Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

Καθαριστικά από νερό και αλάτι!

Στην Αμερική το αποκαλούν ήδη «θαυματουργό υγρό». Πρόκειται για ένα διάλυμα με αλάτι και νερό που ύστερα από διαδικασία ηλεκτρόλυσης έχει απολυμαντικές και απορρυπαντικές ιδιότητες. Μερίδα επιστημόνων και εταιρειών μάλιστα θεωρούν ότι είναι η πράσινη και οικονομική απάντηση απέναντι στα απορρυπαντικά που μπορεί να περιέχουν επικίνδυνες ουσίες για την υγεία και το περιβάλλον.

Oι Έλληνες επιστήμονες πάντως είναι επιφυλακτικοί μολονότι το συγκεκριμένο διάλυμα έχει εγκριθεί από τις αμερικανικές Αρχές τροφίμων και περιβάλλοντος (FDΑ και ΕΡΑ). Όπως λένε, θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω μελέτες προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι χρήσιμο και ασφαλές. Μέχρι στιγμής πάντως στην Αμερική χρησιμοποιείται από συνεργεία καθαρισμού σε ξενοδοχεία για την απολύμανση κοινόχρηστων χώρων, όπως τουαλέτες, ή στις κουζίνες. Μάλιστα, ήδη το «θαυματουργό υγρό» έχει καταφέρει να δημιουργήσει μία μικρή βιομηχανία: Εταιρείες κατασκευάζουν ειδικές συσκευές ηλεκτρολυτών για την παρασκευή του διαλύματος. Οι ιδιώτες δηλαδή τοποθετούν στη συσκευή αλάτι και νερό και με τη χρήση ηλεκτρισμού τα άλατα του νερού διαχωρίζονται μοριακά και προκύπτουν δύο διαφορετικά διαλύματα. Το ένα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καθαριστικό- απολιπαντικό, ενώ το άλλο έχει αντιμικροβιακή δράση.
Απολύμανση τροφίμων
Οι εταιρείες που πωλούν τις συσκευές ηλεκτρόλυσης- οι οποίες μοιάζουν με μικρές αντλίες ή καυστήρες- υποστηρίζουν ότι το υγρό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απολύμανση τροφίμων (πουλερικά, κρέας, ψάρια), το πλύσιμο λαχανικών, για την καθαριότητα πατωμάτων και άλλων επιφανειών, ως γενικό καθαριστικό και για την αφαίρεση λιπών. «Θα πρέπει να περιμένουμε να γίνουν περισσότερες μελέτες.
Ακούγεται πολύ απλοϊκό. Η τεχνολογία του δηλαδή είναι τόσο απλή που θα έπρεπε να είχε ανακαλυφθεί δύο αιώνες πριν...», λέει στα «ΝΕΑ» ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας- Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου δρ Γεώργιος Μπόσκου.
Και συνεχίζει: «Με την ηλεκτρόλυση του αλατόνερου προκύπτει από τη μία ένα αλκαλικό διάλυμα, το οποίο πράγματι διαλύει τα λίπη. Είναι όμως πιθανόν να προκαλέσει βλάβες σε κεραμικές και γυάλινες επιφάνειες». Το άλλο διάλυμα που προκύπτει, λέει,- κάτι σαν τη χλωρίνη- θα πρέπει να χρησιμοποιείται μέσα σε δύο μήνες διότι αλλιώς χάνει τη δραστική ιδιότητά του. Επιπλέον έλεγχοι απαιτούνται, αναφέρει ο καθηγητής, και για την περίπτωση που το διάλυμα έρθει σε επαφή με χλωριωμένες οργανικές ενώσεις- είτε για την απολύμανση τροφίμων είτε επιφανειών- που μπορεί να είναι καρκινογόνες. Ακόμη ένα μειονέκτημα, λέει ο κ. Μπόσκου, είναι ότι τα δύο διαλύματα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί διότι μπορεί το ένα να εξουδετερώσει το άλλο.
Και ιατρικές εφαρμογές
ΔΙΑΔΕΔΟΜΕΝΗ είναι η χρήση συσκευών ηλεκτρόλυσης του νερού στην Ιαπωνία. Εκεί χρησιμοποιείται στις πισίνες προκειμένου να περιοριστεί η χλωρίωσή τους, αλλά και στην Ιατρική. Γιατροί το χρησιμοποιούν για να αποστειρώνουν τον εξοπλισμό τους ή για να βοηθούν ασθενείς με κατακλίσεις και μυκητιάσεις ποδιών.
Στην Ελλάδα, η διαδικασία της ηλεκτρόλυσης άλατος χρησιμοποιείται από εταιρείες σε πισίνες προκειμένου να αποφευχθεί η υπερβολική χλωρίωση.
Αναφερόμενος στην ιατρική χρήση του υγρού, ο παθολόγος- κλινικός φαρμακολόγος Αναστάσιος Σπαντιδέας τονίζει ότι πράγματι τα διαλύματα του ηλεκτρολυμένου αλατόνερου γίνονται ισχυρά αντισηπτικά.
«Το μόνο μειονέκτημα είναι ίσως ότι είναι ασταθές διάλυμα. Δηλαδή, πρέπει να χρησιμοποιείται σχετικά γρήγορα». Και προσθέτει πως δεν αποκλείεται να έρθει και στην Ευρώπη εφόσον αναπτυχθεί η χρήση του και δοκιμαστεί.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4504036
Σημ.axinosp:Και κλάμα οι εταιρείες καθαριστικών !!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα προτιμούσα να μην αφήνετε σχόλια χωρίς όνομα, βάλτε ένα όνομα ψευδώνυμο αρκεί να μην εμφανίζεται η γελοία περίπτωση ο/η Ανώνυμος