financial Times".

Βάσει μιας εκ των προτάσεων, η ρωσική κυβέρνηση θα εκδώσει ομόλογα OFZ προκειμένου να στηρίξει την κεφαλαιουχική επάρκεια μεγάλων τραπεζών. Ως αντάλλαγμα θα λάβει προνομιούχες μετοχές των εν λόγω ομίλων. Αντίθετα όμως με τις ΗΠΑ, στελέχη της ρωσικής κυβέρνησης θα συμμετάσχουν στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών που θα λάβουν "ενέσεις", ενώ θα έχουν και δικαίωμα άσκησης veto.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, μία τέτοια κίνηση θα "αναγκάσει" τις τράπεζες να αποκαλύψουν το πραγματικό ύψος των επισφαλειών που έχουν στους ισολογισμούς τους, ενώ θα κατορθώσουν να ξεκινήσουν να παράσχουν νέες χορηγήσεις εντός του 2010.

Βάσει εκτιμήσεων, οι επισφάλειες των ρωσικών τραπεζών θα φτάσουν στα 100 δισ. δολάρια έως το τέλος του έτους, ενώ η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει τονίσει πως εάν οι επισφάλειες φτάσουν στο 10% - 12% των συνολικών δανείων που έχουν χορηγηθεί τότε οι ρωσικές τράπεζες θα βρεθούν στο… απόλυτο κόκκινο.

Από την πλευρά του, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s υποστήριξε ότι οι επισφάλειες μπορεί να φτάσουν έως και το 38% των συνολικών δανείων που έχουν χορηγηθεί.

Με τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα, τα αυξημένα επιτόκια, την απουσία χορηγήσεων και την κάθετη υποχώρηση στις τιμές εμπορευμάτων, οι Ρώσοι τραπεζίτες δεν κρύβουν τον φόβο τους ότι οι επισφάλειες μπορεί να φτάσουν έως και το 20% των συνολικών χορηγήσεων.

Η Moody’s και η Standard & Poor’s υποστηρίζουν ότι η ρωσική κυβέρνηση οφείλει να δαπανήσει περίπου 40 δισ. δολ. έως το τέλος του 2009 προκειμένου να σώσει το τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Βάσει του προσχεδίου των προτάσεων που έχουν στην κατοχή τους οι "F.T.", το κράτος μπορεί να μετατρέψει τις προνομιούχες μετοχές σε κοινές σε διάστημα 10 ετών. Η παροχή βοήθειας, σημειώνουν οι αναλυτές, θα περιοριστεί στις 55 μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας. Μόνο οι τράπεζες με αξία ενεργητικού τουλάχιστον 50 δισ. ρουβλιών (1,6 δισ. δολαρίων) θα περιληφθούν στο "πρόγραμμα βοήθειας".

Πάντως, η ρωσική κυβέρνηση δεν έχει αποκλείσει και τη δημιουργία "τοξικής τράπεζας". Όμως, όλες οι αποφάσεις δεν πρόκειται να ληφθούν πριν από τις αρχές φθινοπώρου.

Η κ. Natalya Orlova, οικονομολόγος της Alfa Bank στη Μόσχα, ανησυχεί μήπως η ρωσική κυβέρνηση αποφασίσει να αποσυρθεί από την όλη προσπάθεια και να μην αναγκάσει τις τράπεζες να αποκαλύψουν το πραγματικό μέγεθος των επισφαλειών τους, υπό την ελπίδα ότι οι οικονομικές συνθήκες στη χώρα θα βελτιωθούν.

Εάν η κυβέρνηση καθυστερήσει περισσότερο να λάβει μέτρα, τότε "πολλές τράπεζες απλώς θα σταματήσουν τη δραστηριότητά τους. Δεν θα κλείσουν, μόνο θα διακόψουν πλήρως τις χορηγήσεις", τονίζει η κ. Orlova.

Η ρωσική κυβέρνηση φοβάται, προσθέτει η οικονομολόγος της Alfa Bank, ότι ενδεχομένως να χρειαστεί να χρησιμοποιήσει έως και 4 τρισ. ρούβλια, δηλαδή το σύνολο των συναλλαγματικών της αποθεμάτων, για να διασώσει το τραπεζικό σύστημα.

http://www.euro2day.gr/ftcom_gr/194/articles/525450/ArticleFTgr.aspx
Σημ.axinosp:Μετά τα χάλια των Βρετανικών Τραπεζών τη σκυτάλη πήραν και οι Ρωσικές Τράπεζες . Ο εκβιασμός των Ρώσων Τραπεζιτών στον Πούτιν ήταν σαφής, ή μας δίνεις όλα τα συναλλαγματικά σου αποθέματα ή τις κλείνουμε τις Τράπεζες . Εδώ θα φανεί πόσο μάγκας είναι ο Πούτιν η γιουσουφάκι των Τραπεζιτών !!

Ευάλωτο το τραπεζικό σύστημα σε νέα σοκ, λέει η Τράπεζα της Αγγλίας

Οι ζημιές των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων απ’την κρίση τις έχει αφήσει ευάλωτες σε ένα νέο κύμα σοκ, συμπεριλαμβανομένου του ρίσκου η οικονομία να παραμείνει σε ύφεση, σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας.

«Δεδομένου της μόχλευσης και των χρηματοδοτικών θέσεων τους, οι τράπεζες στη Βρετανία και διεθνώς θα παραμείνουν ευάλωτες σε περαιτέρω σοκ για κάποιο χρονικό διάστημα», αναφέρει σε έκθεση της η Κεντρική Τράπεζα. «Εάν η οικονομική ανάκαμψη παραμείνει στάσιμη ως αποτέλεσμα του αδύναμου τραπεζικού δανεισμού, τότε οι ζημιές στα περιουσιακά τους στοιχεία θα αυξηθούν, πλήττοντας περαιτέρω την εμπιστοσύνη στον τραπεζικό κλάδο».

Η εξαμηνιαία έκθεση για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα της Κεντρικής Τράπεζας ακολουθεί τα σχόλια του διοικητή της Mervyn King ότι τα τραπεζικά προβλήματα μπορεί να κάνουν την προσπάθεια διαφυγής της οικονομία απ’ την ύφεση «μακρά και δύσκολη».
Επίσης η έκθεση σήμερα κάνει προτάσεις για αλλαγές στο σύστημα εποπτείας, συμπεριλαμβανομένης αύξησης των κεφαλαιακών προϋποθέσεων των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων, λίγες μέρες πριν το υπ. Οικονομικών της Βρετανίας κάνει τις δικές της.

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=21&la=1&artid=74233&catid=2
Σημ.axinosp:Το Βρεττανικό Τραπεζικό σύστημα είναι ευάλλωτο γιατί όπως μας λέει και η σημερινή Telegraph η διαφορά καταθέσεων με δάνεια έχει φτάσει τα 800 δις λίρες .Η φούσκα στο Τραπεζικό Τομέα της Αγγλίας όχι μόνο δεν σταμάτησε , αλλά έχει αυξηθεί κιόλας κατά 800 δις και όχι μόνο !!

"Εθελοντική εργασία" στη British Airways

Περίπου 7.000 υπάλληλοι της βρετανικής αεροπορικής εταιρείας British Airways (ΒΑ) συναίνεσαν στις οικονομικές θυσίες για να βοηθήσουν την εταιρεία τους να καλύψει τις απώλειες της--από αυτούς 800 θα εργαστούν δωρεάν έως και ένα μήνα--ανακοίνωσε την Πέμπτη η εταιρεία.

Σε σύνολο 40.000 υπαλλήλων σε παγκόσμιο επίπεδο, 6.940 ανταποκρίθηκαν στην έκκληση της εταιρείας που τους πρότεινε πριν από μερικές εβδομάδες να συναινέσουν, εθελοντικά, σε μειώσεις μισθών με την μορφή μερικής απασχόλησης, τη λήψη άδειας χωρίς πληρωμή (επίδομα) ή την δωρεάν εργασία για μερικές εβδομάδες, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση της εταιρείας.

Τα μέτρα αυτά θα επιτρέψουν στην ΒΑ, που είχε σημαντικές απώλειες στον τελευταίο της ισολογισμό, να εξοικονομήσει έως και 10 εκατομμύρια στερλίνες, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο γενικός διευθυντής της ΒΑ Γουίλι Γουόλς, που έδωσε ο ίδιος το παράδειγμα αρνούμενος να λάβει τον μισθό του για ένα μήνα, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την "φανταστική απάντηση" των εργαζομένων και τους ευχαρίστησε που βοήθησαν την εταιρεία να "βγει από αυτήν την δύσκολη περίοδο".
Σημ.axinosp:Δεν συζητάω για το πόσο μαλάκες τους πιάσανε του Εγγλέζους εργαζόμενους αλλά συζητάω για το ότι , θα απέλυα το εικονιζόμενο γενικό διευθυντή της ΒΑ Γουίλι Γουόλς πρώτον για το ρεζιλίκι στην εικόνα της εταιρείας και δεύτερον ότι τα προτεινόμενα μέτρα του, θα εξοικονομήσουν μόνο 10 εκατομμύρια στερλίνες , σταγόνα στον ωκεανό των χρεών της ΒΑ .

