Πριν από μόλις ένα μήνα ο πρόεδρος της Eυρωπαϊκής Kεντρικής Tράπεζας, Zαν-Kλοντ Tρισέ, είχε καταφύγει σε τακτικές καθυστέρησης, υπογραμμίζει ο αρθρογράφος Pαλφ Aτκινς στους Financial Times.
Tο διοικητικό συμβούλιο της EKT παρέμενε διαιρεμένο σχετικά με το ποια θα ήταν η καλύτερη προσέγγιση για την ενίσχυση της οικονομίας της Ευρωζώνης εν μέσω της χειρότερης ύφεσης από το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου.
Μέχρι πριν από μόλις τέσσερις εβδομάδες, ο κ. Tρισέ κρατούσε την εφαρμογή μη συμβατικών μέτρων «στο συρτάρι».
Tην περασμένη Πέμπτη, ο πρόεδρος της Eυρωπαϊκής Kεντρικής Tράπεζας πέρασε στην αντεπίθεση, ανακοινώνοντας την αγορά καλυμμένων ομολόγων αξίας 60 δισ. ευρώ. O ίδιος έκανε λόγο για κινήσεις «εξαιρετικού θάρρους» και «άνευ προηγουμένου στη φύση τους, το εύρος τους και το χρόνο εφαρμογής τους».
Oι φράσεις που χρησιμοποίησε ο κ. Tρισέ ίσως αντανακλούν την αίσθηση ανακούφισης που θα πρέπει να ένιωσε όταν εξήλθε της συνεδρίασης έχοντας καταφέρει να κερδίσει ομοφωνία για ένα πακέτο μέτρων το οποίο χαρακτηρίζεται από σαφώς μεγαλύτερη δημιουργικότητα και ευελιξία απ’ ό, τι στο παρελθόν.
H πλέον εντυπωσιακή κίνηση ήταν η ανακοίνωση για την αγορά καλυμμένων ομολόγων αξίας 60 δισ. ευρώ, τα οποία εκδίδονται από τράπεζες και καλύπτονται από υποθήκες ή δάνεια του Δημοσίου.
Tο γεγονός ότι η αγορά για καλυμμένα ομόλογα κυριαρχείται από τη Γερμανία, ενδεχομένως να έκανε ευκολότερη την αποδοχή του εν λόγω μέτρου από τον Aξελ Bέμπερ, πρόεδρο της Bundesbank, ισχυρό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της EKT και μέχρι πρότινος αντίθετο στην αγορά ομολόγων.
Δεύτερη πιο εντυπωσιακή κίνηση από τον κ. Tρισέ και την EKT ήταν η διάψευση των εκτιμήσεων της πλειοψηφίας των αναλυτών πως το 1% θα αποτελέσει απαραίτητα και το κατώτατο όριο στο οποίο θα μειωθεί το επιτόκιο.
Οι αποφάσεις που ανακοίνωσε ο κ. Τρισέ αποτελούν απόδειξη των διαπραγματευτικών δυνατοτήτων του. Aυτή είναι η μία εκδοχή.
H άλλη είναι ότι οι δυσοίωνες προβλέψεις για την οικονομία υποχρέωσαν τους κεντρικούς τραπεζίτες να προβούν σε τολμηρές κινήσεις.
Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Τρισέ, το πρώτο τρίμηνο ήταν «πολύ κακό». Οσο τολμηρός εμφανίστηκε στην εφαρμογή μη συμβατικών μέτρων νομισματικής χαλάρωσης, τόσο επιφυλακτικός ήταν σχετικά με την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_10/05/2009_314073
Σημ.axinosp: Ξέρεις τί είναι να δίνεις 60 δις στις τράπεζες απο τους ευρωπαίους φορολογούμενους με ενέχυρο τα σπίτια τους και να μην μιλάει κανείς πολιτικός δεξιός , αριστερός ,κομμουνιστής , φασίστας , οικολόγος στο ευρωκοινοβούλιο .
Οσο νάναι είχε ένα ρίσκο αυτή η ενέργεια της παλιαδελφής αυτής που ονομάζεται Τρισέ .
Εστω βρέ αδελφέ για τα μάτια του κόσμου ευρωεκλογές πλησιάζουν !!
Βεβαια ο μικρός Αλέξης , παρέα με την Αλέκα (!!) από τη Γερμανία που είχαν βγεί για ψάρεμα ψήφων απο την κοινότητα των Ελλήνων στην χώρα αυτή , βροντοφώναξε ότι την κρίση πρέπει να πληρώσουν οι Τραπεζίτες και όχι ο λαός.
Φυσικά επειδή δεν είπε , το πως θα την πληρώσουν , και ήταν ακόμα μία παπαριά μπας και τσιμπήσει κανά ψηφουλάκι , οι Τραπεζίτες τον έγραψαν στα αρχίδια τους και είπαν στο Τρισέ να προχωρήσει γιατί αυτοί κάνουν τελικά το κουμάντο στην ΕΕ και όχι οι καλοπληρωμένες κοκότες του Ευρωκοινοβουλίου !!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Θα προτιμούσα να μην αφήνετε σχόλια χωρίς όνομα, βάλτε ένα όνομα ψευδώνυμο αρκεί να μην εμφανίζεται η γελοία περίπτωση ο/η Ανώνυμος