Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009

O Joseph Stiglitz αναφέρει ότι η ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ ενδέχεται να μην είναι "βιώσιμη"

Η αμερικανική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια "σημαντική ευκαιρία" συρρίκνωσης πάλι μετά που την ανάδυση της από την χειρότερη ύφεση της δεκαετίας του 1930, είπε ο νικητής του βραβείου Νόμπελ- οικονομολόγος Joseph Stiglitz.

"Δεν είναι σαφές ότι οι Αμερική ανακάμπτει με βιώσιμο τρόπο," δήλωσε σε δημοσιογράφους χθες στη Νέα Υόρκη ο Stiglitz, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Columbia.

Οι οικονομολόγοι και οι ιθύνοντες εκφράζουν ανησυχία για την αντοχή της προβλεπόμενης οικονομικής ανάκαμψης, με την υπουργό οικονομικών Timothy Geithner να λέει πριν από δύο ημέρες ότι είναι πολύ νωρίς για να άρουν τα μέτρα της κυβέρνησης με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης.

Ο Stiglitz είπε ότι βλέπει δύο σενάρια για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου στους επόμενους μήνες. Το ένα είναι μια περίοδος "αδιαθεσία," στο οποίο θα υστερεί η κατανάλωση και οι ιδιωτικές επενδύσεις θα αργήσουν να επιταχυνθούν. Το άλλο είναι μια ανάκαμψη που τροφοδοτείται από κίνητρα της κυβέρνησης που ακολούθησαν μετά από μια απότομη επιβράδυνση - ένα γεγονός που οι οικονομολόγοι αποκαλούν ανάκαμψη σε" σχήμα W ”.

"Υπάρχει μια σημαντική ευκαιρία για τάση W, αλλά δεν νομίζω ότι είναι αναπόφευκτη", είπε. Η οικονομία "θα μπορούσε απλά να αναπηδήσει κατά μήκος του βυθού."

Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς την πορεία της οικονομίας, επειδή "είμαστε πραγματικά σε ένα διαφορετικό κόσμο". Η κρίση του περασμένου έτους είχε επιδεινωθεί με τη χαλαρή ρύθμιση που επέτρεψε σε ορισμένες οικονομικές επιχειρήσεις να αναπτυχθούν τόσο πολύ, ώστε το σύστημα δεν θα μπορούσε να χειριστεί κατάρρευση μίας εξ αυτών.

Μεγάλες τράπεζες

Τα ιδρύματα αυτά δεν είναι μόνο πολύ μεγάλα για να καταρρεύσουν, είναι και πολύ μεγάλα για να διαχειρίζονται

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί Τραπεζίτες της Ομάδας των 20 εθνών θα συναντηθούν στο Λονδίνο 4-5 του Σεπτέμβρη για να θέσουν τις βάσεις για μια σύνοδο κορυφής στο Πίτσμπουργκ αργότερα αυτό το μήνα, όπου οι ηγέτες θα εξετάσουν μέτρα για την αναμόρφωση των εποπτικών κανόνων του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, σε μια δήλωση χθες, είπε ότι θέλει μια παγκόσμια συμφωνία που απαιτείται οι τράπεζες να αυξήσουν τα περιθώρια του κεφαλαίου τους που πρέπει να επιτευχθεί έως το τέλος του επόμενου έτους.

Ενώ τα 787 δις. δολάρια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ήταν κίνητρο που κίνησε την ανάπτυξη αυτού του τριμήνου, δεν υπάρχει εγγύηση ότι η οικονομία θα διατηρήσει τη δυναμική της. Σχετικά με το εάν οι ΗΠΑ χρειάζονται μια άλλη ένεση κινήτρων, είναι καλύτερα το "βλέποντας και κάνοντας".

"Είχαμε ένα πολύ μεγάλο κίνητρο, και ότι έχει προστεθεί ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη και θα προστεθεί στο τρέχον τρίμηνο," είπε. Αλλά το ερώτημα που βλέπει στο 2011 είναι το κίνητρα σταματούν και αυτό είναι αρνητικό.”

H Κατάρρευση της Lehman Brothers

Μια διάσωσης της αμερικανικής κυβέρνησης της Lehman Brothers Holdings Inc, η οποία κήρυξε πτώχευση πριν από ένα χρόνο, δεν θα είχε αποτρέψει την παγκόσμια οικονομία από την ολίσθηση σε ύφεση..

"Είτε η Lehman Brothers είχε διασωθεί ή δεν είχε, η παγκόσμια οικονομία ήταν μπροστά σε δυσκολίες, γεγονός που φαίνεται όλο και πιο εμφανή καθώς ο κόσμος εκτοξεύεται σε ανάκαμψη "

το ΑΕΠ στις ΗΠΑ μειώθηκε σε 1 τοις εκατό ετήσιο ρυθμό από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, μετά από ρυθμό 6,4 τοις εκατό συρρίκνωσης των τριών πρώτων μηνών του έτους.