"Σβήνουν" οι εκατομμυριούχοι στο Χονγκ Κονγκ

Κατά 60% μειώθηκε το 2008 ο αριθμός των εκατομμυριούχων στο Χονγκ Κονγκ εξαιτίας της διεθνούς οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας South China Morning Post.

Στην πλούσια πόλη των 7 εκατομμυρίων κατοίκων, ο αριθμός των ανθρώπων που διέθεταν σε καταθέσεις και επενδυτικά προϊόντα τουλάχιστον ένα εκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ μειώθηκε το 2008 κατά 61% και οι εκατομμυριούχοι περιορίστηκαν στους 37.000.

Σε παγκόσμιο επίπεδο οι εκατομμυριούχοι μειώθηκαν αντιστοίχως κατά 19,5%, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, ο αριθμός των εκατομμυριούχων μειώθηκε κατά 14,2%, δηλαδή κάτω από το παγκόσμιο μέσον όρο, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η Merrill Lynch.
http://www.skai.gr/articles/news/finance/ΣβήνουνοιεκατομμυριούχοιστοΧονγκΚονγκ/

Σημ.axinosp:Αυτά βλέπουν οι γύφτουλες οι δικοί μας και έχουν πλακωθεί στις μειώσεις Θέσεων εργασίας , μειώσεις μισθών , άδειες άνευ αποδοχών , συμβάσεις Stage και ότι παπαριά τους λένε κάτι νεόκοποι σύμβουλοι εταιρειών που προτείνουν λύσεις τάχα μου για το ξεπέρασμα της κρίσης σε μια επιχείρηση !!

Ιαπωνία: Μέτρα κατά της Citigroup αποφάσισε η FSA

ΤΟΚΙΟ (Dow Jones) – Οι ιαπωνικές ρυθμιστικές αρχές αποφάσισαν να αναστείλουν ορισμένες δραστηριότητες της Citibank Japan Ltd. στον τομέα της λιανικής, κατηγορώντας την εταιρεία πως δεν κάνει αρκετά για να αντιμετωπίσει το ζήτημα του ξεπλύματος χρήματος.

Η Αρχή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (FSA) ανέστειλε όλες τις δραστηριότητες πωλήσεων του λιανικού κλάδου της τράπεζας, συμπεριλαμβανόμενης της διαφήμισης, από τις 15 Ιουλίου έως τις 14 Αυγούστου.

Η FSA ανακοίνωσε ότι η εποπτεία της Citibank στις συναλλαγές, περιλαμβανόμενων πιθανών συναλλαγών με εγκληματικές οργανώσεις ή άλλες αντικοινωνικές ομάδες, είναι ανεπαρκής.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που οι ιαπωνικές ρυθμιστικές αρχές στρέφονται κατά της Citibank για θέματα ξεπλύματος χρήματος από τον Σεπτέμβριο του 2004, όταν και πάλι η FSA είχε αποφασίσει την αναστολή ορισμένων δραστηριοτήτων της τράπεζας.

http://www.capital.gr/News.asp?id=764185

Σημ.axinosp:Ένα μεγάλο μπράβο στην μεγαλύτερη Τράπεζα του κόσμου την Citibank !!

ΗΠΑ: Η κρίση φέρνει κύμα πτωχεύσεων


Του John Tozzi

Οι αιτήσεις πτωχεύσεων από τις αμερικανικές εταιρείες σημειώνουν άνοδο 40% σε σχέση με πέρυσι καθώς η οικονομική ύφεση μειώνει τα έσοδα και δυσκολεύει τον δανεισμό. Την ίδια στιγμή οι τράπεζες πιέζουν περισσότερες εταιρείες να ρευστοποιήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Καθώς συνεχίζονται οι επιπτώσεις της ύφεσης, τα ήδη υψηλά νούμερα εταιρικών πτωχεύσεων – το Μάιο ανήλθαν στις 7.514 σημειώνοντας άνοδο 40% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα – δείχνουν ελάχιστα σημάδια υποχώρησης. Αυτό συμβαίνει επειδή οι παράγοντες οι οποίοι οδηγούν σε πτώχευση τις αμερικανικές επιχειρήσεις, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τις αδύναμες πωλήσεις και τις σφικτές πιστωτικές συνθήκες, ενδεχομένως να παραμείνουν ακόμα και όταν η οικονομία αρχίσει και πάλι να ανακάμπτει, ιδίως αν η ανάκαμψη είναι με αδύναμους ρυθμούς.

Περισσότερες από 100.000 εταιρείες -σχεδόν μια σε κάθε 270 αμερικανικές επιχειρήσεις- έχουν καταλήξει σε πτωχευτικό δικαστήριο από το ξέσπασμα της ύφεσης πριν από 18 μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Jupiter eSources η οποία καταγράφει τις αιτήσεις πτώχευσης μέσω της βάσης δεδομένων AACER. Ο ρυθμός των πτωχεύσεων έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια και οι αναλυτές περιμένουν τα επίπεδα να παραμείνουν υψηλά για το επόμενο έτος ή και περισσότερο, ακόμα και μετά το τέλος της ύφεσης. Την ίδια στιγμή, οι πιστωτές είναι πλέον λιγότερο διατεθειμένοι να συνεργαστούν με τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων για να βρουν τρόπους διάσωσης των χρεοκοπημένων εταιρειών.

Το στοιχείο αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι οι τράπεζες, με τους ήδη εύθραυστους ισολογισμούς, είναι μάλλον απίθανο να υιοθετήσουν τα σχέδια των πιστωτών τους για τη διάσωση των επιχειρήσεων. Συχνά οι πιστωτές ανακτούν μεγαλύτερα ποσά από τα δάνεια τους πιο γρήγορα κλείνοντας την χρεωκοπημένη εταιρεία και πουλώντας τα πάγια της. "Οι πιστωτές σήμερα –δηλαδή οι τράπεζες– έχουν πολύ μικρότερη υπομονή για την παραδοσιακή αναδιοργάνωση στο πλαίσιο του Κεφαλαίου 11 του πτωχευτικού κώδικα, ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιχείρησης", σημειώνει ο δικηγόρος Kenneth Rosen, επικεφαλής του κλάδου πτωχεύσεων της Lowenstein Sandler.

Αναμένεται νέο κύμα πτωχεύσεων

Η στατιστική μέτρηση των πτωχεύσεων είναι ένα εξαιρετικό δύσκολο εγχείρημα. Σύμφωνα με τα αρχεία των αμερικανικών δικαστηρίων, οι επιχειρηματικές πτωχεύσεις αναλογούν στο 3% με 5% από το σύνολο των αιτήσεων. Ωστόσο, οι έρευνες των ακαδημαϊκών Robert Lawless και Elizabeth Warren (η τελευταία έχει αναλάβει επικεφαλής της επιτροπής εποπτείας του TARP) υποδεικνύουν ότι οι αιτήσεις που αφορούν πτωχεύσεις εταιρειών βρίσκονται πιο κοντά στο 15%. Η βάση δεδομένων AACER (Automated Access to Electronic Court Records) της Jupiter eSources καταγράφει τις ατομικές αιτήσεις που περιλαμβάνουν το πεδίο "επιχειρηματική δραστηριότητα" ή τον αριθμό φορολογούμενο ως εταιρικές πτωχεύσεις. Οι αιτήσεις αυτές περιλαμβάνουν ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που τα αμερικανικά δικαστήρια ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν ως ιδιώτες.

Ανεξάρτητα από τις διαφορές αυτές, τόσο η AACER όσο και τα στοιχεία των αμερικανικών δικαστηρίων δείχνουν αύξηση των αιτήσεων πτώχευσης. Η Euler Hermes, η οποία παρέχει ασφαλιστική κάλυψη σε επιχειρήσεις για τον κίνδυνο αθέτησης πληρωμών από εμπορικούς εταίρους, εκτιμά ότι οι εταιρικές πτωχεύσεις θα φτάσουν το 45% αυτό το έτος σε σχέση με το 2008 και θα ξεκινήσουν να υποχωρούν ελαφρώς το 2010.

Η εταιρεία εκτιμά ότι κατά μέσο όρο "χρειάζεται ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 2% με 3% για να ανακοπεί η αύξηση των πτωχεύσεων". Μια ανάκαμψη με αργούς ρυθμούς σχήματος L θα μπορούσε να επεκτείνει τον ήδη υψηλό ρυθμό των εταιρικών αιτήσεων, αναφέρει ο Harlan Platt, καθηγητής οικονομικών στο Northeastern University. "Πιστεύω ότι η αύξηση των εμπορικών πτωχεύσεις είναι πιθανόν να μην έχει φτάσει στα υψηλά της", σημειώνει.

Οι κύκλοι της οικονομίας είναι μόνο ένας παράγοντας που επηρεάζει τον ρυθμό των πτωχεύσεων. Ο Robert Lawless, καθηγητής στο College of Law του University of Illinois, υπογραμμίζει ότι η διαθεσιμότητα τραπεζικής πίστωσης είναι πολύ πιο σημαντικός παράγοντας από την ανάπτυξη του ΑΕΠ. "Δεν περιμένω πραγματική βελτίωση στον συγκεκριμένο τομέα", επισημαίνει. Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, σημειώνει ο Lawless, οι πτωχεύσεις συνήθως προκαλούνται από κάποια διακοπή στο εισόδημα. Ενώ αυτό μπορεί να σημαίνει απόλυση για τους μισθωτούς, η πτώση των πωλήσεων για τον ιδιοκτήτη μιας επιχειρήσεις μπορεί να τον οδηγήσει σε πτώχευση.

