Αν και μαζί με τους δημοσιογράφους αποτελούν τα δύο επαγγέλματα που οι Βρετανοί εμπιστεύονται λιγότερο, οι τραπεζίτες επιμένουν πως η κύρια ευθύνη για την οικονομική κρίση πέφτει στους πολιτικούς.
Αν και παραδέχονται πως μεγάλο τμήμα της ευθύνης για τους χειρισμούς που οδήγησαν στο «credit crunch» (όπως αποκαλείται το πρόβλημα που δημιούργησαν οι υπερβολικοί δανεισμοί) το φέρουν οι ίδιοι, οι τραπεζίτες λένε πως οι αρχιτέκτονες του συστήματος ήταν οι πολιτικοί.
Η κατηγορία αυτή αποτελεί μια σημαντική απειλή για τις ισορροπίες των σύγχρονων καθεστώτων, οι οποίες στηρίζονται στις σχέσεις συμβίωσης ανάμεσα στην πολιτική και την οικονομία.
«Είναι επικίνδυνο και αβάσιμο να λένε οι πολιτικοί και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού πως η οικονομική κρίση είναι 100% φταίξιμο των τραπεζιτών», είπε ο Σκοτ Μίλερ, στέλεχος οικονομικής σχολής του Λονδίνου.
Αν και δεν ήταν γενικό φαινόμενο η εκτόξευση κατηγοριών από πολιτικούς προς τραπεζίτες, δεν έλειψαν τέτοιου είδους περιστατικά. Το Φεβρουάριο, ο Μάικλ Φάλλον, μέλος της βρετανικής βουλής, δήλωσε πως «τα αφεντικά της HBOS και της Βασιλικής Τράπεζας της Σκωτίας ζητούν συγγνώμη για το γεγονός ότι ο κόσμος άλλαξε, αλλά παρόλα αυτά αρνούνται να παραδεχτούν την έκταση της αποτυχίας τους».
Η οργή της κοινής γνώμης προς τους τραπεζίτες δεν είναι κάτι καινούριο- ωστόσο, τους τελευταίους μήνες έχει αυξηθεί κατακόρυφα- κάτι που επηρεάζει και την κυβέρνηση του Γκόρντον Μπράουν: ο Βρετανός πρωθυπουργός βλέπει το κόμμα του να χάνει συνέχεια έδαφος σε σχέση με την αντιπολίτευση, καθώς οι ψηφοφόροι θυμούνται τις διαβεβαιώσεις του περί ασφάλειας της οικονομίας τον καιρό που κατείχε τη θέση του υπουργού Οικονομικών (1997-2007). Πρόκειται για μια δύσκολη κατάσταση, την οποία προς το παρόν φαίνεται να αποφεύγει ο πρόεδρος Ομπάμα των ΗΠΑ, καθώς η αντίληψη της κοινής γνώμης είναι πως προσπαθεί να διορθώσει λάθη προηγουμένων κυβερνήσεων.
Παρά τις προσπάθειές τους να φύγουν από το στόχαστρο πάντως, οι τραπεζίτες αποτελούν ακόμη με διαφορά την κατηγορία που συγκεντρώνει τα πυρά: κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του G20 στο Λονδίνο, ο χαρακτηρισμός «κλέφτες» ήταν στην ημερήσια διάταξη, ειδικά προς τη Βασιλική Τράπεζα της Σκωτίας. Αξίζει να σημειωθεί πως η εν λόγω τράπεζα είναι διαβόητη για την έλλειψη του μέτρου από πλευράς των στελεχών της, λόγω της άρνησης του Φρεντ Γκούντγουϊν, πρώην CEO της τράπεζας να δεχτεί μείωση της σύνταξής του εν μέσω μιας περιόδου ζημιών-ρεκόρ.
«Το κακό έχει παραγίνει και σε κάποιες περιπτώσεις έχει αρχίσει να αποκτά προσωπικές προεκτάσεις. Κάποιες τράπεζες προφανώς έχουν ευθύνες, αλλά δεν είναι οι μόνες. Γενικά είμαστε εύκολος στόχος», είπε η Άντζελα Νάιτ, CEO της Ένωσης Βρετανών Τραπεζιτών σε συνέντευξή της στο Reuters.
Άλλοι πιστεύουν πως οι κατηγορίες προς τους τραπεζίτες αποτελούν την έκφανση μιας γενικότερης τάσης εκνευρισμού προς το καπιταλιστικό σύστημα. «Είτε είσαι απλός υπάλληλος είτε ο Φρεντ Γκούντγουϊν, δεν έχει σημασία. Το όνομά σου εμφανίζεται σε ένα πλακάτ και σε περιτριγυρίζουν άνθρωποι έτοιμοι να σου φορέσουν θηλιά στο λαιμό», είπε ο Άντριου Νιούινγκτον, στέλεχος των BC Partners, λίγο μετά το περιστατικό που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά του G20, όταν διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε μια κούκλα ντυμένη τραπεζίτη.
Κατά την άποψη της City Girl ( «το κορίτσι της πόλης», συγγραφέας οικονομικής στήλης στην ημερήσια, δωρεάν διανεμόμενη εφημερίδα «The London Paper» ), τα πράγματα βρίσκονται κάπου στη μέση. «Οι τραπεζίτες σαφώς και ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την παρούσα οικονομική κρίσης, καθώς αψήφησαν τις ισορροπίες και υποτίμησαν τα ρίσκα, αλλά δεν ήταν μόνοι τους. Οι δημοσιογράφοι ήταν που εξύψωσαν τους ριψοκίνδυνους τραπεζίτες, ενώ οι πολιτικοί ήταν που πήραν τα λεφτά και απορύθμισαν τις αγορές, οδηγώντας σε μια σταδιακή καθοδική πορεία εδώ και 20 χρόνια. Οι ευθύνες - και οι κατηγορίες - ανήκουν σε πολλούς».
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_16/04/2009_275701
Σημ.axinosp:Λένε οι Τραπεζίτες στους πολιτικούς πουτάνα εσύ , πουτάνα εγώ πουτάνες είμαστε και οι δυό .Ρε δε πάτε να κρεμαστείτε ρε τραπεζίτες μαζί με τους μετόχους μαζί !!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Θα προτιμούσα να μην αφήνετε σχόλια χωρίς όνομα, βάλτε ένα όνομα ψευδώνυμο αρκεί να μην εμφανίζεται η γελοία περίπτωση ο/η Ανώνυμος