Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

Πέντε οικονομικές θύελλες μαίνονται τώρα !

Του Martin D. Weiss, Ph.D. 11—05-09
Οποιοσδήποτε οικονομολόγος που έχει εμμονή με τα αποκαλούμενα «σημάδια αποκατάστασης» πρέπει να κάνει εξέταση εγκεφάλου.
Όπως θα σας αποδείξω σε λίγο , η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι πέντε σημαντικοί οικονομικοί κυκλώνες είναι υπό εξέλιξη αυτήν την στιγμή.
Οι θύελλες δεν μειώνονται ,ούτε αλλάζουν κατεύθυνση, μάλλον το αντίθετο γίνεται σ’ αυτό που βλέπετε σήμερα, που στην καλύτερη περίπτωση είναι, μόνο μια παραπλανητική ηρεμία πριν από τις επόμενες, ακόμα μεγαλύτερες θύελλες. Για τους επενδυτές που ακολουθούν την Γουώλ Στρητ, θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο. Για τους ριψοκίνδυνους επενδυτές, εντούτοις, αυτή η παραφροσύνη δημιουργεί μερικές από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες εδώ και πολλά χρόνια : Ακριβώς όταν βλέπουμε όλες γύρω μας τις βαρομετρικές ενδείξεις να βυθίζονται , έχουμε μια νέα διαφημιστική εκστρατεία στην Γουώλ Στρητ, που οδηγεί τους δείκτες των μετοχών υψηλότερα.
Αποτέλεσμα: Το ράλι έχει μειώσει το κόστος των διαμετρικά αντίθετων επενδύσεων ακριβώς όταν οι προοπτικές τους είναι καλύτερες. Εξετάστε τις πέντε θύελλες, και θα δείτε ακριβώς τι σημαίνει.

Θύελλα 1

Βύθιση της εργασίας
Την Παρασκευή, η στατιστική υπηρεσία της επιθεώρησης εργασίας ανήγγειλε ,ότι οι απολύσεις αυξάνονταν με έναν ελαφρώς πιο αργό ρυθμό από ότι στο πρώτο τρίμηνο. Η Γουώλ Στρήτ ζητωκραύγασε .
Αλλά αυτό είναι ένα αστείο, και οι 539.000 παραπάνω Αμερικανοί άνεργοι δεν γελούν.
Και δεν γελούν ούτε οι 23 εκατομμύρια άνθρωποι - 15.8 % του εργατικού δυναμικού - που είναι επίσημα άνεργοι… και αγωνίζονται με μερικής απασχόλησης εργασίες που πληρώνονται λιγότερο … ή έχουν σταματήσει να δουλεύουν εντελώς.
Κοιτάξτε. Το Δεκέμβριο του 2007, υπήρχαν 138.1 εκατομμύρια
εργαζόμενοι στην Αμερική. Τώρα, υπάρχουν μόνο 132.4 εκατομμύρια.
Έτσι ακόμα κι αν δεχτείτε τα λεγόμενα της κυβέρνησης στη καταμέτρηση της ανεργίας, 5.7 εκατομμύριο δουλειές έχουν χαθεί.
Σχεδιάστε αυτούς τους αριθμούς σε ένα διάγραμμα και η εικόνα είναι απολύτως σαφής: Οι δουλειές στην Αμερική καταρρέουν, εδώ και τώρα! Πού είναι εκείνος ο «ελαφρώς πιο αργός ρυθμός της κατάρρευσης» με τον οποίο γλεντάνε ξέφρενα που αναφέρονται οι θεοπάλαβοι ;
Θα χρειαζόσαστε ένα μικροσκόπιο για να το δείτε .



Θύελλα 2

Η ανέγερση νέων κατοικιών έπεσε κάτω από 77.6 % στην Αμερική !

