Σαν πρώτο βήμα, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2008, η κοινώς αποδεκτή εξήγηση ήταν ότι το περιθώριο κλήσεων λόγω μαζικών απωλειών σε άλλες κατηγορίες αξιόγραφων είχε απαιτήσει σημαντικές πωλήσεις χρυσού από τους κατόχους τους, αντισταθμίζοντας την αυξανόμενη ζήτηση και αυτό ήταν ίσως η υπόθεση. Αλλά από τις αρχές του 2009, το παράδοξο παραμένει και η εξήγηση αυτή δεν είναι πλέον επαρκής για να εξηγήσει την κατάσταση της τιμής του κίτρινου μετάλλου.
Η LEAP/E2020, επομένως, προσπάθησε να καταλάβει το "γιατί" σε αυτό το παράδοξο και να εξαχθούν συμπεράσματα για αναγνώστες του GEAB. Ας έχετε κατά νου ότι η ανάλυση της αγοράς χρυσού είναι ιδιαίτερα περίπλοκη, διότι αναμειγνύονται πολλά φαινόμενα που θολώνουν την πραγματική λειτουργίας της:
1. Είναι ταυτόχρονα μια ιδιαίτερα κερδοσκοπική αγορά όπου οι πληροφορίες από όλα τα είδη κυκλοφορούν για να εξυπηρετήσουν κάποια συγκεκριμένη τάση της αγοράς και την αγορά μια βιομηχανική πρώτης ύλης (δηλαδή το εμπόριο κοσμημάτων)
2. Πρόκειται για μια αγορά που χαρακτηρίζεται από την πεποίθηση των επενδυτών ιδιαίτερα, ενίοτε ιδεολογικά, της «μοναδικότητας»του χρυσού ως την μόνη νόμιμη βάση της οικονομίας και ενός υγιούς νομίσματος .
3. Είναι μια αγορά υπό τη στενή επίβλεψη των κεντρικών Τραπεζών και κρατών τα οποία, σε περιόδους κρίσης, θα αφορά, αφενός, σαν ένας ενδεχόμενος κίνδυνος για τα χαρτονομίσματα και, αφετέρου, σαν αξιόγραφο «έσχατης λύσης» το οποία μπορεί να υπόκεινται σε κατάσχεση, όταν η κρίση γίνεται ανεξέλεγκτα (1)
4. Τέλος, είναι μια αγορά που ασχολείται με ένα μέταλλο που προσδιορίζονται ως πλούτος για τουλάχιστον πέντε χιλιετίες και είναι γνωστό ότι κάνει τους ανθρώπους να τρελαίνονται!
Έτσι, για να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τι συμβαίνει σήμερα στην αγορά αυτή, απαιτείται προσοχή. Ωστόσο, σε πολλές περιοχές της μυστηριώδους διεθνή αγορά χρυσού, μια σκοτεινότερη περιοχή σε σχέση με άλλες φαίνεται να παρέχει εξηγήσεις για την τρέχουσα τιμή του χρυσού και από τη οποία, ταυτόχρονα, μπορούν να εξαχθούν για του αναγνώστες του GEAB χρήσιμες συστάσεις. Είναι η διαφορά μεταξύ των δύο τύπων της αγοράς για το κίτρινο μέταλλο:
1. Η φυσική αγορά, το οποίο απαιτεί πραγματικές συναλλαγές του κίτρινου μετάλλου. Εκεί Πωλούνται και αγοράζονται πραγματικά κέρματα και ράβδοι που πρέπει να αποθηκεύονται στη συνέχεια (σε χρηματοκιβώτιο Τράπεζας, σε ένα κήπο του ή κάτω από το στρώμα κάποιου (2))
2. Η χάρτινη αγορά χρυσού. Αγοράζει και πουλά πιστοποιητικά που εγγυώνται την κατοχή μιας ποσότητας χρυσού (κέρματα ή ράβδους), με τα οποία ο πωλητής συμφωνεί να παραδώσει στον αγοραστή, εφόσον απαιτηθεί από αυτόν.