Η πτώση ήταν η τέταρτη κατά σειρά, μεγαλύτερη συρρίκνωση από όταν άρχισαν οι τριμηνιαία εγγραφές το 1947.Η Μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έχει συρρικνωθεί 3,9 τοις εκατό από το δεύτερο τρίμηνο του περασμένου έτους, καθιστώντας αυτό τη μεγαλύτερη ύφεση από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης.

Ο Stiglitz κέρδισε το βραβείο Νόμπελ στα οικονομικά το 2001, για την οποία απέδειξε ότι οι αγορές είναι ανεπαρκείς, όταν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη σε μια συναλλαγή δεν έχουν ισότιμη πρόσβαση σε κρίσιμες πληροφορίες, που γίνεται τις περισσότερες φορές

Αχρησιμοποίητη δυναμικότητα

Με τόσο μεγάλη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, η αμερικανική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σύντομης διάρκειας απειλής πληθωρισμού και, ενδεχομένως, αποπληθωρισμού, .ΟΙ μισθοί μπορεί ακόμη και να μειωθούν, λαμβάνοντας υπόψη τη πρόσφατη υψηλή παραγωγικότητα και τη πιθανότητα μια παρατεταμένης περιόδου υψηλής ανεργίας.

Μακροπρόθεσμα, είπε η επιθετική νομισματική πολιτική της Fed θα σημαίνει ότι ο πληθωρισμός γίνεται η μεγαλύτερη απειλή. "Με το μέγεθος των ελλειμμάτων και του ισολογισμού της Fed να έχουν ανατιναχθεί , είναι κατανοητό γιατί υπάρχουν ανησυχίες για τον πληθωρισμό,"

Ενώ η Fed αναφέρει ότι έχει τα εργαλεία για την αντιμετώπισή του, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες,. Επειδή η νομισματική πολιτική για να έχει πλήρη αποτελέσματα χρειάζεται έξι έως 18 μήνες, η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να αρχίσει να αποσύρει τη νομισματική τόνωση με βάση τις προβλέψεις.

Τα δεδομένα της Fed σχετικά με τις οικονομικές προβλέψεις του δεν είναι αρκετά για να καθησυχάσουν τους επενδυτές και, ως εκ τούτου, το αμερικανικό νόμισμα μπορεί να υποφέρει .

Η “Αδυναμία” του δολαρίου

"Είτε δεν είναι σε θέση να το κάνουν, η σημερινή αβεβαιότητα σχετικά με το αν μπορούν να το κάνουν αυτό μπορεί να συμβάλει στην αδυναμία του δολαρίου," είπε ο Stiglitz. "Αυτός είναι ένας από τους λόγους που υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον σε όλο τον κόσμο, στην οποία εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις απέναντι στο σύστημα του δολαρίου."

Ο Stiglitz, ο οποίος είναι μέλος της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών που θα μελετήσει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τα νομίσματα καθεστώτων, είπε "η λογική είναι επιτακτική" για ένα νέο παγκόσμιο νόμισμα.

Το σημερινό σύστημα δημιουργεί αστάθεια, αποδυναμώνει την παγκόσμια εμπιστοσύνη, και ουσιαστικά είναι άδικο για τις αναπτυσσόμενες χώρες που στην ουσία δανείζουν με τρισεκατομμύρια δολάρια τις ΗΠΑ αντιμετωπίζοντας κινδύνους.

"Στα περισσότερα μέρη, υπάρχει η αίσθηση ότι πρέπει να ξεφύγουμε από το σύστημα του δολαρίου. Το ερώτημα είναι να το κάνουμε με μεθοδευμένο τρόπο, ή με ένα χαοτικό τρόπο. Το μέγεθος του ελλείμματος και το μέγεθος του ισολογισμού της Fed έχει αυξήσει την αγωνία και την επιθυμία να γίνει κάτι."

Αν και ορισμένοι πιστεύουν ότι αυτό θα βλάψει τις ΗΠΑ που δεν θα είναι πλέον σε θέση να δανείζονται φθηνά σε δολάρια, αυτή η εποχή έχει τελειώσει», είπε. "Είμαστε μετάβαση σε ένα κόσμο με πολλούς πόλους."


Μεταξύ την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και την κατάρρευση της Lehman Brothers ήταν "ένα σύντομο χρονικό διάστημα Αμερικάνικης θριαμβολογίας, όπου κυριαρχούσαμε στην παγκόσμια σκηνή. Αυτή η περίοδος τελείωσε" είπε ο Stiglitz.

http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=anag9TDM3vDw

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα προτιμούσα να μην αφήνετε σχόλια χωρίς όνομα, βάλτε ένα όνομα ψευδώνυμο αρκεί να μην εμφανίζεται η γελοία περίπτωση ο/η Ανώνυμος