Στο Κεφάλαιο 7 οι περισσότερες εταιρείες

Οι πτωχεύσεις παράλληλα δεν μετρούν τον συνολικό αριθμό των επιχειρήσεων που κλείνουν. "Ο μεγαλύτερος όγκος των πτωχεύσεων, είτε το πιστεύετε είτε όχι, δεν αφήνει πίσω του μεγάλα χρέη, ώστε ο ιδιοκτήτες της επιχείρησης να ζητήσει προστασία από τους πιστωτές του στο Κεφάλαιο 11", σημειώνει ο Brian Headd, οικονομολόγος στο Γραφείο Υποστήριξης του Small Business Administration.

Για παράδειγμα σχεδόν 1,15 εκατ. επιχειρήσεις έκλεισαν τις πόρτες τους στα πρώτα τρία τρίμηνα του 2008, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Υπηρεσίας Εργασίας και Στατιστικής. Τα στοιχεία αυτό περιλαμβάνουν και τις εταιρείες που έκλεισαν χωρίς να βρίσκονται σε δυσκολία – αν για παράδειγμα ο ιδιοκτήτης συνταξιοδοτήθηκε. Μόνο ένα μικρό ποσοστό κατέθεσε αίτηση πτώχευσης.

Αυτό ενδεχομένως να εξηγείται και από το γεγονός ότι οι διαδικασίες πτώχευσης είναι δαπανηρές και σε πολλές περιπτώσεις οι πιθανότητες να οδηγήσουν στη διάσωση της εταιρείας είναι μικρές, όπως αναφέρει ο Kenneth Rosen της Lowenstein Sandler. Οι αμοιβές σε μια υπόθεση ένταξης στο Κεφάλαιο 11 για εταιρεία με ετήσιες πωλήσεις κάτω από τα 10 εκατ. δολ. κυμαίνονται από 25.000 έως 50.000 δολ. Παράλληλα, η εταιρεία που έχει καταθέσει πτώχευση συνήθως πληρώνει τις νομικές και λογιστικές αμοιβές των πιστωτών.

Ολοένα και περισσότερο, όπως αναφέρει ο Rosen, τόσο οι πιστωτές όσο και οι εταιρείες επωφελούνται από εξωδικαστικούς διακανονισμούς που δεν είναι τόσο πολυέξοδοι και χρονοβόροι όσο οι διαδικασίες στο πτωχευτικό δικαστήριο.

Πράγματι, η συντριπτική πλειοψηφία των πτωχεύσεων αφορά ρευστοποιήσεις στο Κεφάλαιο 7 του πτωχευτικού κώδικα, με την εταιρεία να τερματίζει τις λειτουργίες της και να ρευστοποιεί τα περιουσιακά της στοιχεία προκειμένου να αποπληρώσει τους δανειστές της.

Έως σήμερα για το 2009, μόλις το 18% των εταιρικών αιτήσεων αφορούσαν το Κεφάλαιο 11 του πτωχευτικού κώδια, σύμφωνα με την AACER. Οι πιστωτές είναι απίθανο να συμφωνήσουν σε αμφιλεγόμενα σχέδια για την αναδιοργάνωση της εταιρείας. "Θεωρούν ότι αν υποχρεώσουν την επιχείρηση σε ρευστοποίηση, ενδεχομένως να ανακτήσουν το 80% των χρημάτων τους άμεσα, αντί να χρειαστεί να περιμένουν δύο χρόνια μέχρι η εταιρεία να ανακάμψει, για να ανακτήσουν τελικά λιγότερα χρήματα", σημειώνει ο Harlan Platt του Northeastern University.


Σημ.axinosp:Όταν 1,5 εκατομμύριο επιχειρήσεις πτωχεύουν από τις αρχές του 2008 μέχρι σήμερα , σε μια χώρα με 300 εκατομμύρια κατοίκους με αύξηση των πτωχεύσεων κατά 40% από πέρυσι τότε δεν μιλάς για σημάδια ανάκαμψης , μιλάς για κραχ τέλος !!

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Υπέρ ευρωπαϊκής εποπτείας των τραπεζών η Τράπεζα της Ελλάδος

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται σε διεθνές επίπεδο, εκτός προσπαθειών ποσοτικών μέτρων στήριξης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, μια συστηματική και έντονη προσπάθεια αναμόρφωσης της αρχιτεκτονικής της εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Σημαντικότατη, όπως αναφέρεται στην πρόσφατη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, υπήρξε προς την κατεύθυνση αυτή η συμβολή της πρόσφατης Έκθεσης de Larosiere, τα συμπεράσματα της οποίας υιοθέτησε το Εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αναγνωρίζοντας ότι μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για αποτελεσματικότερη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην έκθεση αυτή προτείνεται η σύσταση ενός νέου εποπτικού οργάνου, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου, το οποίο, λειτουργώντας υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα συλλέγει και θα αναλύει τις πληροφορίες που αφορούν ή συνδέονται με τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, έχοντας ως τελικό σκοπό τη διατύπωση προειδοποιήσεων, συμβουλών και κατευθυντήριων γραμμών μακροπροληπτικής πολιτικής.

Η έκθεση ενθαρρύνει επίσης την ισχυροποίηση των διασυνοριακών δεσμών των κατά τόπους φορέων μικροπροληπτικής εποπτείας μέσω της δημιουργίας του Ευρωπαϊκού Συστήματος Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας, ώστε να αποκτήσουν μεγαλύτερη ομοιογένεια τα εποπτικά πλαίσια των επιμέρους χωρών και να υπάρχει διαφανές περίγραμμα αρμοδιοτήτων, υποχρεώσεων, ευθύνης και επιπέδου συνεργασίας.

Παράλληλα, μετά και τη συνάντηση της ομάδας G-20 τον Απρίλιο, αποφασίστηκε η εφαρμογή προγράμματος δράσης για την ενίσχυση σε διεθνές επίπεδο του συντονισμού στον τομέα του ρυθμιστικού πλαισίου και της εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος με την ίδρυση του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο διαδέχεται το Φόρουμ Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έχοντας αυξημένες αρμοδιότητες και διευρυμένη σύνθεση, καθώς σ' αυτό θα συμμετέχουν όλες οι χώρες του G-20, τα μέλη του πρώην Φόρουμ Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η Ισπανία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το νέο Συμβούλιο θα συνεργάζεται με το ΔΝΤ, του οποίου ο ρόλος επίσης ενισχύεται. Τέλος, στις 27 Μαΐου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τις προτάσεις της για τη χρηματοπιστωτική εποπτεία στην Ευρώπη, στο πνεύμα των συμπερασμάτων της Έκθεσης de Larosiere.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_25/06/2009_285743
Σημ.axinosp:Νιώθω μια σιγουριά βρε αδελφέ με τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου , τώρα πιά δεν θα ξαναγίνουν άλλες πιστωτικές φούσκες το ΕΣΣΚ καραδοκεί και σαν άλλοι μπάτμαν,σούπερμαν,σπίντερμαν θα βλέπουν τις φούσκες και θα ξεμπροστιάζουν τα Golden Boys των Τραπεζών . Φυσικά θα τους γράφουν στα αρχίδια τους οι Τράπεζες αλλά λέμε τώρα !!

Στα 10 δισ. δολ. ετησίως η αγορά προμηθειών του ΟΗΕ, μπορούν να έχουν μερίδιο και οι ελληνικές επιχειρήσεις

Στα 10 δισ. δολάρια ετησίως υπολογίζεται η αγορά προμηθειών και υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών, κομμάτι της οποίας θα μπορούσαν να διεκδικήσουν και ελληνικές επιχειρήσεις, υπογράφοντας συμβόλαια.
Οι προμήθειες των Ηνωμένων Εθνών και οι σχετικές πρωτοβουλίες της Ειδικής Γραμματείας Αξιοποίησης Διεθνών Προγραμμάτων του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, θα βρεθούν στο επίκεντρο εκδήλωσης που διοργανώνουν την 1η Ιουλίου, στη Θεσσαλονίκη, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Β.Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο (ΕΒΕΘ).

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, που θα ξεκινήσει στις 6.30 το απόγευμα στις εγκαταστάσεις του ΕΒΕΘ,ο αρμόδιος ειδικός γραμματέας του ΥΠΕΞ, Αλέξης Γαληνός, καθώς και στελέχη του Υπουργείου, θα ενημερώσουν τους παρευρισκομένους σχετικά με τις επιχειρηματικές ευκαιρίες της ανερχόμενης αγοράς προμηθειών και υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών.