Η πρακτική πτυχή της χάρτινης αγοράς χρυσού είναι προφανής. Αποφεύγει τα πολύπλοκα προβλήματα μεταφοράς και αποθήκευσης για τους αγοραστές μεγάλων ποσοτήτων χρυσού και διευκολύνει όλες τις συναλλαγές, αυξάνει δε τη ρευστότητας σε χρυσό στην παγκόσμια αγορά. Ωστόσο, απαιτεί απόλυτη εμπιστοσύνη σε δύο τύπους χειριστών στην καρδιά αυτής της αγοράς:
. Πωλητές
. Ρυθμιστές
Κατά πρώτον πρέπει να είναι υπεράνω πάσης υποψίας και να σέβονται τους κανόνες που απαιτούνται, εν γένει, να έχουν ισοδύναμο σε φυσικό χρυσό ίσο με το 90% των πιστοποιητικών που διαπραγματεύονται. Το τελευταίο πρέπει να είναι ακόμη πιο δικαιολογημένο, διότι πρέπει να διασφαλίζεται ότι όλοι οι πωλητές χρυσού σε χαρτί συμμορφώνονται με τους κανονισμούς.
Ωστόσο, οι επιδόσεις των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των ρυθμιστικών αρχών στα μεγάλα διεθνή χρηματοοικονομικά κέντρα κατά τα τελευταία δύο χρόνια δεν εμπνέουν μεγάλη αισιοδοξία. Τα πρώτα ενεργούν (και εξακολουθούν να λειτουργούν) σαν μεγαλο-απατεώνες επιπέδου και οι τελευταίες σαν συνεργοί των πρώτων, ειδικά στη Wall Street και το City του Λονδίνου ... τα οποία, συμπτωματικά, είναι τα διεθνή κέντρα χρυσού στην αγορά (3).
Η LEAP/E2020 πιστεύει ότι, λόγω του σημερινού αγώνα για επιβίωση των μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και της κρίσης στο διεθνές νομισματικό σύστημα, θα ήταν πολύ αφελές να υποθέσουμε ότι οι ρυθμιστικές αρχές της αγοράς χρυσού παίζουν δίκαια, στο μέτρο που αυτό θα ήταν δυνατό , αφενός, σε βάρος του δολαρίου, της βρετανικής λίρας και των περισσότερα χαρτονομισμάτων και, αφετέρου, σε βάρος των αξιόγραφων των μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, που έχουν ήδη αποδυναμωθεί σοβαρά. Επομένως, πιστεύουμε ότι η χάρτινη αγορά χρυσού δεν λειτουργεί πλέον με τους κανονισμούς και ότι πολλοί φορείς στην αγορά αυτή δεν τηρούν την υποχρέωση να κατέχουν το 90% σε φυσικό χρυσό σαν εξασφάλιση.
Είναι αδύνατον να γνωρίζουμε επακριβώς τι εξασφαλίσεις κατέχουν, αλλά είναι πιθανό να είναι πολύ χαμηλή, τουλάχιστον σε ένα επίπεδο που θα έθετε σε σοβαρό πρόβλημα εάν αύριο οι περισσότερο από το μισό των αγοραστών ζητούσε τη μετατροπή των πιστοποιητικών τους σε φυσικό χρυσό (4).
Για την ιστορία, τις Ηνωμένες Πολιτείες έπραξαν, με όλες τις προθέσεις και τους σκοπούς με τον ίδιο τρόπο, στη χειραγώγηση , το 1971, όταν ο Πρόεδρος Νίξον ανακοίνωσε ξαφνικά ότι το δολάριο δεν ήταν πλέον μετατρέψιμο σε χρυσό. Πριν από το 1971, το δολάριο αντιστοιχούσε με ένα πιστοποιητικό χρυσού και οι Ηνωμένες Πολιτείες σαν πωλητής του χρυσού σε χαρτί ξέχασε να συμμορφωθεί με τους περιορισμούς κάλυψης των πιστοποιητικών , και τελικά αναγκάστηκαν να αναγνωρίσουν ότι δεν μπορούσαν να τιμήσουν πλέον τις συμβάσεις τους (5).
