Σάββατο 13 Ιουνίου 2009

Ετοιμες να επιστρέψουν στα πάθη του παρελθόντος οι αμερικανικές τράπεζες

Του Χάρη Σαββίδη hsav@pegasus.gr
Την περασμένη Τρίτη το βράδυ, στην οδό Στόουν στο Κάτω Μανχάταν, σε ένα μπαρ κοντά στα κεντρικά γραφεία της Goldman Sachs, στελέχη της τράπεζας έκαναν προπόσεις στην ελευθερία τους. «Δικός μου αυτός ο γύρος», φώναξε κάποιος, για να δεχθεί την απάντηση: «Εντάξει, αρκεί να μην είναι της κυβέρνησης».
Το περιστατικό αυτό που περιέγραφαν οι προχθεσινοί New York Times είναι ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στις 10 μεγάλες τράπεζες, που πλέον μπορούν και με? τη βούλα να επιστρέψουν στο Δημόσιο τα χρήματα που έλαβαν από το TARP. Δεν είναι, βέβαια, καθόλου σίγουρο ότι αυτοί οι ίδιοι υπάλληλοι, είχαν αυτές τις απόψεις όταν, τον περασμένο Σεπτέμβριο, έβλεπαν τους συναδέλφους τους στην Lehman να αποχωρούν, με τα υπάρχοντά τους σε κούτες.
Σταθεροποίηση
Μετά, όμως, από τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος και την ολοκλήρωση των στρες τεστ, στις 10 τράπεζες νιώθουν ότι δεν έχουν ανάγκη το κράτος. Σπεύδουν, λοιπόν, να απαγκιστρωθούν από αυτό, ελπίζοντας ότι θα επωφεληθούν της ελευθερίας κινήσεων, ειδικά την ώρα που ανταγωνιστές τους δεν την διαθέτουν. Για παράδειγμα, έχοντας σαφώς λιγότερους περιορισμούς στις αμοιβές των υπαλλήλων τους, θεωρείται πιθανό να προσελκύσουν τα ικανότερα στελέχη του κλάδου.
Στον αντίποδα, στις μεγάλες τράπεζες όπου το κράτος διατηρεί ισχυρή παρουσία, το κλίμα είναι βαρύ. Χαρακτηριστική η περίπτωση της Citigroup, όπου πλέον το αμερικανικό δημόσιο ελέγχει πάνω από το ένα τρίτο των μετοχών. Σε αυτή, όπως και στις Bank of America και Wells Fargo, δεν επιτράπηκε (ακόμα) να επιστρέψουν κεφάλαιο στο Δημόσιο. Οι πιέσεις στον επικεφαλής της Citi, Β. Πάντιτ, να προχωρήσει με την αναδιάρθρωση της τράπεζας, είναι ασφυκτικές.
Την ημέρα που στην Goldman γιόρταζαν την ανεξαρτησία τους, ο κ. Πάντιτ δεχόταν ένα εξαιρετικά επιθετικό τηλεφώνημα από την επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Εταιρείας Εγγύησης Καταθέσεων, που απαιτούσε άμεση εξυγίανση. Το μεγάλο πλεονέκτημα, όμως, που δείχνει να έχει η Goldman είναι ότι, μαζί με την Morgan Stanley, μπορούν να παίζουν το παιχνίδι της... ρευστότητας, χωρίς όμως να υπάρχουν πλέον οι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές τους.
Μόχλευση
Ήδη το επίπεδο μόχλευσης στην Goldman λέγεται ότι έχει φτάσει το 17 και οι τοποθετήσεις της εταιρείας θεωρούνται από τις βασικές αιτίες της νέας κούρσας του πετρελαίου. Η ειρωνεία, δε, είναι ότι οι τράπεζες αυτές δείχνουν να κάνουν τα ίδια λάθη με εκείνα που προκάλεσαν την κρίση. Στην αγορά η ανατίμηση του πετρελαίου θεωρείται από τις βασικές απειλές για την εύθραυστη ανάκαμψη. Και ο επικεφαλής της επιτροπής που εποπτεύει το TARP για λογαριασμό του Κογκρέσου πρότεινε, ήδη, νέο γύρο στρες τεστ στις τράπεζες.
