Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

Roubini: Ποιό τέλος της κρίσης; Ούτε στα μισά δεν εχουμε φτάσει!

Αναπόφευκτες είναι οι κρατικοποιήσεις τραπεζών από εδώ και πέρα αλλά δεν χρειάζεται να είναι και μόνιμες, υποστηριζεί ο γνωστός οικονομολόγος και γκουρού της αγοράς - καθώς πολύ εύστοχα προέβλεψε (δυστυχώς) τον χρηματοοικονομικό τυφώνα που πλήττει την παγκόσμια οικονόμια, κ. Nouriel Roubini, τονίζοντας πως η τραπεζική και η πιστωτική κρίση δεν είναι ούτε στο ελάχιστο κοντά στο τέλος τους.
Οπως επισημαίνει, μόλις που πλησιάζουμε τα μέσα του τρέχοντος εφιαλτικού κύκλου και μέρα με την μέρα, τα πράγματα θα χειροτερεύουν.
Οπως εκτιμά, κατά την διάρκεια ολόκληρου του 2009 η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα είναι αρνητική και η ανεργία θα αγγίξει το 10% το 2010.
Με αφορμή τα λεγόμενα του τελευταίου διαστήματος περί της κρατικοποίησης τραπεζών, ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης σχολιάζει πως «πρέπει το κράτος να πάρει κάποιες τράπεζες στον έλεγχο του».
Το πακέτο διάσωσης που πρότεινε ο υπουργός των οικονομικών των ΗΠΑ κ. Τimothy Geither στις 10 Φεβρουαρίου, συμπεριλαμβανομένου του «στρες-τεστ» των τραπεζών που ξεπερνούν τα 100 δις δολάρια σε κεφάλαια, θεωρείται από τον κ. Roubini ως ένα βήμα προς την δημιουργία ενός αντικειμενικού τρόπου να αποφασιστεί ποιές τράπεζες έχουν πρόβλημα ρευστότητας και ποιές είναι αφερέγγυες, έτσι ώστε να εξαγοραστούν οι μη-φερέγγυες.
Οπως τονίζει, η κρατικοποίηση μιας τράπεζας δεν χρειάζεται να είναι μόνιμη. Είναι ένα περισσότερο προσωρινό μέτρο, δηλαδή το κράτος θα τις αναλάβει, θα τις «καθαρίσει» και θα τις πουλήσει ξανά στον ιδιωτικό τομεά.
Κανένας δεν είναι υπέρ της μακροχρόνιας κρατικής ιδιοκτησίας του τραπεζικού συστήματος, όπως υπογραμμίζει ο Roubini.
Για παράδειγμα, η IndyMac χρεοκόπησε και εξαγοράστηκε τον περασμένο Ιούλιο, Λιγότερο από έξι μήνες μετά, η ίδια ομάδα θεσμικών επενδυτών ήταν πρόθυμη να την αγοράσει ξανά!
Το ίδιο λοιπόν μπορεί να γίνει και με τις τράπεζες. Ετσι δεν χρειάζεται μια τράπεζα να παραμέινει υπο τον έλεγχο του κράτους για χρόνια.
Μπορεί να γίνει για ελάχιστο χρονικό διάστημα, και όπως βλέπουμε, υπάρχει και «μοντέλο» του πώς μπορει να γίνει αυτό επιτυχώς!
http://www.reporter.gr/default.asp?pid=16&la=1&art_aid=201718
Σημ.axinosp:Ετσι απλά μας λέει ο Roubini μπαίνει το κράτος μέσα σε μια τράπεζα ψεκάζει με τα λεφτά των φορολογούμενων και σε έξι μήνες την ξαναδίνει στους παπάρες που την καταρρεύσαν , που όλως περιέργως είχαν κάτι οικονομίες στην άκρη για να την εξαγοράσουν και να κάνουν τις ίδιες μαλακίες ξανά ,φυσικά με ένα ολοκαίνουργιο κλασματικό αποθεματικό Τραπεζικό σύστημα !!Δεν φτύνεις τα μπούτια σου ρε Roubini !!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα προτιμούσα να μην αφήνετε σχόλια χωρίς όνομα, βάλτε ένα όνομα ψευδώνυμο αρκεί να μην εμφανίζεται η γελοία περίπτωση ο/η Ανώνυμος