Στο τέλος Οκτωβρίου, οι ελληνικές επιχειρήσεις θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ειδική εκδήλωση της Ειδικής Γραμματείας με τη μορφή κατ’ ιδίαν συναντήσεων με αξιωματούχους των διαφόρων υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να προωθήσουν τα προφίλ τους και να αυξήσουν τις πιθανότητες να κερδίσουν συμβόλαια από τον Οργανισμό. Για την καλύτερη προετοιμασία συμμετοχής των ελληνικών επιχειρήσεων στην εκδήλωση του Οκτωβρίου, η Ειδική Γραμματεία οργανώνει τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο και ατομικές συναντήσεις με έμπειρους εξειδικευμένους συμβούλους, στις 15-16-17 Ιουλίου.
http://stock.ana-mpa.gr/articleview1.php?id=18565
Σημ.axinosp:Η απόλυτη ξεφτίλα του ΟΗΕ !!

Ρούχλα

Ευτυχώς που τα μέλη της Σέχτας Επαναστατών είναι τεμπέληδες γιατί, διαφορετικά, θα βγαίνανε κάθε μέρα στους δρόμους και θα μας ανατινάζανε. Αλλά βαριούνται ακόμα και να σκοτώσουν – λέει ο ένας «πάμε να φάμε έναν μπάτσο» και του λένε οι άλλοι «έλα μωρέ, πού να τρέχεις τώρα, κάνει και ζέστη, έχει και κουνούπια, κάτσε εδώ δίπλα στο αιρ κοντίσιον, να πιούμε μια μπύρα, να δούμε καμιά τσόντα, να παίξουμε πλέι στέισον, να πιούμε κάνα μπάφο, να γουστάρουμε».
http://pitsirikos.blogspot.com/2009/06/blog-post_8526.html

ΝΕΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΤΡΑ... ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΕΦΑΓΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΟΙ ΚΑΡΙΟΛΗΔΕΣ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

Αύξηση των ειδικών φόρων σε καύσιμα, κινητά, ΙΧ μεγάλου κυβισμού, σκάφη άνω των 10 μέτρων αλλά και τέλος τακτοποίησης των παράνομων ημιυπαίθριων χώρων σε διαμερίσματα περιλαμβάνει - μεταξύ άλλων - το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου.

Όπως υπολογίζει το υπουργείο Οικονομίας, η αύξηση του φόρου στα καύσιμα θα είναι 6 λεπτά το λίτρο της βενζίνης, διευκρινίζοντας πάντως ότι η Ελλάδα παραμένει μεταξύ των κρατών με χαμηλή φορολογία στα καύσιμα.

Λογαριασμοί κινητής τηλεφωνίας μέχρι 50 ευρώ θα πληρώσουν επιπλέον 12%. Το ποσοστό αυξάνεται για μεγαλύτερες λογαριασμούς. Στα καρτοκινητά θα γίνεται κράτηση 12% επί της αξίας του χρόνου που αγοράζεται.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ θα ανακοινώσει τον τρόπο και το κόστος για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων στις αμέσως επόμενες ημέρες.

Ειδική εισφορά επιβάλλεται σε μεγάλα ΙΧ, με εκκίνηση τα 250 ευρώ στην κατηγορία 1929 μέχρι 2500 κυβικά.

Απαλλάσσονται τα αυτοκίνητα υβριδικής τεχνολογίας.

Ετήσια τέλη κυκλοφορίας στα σκάφη αναλόγως του μήκους των αλλά και έκτακτη εισφορά στους ιδιοκτήτες τους, με κλίμακα που θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Καταργείται το αφορολόγητο όριο για κέρδη από λαχεία και στοιχήματα και αυξάνεται κατά 10% η φορολόγηση στα κέρδη αυτά.

Τέλος, η Ελλάδα θα περιορίσει τη διεθνή αναπτυξιακή βοήθεια που δίνει σε φτωχές χώρες κατά 120 εκατομμύρια ευρώ.


ΔΕΝ ΧΟΡΤΑΣΑΝ ΟΙ ΚΑΡΙΟΛΗΔΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΦΑΕΙ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ - ΒΑΤΟΠΑΙΔΙ, SIEMENS, ΟΜΟΛΟΓΑ... ΤΩΡΑ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΛΕΦΤΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ! ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ, ΑΠΛΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΛΕΦΤΑ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΥΤΣΟ ΕΙΣΤΕ ΤΕΛΟΣ!
http://prezatv.blogspot.com/2009/06/blog-post_6345.html

Σημ.axinosp:Αγαπητέ blogger μάλον με βρίσκεται σύμφωνο με την τελευταία σας πετυ-χυμένη φράση !!

Ελπίδες ανάκαμψης για το 3010 στις HΠΑ προέβλεψε η καφετζού Τασία

ΗΠΑ: Συρρίκνωση 5,5% του ΑΕΠ α΄ τριμήνου

Σε ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων της για τη συρρίκνωση του αμερικανικού ΑΕΠ προχώρησε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Τα τελευταίο στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η αμερικανική κυβέρνηση έδειξαν συρρίκνωση της οικονομίας κατά 5,5% το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Οι προηγούμενες εκτιμήσεις του υπουργείου Εμπορίου έκαναν λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 5,7% στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου.

Οι αναλυτές της Wall Street δεν περίμεναν μεταβολή στα στοιχεία για το ΑΕΠ.

Η συρρίκνωση του 5,5% σηματοδοτεί μια μικρή, αλλά σημαντική βελτίωση σε σχέση με τη ραγδαία πτώση σε ποσοστό 6,3% που καταγράφηκε στο τέταρτο τρίμηνο του 2008 και θεωρείται ο πυθμένας για την ύφεση.

Τα τελευταία στοιχεία για την αμερικανική οικονομία έδειξαν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες, οι εξαγωγές και οι εισαγωγές ήταν λίγο πιο αδύναμες από ό,τι είχε εκτιμηθεί στις προηγούμενες προβλέψεις.

Ο δείκτης τιμών για την προσωπική κατανάλωση υποχώρησε 0,9% το α΄ τρίμηνο από 0,1% στις αρχικές εκτιμήσεις.

Στον αντίποδα τα εταιρικά κέρδη μετά από φόρους προσαρμόστηκαν ανοδικά για να σημειώσουν άνοδο 13,2% στα 1,054 τρισ. δολ. σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Στο δ΄ τρίμηνο είχαν υποχωρήσει κατά 28,4%. Σε ετήσια βάση ωστόσο τα κέρδη υποχώρησαν 21,8%.

Οι καταναλωτικές δαπάνες σημείωσε άνοδο 1,4% από 1,5% στις αρχικές εκτιμήσεις.

Οι αμερικανικές εξαγωγές υποχώρησαν κατά 30,6% από 28,7% στις προηγούμενες προβλέψεις. Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 36,4%, από 34,1% στις προηγούμενες εκτιμήσεις.
http://www.capital.gr/News.asp?id=763479
ΗΠΑ: Απρόσμενη αύξηση των νέων αιτήσεων ανεργίας

Απρόσμενη αύξηση κατέγραψαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ, σε ένδειξη πως η αγορά εργασίας παραμένει αδύναμη παρά τις πρόσφατες ενδείξεις σταθεροποίησης.

Αναλυτικότερα, οι αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 15.000 στις 627.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 20 Ιουνίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Neswires, ανέμεναν μείωση των αιτήσεων κατά 3.000.

Ο μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων των αιτήσεων σημείωσε αύξηση κατά 500 στις 617.250.

Στο μεταξύ, οι συνεχιζόμενες αιτήσεις ενισχύθηκαν κατά 29.000 στις 6,738,000 για την εβδομάδα που έληξε στις 13 Ιουνίου.
http://www.capital.gr/News.asp?id=763484

ΗΠΑ: Πτώση 0,6% στις πωλήσεις νέων κατοικιών το Μάιο

Λιγότερες των εκτιμήσεων ήταν οι πωλήσεις νέων κατοικιών το Μάιο στις ΗΠΑ καθώς υποχώρησαν κατά 0,6% στις 342.000. Αναλυτές σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν αύξηση 2,3% στις 360.000
Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, τα αποθέματα των απούλητων κατοικιών υποχώρησαν κατά 2,3% στις 292.000, ενώ τα αποθέματα των απούλητων κατοικιών υπό κατασκευή μειώθηκαν στις 111.000. Η μέση τιμή πώλησης αυξήθηκε 4,2% στα 221.600 δολ. και για πρώτη φορά σε μηνιαία βάση από το Δεκέμβριο.
http://www.capital.gr/News.asp?id=762605

Σημ.axinosp:Επειδή οι περισσότεροι "αιρετικοί" οικονομολόγοι κατηγορούν τους υπόλοιπους για ασχετοσύνη και πως δεν ξέρουν τη τύφλα τους , προτείνω σαν έτος ανάκαμψης της Αμερικάνικης οικονομίας αλλά και της Ευρωπαϊκής το 3010 μ. χ. Πρώτον γιατί θα έχω πεθάνει και στα αρχίδια μου εάν βγω λάθος και δεύτερον τα πράσινα σημάδια ανάκαμψης "Green shots" όλο και για πράσινες σκατούλες μου φέρνουν !!