Η οικοδομή είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία του έθνους.
Χάρις σε αυτήν η παγκόσμια οικονομία διέγραψε ταχεία άνοδο στα μέσα του 2000. Χωρίς αυτήν , η ανάκαμψη είναι αδύνατη .
Η μεγάλη εικόνα : οι ανεγέρσεις κατοικιών , το καλύτερο μέτρο
σύγκρισης για την υγεία της βιομηχανίας, αυξήθηκαν σε ετήσιο
ρυθμό 2.3 εκατομμύρια σπιτιών στις αρχές του 2006.
Τώρα, κατασκευάζονται μόλις λίγο περισσότερο από 0.5 εκατομμύριο σπίτια. Αυτή είναι μια πτώση της τάξης του 77.6 % - τα τρία τέταρτα της μοναδικά μεγαλύτερης βιομηχανίας της Αμερικής ξεκληρίζεται.
Στη διάρκεια του Φεβρουαρίου, υπήρξε μια μικροσκοπική ανοδική τάση: οι ανεγέρσεις κατοικιών ανήλθαν από 488.000 στις 572.000. Και παντού ακούγαμε αλαλαγμούς για το «θεαματικό» αυτό άλμα στις ανεγέρσεις κατοικιών. Αυτό που δεν μας είπαν ,είναι ότι το εν λόγω «άλμα» ήταν πραγματικά η μικρότερη έκτη σε σύνολο επτά μικρών ανοδικών τάσεων που έχουμε δει στις ανεγέρσεις κατοικιών από το 2006. Ούτε βέβαια τους ακούσατε να πολυμιλάνε όταν ξαναέπεσε αυτή η μέτρηση το Μάρτιο. Αυτή η βιομηχανία δεν ξαναπαίρνει τα πάνω της . Παραμένει περίπου σε μία κατάσταση σχεδόν ολικής κατάρρευσης.
Η μόνη σημαντική αλλαγή: Οι Τράπεζες έχει σταματήσει να αναμένουν μια ανάκαμψη που δεν έρχεται ποτέ .Έτσι τα παρατούν , ξεφορτώνοντας τα τεράστια αποθέματα τους σε κατασχεμένα σπίτια σε τιμές πώλησης κάτω από την αντικειμενική τους αξία . Και το αποκαλούν αυτό «ανάκαμψη»;

Θύελλα 3

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων κάτω από το 44%!

Στην αιχμή τους το Φεβρουάριο του 2007, Αμερικάνικες και ξένες
επιχειρήσεις πούλησαν αυτοκίνητα σε ετήσια βάση στην Αμερική
16.6 εκατομμύρια . Τον περασμένο μήνα, ο ρυθμός πωλήσεων τους βυθίστηκε στα 9.3 εκατομμύρια, μια πτώση 44% (συμπεριλαμβανομένων των καλύτερων του είδους όπως τη Toyota και τη Honda). Πάλι, όπως και με την κατοικία, είδαμε μία μικροσκοπική ανοδική τάση στον προηγούμενο μήνα, που χαιρετήθηκε από τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους σαν «σημάδι» βελτίωσης. Επίσης, όπως και με τις κατοικίες, ήταν πιο αδύναμη από όλα τα προγενέστερα «σημάδια μιας στροφής» κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 26 μηνών - καθώς ακολουθήθηκε από μια πιο απότομη κατάδυση. Υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ του Ντιτρόιτ ; Μόνο εκείνο των τριών εκτός ελέγχου εμπορικών αμαξοστοιχιών :
