Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

Βυθιζόταν το πλοίο κι έφτιαχνε το σαλόνι

Η ΚΑΠΟΤΕ θρυλική επενδυτική τράπεζα Merill Lynch, έχοντας στο τιμόνι της «κάποιον Τζον Θέιν», γράφει ο Γκασπαρίνο, «είχε μαζέψει τόσα τεράστια μηδενικά στους ισολογισμούς της, που θα είχε περάσει σε εκκαθάριση από τον Δεκέμβριο εάν δεν συγχωνευόταν με την Bank of America». Ηταν ένας γάμος-σοκ για την τελευταία, καθώς λίγο μετά τη συγχώνευση έμαθε πως η Merill Lynch «ήταν μέσα, άλλα 15 δισ. δολάρια». Και τότε, όπως γράφει ο Γκασπαρίνο, «στις λίγες μέρες του Δεκεμβρίου που ο Θέιν (φωτ.) ήταν ακόμα στη θέση του, ξόδεψε άλλα 4 δισ. δολάρια μοιράζοντας μπόνους στο προσωπικό της ML». Το 2007, ο ίδιος είχε εισπράξει από την τράπεζα, για πάρτη του όπως λέμε, 83 εκατομμύρια δολάρια.
ΠΡΙΝ από λίγες μέρες, ο Γκασπαρίνο έπιασε κι άλλο κελεπούρι. Οπως γράφει στο «Daily Beast» (ειδησεογραφικό site που ίδρυσε μόλις τον περασμένο Οκτώβριο η Τίνα Μπράουν, πρώην εκδότρια των περιοδικών Vanity Fair και New Yorker), «τις ημέρες που ο Θέιν αναγκαστικά έκανε σοβαρές περικοπές στο προσωπικό και σε άλλες δαπάνες, ξόδεψε 1,1 εκατομμύριο δολάρια για να καλλωπίσει το προσωπικό του γραφείο, αγοράζοντας, μεταξύ άλλων, ένα χαλί για 86.000 δολάρια και άλλα 36.000 για ένα κομό, για να 'χει τα πόδια του ψηλά».
Εντονες ήταν οι αντιδράσεις των αναγνωστών, που απάντησαν με σχόλια του τύπου «Πόσο θα 'θελα να ήμασταν στη Γαλλική Επανάσταση, και εμείς οι πληβείοι να ορμούσαμε τα γραφεία...».ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ τα όλα αυτά στο ηλεκτρονικό περιοδικό (Magazine) του BBC, ο Χάρολντ Εβανς, 81 ετών, παλαιός και έγκυρος δημοσιογράφος της Sunday Times, συγγραφέας επίσης, κάνει μια ενδιαφέρουσα... λεξικολογική πρόταση.
Λέει, συγκεκριμένα, πως μια λέξη που θα μπορούσε να χαρακτηρίσει «όλους αυτούς τους τύπους σαν τον Θέιν», είναι η λέξη bankster. Λέξη που προκύπτει παντρεύοντας άλλες δύο: banker (τραπεζίτης) και gangster (κακοποιός, συμμορίτης, λένε τα λεξικά, αλλά και το γκάνγκστερ μια χαρά το καταλαβαίνουμε και έτσι όπως είναι).
http://www.enet.gr/online/online_fpage_text/id=84353164

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα προτιμούσα να μην αφήνετε σχόλια χωρίς όνομα, βάλτε ένα όνομα ψευδώνυμο αρκεί να μην εμφανίζεται η γελοία περίπτωση ο/η Ανώνυμος