Buffett: Που είναι τα ''πράσινα'' σημάδια στην οικονομία;( Οέο!! )

24 Ιούνιος 2009
Δεν βλέπει κανένα σημάδι ανάκαμψης ο πρόεδρος της Berkshire Hathaway, Warren Buffett, μιλώντας σε συνέντευξη του στο ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC σήμερα, προσθέτωντας ότι αν και έχει αποφευχθεί ο κίνδυνος κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού κινδύνου, ωστόσο είναι πολύ δύσκολο να δούμε τα επονομαζόμενα «πράσινα σημάδια» που επικαλούνται πολλοί.
Ερωτηθείς σχετικά με τις κινήσεις της Fed, ο Buffett ανέφερε ότι δεν θα μπορούσε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα να τα πάει καλύτερα. Αναφορικά με την προτίμηση τοποθέτησης, ο πρόεδρος της Berkshire ανέφερε ότι μακροπρόθεσμα η μόνη επικερδής επένδυση είναι οι κεφαλαιαγορές, αφού ομόλογα και επενδύσεις σε δολάρια, κινδυνεύουν από τις επερχόμενες πληθωριστικές πιέσεις, τις οποίες, μάλιστα, τις βλέπει πολύ έντονες.

http://www.reporter.gr/default.asp?pid=16&la=1&art_aid=216425

Σημ.axinosp:Όταν ο Buffett περιμένει να καεί το πελεκούδι από τον υπερπληθωρισμό που έρχεται από τη συνεχή πλημμυρίδα χρήματος που έχουν ρίξει στην αγορά η FED -BOA-ΕΚΤ τότε δεν επενδύεις στα χρηματιστήρια όπως βλακωδώς λέει μια και η εταιρεία του έχει χάσει ένα σκασμό λεφτά σε τέτοιες επενδύσεις , αλλά πας και αγοράζεις γη που ποτέ δεν χάνει την αξία της όπως λέγαν οι παλιοί . Και άμα φυτέψεις και καμιά πατάτα ή κανένα λαχανικό τότε κάτι θα έχεις να φας τουλάχιστον , αντί για τα χαρτονομίσματα ή τις μετοχές που θα κάνουν μόνο για προσάναμμα !!

Το «έξυπνο» ρευστό της ΕΚΤ (και οι μαλάκες ψηφοφόροι φορολογούμενοι)

Όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δήλωσε ότι θα δεχθεί όλες τις προσφορές για απεριόριστη ετήσια πίστωση στο βασικό επιτόκιο 1%, μόνο ένας τραπεζίτης με τούβλο για κεφάλι, θα έλεγε όχι.

Βάζοντας απλώς κάποια από τα 442 δισ. ευρώ της ΕΚΤ σε 10ετή ιταλικά ομόλογα, οι 1.121 τράπεζες που συμμετείχαν στην δημοπρασία της Τρίτης, μπορούν να αποκομίσουν επιπλέον απόδοση 350 μονάδων.

Εξυπνα, η ΕΚΤ δημιούργησε το ενδιαφέρον, σηματοδοτώντας ότι δύσκολα θα μειώσει άλλο τα επιτόκια, και άρα οι ετήσιες επιχειρήσεις της θα έπρεπε να αποτιμηθούν υψηλότερα. Ηταν μια απλή μέθοδος να ποτίσει με ρευστότητα το σύστημα.

Δίνοντας την δυνατότητα στις εμπορικές τράπεζες να δανειστούν φθηνά και να επενδύσουν τα έσοδα σε κρατικά ομόλογα, η ECB έκανε outsourcing στην ποσοτική χαλάρωση, σε αντίθεση με την αμερικανική Federal Reserve και την Bank of England, που κάνουν την διαδικασία μόνες τους.

Όμως, το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι το ίδιο: οι αποδόσεις των επιτοκίων υποχωρούν, τα επιτόκια πέφτουν παρακάτω και η πραγματική οικονομία επωφελείται. Μέσα από την όλη διαδικασία, οι κυβερνήσεις χρηματοδοτούν τις δανειακές τους ανάγκες και οι τράπεζες χρησιμοποιούν τις αποδόσεις για να αποκαταστήσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια, βελτιώνοντας τις δυνατότητες δανεισμού.

Η μέθοδος, είτε βρέθηκε επί τούτου είτε εκ παραδρομής –επειδή τα 22 μέλη της διοικητικής επιτροπής της ΕΚΤ δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν σε τίποτα άλλο- είναι σώφρων. Θα αποδειχθεί λιγότερο αδέξια από τις μεθόδους των ΗΠΑ και της Βρετανίας, που κινδυνεύουν να πυροδοτήσουν πληθωρισμό τυπώνοντας τόσο πολύ χρήμα κι έτσι, εντέλει, να ωθήσουν υψηλότερα τις αποδόσεις των ομολόγων. Αντιθέτως, η προσέγγιση της ΕΚΤ είναι καλύτερα διαχειρίσιμη.

Η πραγματική δοκιμασία, θα είναι το κατά πόσον οι τράπεζες θα μεταφέρουν τα πλεονεκτήματα στους δανειολήπτες. Αφού κατάβρεξε τις τράπεζες με ρευστό, η ΕΚΤ ελπίζει τώρα ότι αυτές θα δροσίσουν και την αγορά.

http://www.euro2day.gr/ftcom_gr/194/articles/525086/ArticleFTgr.aspx

Σημ.axinosp:Δηλαδή πόσο Μαλάκας πρέπει να είναι κανείς και να μιλάει για περισσότερη δημοκρατία στην ΕΕ με την καθοριστική (παπάρια ) ψήφο του και ξεδιάντροπα η ΕΚΤ δανείζει 1.121 Τράπεζες με 1% επιτόκιο από τα λεφτά των Ευρωπαίων ψηφοφόρων- φορολογούμενων που θα δανείσουν τις τοπικές τους κυβερνήσεις με τα ίδια λεφτά που τους δάνεισε η ΕΚΤ με επιτόκια 5-7% βάζοντας μέσα συνεχώς όλα τα κράτη , που θα τα πάρουν από σένα παλιοκαραγκιόζη με τους φόρους που ετοιμάζουν όλες οι Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις.
Άντε θύμα , άντε ψώνιο, άντε σύμβολο αιώνιο !!

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

Alpha Bank: Απέκλεισε το ενδεχόμενο συγχώνευσης

Απέκλεισε το ενδεχόμενο συγχώνευσης με άλλη ελληνική τράπεζα, ο πρόεδρος της Alpha Bank κ. Γιάννης Κωστόπουλος μιλώντας σήμερα τα μεσημέρι στη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας.
Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι η τράπεζα δεν θα προχωρήσει τώρα σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με τις υπάρχουσες αποτιμήσεις και συμπλήρωσε πως το θέμα είναι να ισορροπήσει η αγορά, όταν ηρεμήσει η αγορά σε 1- 2χρόνια… και διευκρίνισε πως οι προνομιούχες μπορούν να αποπληρωθούν σταδιακά.

Η Alpha δεν θα διανείμει μέρισμα, γεγονός που προκάλεσε «γκρίνια» στους μετόχους, καθώς

Διαβάστε το υπόλοιπο κείμενο
οι περισσότερες ερωτήσεις είχαν ως αντικείμενο το μέρισμα και ο κ. Κωστόπουλος απάντησε πως: «δεν σημαίνει τίποτα στις 50 μετοχές να δώσω 1 δωρεάν, ενώ ο μέτοχος θα φορολογηθεί και από πάνω». «Στην παρούσα συγκυρία, η διανομή έστω και μικρού αριθμού νέων μετοχών θα ασκούσε πίεση στην ήδη χαμηλή τιμή της μετοχής και επιπλέον θα είχε φορολογική επιβάρυνση που μειώνει τελικώς τη περιουσία των μετόχων».

Αναφερόμενος στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου δανείων και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σημείωσε πως η εικόνα της τράπεζας είναι καλύτερη από τον μέσο όρο της αγοράς.

Στην ερώτηση μετόχου ότι κακώς οι χορηγήσεις είναι περισσότερες από τις καταθέσεις της τράπεζας (στο 120%) ο κ. Κωστόπουλος απάντησε, συμφωνώ, όμως αν δεν είχαμε δώσει δάνεια πριν από 5 χρόνια, σήμερα τα κέρδη της τράπεζας θα ήταν τα μισά.

«Στους πελάτες μας που δοκιμάζονται από την κρίση τους διαβεβαιώνουμε ότι στεκόμαστε στο πλευρό τους. Μαζί θα βγούμε από την κρίση. Στους μετόχους μας δηλώνουμε ότι είμαστε προσηλωμένοι στην προάσπιση των συμφερόντων τους. Με σταθερά και προσεκτικά βήματα αντιμετωπίζουμε την κρίση και θέτουμε τις βάσεις για μια κερδοφόρο πορεία», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κωστόπουλος.

Στην ομιλία του χαρακτήρισε ως ενθαρρυντικό το γεγονός ότι αναμένεται ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας από το 2010, σημειώνοντας ωστόσο ότι «η αβεβαιότητα ως προς τις εξελίξεις εξακολουθεί να είναι μεγάλη».

Για τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης ανέφερε πως προβλέπεται να μειωθεί η οικονομική δραστηριότητα σημαντικά, λόγω της ύφεσης και της επιβράδυνσης εισροής κεφαλαίων από το εξωτερικό.