• Η πτώχευση της Chrysler, παρά όλη τη συζήτηση για μια «γρήγορη και εύκολη» υπόθεση, όχι μόνο φοβίζει τους αγοραστές των ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ αυτοκινήτων και τους στέλνει μακριά από το εμπορικό σήμα της Chrysler, τους φοβίζουν επίσης και οι άλλοι Αμερικάνοι και ξένοι κατασκευαστές. Επίσης βλάπτει όχι μόνο τους εμπόρους αυτοκινήτων και τους προμηθευτές ανταλλακτικών , αλλά χτυπάει και τις Τράπεζες που δανείζουν για αυτοκίνητα . Εν τω μεταξύ…
• GMAC (οικονομικός βραχίονας της General Motors) ο μεγαλύτερος δανειστής αυτοκινήτων του έθνους είναι ήδη με πνέει τα λοίσθια με την κυβέρνηση να υπολογίζει ότι θα μπορούσε να υποστεί τώρα τις πρόσθετες απώλειες των απίστευτων $ 9.2 δισεκατομμυρίων κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ετών.
Θα μπορούσε να την σώσει η κυβέρνηση του Ομπάμα ; Ίσως .
Αλλά θα έπρεπε να συρρικνώσει ακόμα πιο πολύ τις δραστηριότητές της ,
χτυπώντας ακόμα περισσότερο της πωλήσεις της General Motors . Εν τω μεταξύ…
• Η General Motors βυθίζεται τώρα γρηγορότερα προς την πτώχευση από ότι ήταν ακριβώς πριν λίγους μήνες. Σύμφωνα με την στήλη των New York Times
της προηγούμενης εβδομάδας, ( G.M., Leaking Cash, Faces Bigger Chance of Bankruptcy… ) :
«Ακόμα και μετά από τη λήψη $15.4 δις. από ομοσπονδιακά δάνεια, η General Motors είναι για άλλη μια φορά στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης.
Τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τετράμηνου στην αυτοκινητοβιομηχανία που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη έδειξαν ότι G.M.. έχανε περισσότερα χρήματα και πωλήσεις από ότι στα τέλη Δεκεμβρίου, όταν άρχισε η κυβέρνηση την σωτηρία της.
Με τις αποθέματα των μετρητών της μοιωμένα στο ελάχιστο
Και τα εισοδήματά της να βυθίζονται , η G.M. φαίνεται σίγουρα κάθε μέρα ,που περνάει ότι θα γίνει εξώφυλλο εφημερίδων λόγω χρεοκοπίας .
«Ο Διευθυντής Οικονομικών της επιχείρησης, Ray Young, αποκάλεσε την πτώση … “έναν συγκλονιστικό αριθμό” και είπε ότι οι καταναλωτές ανησυχούν για τα προϊόντα της G.M , λόγω της πιθανότητας της για πτώχευση.»
Ο ίδιος Διευθυντής της G.M.επίσης είπε : «Μόλις αρχίσεις να χάνεις εισοδήματα, μπαίνεις σε έναν φαύλο κύκλο από τον οποίο δεν μπορείς να ανακάμψεις.»
Σας φαίνεται γνωστό; Είναι ο ίδιος φαύλος κύκλος που έχω προειδοποιήσει εδώ και πολλά φεγγάρια - μειωμένα εισοδήματα που προτρέπουν (τις εταιρείες)σε μαζικές απολύσεις, και μαζικές απολύσεις που οδηγούν τα εισοδήματα προς την άβυσσο .

