Δημοσιεύθηκε: 08:01 - 24/12/08
Εκκλησίες-μεγαθήρια, που δέχονται χιλιάδες πιστούς κάθε εβδομάδα, άλλες που επενδύουν σε κερδοσκοπικά κεφάλαια, ορισμένες που λειτουργούν με καθαρά επιχειρηματικούς όρους... Την ώρα που οι εκκλησίες της Ευρώπης απολαμβάνουν τα κρατικά τους προνόμια -την πιο στρεβλή έκφανση των οποίων παρακολουθούμε όλοι στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα με τα τεκταινόμενα στη Μονή Βατοπεδίου- η θρησκεία στον αγγλοσαξονικό κόσμο ακολουθεί ακριβώς τα πρότυπα του καπιταλιστικού συστήματος, πάνω στο οποίο έχει στηριχτεί όλη η οργάνωση της οικονομίας. Οι ιεράρχες επιστρατεύουν το επιχειρηματικό τους πνεύμα για να προσποριστούν έσοδα για την εκκλησία τους και να αυξήσουν τις αποδόσεις των κεφαλαίων τους. Χαρακτηριστική είναι η οργάνωση των εκκλησιών στη Βρετανία και στις ΗΠΑ. Η Εκκλησία της Αγγλίας διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο 5 δισ. στερλινών, το οποίο επενδύει σε διάφορες αξίες. Και μάλιστα, η διαχείρισή του κρίνεται ιδιαίτερα επιτυχημένη αφού την τελευταία δεκαετία οι επενδύσεις της έχουν πετύχει μέση ετήσια απόδοση 9,5%. Το συνολικό εκκλησιαστικό χαρτοφυλάκιο υπολογίζεται σε 13 δισ. στερλίνες. Τα στοιχεία αυτά συνήθως δεν ανακοινώνονται, εξ ου και η έλλειψη πληροφοριών για πιθανές επενδύσεις εκκλησιών σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Ο λόγος που έγιναν γνωστές οι επενδυτικές επιλογές της Εκκλησίας της Αγγλίας ήταν επειδή εκπρόσωποί τους έκαναν το... λάθος να επιτεθούν στους σορτάκηδες για τις τακτικές τους. Ο αρχιεπίσκοπος του Γιορκ, κ. Τζον Σεντάμου, τους κατηγόρησε ότι με το short selling πλουτίζουν από την πτώση των μετοχών και ο αρχιεπίσκοπος του Καντέμπουρι, κ. Ρόουαν Γουίλιαμς, ζήτησε επιβολή περιορισμών στο short selling. Η απάντηση των διαχειριστών hedge funds ήταν άμεση: Μεταξύ όσων σορτάρουν σε μετοχές καθώς και στη στερλίνα είναι και η εκκλησία. Επίσης, το εκκλησιαστικό χαρτοφυλάκιο έχει απευθείας τοποθετήσεις σε hedge funds. -- Βιομηχανία πίστης Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού στοιχεία για τις επενδυτικές επιλογές των εκκλησιών δεν υπάρχουν διαθέσιμα. Όμως, θεωρείται ότι οι ΗΠΑ είναι κατεξοχήν η χώρα όπου η πίστη έχει μετατραπεί σε μια βιομηχανία πολλών δισ. δολαρίων. Είναι χαρακτηριστικό και μόνο ότι τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των «εκκλησιών-γηπέδων» (mega churches ονομάζονται) έχει αυξηθεί από μια εικοσάδα σε χιλιάδες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το περιοδικό «Outreach», στην πρώτη θέση του καταλόγου των εκκλησιών με τους περισσότερους επισκέπτες βρίσκεται η Lakewood Church του Τέξας, η οποία δέχεται περί τους 47.000 επισκέπτες την εβδομάδα, και ακολουθούν η Willow Creek Community Church του Ιλινόις και η Second Baptist Church επίσης του Τέξας με 23.500 επισκέπτες. Μετά την τέταρτη Saddleback Church της Καλιφόρνιας (22.000 επισκέπτες), στην πέμπτη θέση με 20.000 εβδομαδιαίους επισκέπτες βρίσκεται η εκκλησία με το ιδιαίτερα... αλλόκοτο όνομα LiveChurCh.tv της Οκλαχόμα. Οι εκκλησίες αυτές κερδίζουν από τον οβολό των πιστών, αλλά, όπως φυσικά και πολλές άλλες, έχουν παράλληλα αναπτύξει εμπορικές δραστηριότητες σε διάφορους τομείς όπως η μουσική, οι εκδόσεις, τα μέσα ενημέρωσης, το Internet κ.λπ. Και, βέβαια, έχουν εμπορευματοποιήσει, περνώντας στη μαζική παραγωγή, διάφορα θαυματουργά υλικά, όπως χαρακτηριστικά η σειρά καλλυντικών που παράγεται, τα οποία περιέχουν αγιασμό από τα νερά του Ιορδάνη ποταμού! Θου Κύριε!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Θα προτιμούσα να μην αφήνετε σχόλια χωρίς όνομα, βάλτε ένα όνομα ψευδώνυμο αρκεί να μην εμφανίζεται η γελοία περίπτωση ο/η Ανώνυμος