Χαρακτήρισε το 2009 «έτος καμπής για την ελληνική οικονομία» μετά από μία μακρά περίοδο δυναμικής ανάπτυξης και υπογράμμισε πως θα πρέπει να «τρέξουν» οι διαρθρωτικές αλλαγές και να επιδιωχθεί χωρίς καθυστέρηση η ουσιαστική μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Προβλέπει χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης των δανείων φέτος λόγω του δυσμενούς οικονομικού κλίματος και τόνισε πως η τράπεζα εφαρμόζει αυστηρότερα πιστωτικά κριτήρια και λαμβάνει μέτρα για τον έλεγχο του λειτουργικού κόστους της.

Και δεν παρέλειψε να απευθύνει ένα μεγάλο ευχαριστώ στους 15.700 εργαζόμενους της τράπεζας που κατανοούν τις συγκυριακές δυσκολίες και εργάζονται αόκνως για την επίτευξη των στόχων της τράπεζας.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Δημήτρης Μαντζούνης αναφέρθηκε στα οικονομικά αποτελέσματα του 2008 και του πρώτου τριμήνου 2009.
«Πρωταρχικός μας στόχος είπε ήταν η ενίσχυση του ισολογισμού μας, δίνοντας έμφαση στην κεφαλαιακή μας επάρκεια, στον σχηματισμό επαρκών προβλέψεων και στη ρευστότητα».

Το 2008 ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώθηκε στο 10,1% και ο δείκτης κεφαλαίων πρώτης διαβάθμισης σε 8,3%.

Ο κ. Μαντζούνης αναφέρθηκε στην έκδοση καλυμμένων ομολογιών ύψους 2 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2008 (η πρώτη στην Ελλάδα). Και η πρώτη τιτλοποίηση καταναλωτικών δανείων το 2009 με την έκδοση ομολογιών ύψους 1,5 δισ. ευρώ, ενώ η τράπεζα μπορεί να προχωρήσει σε νέες τιτλοποιήσεις στοιχείων του ενεργητικού της ύψους 4,4δισ. ευρώ.


http://www.capital.gr/gmessages/showTopic.asp?id=1255067&nid=761444

Σημ.axinosp:Δεν κάνει αύξηση κεφαλαίου η ALFA BANK για να μην καρφωθεί τελείως ότι είναι Zombi Bank . Γιατί με 10% κεφάλαια και το υπόλοιπο κοπανιστό αέρα τότε τι άλλο είσαι ;;

(The term zombie bank is being used to describe financial institutions that are only surviving because of government support.http://video.msn.com/video.aspx?mkt=el-gr&vid=93ff97d6-d670-4f3d-a5dd-16550dcd6dff)

Citi: Αυξήσεις αποδοχών έως 50% στα στελέχη

Σε αύξηση των ετήσιων αποδοχών των στελεχών της κατά 50% προτίθεται να προχωρήσει η Citigroup προκειμένου να καλύψει το "κενό" που αφήνει η πτώση των μπόνους.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές, η αύξηση αφορά κυρίως στις ετήσιες αποδοχές επενδυτικών τραπεζιτών και traders. Οι εργαζόμενοι στη λιανική τραπεζική, στις πιστωτικές κάρτες και στις άλλες μονάδες του ομίλου θα λάβουν μικρότερες αυξήσεις.

Επιπρόσθετα η Citi εξετάζει την εφαρμογή νέου προγράμματος παροχής stock options προκειμένου να συγκρατήσει... ενδεχόμενη φυγή στελεχών, μετά και την πτώση της μετοχής της υψηλότερα του 80% κατά τη διάρκεια του 2008.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/524798/ArticleNewsWorld.aspx
Σημ.axinosp:Οι traders θα πάρουν το χρήμα και οι άλλοι , οι απλοί υπάλληλοι θα πάρουν ένα αρχ....

Ιαπωνία: Υποχώρηση 12,1% στο εμπορικό πλεόνασμα

Δυσμενής εξακολουθεί να είναι η εικόνα των εμπορικών δραστηριοτήτων της Ιαπωνίας, με το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας να υποχωρεί κατά 12,1% τον Μάιο.
Το πλεόνασμα άγγιξε το επίπεδο των 299,8 δισ. γεν (3,14 δισ. δολάρια), με τις εξαγωγές να υποχωρούν σε ετήσια βάση στο 40,9%, σημειώνοντας πτώση για όγδοο διαδοχικό μήνα. Οι εισαγωγές υποχώρησαν σε ποσοστό 42,4%.
Η μεγαλύτερη πτώση στην εξαγωγική δραστηριότητα καταγράφηκε προς την Ε.Ε., καθώς υποχώρησε 75,4%, ενώ προς τις ΗΠΑ σημειώθηκε αποδυνάμωση 52,9%.

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/524803/ArticleNewsWorld.aspx
Σημ.axinosp:Φανταστείτε και να μην είχε ξεπεράσει τη κρίση η Ιαπωνία όχι 75,4% πτώση στις εξαγωγές της αλλά 100%. Το ομάδικό χαρακίρι δεν το γλυτώνει η Ιαπωνία !!

ΟΙ 51 ΗΜΕΡΕΣ

Ο μπάρμαν βρίσκεται στο μαγαζί του, όταν ξαφνικά η πόρτα ανοίγει δυνατά και τέσσερις πανέμορφες ξανθιές μπαίνουν μέσα, φωνάζοντας, πανηγυρίζοντας και τσιρίζοντας. Πηγαίνουν στην μπάρα, παραγγέλνουν 5 μπουκάλια σαμπάνια και δέκα ποτήρια και κάθονται σε ένα μεγάλο τραπέζι. Οι φελλοί ανοίγουν και τα ποτήρια γεμίζουν με αφρώδη οίνο, καθώς τραγούδια και χαρές πλημμυρίζουν το μαγαζί, ενώ φωνάζουν όλες μαζί : "51 μέρες, 51 μέρες, 51μέρες".

Πολύ σύντομα, τρεις ακόμη ξανθιές καταφθάνουν, παίρνουν τις θέσεις τους στο τραπέζι και τα τσουγκρίσματα συνεχίζουν καθώς και τα τραγούδια τους : "51μέρες, 51 μέρες, 51 μέρες". Δύο ακόμη εμφανίζονται σε λίγο και οι φωνές ανεβαίνουν σε ένταση : "51 μέρες, 51 μέρες, 51 μέρες".

Τελικά, η δέκατη ξανθιά έρχεται στο τραπέζι με μια φωτογραφία κάτω από το χέρι της. Κατευθύνεται προς το τραπέζι, τοποθετεί την μεγάλη φωτογραφία στην μέση του και όλες μαζί αρχίζουν να ξαναφωνάζουν θριαμβευτικά : "51 μέρες, 51μέρες, 51μέρες". Πηδάνε και χορεύουν γύρω γύρω και χτυπάνε τα χέρια τους και χειροκροτούν φωνάζοντας και πάλι : "51 μέρες, 51 μέρες, 51 μέρες". Σκέτο πανηγύρι.

Ο μπάρμαν δεν μπορεί να αντισταθεί στην περιέργειά του και πλησιάζει στο τραπέζι τους. Εκεί στην μέση του τραπεζιού βρίσκεται ένα παιδικό παζλ. Φτάνοντας κοντά τους, ρωτάει τη μιά απο αυτές :
-Τι γίνεται εδώ; Γιατί όλες αυτές οι γιορτές και οι πανηγυρισμοί;

Η ξανθιά που είχε φέρει μαζί της το παζλ, πετάγεται και λέει :
- Ολοι λένε ότι οι ξανθιές είναι χαζές και κάνουν πλάκα μαζί μας.Έτσι, αποφασίσαμε να βάλουμε τα πράγματα στην θέση τους. Δέκα από εμάς μαζευτήκαμε, αγοράσαμε αυτό το παζλ και το συναρμολογήσαμε. Στο πλάι του κουτιού γράφει "2-4 years", αλλά εμείς το στήσαμε ολόκληρο σε μόνο 51 ημέρες.

Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

Μία μονάδα πάνω η ανεργία


Στο 9,3% ανήλθε η ανεργία στη χώρα μας το α΄ τρίμηνο του 2009, από 8,3% που ήταν αντίστοιχο τρίμηνο του 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΣΥΕ).

Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών διαμορφώθηκε στο 13% στο α' τρίμηνο του 2009 και των ανδρών στο 6,8%.

Στην ηλικιακή ομάδα 15-29 ετών, το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 18,5%, στην ηλικιακή ομάδα 30-44 ετών το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 8,5% και στην ηλικιακή ομάδα 45-64 ετών το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 5,5%.

Σε ό,τι αφορά το επίπεδο εκπαίδευσης, το ποσοστό ανεργίας αυτών που δεν πήγαν καθόλου σχολείο έφθασε στο 14,5%, αυτών που έχουν πτυχίο ανώτερης τεχνολογικής επαγγελματικής εκπαίδευσης στο 11%, αυτών με απολυτήριο τριτάξιας μέσης εκπαίδευσης στο 10,9% και αυτών με απολυτήριο μέσης εκπαίδευσης στο 10,5%.