Θύελλα 4

Η Μεγαλύτερη πτώση στην καταναλωτική πίστη που έχει ποτέ καταγραφεί !!

Οποιοσδήποτε οικονομολόγος που βασίζεται στον καταναλωτή
για να πάνε τα πράγματα όπως παλιά , πρέπει να πάει καλύτερα
να τον κοιτάξει κάποιος ψυχίατρος . … επειδή δεν χρειάζεστε γιατρό για να ερμηνεύσετε την εικόνα που απεικονίζεται στο διάγραμμά μου παρακάτω. Επιδεικνύει σαφέστατα πώς οι δανειστές του έθνους πετούν σαν σκουπίδια τους καταναλωτές και την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια .
Το τρίτο τρίμηνο του 2007, οι τράπεζες ‘σκόρπισαν’ $44 δις. σε καθαρά νέα δάνεια σε πιστωτικές κάρτες, σε αυτοκίνητα, και άλλα καταναλωτικά δάνεια (χωρίς υποθήκες).
Κατόπιν, ακριβώς 12 μήνες αργότερα, το τρίτο τρίμηνο του 2008, αυτή η γιγάντια πιστωτική μηχανή κατέρρευσε στα πενιχρά $8.7 δις., μια πτώση 80% !
Αλλά η κατάρρευση δεν τελείωσε εκεί. Το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου χρόνου, όχι μόνο δεν υπήρξαν νέα δάνεια, αλλά οι τραπεζίτες απέσυραν από την αγορά των καταναλωτικών δανείων ποσό ύψους $19.5 δισ.
Και το έκαναν ΠΑΛΙ στο πρώτο τρίμηνο αυτού του έτους, αποσύροντας άλλα $12.2 δισ.
Είναι η μεγαλύτερη κατάρρευση στην καταναλωτική πίστη που έχει ποτέ καταγραφεί !!
Καταλαβαίνεται τώρα γιατί προτείνω μία καλή ψυχανάλυση σε όποιον οικονομολόγο έχει εμμονή με την ανάκαμψη ;
Γνωρίζουν πόσο σημαντική είναι η πίστωση .
Γνωρίζουν επίσης ότι ελάχιστοι είναι οι Αμερικανοί που έχουν αποταμιεύσει αρκετά ώστε να επιδοθούν σε καταναλωτικό ξεσάλωμα ! Και έχουν βαρεθεί πια να γνωρίζουν ,πόσο ουσιαστικά αδύνατη είναι μία ανάκαμψη χωρίς πίστωση .
Μολονότι βρισκόμαστε , αντιμέτωποι με την μεγαλύτερη κατάρρευση καταναλωτικής πίστης στην ιστορία ,αυτοί εδώ ακόμα ψάχνουν να βρουν τα “σημάδια” !

