Η τελευταία καινοτομία μας έρχεται από την Τράπεζα της Αγγλίας που ανακοίνωσε την ενεργοποίηση του μέτρου της «ποσοτικής χαλάρωσης» ώστε να ενισχύσει την Βρετανική οικονομία.
Η ποσοτική χαλάρωση (Quantitative easing) δεν είναι τίποτε παραπάνω από την κυκλοφορία νέου χρήματος ώστε να τονωθεί η ρευστότητα της οικονομίας μιας χώρας.
Μην φανταστείτε βεβαία ότι θα πάρουν φωτιά τα εθνικά νομισματοκοπία της Βρετανίας τυπώνοντας βουνά από στερλίνες.
Η εκτύπωση νέου χρήματος θεωρείται ιδιαιτέρως επικίνδυνη υπόθεση καθώς μπορεί να οδηγήσει σε φαινόμενα υπερπληθωρισμού.
Χαρακτηριστική η περίπτωση της Ζιμπάμπουε που πριν αφαιρέσει 12 μηδενικά από το νόμισμα της τον περασμένο μηνά, ένα καρβέλι ψωμί κόστιζε περίπου 100 τρισεκατομμύρια δολάρια Ζιμπάμπουε, ενώ η ισοτιμία με το αμερικανικό δολάριο ήταν στα 300 τρισεκατομμύρια.
Τέτοιου τύπου παραδείγματα έχουμε δει και στην χωρά μας την περίοδο της κατοχής όταν κάθε σπίτι είχε κρυμμένη κάτω από το κρεβάτι και μια βαλίτσα με πληθωριστικά χαρτονομίσματα που μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως προσάναμμα ή για το φράξιμο των χαραμάδων.
Στη Βρετανία, η όλη διαδικασία θα γίνει ηλεκτρονικά και τα ποσά θα πιστωθούν αυτόματα στους λογαριασμούς που διατηρούν οι ιδιωτικές τράπεζες στην Τράπεζα της Αγγλίας.
Η Βρετανική Κεντρική τράπεζα σκοπεύει σε πρώτη φάση να βγάλει στην κυκλοφορία 75 δισεκατομμύρια στερλίνες, έχει όμως εξουσιοδοτηθεί από τον Βρετανό Υπουργό Οικονομίας Alistair Darling για την κυκλοφορία συνολικά 150 δισεκατομμυρίων στερλινών.
Η όλη ιδέα πίσω από το εγχείρημα είναι ότι η τροφοδοσία του συστήματος με νέο χρήμα θα ενεργοποιήσει τις ιδιωτικές τράπεζες που με την σειρά τους θα διοχετεύσουν τα νέα κεφάλαια στην αγορά δανείζοντας τις επιχειρήσεις.
Το μέτρο της ποσοτικής χαλάρωσης είχε χρησιμοποιηθεί και από τους Ιάπωνες κατά την οικονομική κρίση που πέρασε η χώρα στα τέλη της δεκαετίας του 90’. Τελικά η οικονομία της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου ανέκαμψε αν και σύμφωνα με οικονομολόγους είναι άγνωστο σε ποιο βαθμό η ποσοτική χαλάρωση συντέλεσε στην ανάκαμψη της ιαπωνικής οικονομίας.
Οι Βρετανοί κατέληξαν στη επιλογή της ποσοτικής χαλάρωσης αφού όλα τα άλλα μετρά έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει να τονώσουν την ρευστότητα, καθώς ούτε η μείωση του επιτοκίου δανεισμού την περασμένη πέμπτη στο 0.5%, το χαμηλότερο στα 315 χρόνια της ιστορίας της τράπεζας, φαίνεται να φέρνει αποτελέσματα.
Παρότι οι υποστηρικτές του μέτρου πιστεύουν ότι θα συμβάλλει καθοριστικά στην στήριξη της βρετανικής οικονομίας, είναι γεγονός ότι ενδέχεται να οδηγήσει τους Βρετανούς σε περιπέτειες καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν την ποσοτική χαλάρωση ως κίνηση σε αχαρτογράφητα νερά.
Σημ.axinosp:Ζιμπάμπουε , Ζιμπάμπουε , Ζιμπάμπουε !!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Θα προτιμούσα να μην αφήνετε σχόλια χωρίς όνομα, βάλτε ένα όνομα ψευδώνυμο αρκεί να μην εμφανίζεται η γελοία περίπτωση ο/η Ανώνυμος