Το ποσοστό των "νέων ανέργων", δηλαδή όσων εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, ανήλθε στο 29,2% του συνόλου κατά το α' τρίμηνο του 2009.

Σε επίπεδο περιφέρειας το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στο νότιο Αιγαίο με 16,9%, τη δυτική Μακεδονία με 14,4% και τις Ιόνιους νήσους με 14,1%.

Τέλος, 1 στους 10 ανέργους απέρριψε πρόταση εύρεσης εργασίας κυρίως επειδή οι αποδοχές δεν ήταν ικανοποιητικές, ή επειδή δεν εξυπηρετούσε ο τόπος εργασίας.

Σημ.axinosp:Κε ΠαπαΘανασίου τόση ανάκαμψη από την κρίση δεν την αντέχω άλλο .Ρε δε πας να πουλήσεις καμιά μπετούγια στην οδό Αθηνάς να στρώσεις !!

Ιλιγγιώδες το κόστος της κρίσης

Στα 1,8 τρισεκατομμύρια ευρώ θα ανέλθει στα κράτη -μέλη της Κοινότητας η διεθνής οικονομική κρίση, αν αυτές δεν αντιδράσουν πολύ γρήγορα λαμβάνοντας τα αναγκαία μέτρα. Η πρόβλεψη αυτή ανήκει στην Κομισιόν, στην έκθεση της για τα δημόσια οικονομικά των κοινοτικών χωρών που δημοσίευσε την Τρίτη.

Το πόσο αυτό είναι τριπλάσιο, απ όσα έχουν ηδη δαπανήσει οι χώρες - μέλη για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

Σ’ αυτό το εφιαλτικό σενάριο που περιγράφει η Κομισιόν στην ίδια έκθεση της υπολογίζει ότι «το άμεσο δημοσιονομικό κόστος της σημερινής κρίσης στην Ένωση κυμαίνεται μεταξύ του 2,75% και του 14% του ΑΕΠ της.

Αυτό το ανώτατο όριο (πλαφόν) του 14% ,που σε προηγούμενες εκτιμήσεις της Επιτροπής οι εμπειρογνώμονες της το υπολόγιζαν κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες πιο μεγάλο (16,5% του κοινοτικού ΑΕΠ), ισοδυναμεί χονδρικά σήμερα με 1,8 τρις. ευρώ.

Το τελικό ποσοστό του ΑΕΠ εξαρτάται από τον τρόπο, την αποτελεσματικότητα που θ’ αντιδράσουν από τώρα και στο μέλλον ,οι κοινοτικές κυβερνήσεις στην κρίση καθώς και από τον τρόπο που θα εκμεταλλευθούν οι τράπεζες που έχουν κλυδωνισθεί από αυτήν,τους πόρους που τους έχουν διαθέσει ως εγγύηση, οι κυβερνήσεις της Κοινότητας.

«Η πείρα από προηγούμενες οικονομικές κρίσεις δείχνει ότι το κόστος τους ήταν χαμηλότερο κάθε φορά που τα μέτρα αντιμετώπισης της τραπεζικής κρίσης λαμβάνονταν με μεγάλη ταχύτητα, ήσαν διαφανή και τα στήριζε ένα ευρύ φάσμα του πολιτικού κόσμου», λεει η Κομισιόν στην έκθεση της.

Μέχρι σήμερα, υπολογίζει η Κομισιόν, τα κράτη - μέλη στήριξαν τον τραπεζικό τομέα τους με εγγυήσεις και χρηματοδοτήσεις ίσες προς το 13% του ΑΕΠ και έχουν εγκρίνει ήδη χορηγήσεις κι άλλων κεφαλαίων που το ύψος τους αντιστοιχεί στο 31% του ΑΕΠ.

Η Επιτροπή, στην ίδια πάντα έκθεση της, υποστηρίζει την ανάγκη χάραξης από τώρα μιας στρατηγικής εξόδου από την κρίση η οποία θα στηρίζεται στην ενίσχυση των δημοσιονομικών πλαισίων των κρατών-μελών, στην αναδιάρθρωση των δαπανών που σχετίζονται, άμεσα η έμμεσα, με την γήρανση του πληθυσμού και στον προσδιορισμό μέτρων εξυγίανσης που θα πρέπει να εφαρμοσθούν όταν επανέλθει η ανάκαμψη της οικονομίας μεταξύ δεύτερου και τρίτου τριμήνου του 2010.
Αυτά τα μέτρα εξυγίανσης η Επιτροπή τα θεωρεί ως απολύτως αναγκαία για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής σταθερότητας και της εμπιστοσύνης των Αγορών.

Ανισότητες στη φορολόγηση στην Ελλάδα
Στο μεταξύ, πολύ υψηλή φορολόγηση στο εισόδημα φυσικών προσώπων και πολύ χαμηλή στο εισόδημα των εταιρειών στη χώρα μας, καταδεικνύουν τα στοιχεία της Eurostat.

Το 2008 η φορολόγηση στα φυσικά πρόσωπα έφθασε το 40% και το 2009 στις εταιρείες το 25%.

Από τα στοιχεία της Eurostat προκύπτει πως η φορολόγηση της εργασίας στην Ελλάδα είναι υπερδιπλάσια από αυτή του κεφαλαίου.



Σημ.axinosp:Δηλαδή όλοι οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι έδωσαν το 1/3 των χρημάτων τους από τους φόρους τους , για να ξεπεραστεί η Τραπεζική Κρίση που βέβαια ούτε μας ρωτήσαμε όταν το έκαναν και οι πουτάνες οι Τράπεζες ακόμα να ορθοποδήσουν !! Έχεις και τον Προβόπουλο να σου λέει ότι δεν έχουν ανάγκη οι Ελληνικές Τράπεζες με βάση τα stres-tests που έκανε και αμέσως μετά η , Εθνική πλακώνεται σε αύξηση κεφαλαίου έτσι για να έχει βρε αδελφέ λίγα κεφάλαια για την κακιά ώρα !!Ακούς και τα μαντάτα από την Γερμανία πως οι περισσότερες περιφερειακές Τράπεζες τους είναι στα όρια της χρεωκοπίας και σου ανεβαίνει η πίεση στα ύψη . Πάντως ό Αλαβάνος δεν φεύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ και έτσι οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι θα έχουν έναν αλύγιστο υπερασπιστή τους και ένα σκληρό τιμωρό του Διεθνούς και ντόπιου Κεφαλαίου (οι λιποθυμίες από τα γέλια στον ΣΕΒ συνεχίζονται μέχρι την στιγμή αυτή !!)

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

George Soros εναντίον … Παγκόσμιας Τράπεζας!

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι η παγκόσμια ύφεση θα είναι βαθύτερη φέτος από ότι είχε προβλέψει τον Μάρτιο και προειδοποίησε πως η συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας θα αγγίξει το 2,9%, προβλέποντας έκρηξης της φτώχειας και της ανεργίας.

Η άποψη της Π.Τ. όμως είναι πολύ πιο απαισιόδοξη όχι μόνο από αυτήν του ΔΝΤ το οποίο "βλέπει" πως η συρρίκνωση της διεθνούς οικονομίας θα φτάσει φέτος το 1,3% αλλά είναι κάθετα αντίθετη με αυτήν του δισεκατομμυριούχου μεγαλοεπενδυτή και αναμφισβήτητου γκουρού των αγορών κ. George Soros, o oποίος σε συνέντευξη του στην πολωνική τηλεόραση δήλωσε πως "τα χειρότερα της παγκόσμιας κρίσης πέρασαν".

Ο 78άχρονος ουγγαρο-αμερικανό-εβραίος fund manager είπε αποφασιστικά πως η μεγαλύτερη φουρτούνα της κρίσης είναι πλέον πίσω μας. Η οικονομική κρίση που βούλιαξε για πάρα πολλούς μήνες, αγορές και οικονομίες, ήταν "μοναδική". Δεν έμοιαζε με καμία άλλη που έχουμε ζήσει ή ακούσει ποτέ στο παρεθόν. Το σημαντικότερο όμως χαρακτηριστικό αυτής είναι ότι σηματοδοτεί "το τέλος μιας εποχής". Το χρηματοοικονομικό σύστημα μέχρι πρόσφατα βασιζόταν στην λάθος θεωρία ότι οι αγορές μπορούν ανεξάρτητα να ξαναβρούν την ισορροπία τους και πως το σύστημα γενικότερα μπορεί να αυτο-διορθωθεί. Μέγα λάθος, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα αυτοϊασης στις αγορές, όπως είπε χαρακτηριστικά!