Θύελλα 5

Μεγάλες τράπεζες!

Εάν η κυβέρνηση είτε αφήσει τις μεγάλες τράπεζες να κλείσουν, ο αντίκτυπος στην οικονομία θα είναι παρόμοιος: Μια τεράστια συστολή των τραπεζικών δανείων και της πίστωσης, που θα υπονομεύσει την προσπάθεια να επανέλθει η χρηματική ροή και να πάρει ξανά μπρος η οικονομία.
Ο Λόγος είναι : Αυτές οι τράπεζες πρέπει να ξαναδημιουργήσουν κεφάλαιο γρήγορα, και ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος να το κάνουν είναι με το να ελαττώσουν τον δανεισμό τους.
Τα επίσημα αποτελέσματα των τεστ αντοχής που δόθηκαν στη δημοσιότητα,
την Πέμπτη σε 19 Αμερικάνικες τράπεζες ήταν υποτίθεται για να βοηθήσουν να καθοριστεί ακριβώς πόσο κεφάλαιο θα χρειαστούν, και το σύνολο ήταν $75 δισ.
Αυτό δεν είναι κανένα μικρό ποσό. Αλλά τα τεστ αντοχής θα γραφούν στην ιστορία ως η πιο παγκόσμια ενορχηστρωμένη προσπάθεια να ομορφύνουν με κραγιόν ένα γουρούνι.
Για να σας παρουσιάσω το γιατί, πρώτα, επιτρέψτε μου να καταθέσω στην ανάλυσή μας στοιχεία βασισμένα στις εκτιμήσεις του TheStreet.com, του Νομισματικού Ελεγκτή (OCC) και τις οικονομικές δηλώσεις του πρώτου τετράμηνου των Τραπεζών. Κατόπιν θα σας δείξω γιατί πιστεύω ότι τα επίσημα αποτελέσματα υποτιμούν χονδροειδώς το πόσο κεφάλαιο θα χρειαστούν οι τράπεζες και κάτω από πόσο πίεση πρόκειται να πετσοκόψουν το δανεισμό.
Διαπιστώσαμε ότι…
•Επτά Τράπεζες— JPMorgan Chase & Co., Citigroup, Wells Fargo & Co., Goldman Sachs Group, GMAC LLC, SunTrust Banks, Inc., and Fifth Third Bancorp — κινδυνεύουν με κατάρρευση μάλλον θα πρέπει να κόψουν τον δανεισμό για να μείνουν ζωντανές.
• Οκτώ πιστωτικά ιδρύματα - Bank of America, Morgan Stanley, PNC Financial Services Group, US Bancorp, BB&T Corp., Regions Financial Corp., American Express Co., and Keycorp —είναι στο μεταίχμιο που σημαίνει ότι μπορεί να περιέλθουν σε κίνδυνο κατάρρευσης εάν επιδεινωθούν οι χρηματοοικονομικές συνθήκες , τότε θα πρέπει επίσης να ελαττώσουν το δανεισμό.
•Μόνο τέσσερες Τράπεζες - MetLife, Bank of NY Mellon Corp., Capital One Financial Corp., and State Street Corp. - εμφανίζονται να έχουν το επαρκές κεφάλαιο για να αντέξουν στις επιδεινωμένες συνθήκες. Αλλά μπορούν ακόμη και εθελοντικά να ελαττώσουν το δανεισμό τους σε μία προσπάθεια να διατηρηθεί η τρέχουσα οικονομική τους ευρωστία .
Επιπλέον, από τα $11.6 τρις. του ενεργητικού που κατέχουν τα 19 πιστωτικά ιδρύματα πρέπει πιθανά να διαγράψουν αντιπροσωπευτικά $6.56 τρις. ή το 56.5% του ενεργητικού τους ,ενώ τα πιστωτικά ιδρύματα που βρίσκονται στο μεταίχμιο θα πρέπει να διαγράψουν $4 τρις ., ή το 34.7 % του ενεργητικού τους.
Μόνο $1 τρις. - ακριβώς 8.8 % - του ενεργητικού τους διατίθενται από Πιστωτικά Ιδρύματα με επαρκές κεφάλαιο, βασισμένο στην ανάλυσή μας.
Αντίθετα, η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι οι περισσότεροι Τραπεζίτες διαθέτουν αφθονία κεφαλαίου… οι δε υπόλοιποι μπορούν εύκολα να το αυξήσουν… και καμία Τράπεζα δεν θα πρέπει να πετσοκόψει το δανεισμό με τέτοιο τρόπο ώστε να υπονομεύσει τις προοπτικές για μια οικονομική ανάκαμψη . Έτσι πως εξηγείται αυτή η τεράστια απόκλιση μεταξύ των επίσημων συμπερασμάτων και των δικών μας;
Απλά η απάντηση είναι : Τρεις καταφανείς απάτες στα κυβερνητικά τεστ αντοχής …
Πρώτη απάτη: Οι Φαντασιώσεις !.
Για να εκτιμήσουν τις μελλοντικές απώλειες , η κυβέρνηση έπλεξε το αποκαλούμενο «δυσμενέστερο» σενάριο . Αλλά το δυσμενέστερο σενάριό της είναι πραγματικά λιγότερο δυσμενές από την τρέχουσα πραγματικότητα!
Δύσκολο να το πιστέψετε ; Τότε κοιτάξτε ακριβώς τους αριθμούς στο διάγραμμα που η FED δημοσίευσε πρόσφατα :
•Το «Περισσότερο δυσμενές» σενάριό τους βεβαιώνει την φαντασίωση ότι το ΑΕΠ δεν θα μειωθεί άλλο από 3.3 % φέτος. Αλλά στην πραγματικότητα, το ΑΕΠ μειώνεται ήδη σε ετήσιο ρυθμό 6.1 %
•Στο «Περισσότερο δυσμενές» σενάριό τους επίσης φαντάζονται ότι η ανεργία θα φθάσει κατά μέσο όρο το 8.9 % φέτος. Αλλά η ανεργία έχει φθάσει ήδη σε 8.9 % τον Απρίλιο, και κανένας – ούτε ακόμη και οι οικονομολόγοι που έχουν εμμονές με τα σημάδια οικονομική ανάκαμψης - δεν περιμένουν τίποτα άλλο παρά περαιτέρω αύξηση της ανεργίας .
Είτε αυτοί τα έχουν χαμένα ή κλέβουν στα χαρτιά

