Πολιτικοί και οικονομικοί παρατηρητές παρομοιάζουν την επικείμενη σύνοδο των ηγετών του G20 στο Λονδίνο, στις 2 Απριλίου, με τη σύνοδο κορυφής που έγινε, επίσης στη βρετανική πρωτεύουσα, το 1933, η αποτυχία της οποίας θεωρείται από τους ιστορικούς προπομπός των κατοπινών δεινών, του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Τον Ιούνιο του 1933, οι εκπρόσωποι από 66 χώρες συγκεντρώθηκαν στο Λονδίνο, με σκοπό την αναθέρμανση της παγκόσμιας οικονομίας, που είχε πληγεί από τη Μεγάλη Υφεση και το κραχ του 1929. Η Νομισματική και Οικονομική Σύνοδος του Λονδίνου, όπως ονομαζόταν, είχε συγκληθεί από την Κοινωνία των Εθνών.
Η σύνοδος μέσα σε έναν μήνα κατέληξε σε αποτυχία, λόγω των διαφορών μεταξύ των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών κρατών. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επεδίωκαν να ανασυστήσουν τον κανόνα του χρυσού, που προέβλεπε σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση του Ρούσβελτ ήθελε να έχει τα χέρια ελεύθερα για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της αμερικανικής οικονομίας στο πλαίσιο της πολιτικής του Νιου Ντιλ που είχε εξαγγείλει. Η αμερικανική κυβέρνηση απέρριπτε την τότε οικονομική ορθοδοξία. Το 1933 ο Ρούσβελτ με το έκτακτο τραπεζικό διάταγμα (Emergency Banking Act) είχε απαγορεύσει τις εισαγωγές χρυσού, αποσύροντας στην ουσία τις ΗΠΑ από τον κανόνα του χρυσού.
Η αδυναμία των μεγάλων δυνάμεων τότε να συμφωνήσουν σε από κοινού αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης προκάλεσε ανταγωνιστικές υποτιμήσεις, ενίσχυσε τον οικονομικό και κατ' επέκτασιν τον πολιτικό εθνικισμό, συνέτεινε στην αύξηση της ανεργίας και την πολιτική αστάθεια στην Ευρώπη και βοήθησε τον Χίτλερ, που είχε αναλάβει πρόσφατα την εξουσία στη Γερμανία, να προχωρήσει στον επανεξοπλισμό της, κίνηση που θεωρήθηκε το πρώτο βήμα προς την επικείμενη έλευση του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.
Η αποτυχία του 1933 έγινε μάθημα το 1944, όταν, μετά την εκατόμβη του πολέμου, οι ΗΠΑ προχώρησαν στη δημιουργία της συμφωνίας του Μπρέτον Γουντς, η οποία εξασφάλισε σε μεγάλο βαθμό τη νομισματική σταθερότητα του αναπτυγμένου κόσμου κατά την μεταπολεμική περίοδο.
http://new.enet.gr/?i=news.el.home&id=30187
Σημ.axinosp:Για να κάνεις όμως πόλεμο θές τρία πράγματα :λεφτά ,λεφτά και λεφτά !!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Θα προτιμούσα να μην αφήνετε σχόλια χωρίς όνομα, βάλτε ένα όνομα ψευδώνυμο αρκεί να μην εμφανίζεται η γελοία περίπτωση ο/η Ανώνυμος