Σύμφωνα με τον κ. Soros, η οικονομία θα πρέπει να έχει στόχο να ελέγχει την δημιουργία "φούσκας" στις αγορές. Οπως έχει πει επανειλημμένως, αυτό που χρειαζόμαστε είναι διεθνή μέτρα ρύθμισης στις αγορές. Αυτό δεν είναι μία εύκολη διαδικασία, όμως είναι άκρως απαραίτητη. Εάν δεν γίνει αυτό τότε η παγκοσμιοποίηση, όπως την ξέρουμε σήμερα, θα καταρρεύσει.
Οπως τόνισε, για να αντιμετωπιστεί η τρέχουσα κρίση το κράτος θα πρέπει να παρέμβει, να δώσει εγγυήσεις στα χρηματοοικονομικά ιδρύματα και να αυξήσει τις κυβερνητικές δαπάνες. Και καθώς αυτό μπορεί να δημιουργήσει τον κίνδυνο υπερ-πληθωρισμού, το κράτος θα πρέπει αμέσως να μειώσει τον ρόλο του και να αποχωρήσει μόλις το πιστωτικό σύστημα ανακτήσει την ισορροπία του.
Τέλος, αναφερόμενος στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης, είπε πως η Πολωνία, η Ουγγαρία και άλλες οικονομίες δεν προστατεύονται γιατί πολύ απλά, βρίσκονται εκτός της ευρωζώνης κι έτσι όταν κατέρρευσε η Lehman Brothers οι τράπεζες άρχισαν να αποσύρουν τα κεφάλαια τους από αυτές τις χώρες, προκαλώντας όλη αυτήν την αναταραχή.
http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1037065&nt=103
Σημ.axinosp:Διεθνή μέτρα παίρνονται για ρύθμιση στις αγορές μόνο που δεν περιλαμβάνουν τους Αμερικάνους . Κινέζοι , Ρώσοι, Βραζιλιάνοι κλπ απαξιώνουν τελείως το δολάριο από τις μεταξύ τους αγορές και η Αμερικάνικη παγκοσμιοποίηση μαζί με το δολάριο καταρρέει. Φυσικά ο Σόρος βρίζει , φωνάζει, αλλά σε λίγο ο εν λόγω κύριος θα είναι μια τραγική φιγούρα της ιστορίας του Δυτικού και κατ ' επέκταση του Αμερικάνικου πολιτισμού !!

Η Βενεζουέλα θα συζητήσει κοινή πρόταση για δημιουργία τράπεζας με τη Ρωσία

Το Ρωσικό Πρακτορείο Novosti μας λέει σήμερα ότι θα δημιουργηθεί κοινή Τράπεζα μεταξύ Βενεζουέλα και Ρωσίας για τις μεταξύ τους εμπορικές συναλλαγές .Το ξεφτίλισμα του δολαρίου συνεχίζεται ακάθεκτα , μέρα με την μέρα εκτός βέβαια από την μέχρι θανάτου υποστήριξη του από τα γιουσουφάκια της Ευρωπαϊκής Ένωσης



Μποϋκοτάζ εδώ και τώρα σε όλες τις Κυριακάτικες εφημερίδες από 28/06/2009

Εφόσον οι Λαμπράκηδες –Ψυχάρηδες, Τεγόπουλοι , Μπόμπολες κλπ θέλουν να τα βάλουν με τους Bloggers , να δούμε τι θα κάνουν από αυτή την Κυριακή και κάθε Κυριακή για όλο το καλοκαίρι . Διαδώστε το !!!

Η συνάντηση που δεν έγινε, οι εφημερίδες - λατέρνες και o ρόλος των blogs

Του Αντώνη-Μάριου Παπαγιώτη

Η Ελευθεροτυπία σήμερα, στη σελίδα 24, παρουσιάζει παραπολιτικό σχόλιο με τίτλο «φορτωμένη ατζέντα», στην οποία περιγράφει τα παρασκήνια της συνάντησης Καραμανλή – Ερντογάν ...μιας συνάντησης που δεν έγινε ποτέ, καθώς ο τελευταίος δεν ήρθε ποτέ στην Αθήνα..
Το «Βήμα» έγραψε ότι ο έλληνας και ο τούρκος πρωθυπουργός συναντήθηκαν, μέσα σε «παγωμένο κλίμα» και «βεβαρημένη ατμόσφαιρα» και το «Έθνος», σε σχετικό ρεπορτάζ, μιλά για «υποδοχή του κ. Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου..».
Ο Τράγκας επέστρεψε στο Real Συγκρότημα και η εφημερίδα απειλεί με απολύσεις άλλους, «ασήμαντους» εργαζομένους.
Οι πωλήσεις των εφημερίδων κατρακυλούν κάθε βδομάδα, παρά την αμφίεση «λατέρνας» ή «μάγου με τα δώρα», που οι ίδιες λανσάρουν. Στην εποχή του διαδικτύου και των free press και ενώ...
ο παγκόσμιος έντυπος τύπος αντιμετωπίζει κρίση, τα ελληνικά έντυπα προτιμούν τη πολιτική των DVDs, των δωρεών και των δώρων, των μουσικών CDs και της ακόλουθης υψηλής τιμής πώλησης, που είναι ανακόλουθη με το βαλάντιο που απευθύνονται. Επιλέγουν παράλληλα, την εντεταλμένη αρθογραφία, το παπαγαλισμό και τη προπαγάνδα. Τα παραδείγματα καθημερινά, που δύσκολα τις επιτρέπουν να αναθαρρούν στις πωλήσεις.
Tα blogs πληθαίνουν, αναλαμβάνοντας ρόλο πληροφόρησης και παραπληροφόρησης. Όλα γνωστά. Εκείνοι, γιατί ψάχνουν ακόμα τα αίτια της πτώσης τους;..
http://press-gr.blogspot.com/2009/06/blog-post_657.html
Σημ.axinosp:Μήπως ήρθε η ώρα για μπουκοτάζ όλων των εφημερίδων !!

«Λουκέτο» στον «Ελεύθερο Τύπο» και τον «City 99»

H εκκαθάριση της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» και του ραδιοφωνικού σταθμού City 99,5 αποφασίστηκε από τους ιδιοκτήτες των εταιριών και γνωστοποιήθηκε με την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009, οι Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων της ανωνύμου εταιρίας με την επωνυμία «ΙΔΡΥΜΑ ΤΥΠΟΥ Α.Ε.» που εκδίδει τις εφημερίδες «Ελεύθερος Τύπος» και «Τύπος της Κυριακής» και της εταιρίας «Ραδιοφωνικές Επιχειρήσεις CITY Α.Ε.». Οι Γενικές Συνελεύσεις αποφάσισαν ομόφωνα τη λύση και θέση σε εκκαθάριση των εν λόγω εταιριών.

Η εξέλιξη αυτή, είναι αποτέλεσμα της οριστικής επιλογής του Θόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου να αποχωρήσουν οριστικά από κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Η συνέχιση ζημιογόνων αποτελεσμάτων οδήγησε στην απόφαση αυτή.

Όταν πριν από τρία χρόνια αναλήφθηκε η ευθύνη του «Ελεύθερου Τύπου» στόχος δεν ήταν μόνο η διάσωση ενός ιστορικού τίτλου. Στόχος ήταν και η συμβολή στην αναζήτηση μιας νέου τύπου και ταυτόχρονα ευρύτερης δημόσιας συζήτησης και μάλιστα σε μια φάση αλλαγών και μετάβασης που χαρακτηρίζει την εποχή μας.

Στο συνολικό εγχείρημα του «Ελεύθερου Τύπου» επενδύθηκαν μεγάλοι οικονομικοί πόροι. Κυρίως όμως και πρώτιστα κινητοποιήθηκαν σημαντικοί ανθρώπινοι πόροι, τόσο στην εφημερίδα, όσο και στο ραδιοφωνικό σταθμό.

Η προσπάθεια δεν ευοδώθηκε.

Το μοντέλο ενημέρωσης που κυριάρχησε στον τόπο μας, η συνεχιζόμενη συσσώρευση ζημιών σε συνδυασμό με τις αρνητικές προοπτικές του κλάδου, μαζί με την πεποίθηση ότι ένα Μέσο Ενημέρωσης δεν νοείται να λειτουργεί με μεγάλες ζημίες και αυτό να συνεχίζεται επί μακρόν, χωρίς να οδηγεί σε παρανοήσεις, συνετέλεσαν στη συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας των παραπάνω αποφάσεων.

Οι εταιρίες θα εκπληρώσουν πλήρως τις υποχρεώσεις τους έναντι των εργαζομένων και όλων των συνεργατών τους.

Σε όλους εκείνους που προσπάθησαν τα χρόνια αυτά, ανήκει ένα μεγάλο «ευχαριστώ».

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_22/06/2009_285329
Σημ.axinosp:Ο Επόμενος !!

Κυριακή 21 Ιουνίου 2009

Απίστευτο! Πάλι ξεφτιλίστηκε το ΒΗΜΑ!


Το "ΒΗΜΑ της Κυριακής", φιλοξενεί στην έντυπη του μορφή (!), εκτενές ρεπορτάζ για τηνχθεσινή συνάντηση Καραμανλή - Ερντογάν!
...
...
Μια στιγμή!
Αυτή η συνάντηση δεν έγινε ποτέ!
Αφού δεν έγινε, τότε ΠΩΣ το ΒΗΜΑ έβγαλε και συμπεράσματα; Που το είδαν το "παγωμένο κλίμα" και την "βεβαρημένη ατμόσφαιρα";
Είναι δυνατόν να κατασκευάζουν ρεπορτάζ ακόμα και για τις διεθνείς σχέσεις της χώρας ;
Είναι σαφές πως με τον Ψυχάρη διευθυντή, η εφημερίδα θα συνεχίσει να διασύρεται!
http://ideodoxeio.blogspot.com/2009/06/blog-post_21.html