Δεύτερη απάτη: Καμία αναφορά για τον συστημικό κίνδυνο!

Οι τραπεζικοί ρυθμιστές έχουν δημοσιεύσει δύο σημαντικές Λευκές Βίβλους για τα τεστ αντοχής– το «σχέδιο και εφαρμογή» και «την επισκόπηση των αποτελεσμάτων.» Εντούτοις, ακόμη και σε αυτά τα έγγραφα, έχουν αποτύχει να αναφέρουν το μέγιστο κίνδυνο όλων: τον συστημικό κίνδυνο.
Αυτό είναι ο κίνδυνος που…
•Μερικοί παίχτες κλειδιά μέσα από ιδιαίτερα εργαλεία όπως τα παράγωγα θα μπορούσαν να προκαθορίσουν το εμπόριο τους.
Αυτό είναι ένας τεράστιος κίνδυνος ώστε η Κυβερνητική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (GAO) έγραψε γύρω στα 1994 μια μελέτη ορόσημο, με τίτλο «Οικονομικά Παράγωγα: Οι ενέργειες που χρειάζονται να προστατευθεί το Οικονομικό Σύστημα » προειδοποιώντας για «μια αλυσωτή αντίδραση σε απόσυρση κεφαλαίων από την αγορά, τη πιθανή κατάρρευση μεγάλων ονομάτων, και μια συστημική κρίση.».
Αυτό είναι ο τεράστιος κίνδυνος που προκάλεσε τηνκατάρρευση της Bear Sterns ,την κατάρρευση της Lehman Brothers, και την διάσωση με $180 δις της μεγαλύτερης ασφαλιστικής της Αμερικής, της AIG.
Είναι ο γιγαντιαίος κίνδυνος που οι ίδιοι ανώτεροι υπάλληλοι της AIG έγραψαν περίπου σε πρόσφατο υπόμνημά τους, «AIG: Είναι ο κίνδυνος συστημικός; » προειδοποιώντας για έναν «αντίκτυπο απότομης κατάρρευσης σε διάφορες ασφαλιστικές εταιρείες ζωής που αποδυναμώθηκαν ήδη από πιστωτικές απώλειες»… και «για μια αλυσωτή αντίδραση σε τεράστια αναλογία.»
Είναι ο τεράστιος κίνδυνος για τον οποίο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (IMF) ανησυχεί και προειδοποιεί για άλλα $3 τρις. σε απώλειες παγκοσμίως λόγω της τραπεζικής κρίσης.
Είναι ο τεράστιος κίνδυνος που προέτρεψε τον προηγούμενο Υπουργό στο υπουργείο Οικονομικών Henry Paulson να πέσει κυριολεκτικά στα γόνατά τον περασμένο Σεπτέμβριο, ικετεύοντας το Κογκρέσο για $700 δις. σε κεφάλαια διάσωσης για την τραπεζική βιομηχανία.
Από εκείνη την ημέρα, η Αμερικάνικη Οικονομία έχει υποστεί τις χειρότερες απανωτές πτώσεις, του ΑΕΠ εδώ και πενήντα χρόνια , καίγοντας το φιτίλι του έθνους φέρνοντας το ακόμα πιο κοντά τη καταστροφή.
Και αναπάντεχα, σε μια μαζική επιχείρηση που υποτίθεται στήθηκε για να αξιολογήσει επακριβώς την έκθεση των τραπεζών σε αυτούς τους κινδύνους, ο τεράστιος κίνδυνος είναι επιμελώς καθαρισμένος από τις 59 σελίδες των επίσημων Λευκών Βίβλων, από μισές δωδεκάδα δελτία τύπου, και από πολλαπλές δημόσιες δηλώσεις - όλες για τα τεστ αντοχής, όλες τελικά χωρίς έστω μια αναφορά στον συστημικό κίνδυνο.
Αυτή η παράλειψη είναι και σκόπιμη και ασυγχώρητη .
Αυτό σημαίνει ότι τα τεστ αντοχής απέτυχαν να αξιολογήσουν δίκαια την πιστωτική έκθεση κάθε τράπεζας στην μη αποπληρωμή χρεών εκ μέρους των εμπορικών εταίρων !!
Και σημαίνει ότι οι δοκιμές δημιουργούν μια ψεύτικη αίσθηση ασφαλείας για τους επενδυτές και το κοινό που μπορεί να οδηγήσει μόνο στη μεγαλύτερη δυσπιστία, περισσότερη απώλεια εμπιστοσύνης, ακόμη και πανικό.
Η παράλειψη είναι ιδιαίτερα παραπλανητική γιατί οι μεγάλες τράπεζες που εξουσιάζουν την αγορά παραγώγων… θα ήταν στο σημείο μηδέν σε οποιαδήποτε ρευστοποίηση… και επομένως θα ήταν μεταξύ των πρώτων για να υποστούν ογκώδεις απώλειες.
Το πρώτο παράδειγμα Το OCC αναφέρει ότι, στα τέλη του έτους 2008, η JPMorgan Chase (JPM) είχε $87.4 τρις. σε παράγωγα θεωρητικής αξίας συμπεριλαμβανομένων $8.4 τρις. σε ανταλλαγές πιστωτικού κινδύνου(CDS).
[ Για του λόγου το αληθές , κάντε κλικ εδώ για να κατεβάσετε την πιό πρόσφατη έκθεση του OCC , προχωρήστε στη σελίδα 22 διαβάστε τη πρώτη σειρά “JPMorgan Chase Bank NA.” “Total Credit Derivatives” αποτελούνται κατά 99%, από ανταλλαγές πιστωτικού κινδύνου (CDS) ,σύμφωνα με το OCC. ]