Εξέλιξη 2004-2009 των πωλήσεων χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες της Γαλλίας (κόκκινο), Ελβετίας (μπλε), Ολλανδίας (πράσινο) και του υπόλοιπου κόσμου (πορτοκαλί) - Πηγή: World Gold Council / VM Group, 02/2009
Φυσικά, η αγορά χρυσού επηρεάζεται επίσης από την προσφορά του πολύτιμου μετάλλου. Οι πηγές αυτές είναι κυρίως η εξόρυξη (η οποία είναι ουσιαστικά σταθερή), οι πωλήσεις των κεντρικών Τραπεζών ή οι πωλήσεις από διεθνείς οργανισμούς όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (6). Με μαζικές πωλήσεις (δημόσια ή διακεκομμένες) τα Κράτη μπορούν να αλλάξουν εύκολα την τιμή του χρυσού (7). Επί του παρόντος, το επίπεδο των πωλήσεων χρυσού των κεντρικών τραπεζών, έχει ελάχιστα μεταβληθεί. Για πολλά ευρωπαϊκά κράτη, τα οποία, λόγω του ευρώ, δεν μπορεί πλέον να επικαλεστούν άμεσο εισόδημα από τις πωλήσεις χρυσού επειδή λαμβάνουν μόνο τόκους (το κεφάλαιο βρίσκεται στα χέρια των κεντρικών τραπεζών), η σημασία των πωλήσεων είναι πλέον οριακή. Η νομισματική καταιγίδα που ερχεται στα τέλη του καλοκαιριού του 2009 ενδέχεται να ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις να ανταλλάσσουν τα συναλλαγματικά τους αποθέματα, κυρίως σε δολάρια ΗΠΑ, με χρυσό. Όσον αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα αποθεματικά τους σε χρυσό, αποτιμώνται με την τρέχουσα τιμή της αγοράς (περίπου σε 300 δις. δολάρια (8)),που αντιπροσωπεύει μόνο ένα μικρό κλάσμα του υπέρογκο ποσού που διαθέσαν οι ΗΠΑ στο πλαίσιο της τρέχουσας κρίσης (και εκεί υπάρχει μια μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το ακριβές ποσό των τρεχόντων Αμερικάνικων αποθεμάτων χρυσού (9)). Ωστόσο, αυτή η ανάλυση της LEAP/E2020 και οι συστάσεις της δεν διοχετεύουν άποψη για την εξέλιξη των τιμών του χρυσού, αλλά για την ασφάλεια των επενδύσεων. Έτσι στο τέλος ο αγοραστής του χρυσού να έχει φυσικό χρυσό στο χέρι αντί για ένα κομμάτι άχρηστο χαρτί.
Εν κατακλείδι, η ομάδα μας συνιστά στους αναγνώστες της, οι οποίοι δεν θέλουν να κερδοσκοπούν (και ως εκ τούτου αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο απώλειας του συνόλου της επένδυσης τους(10)), πρέπει να σταματήσουν να επενδύουν σε χαρτιά χρυσού και θα πρέπει να περιοριστούν σε συναλλαγές φυσικού χρυσού (11). Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά όπως είμαστε πιο κοντά στην κατάρρευση του Διεθνούς Νομισματικού συστήματος το καλοκαίρι του 2009, πιστεύουμε ότι υπάρχει πλέον ένας σημαντικός κίνδυνος ότι οι ιδιοκτήτες των χαρτιών χρυσού θα καταλήξουν να χάσουν όλες τις επενδύσεις τους μιας και οι πωλητές θα αναγνωρίζουν ότι δεν μπορούν να τηρήσουν τις συμβάσεις τους, επειδή δεν θα είναι σε θέση να παράσχουν φυσικό χρυσό παρά την σύμβαση που έχουν συνάψει.
