Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

Ενδείξεις κοινωνικής αναταραχής μετά το κύμα απολύσεων στην Κίνα

Η Κίνα πρέπει να λάβει μέτρα για να προφυλαχθεί από τις «εχθρικές δυνάμεις» εντός και εκτός της χώρας, οι οποίες απεργάζονται τη δημιουργία προβλημάτων στις μάζες των πρόσφατα άνεργων, δήλωσε σήμερα ο Σουν Τσουνλάν, αντιπρόεδρος της Πανκινεζικής Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, στην οποία μετέχουν κρατικά συνδικάτα.
Η ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος στο Πεκίνο έχει εκδώσει επανειλημμένες προειδοποιήσεις ότι τα πλήθη των άνεργων αγροτών που έχουν συσσωρευθεί σε περιοχές οι οποίες αποτελούν κέντρα εξαγωγής κινεζικών προϊόντων, αγωνίζονται να επιβιώσουν και μπορεί να αποτελέσουν απειλή για την κοινωνική σταθερότητα της χώρας.
Οι συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και τους απλήρωτους εργαζόμενους, οι οποίοι ξαφνικά έμειναν άνεργοι μετά το κλείσιμο των εργοστασίων έχουν αυξηθεί σε όλη τη χώρα τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο η κυβέρνηση απαγορεύει τα ανεξάρτητα εργατικά συνδικάτα, στερώντας στους εργαζόμενους ένα σημαντικό κανάλι για την επίλυση των διαφορών.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Beijing News, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με άλλα ανώτατα στελέχη των συνδικάτων, o Σουν είπε ότι ειδικές αστυνομικές δυνάμεις έχουν σπεύσει σε όλες τις περιοχές της χώρας για να «κατανοήσουν την κατάσταση με την περιφερειακή κοινωνική σταθερότητα».
Σύμφωνα με τον Σουν, οι αρχές πρέπει να λάβουν μέτρα εναντίον «των εχθρικών δυνάμεων μέσα και έξω από την Κίνα που χρησιμοποιούν τα προβλήματα κάποιων επιχειρήσεων για να διεισδύσουν και να δημιουργήσουν προβλήματα σε μετανάστες εργαζόμενους από αγροτικές περιοχές».
Ομάδες για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων έχουν κατηγορήσει τα στελέχη των συνδικάτων ότι παραβλέπουν τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας για να βοηθήσουν τα εργοστάσια να επιβιώσουν στις δύσκολες συνθήκες της οικονομικής κρίσης.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, υπάρχουν σήμερα περίπου 130 εκατομμύρια μετανάστες εντός της χώρας και ο Σουν είπε ότι τα συνδικάτα θα εφαρμόσουν μεγαλύτερα προγράμματα οικονομικής βοήθειας, επανεκπαιδεύοντας εργαζόμενους ή δίνοντας οικονομικό βοήθημα.
Όμως μόνο στην επαρχία του Γκουανγκντόνγκ, το βιομηχανικό κέντρο της νότιας Κίνας, στα σύνορα με το Χονγκ Κονγκ, όπου παράγεται το 1/3 των εξαγωγικών προϊόντων της χώρας, έχουν χαθεί 20 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, όπως δείχνουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η επίσημη υπηρεσία σχεδιασμού.
Αξιωματικός της τοπικής αστυνομίας προειδοποίησε χθες ότι στις τάξεις των ανέργων μπορεί να μπει «ο πειρασμός του εγκλήματος και να αποτελέσει παράγοντα αποσταθεροποίησης»....
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_18/02/2009_267902
Σημ.axinosp:Στην Κίνα το 1960 οι εργάτες ήταν οι ήρωες του Σοσιαλισμού , το 2009 οι εργάτες είναι οι «εχθρικές δυνάμεις» και απειλή για την κοινωνική σταθερότητα της χώρας
όπως μας λέει ξεδιάντροπα το Κ.Κ. Κίνας .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα προτιμούσα να μην αφήνετε σχόλια χωρίς όνομα, βάλτε ένα όνομα ψευδώνυμο αρκεί να μην εμφανίζεται η γελοία περίπτωση ο/η Ανώνυμος