Ανάκτηση δικαιωμάτων σε χαμηλές τιμέςΔωράκι εις βάρος των φορολογουμένων κάνει το Δημόσιο στις τράπεζες
Όταν, το περασμένο φθινόπωρο, οι αμερικανικές τράπεζες εκλιπαρούσαν το Δημόσιο να τους απλώσει χείρα βοηθείας, είχαν δεχθεί εκτός από προνομιούχες μετοχές τους να διαθέσουν και δικαιώματα αγοράς κοινών μετοχών. Σήμερα, που η μία μετά την άλλη, οι τράπεζες νιώθουν να πατούν και πάλι στα πόδια τους, προσπαθούν να ανακτήσουν τα δικαιώματα αυτά και μάλιστα κοψοχρονιά!
Οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να υπάρξει σημαντική έκπτωση στην τιμή επαναγοράς των δικαιωμάτων, καθώς το πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης τούς επιβλήθηκε. Στην Ουάσιγκτον γνωρίζουν, όμως, ότι θα πρέπει να προασπίσουν και τα συμφέροντα των? φορολογούμενων. Να επιτύχουν, δηλαδή, το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος από τις επίφοβες τοποθετήσεις που πραγματοποίησαν το περασμένο φθινόπωρο.
Ήδη, όμως, σε περιπτώσεις μικρότερων τραπεζών που ανέκτησαν τα δικαιώματα αγοράς μετοχών τους, οι τιμές που πούλησε το Δημόσιο ήταν εξαιρετικά χαμηλές. Αναλυτές εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο θα επαναληφθεί και στην περίπτωση των 10 μεγάλων τραπεζών, στις οποίες επιτράπηκε να επιστρέψουν τα κεφάλαια του TARP. Συνολικά το Δημόσιο δεν θα λάβει πάνω από 5 δισ. δολ. έναντι δικαιωμάτων που, μετά και την άνοδο των τιμών στο χρηματιστήριο, αξίζουν πολλαπλάσια.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&tag=9360&pubid=11039176
Σημ.axinosp:Goldman Sachs , Morgan Stanley η Τραπεζική φούσκα ξαναρχίζει με τις δύο αυτές επενδυτικές τράπεζες επικεφαλής .Η Αμερικάνικη Νομοθεσία επιτρέπει όταν σαν Τράπεζα έχεις πχ δέκα δολάρια σαν κατάθεση να δίνεις δάνεια χωρίς να τα έχεις με αέρα κοπανιστό 170 ,200 ,600 δολάρια σε δάνεια αναλόγως τη ζήτηση και αυτό το επιτέπουν όλες οι Κυβερνήσεις μια και είναι τα γιουσουφάκια των Τραπεζών . Η μεγάλη απάτη ξαναρχίζει με πιό καυλωμένους Golden Boys για χρήμα και Bonus με ουρά . Νομίζουν οι λεβέντες αυτοί ότι είναι ακόμα ένα παιχνίδι παίζοντας με τις τιμές του πετρελαίου . Είναι σαν την αλεπού που εγλυφε ένα ξυράφι που είχε βρεί και της άρεσε πάρα πολύ η γεύση του αίματος μόνο που η γεύση αυτή ήταν του δικού της αίματος που έτρεχε. Συνεχίστε παλικάρια μου μη μασάτε καθόλου τελεταία παρτίδα , η άιθουσα του Καζίνου πάνω στον Τιτανικό για λίγο ακόμα θα είναι ανοιχτή !

1 σχόλιο:

  1. Pisteueis diladi oti I alazoneia ton trapezikon stelexon na anaktisoun ti dinami tis trapezas tous tha odigisei xana sta persina?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα προτιμούσα να μην αφήνετε σχόλια χωρίς όνομα, βάλτε ένα όνομα ψευδώνυμο αρκεί να μην εμφανίζεται η γελοία περίπτωση ο/η Ανώνυμος