Γιατί αυτό είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα; Για διάφορους λόγους:
• Αν και ελαφρώς κουτσουρεμένο , η JPM κρατά ακόμα το 43,6% του συνόλου των παραγώγων που διατίθενται από όλες τις εμπορικές τράπεζες των ΗΠΑ , ή , αλλιώς , $17 τρις. περισσότερα από ότι η Bank of America και η Citibank μαζί .
Ανάμεσα στις 19 Επενδυτικές Τράπεζες που πέρασαν τα τεστ αντοχής η JPM βρίσκεται πιο κοντά στο σημείο μηδέν από οποιαδήποτε άλλη τράπεζα .
• Είναι πασίγνωστο ότι οι ανταλλαγές πιστωτικού κινδύνου(CDS) είναι ο πλέον επικίνδυνος τομέας της αγοράς παραγώγων .Παρόλα αυτά η JPM κατέχει το 52.8% του συνόλου που διατίθεται από ολες τις εμπορικές τράπεζες των ΗΠΑ σε αυτόν ακριβώς τον τομέα , ή , αλλιώς , σχεδόν τα διπλά από αυτά που διαθέτει η BofA και η Citi . Το γεγονός αυτό φέρνει την JPM ακόμα πιο κοντά στο σημείο μηδέν .
•Τα στελέχη της JPM επιμένουν ότι είναι αρκετά έξυπνοι και ξέρουν πώς να χειριστούν τους κινδύνους των παραγώγων CDS νοικοκυρεμένα . Αν όμως πράγματι , αυτό συνέβαινε , τότε γιατί υπέστησαν την τεράστια εκείνη απώλεια των $2,5 δις. σε ανταλλαγές πιστωτικού κινδύνου(CDS) το τέταρτο τετράμηνο ; (OCC, σελίδα 28, πίνακας 7, γραμμή 1, τελευταία στήλη.) .
Η OCC αναφέρει επίσης ότι , για κάθε 1 δολάριο κεφαλαίου , η JPM είναι πιστωτικά εκτεθειμένη κατά 3,82 δολάρια . Βεβαίως , αυτή είναι μόνο μία από τις περιπτώσεις όπου η JPM βρίσκεται εκτεθειμένη σε ένα συγκεκριμένο είδος κινδύνου ( δηλαδή την προκαθορισμένη από τους εμπορικούς εταίρους τους κατάσταση ) και με ένα συγκεκριμένο είδος εργαλείου ( δηλαδή τα παράγωγα).
Επιπλέον η JPM φέρει την ευθύνη των κινδύνων της αγοράς στον τομέα των παραγώγων , αλλά και μία σειράς κινδύνων στις υπόλοιπες επενδυτικές και δανειοδοτικές επιχειρήσεις της . (OCC, σελίδα 13,ο πίνακας στο κάτω μέρος της σελίδας, γραμμή 1, τελευταία στήλη.)
Παρά όλο αυτά, στο «δυσμενέστερο» σενάριό τους, οι τραπεζικοί ρυθμιστές εκτιμούν ότι οι συνολικές αποζημιώσεις και εμπορικές απώλειες της JPMorgan Chase’s δεν θα υπερβούν τα $16.7 δις. , ένα μόνο μέρος δηλαδή των πραγματικών πιθανών απωλειών σε μια οικονομική κρίση. Με τη μοιραία παράλειψη του συστημικού κινδύνου από την ανάλυσή τους, η κυβέρνηση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η JPMorgan Chase είναι σε καλή φόρμα και δεν χρειάζεται οποιοδήποτε πρόσθετο κεφάλαιο.
Η ίδια παράλειψη οδηγεί σε ένα παρόμοιο συμπέρασμα για τη Goldman Sachs, παρά το γεγονός ότι Goldman Sachs για κάθε 1 δολάριο κεφαλαίου , είναι πιστωτικά εκτεθειμένη κατά 10 δολάρια, με άλλα λόγια , διατρέχει τον τριπλάσιο σχεδόν πιστωτικό κίνδυνο από τη JPMorgan Chase.
Το μόνο ρεαλιστικό συμπέρασμα: Και τα δύο αυτά πιστωτικά ιδρύματα θα χρειαστούν τεράστια ποσά κεφαλαίων, γεγονός που τα οδηγεί στο να μειώσουν δραστικά το νέο δανεισμό. Ο συστημικός κίνδυνος είναι σαν ένας ελέφαντας μέσα στο δωμάτιο. Ο καθένας βλέπει ότι είναι εκεί. Ο καθένας καταλαβαίνει τους κινδύνους. Αλλά φοβούνται τις απαντήσεις. Έτσι , δεν τολμούν να υποβάλουν τις ερωτήσεις. Η θεμελιώδης απάντηση, εν τούτοις, είναι σαφής: Ο συστημικός κίνδυνος είναι που οδήγησε τις χρηματοοικονομικές αγορές σε έναν βαθύ πάγωμα επτά μήνες πριν και αυτή ήταν η θύελλα που βοήθησε στο να οδηγηθεί η οικονομία σε μια ελικοειδή καθοδική πορεία .Σήμερα, ο συστημικός κίνδυνος δεν εξαφανίστηκε. Αν μη τι άλλο είναι πολύ χειρότερος.
Τρίτη απάτη: Ανάρμοστη επιρροή.

Στη Λευκή Βίβλο της, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ αναγνωρίζει ότι τα τεστ αντοχής ήταν βασισμένα, σε μεγάλο βαθμό, στην προσωπική -αξιολόγηση κάθε τράπεζας - όχι μόνο για τις εκτιμήσεις απωλειών σε δάνεια που μπορούν να προέλθουν από προηγούμενα στοιχεία, αλλά και για τη μελλοντική απόδοση των εμπορικών συναλλαγών, η οποία μπορεί να είναι πολύ υποκειμενικότερη.
Επιπλέον, κάθε πιστωτικό ίδρυμα είχε την άδεια να ασκήσει έφεση στα τελικά αποτελέσματα, και διάφορες τράπεζες διαπραγματεύτηκαν επίπονα για περισσότερους ευνοϊκούς βαθμούς. Επιπλέον , υποχρέωσαν τους ρυθμιστές να δεχτούν τις προβλέψεις σχετικά με τα μελλοντικά τους εισοδήματα , χρησιμοποιώντας τα σχεδόν σαν να ήταν αποταμιεύσεις .
Αντιθέτως, δεν επιτρέπουμε ποτέ στις επιχειρήσεις που αξιολογούμε να επηρεάσουν τη διαδικασία αξιολόγησής μας ή τα αποτελέσματά μας. Εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο , ολόκληρος ο σκοπός της άσκησης θα ήταν μάταιος.
Ομως , οι τραπεζικοί ρυθμιστές έχουν μιμηθεί από την αρχή ως το τέλος ακριβώς αυτό που κάνουν οι αντικρουόμενοι οίκοι αξιολόγησης της Γουώλ Στρητ .
Για να το πούμε απλά , τα τεστ αντοχής ήταν πάρα πολύ εύκολα , οι τράπεζες πήραν το διαγώνισμα σπίτι με γραμμένες τις λύσεις και εάν δεν τους άρεσε ο τελικός βαθμός τους, θα μπορούσαν να βάλουν τους εξεταστές να τους δώσουν έναν καλύτερο.
Ακόμα ,παρά όλους αυτούς τους “μαγειρεμένους” παράγοντες, η κυβέρνηση υπολογίζει ακόμα ότι αυτά τα ιδρύματα θα μπορούσαν να υποστούν $600 δις. πρόσθετες απώλειες κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ετών.
Και αυτό παρουσιάστηκε σαν άλλο ένα «σημάδι» της ανάκαμψης ;!
Η άποψή μου: Θα έχουμε κάποια μέρα ανάκαμψη. Αλλά μόνον εφόσον πραγματικά αναγνωρίσουμε τα σοβαρά λάθη του παρελθόντος και παραδεχθούμε τις σκληρές θυσίες που έχουμε ακόμα μπροστά μας .
Έως ότου συμβεί αυτό, μένω σταθερός .Και σε άμεση φάση αυτό σημαίνει τα χρήματά μου είναι συνήθως μετρητά ή σε ισάξιο είδος , συν κάποια κατανομή σε χρυσό η αντίστροφα σε Διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια (ETF) για προστασία και κέρδος στην επόμενη φάση αυτής της κρίσης.
Και δυστυχώς, με οικονομολόγους που έχουν τρελαθεί και τους ανώτερους κυβερνητικούς υπαλλήλους που ομορφαίνουν γουρούνια με κραγιόν , αυτή η φάση υπόσχεται να είναι η χειρότερη μεταξύ όλων.
Καλή τύχη και ο Θεός να σας ευλογεί !
Martin
http://www.moneyandmarkets.com/five-economic-storms-raging-now-2-33662

Σημ.axinosp: Όταν ο Τρισέ , ο Σόρος , η JPMorgan , η FED δηλαδή όλο το σκυλολόι λέει ότι η κρίση πάει πέρασε και ήταν ένα κακό όνειρο και ότι μπορείτε να μπείτε στα χρηματιστήρια να επενδύσετε μάλλον έχουν στήσει κάτι δόκανα να με το συμπάθιο για να δαγκώσουν τρελαμένους τζογαδόρους των χρηματιστηρίων .Όποιος μπει βέβαια θα του πάρουν και τα σώβρακα !!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα προτιμούσα να μην αφήνετε σχόλια χωρίς όνομα, βάλτε ένα όνομα ψευδώνυμο αρκεί να μην εμφανίζεται η γελοία περίπτωση ο/η Ανώνυμος