Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με την βία Άρθρο 120 (παραγρ.4) του ισχύοντος Συντάγματος της Ελλάδας (ακροτελεύτια διάταξη).

Δεν αναγνωρίζουμε το χρέος

Είτε θα πετύχουμε και θα πάρουμε την πατρίδα μας πίσω, είτε θα χαθούμε για αιώνες στις πατρίδες των άλλων και των υπερκρατικών διεθνών οργανισμών, τις νέες αυτοκρατορίες.Εδώ που φθάσαμε, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα περισσότερο από τις αλυσίδες μας.
Όσο περνούν οι εβδομάδες η κατάστασή μας θα γίνεται όλο και πιο αντιληπτή.
Μέχρι την Εξέγερση

Δεν σας θέλει ο λαός ελικόπτερα και μπρος

To να παράγεις ο ίδιος τα τρόφιμά σου είναι ίσως ένα από τα πιο επικίνδυνα πράγματα που μπορείς να κάνεις σήμερα, γιατί είναι ένα βήμα προς την κατάκτηση της ελευθερίας σου!

''Σκλάβος είναι αυτός που ελπίζει ότι θα έρθουν να τον ελευθερώσουν''
Έζρα Πάουντ 1885 – 1972

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

Ευρωβουλή: στα πλοκάμια των λόμπι

Σε ποσοστά πρωτοφανή θα φτάσει, λένε, η αποχή στις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου.
Περίπου ένας στους τρεις εκλογείς της Ευρώπης των 27 δεν θα πάει στην κάλπη δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Ετσι, ακόμη μία φορά θα εκδηλωθεί η έλλειψη εμπιστοσύνης του κόσμου προς το ιερατείο Στρασβούργου και Βρυξελλών.
Από 62% που ήταν το ποσοστό συμμετοχής το 1979, έπεσε στο 45,47% στις ευρωεκλογές του 2004 και φέτος αναμένεται χαμηλότερο. Οι καιροί είναι δύσκολοι. Οι πολίτες διακρίνουν έλλειμμα αποφασιστικότητας και κοινωνικής μέριμνας στα όργανα της Ενωσης. Αλλά αν στην Ευρώπη που την πνίγει η ανεργία και η οικονομική δυσπραγία οι απλοί άνθρωποι αγωνιούν , ένας άλλος κόσμος που πολιορκεί ασφυκτικά Κομισιόν, Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο των Υπουργών δεν πτοείται με τίποτε. Είναι τα διάφορα και ποικιλώνυμα λόμπι, οι «γκρίζες ζώνες του πλανήτη των Βρυξελλών», που η δράση τους άλλοτε περνά απαρατήρητη κι άλλοτε σκανδαλίζει , ανέκαθεν όμως ανεξέλεγκτη και χωρίς ίχνος διαφάνειας. Από το site του Ευρωκοινοβουλίου πληροφορούμαστε ότι στους δαιδαλώδεις διαδρόμους της κοινοτικής εξουσίας κινούνται δραστηρίως 15 ώς 20.000 λομπίστες που την πέφτουν σαν ακρίδες σε ευρωβουλευτές και μανδαρίνους. Υπάρχουν 950 ομάδες πίεσης για συμφέροντα επιχειρήσεων, οι 300 υπέρ γνωστών πολυεθνικών. Κάπου 2.600 «ομάδες πίεσης» εργάζονται επίσης άοκνα για να παραπεμφθούν στις ελληνικές καλένδες ενοχλητικά νομοσχέδια, να ακυρώσουν κανόνες που θίγουν τα κέρδη των εταιρειών, να προωθήσουν νομοθεσία που θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο το κοινωνικό συμφέρον και το περιβάλλον, αλλά και την ίδια τη δημοκρατία στην Ευρώπη.

Το πεδίο των λόμπι των Βρυξελλών είναι απέραντο. Συναγωνίζεται αυτό της Ουάσιγκτον. Μόνο που εκεί η διαφάνεια είναι εξασφαλισμένη. Υπάρχουν νόμοι, κανόνες και κυρώσεις για τις έκνομες μεθόδους και τις δόλιες χρηματοδοτήσεις. Κομισιόν και Ευρωκοινοβούλιο μόλις τώρα συνεργάζονται για να θεσπίσουν κανόνες ώστε να ξέρουμε ποιος ενεργεί για ποιον, πόσα χρήματα απορροφούν τα λόμπι και πού τελικά καταλήγουν. Στη νέα σύνοδό της η Ευρωβουλή θα συζητήσει επίσης πρόταση για καθιέρωση καταλόγου όπου υποχρεωτικά θα καταγράφονται όλοι οι λομπίστες, με στοιχεία για τις εταιρείες που εκπροσωπούν, τους πελάτες τους, τα διαθέσιμά τους, τις πηγές χρηματοδότησής τους και τα ποσά που ξοδεύουν.

*Πρωτοβουλία του Εσθονού επιτρόπου Σιίμ Κάλλας το 2005 για τη σύσταση Επιτροπής Διαφάνειας, δεν προχώρησε. Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις την είχαν αγκαλιάσει. Τα λόμπι την είχαν πάρει από κακό μάτι. Κατά το Corporate Europe Observatory, όργανο που παρακολουθεί τις μεγάλες εταιρείες, το 70% των λόμπι των Βρυξελλών εκπροσωπούν εταιρικά συμφέροντα, το 20% τοπικά -πόλεων δηλαδή και διεθνών οργανισμών, κι ένα 10% συμφέροντα πολιτών -κοινωνικών ομάδων τουτέστιν ή επαγγελματικών σωματείων. Τα στοιχεία που υπάρχουν στο Διαδίκτυο από το 2005 δεν έχουν αλλάξει. Μάλλον χειρότερα είναι τα πράγματα όμως σήμερα. Ο καταγγελτικός λόγος πολλών ευρωβουλευτών για την κατάσταση αυτή δεν έχει αποτέλεσμα. Το ευρωλόμπι δεν τιθασεύεται με τίποτα και διεισδύει παντού.

Ο, tempora!

Οι εταιρείες ξοδεύουν γι' αυτό πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο. Στις Βρυξέλλες, γύρω από τα κοινοτικά κτίρια έχουν στήσει τα στρατηγεία τους διάσημες δεξαμενές εγκεφάλων, εταιρείες δημοσίων σχέσεων, δικηγορικές φίρμες. Και κάνουν θραύση. Πρόσφατο παράδειγμα το λόμπι των χοιροτρόφων, που πέτυχε η γρίπη των χοίρων να βαφτιστεί απλά «νέα γρίπη»! Ή της κινητής τηλεφωνίας, που κατόρθωσε να φρενάρει την έρευνα για τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

Ομως

Να θέσει κανόνες και όρους στη δραστηριότητα των λόμπι η Ενωση δεν είναι κάτι απλό. Τα λόμπι ώς ένα βαθμό μπορεί να είναι σαρξ εκ της σαρκός της. Ευρωβουλευτές που δεν επανεκλέγονται παραμένουν στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο σαν στελέχη των λόμπι πολυεθνικών κολοσσών. Χαρακτηριστική περίπτωση, ο τέως πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Πατ Κοξ, που αξιοποιήθηκε δεόντως από τη διεθνούς περιωπής εταιρεία συμβούλων APCO, καθώς και τα λόμπι των μεγαθηρίων Microsoft και Pfizer.
http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&s=anti-sti3eis&c=kosmos&date=30/05/2009
Σημ.axinosp:Για πρώτη φορά ο Βασιλιάς είναι τόσο γυμνός !

Δεν υπάρχουν σχόλια: