Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

Ο Ελέφαντας των $700 τρισεκατομμυρίων


By Thomas Kostigen, MarketWatch
Last update: 12:01 a.m. EST March 6, 2009
SANTA MONICA, Calif. (MarketWatch) –


Υπάρχει ένας ελέφαντας $700 τρισεκατομμυρίων στο δωμάτιο και είναι καιρός να ανακαλύψουμε πόσο ζυγίζει πραγματικά στην οικονομία .

Οι συμβάσεις παραγώγων συμπληρώνουν συνολικά τα τρία τέταρτα του ενός
Τετράκις δολαρίων στα "πλασματικά " ποσά, σύμφωνα με την Tράπεζα για τις Διεθνείς Τακτοποιήσεις (Bank for International Settlements BIS) . Αυτές οι συμβάσεις παραγώγων αφορούν τις πλασματικές τιμές επειδή κανένας δεν μπορεί πραγματικά να πει πόσο αξίζουν.

Αλλά εκτιμώντας σωστά (τα παράγωγα) είναι ακριβώς αυτό που θα πρέπει να κάνουμε γιατί αυτά περιλαμβάνουν την προερχόμενη από ιό ασθένεια που έχει μολύνει τις χρηματοοικονομικές αγορές και τις οικονομίες του κόσμου.

Προσπαθήστε με δεδομένη σκέψη ότι θέλουμε να σώσουμε την αστική κτηματομεσιτική αγορά που είναι στην καλύτερη περίπτωση αξίας $23 τρισεκατομμυρίων στις ΗΠΑ. Αγωνιζόμαστε να σώσουμε το χρηματιστήριο, αλλά που αυτό εκτιμιέται σε λιγότερο από $15 τρισεκατομμύρια. Και ελπίζουμε να κρατήσουμε ολόκληρη την Αμερικάνικη οικονομία από την κατάρρευση, όμως το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν κυμαίνεται στα $14,2 τρισεκατομμύρια.

Συγκρίνετε οποιοδήποτε από αυτά με την αγορά παραγώγων και μπορείτε εύκολα να δείτε ότι κλείνουμε ακριβώς τα παράθυρα καθώς ένα tsunami θα συντρίβει την ακτή. Η συνολική αξία όλων των χρηματιστηρίων στον κόσμο ανέρχεται σε λιγότερο από $50 τρισεκατομμύρια, σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ανταλλαγών (World Federation of Exchanges) .

Στα σίγουρα, η αγορά παραγώγων είναι διεθνής . Αλλά ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος που έχουμε άρχισε με τις συμβάσεις "που προήλθαν" από τις τιμές που συνδέθηκαν με την Αμερικάνικη αστική κτηματομεσιτική αγορά. .Αυτές τα συμβόλαια κατασκευάστηκαν βασισμένα στις διάφορες υποθέσεις που δέθηκαν σε εκείνες τις τιμές.

Λίγοι ξέρουν τι αξίζουν τα παράγωγα. Μίλησα με μία έμπορο παραγώγων που διαχειρίζεται τα δισεκατομμύρια των δολαρίων και είπε ότι δεν θα μπορούσε να εκτιμήσει ακόμη και το χαρτοφυλάκιό της επειδή "κανένας δεν ξέρει τον άλλο που είναι στην άλλη πλευρά της εμπορικής συναλλαγής."

Η τιμολόγηση παραγώγων, να το πούμε απλά, καθορίζεται από τι κάποιος άλλος είναι πρόθυμος να πληρώσει για τη σύμβαση. Η αξία είναι υπολογισμένη με βάση ένα τεχνητό σενάριο ότι "το Χ" θα αξίζει "το Υ" εάν "το Ζ" συμβεί. Απογυμνωμένη στη φαντασία μας εντούτοις , και η πραγματικότητα της κατάστασης είναι συγγενής με το παιχνίδι των μουσικών καρεκλών -- χωρίς οποιεσδήποτε καρέκλες.


Έτσι τώρα η μουσική έχει σταματήσει τελικά.

Γι’ αυτό η σταθεροποίηση της στεγαστικής αγοράς θα κάνει ελάχιστα για να πάρει το τσίμπημα από την απότομη ανταπάντηση της Γουώλ Στρητ .
Μόλις εκποιηθούν οι υποθήκες των ανθρώπων στους δευτεροβάθμιους αγοραστές,
άμεσα όλα τα είδη των τρελλών τύπων των παράγωγων που δημιουργούνται βασισμένα σε εκείνους τους τίτλους , κυκλοφορούν στο εμπόριο από την μια άκρη στην άλλη , και υπάρχουν τώρα άσχετα με τις τιμές που είναι συναρτώμενες .

Πρέπει να προσδιορίσουμε και να καθορίσουμε την πραγματική αξία των παραγώγων προτού να δώσουμε στις τράπεζες και τα πιστωτικά ιδρύματα την έγκριση για περισσότερα δολάρια από τους φορολογούμενους . Διαφορετικά, οι ιδιοκτήτες των σπιτιών θα υποφέρουν , δεδομένου ότι οι τράπεζες προσπαθούν να κλείσουν τις τρύπες που αφήνονται στους ισολογισμούς τους από τα τρελά παράγωγα . Η νέα πίστωση δεν θα επεκταθεί έως ότου τεθεί πίσω στη θέση της παλαιάς πίστωσης.

Δεν είναι η υποτίμηση των στεγαστικών αγορών, ή η προεπιλογές της αγοράς υποθηκών sub-prime που μας έχουν σε πραγματικό πρόβλημα. Εκείνοι είναι καλοί να τραβούν την προσοχή μας μακριά από το μέρος όπου η πλεονεξία άκμασε αληθινά με κάλπικα όργανα εμπορικών συναλλαγών ποσού ύψους $700 τρισεκατομμυρίων.

Λογαριάστε πώς θα ανταπεξέλθουμε από αυτό . Κατόπιν ίσως το κεφάλαιο θα αρχίσει να διατρέχει πάλι τις αγορές. Αυτή την στιγμή ο ελέφαντας είναι όχι μόνο μέσα στο δωμάτιο, αλλά κάθεται πάνω μας .



1 σχόλιο:

  1. Α, έτσι εξηγείται το γεγονός ότι δεν μπορούμε να ανασάνουμε. Κι έλεγα κι εγώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα προτιμούσα να μην αφήνετε σχόλια χωρίς όνομα, βάλτε ένα όνομα ψευδώνυμο αρκεί να μην εμφανίζεται η γελοία περίπτωση ο/η Ανώνυμος