---------
Σημειώσεις:
(1) Πολλές χώρες είχαν πολιτικές που απαγορεύουν την ιδιωτική κατοχή χρυσού και / ή τη δημιουργία αναγκαστικών πωλήσεων υπέρ του Δημόσιου σε γελοίες τιμές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία έχουν βιώσει παρόμοιες καταστάσεις στον εικοστό αιώνα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες διατήρησε επίσης την απαγόρευση της ιδιωτικής κατοχής του χρυσού από το 1934 με 1974. Αυτός είναι ο λόγος, για τα δύο τελευταία χρόνια που η LEAP/E2020, υπενθύμισε τακτικά στους αναγνώστες της ότι πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί στην αγορά του χρυσού και θα παρακολουθεί στενά τη στάση των δημόσιων αρχών στον τομέα αυτό. Αν και σήμερα είναι χρήσιμο να διαφοροποιηθούμε έως και 30% των αξιόγραφων μας σε πολύτιμα μέταλλα (χρυσός, ασήμι, πλατίνα).
(2) Η τελευταία επιλογή είναι ασφαλέστερη, αλλά πιο άβολη.
(3) Πηγές: TraderTech; Quid
(4) Ο Avery Γκούντμαν δημοσίευσε δύο ενδιαφέροντα άρθρα σχετικά με το θέμα αναφέρεται που σε δύο περιπτώσεις που επικαλείται τη πιθανατότητα που ο δείκτης COMEX της Νέας Υόρκης είναι ήδη εκτός αποθεμάτων χρυσού για ορισμένες κατηγορίες προϊόντων, καθώς και ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρενέβη διακριτικά για να αποφευχθεί το πρόβλημα της κάλυψης στην ίδια αγορά. Πηγές: SeekingAlpha, 27/03/2009 ; SeekingAlpha, 02/04/2009
(5) Το Ηνωμένο Βασίλειο έκανε το ίδιο το 1931, λόγω της οικονομικής κρίσης.
(6) Η τελευταία ανακοίνωσε της πώλησης 400 τόνων χρυσού το τελευταίο χρόνο στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης του. Οι πρόσφατες δηλώσεις της συνόδου κορυφής της G20 στο Λονδίνο για τις πωλήσεις χρυσού του ΔΝΤ δεν είναι σαφείς σε όλους. Είναι η σχεδιαζόμενη 400 τόνων ποσότητα ή πρόσθετες ποσότητες; Είναι ένα μυστήριο, και, εν πάση περιπτώσει, είναι η γενική συνέλευση του ΔΝΤ, η οποία θα αποφασίσει. Πηγή: Reuters, 02/04/2009
(7) Για την απογραφή των αποθεμάτων χρυσού κόσμου: Wikipedia.
(8) Πηγή: Watoday, 09/09/2009
(9) Τα τελευταία χρόνια, οι συχνές αλλαγές του κειμένου στην κατάταξη των διαφόρων στοιχείων των αποθεμάτων χρυσού από τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δημιουργήσει μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με την ακριβή ποσότητα των αποθεμάτων χρυσού της χώρας. Η χρήση τους από την ESF (Exchange Stabilization Fund), του οποίου οι παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος, το καλοκαίρι του 2008, η οποία LEAP/E2020 έχει ήδη περιγραφεί, είναι ύποπτες στο να έχουν μειώσει σημαντικά τα αποθέματα χρυσού της χώρας, σε αντίθεση με τις επίσημες στατιστικές. Πηγή: MarketOracle,, 31/01/2007
(10) Θα εκμεταλλευτώ αυτή την ευκαιρία να υπενθυμίσω ότι στους αναγνώστες ότι η ανάλυση και οι συστάσεις μας δεν προορίζονται για λόγους κερδοσκοπίας. Όποιος τα χρησιμοποιεί για τους σκοπούς αυτούς αναλαμβάνει τον κίνδυνο που κάθε κερδοσκόπος θα πρέπει να αναλάβει: να χάσει ολόκληρο το στοίχημά του.
(11) και τη μετατροπή των σημερινών πιστοποιητικών τους, εφόσον υπάρχουν, σε φυσικό χρυσό άμεσα.
31/08/2009
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Θα προτιμούσα να μην αφήνετε σχόλια χωρίς όνομα, βάλτε ένα όνομα ψευδώνυμο αρκεί να μην εμφανίζεται η γελοία περίπτωση ο/η Ανώνυμος