Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Οι δημοσιογράφοι...

... στην Αμερική συνήθως περνούν το μεγαλύτερο μέρος της επαγγελματικής τους ζωής προσπαθώντας να ξετρυπώσουν πολιτικά σκάνδαλα (πραγματικά ή φανταστικά) που όμως τα περισσότερα από αυτά μένουν για πάντα στα σκοτάδια. Την ίδια ώρα, σκάνδαλα χτυπητά εκτυλίσσονται κάτω από τη μύτη τους, μέρα μεσημέρι.

Εκατομμύρια...
... δολάρια, σε κάθε προεκλογική εκστρατεία, μεταβιβάζονται από τις τσέπες πανίσχυρων επιχειρηματικών συμφερόντων στις τσέπες των πολιτικών που κατόπιν γράφουν τους νόμους από τους οποίους αυτά τα συμφέροντα αποκομίζουν κέρδη. Το σύμπλεγμα των προεκλογικών χορηγιών και των πολιτικών που κάνουν τόσα πολλά για να βοηθούν τους ισχυρούς και τόσα λίγα για τη ζωή των εργαζομένων είναι γνωστό. Κάποτε, τα σκάνδαλά του τροφοδοτούσαν με πηχυαίους τίτλους τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Σήμερα πια δεν τα βλέπει κανείς ούτε στα μονόστηλα. Τόσο πολύ έχει εθιστεί σε αυτή την κατάσταση το αμερικανικό σύστημα. Πρόσφατα, όπως έγραψε η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ», το ανεξάρτητο Ίδρυμα Σανλάιτ έκανε μια μεγάλη έρευνα για τη μεταρρύθμιση που επιχειρεί να κάνει ο πρόεδρος Ομπάμα στην υγεία. Και ανακάλυψε στρατιές από δικηγόρους, συμβούλους και άλλους που λειτουργούν σαν ομάδες πίεσης, προσπαθώντας να αποκτήσουν παραχωρήσεις από βουλευτές και γερουσιαστές για τα επιχειρηματικά συμφέροντα τα οποία εκπροσωπούν. Είναι οι ίδιες ομάδες πίεσης που χρηματοδότησαν τις προεκλογικές εκστρατείες αυτών των πολιτικών. Και η δράση τους εξηγεί γιατί ο πρόεδρος Ομπάμα, που προεκλογικά είχε υποσχεθεί ριζικές αλλαγές στην υγεία, υποχρεώθηκε τελικά να πάρει πίσω βασικές μεταρρυθμίσεις.

Στο επίκεντρο...
... της έρευνας βρέθηκε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μαξ Μπόκους, ο οποίος είναι ο συντάκτης του νομοσχεδίου για την υγεία. Το Ίδρυμα Σανλάιτ αποκάλυψε πως τα δύο τελευταία χρόνια έχει λάβει χορηγίες από 37 άτομα που εκπροσωπούν την οργάνωση των φαρμακευτικών βιομηχανιών ΡhRΜΑ και από άλλα 36 άτομα που εκπροσωπούν τη φαρμακευτική βιομηχανία Αgmen. Οι φαρμακευτικές βιομηχανίες είναι βασικοί παίκτες στη χρηματοδότηση των Αμερικανών πολιτικών. Στα τεφτέρια τους με τις πληρωμές είναι εγγεγραμμένα 61 μέλη του Κογκρέσου. «Κι όταν μιλάμε για χορηγίες, δεν πρόκειται για πενταροδεκάρες», λέει ο Λάρι Μέικινσον, ερευνητής του Ιδρύματος Σανλάιτ. «Ρίχνουν όλα τα λεφτά». Δεν είναι να απορεί κανείς, λοιπόν, που ο Ομπάμα απέσυρε από το νομοσχέδιό του τις προβλέψεις για μεγάλες εκπτώσεις στις τιμές των φαρμάκων των συνταξιούχων. Και δεν είναι μόνο αυτό. Αν ρίξουμε μια ματιά στις κυριότερες επιχειρήσειςχορηγούς των Δημοκρατικών (Citigroup, Goldman Sachs, JΡ Μorgan Chase & Co, Lehman Βrothers) και των Ρεπουμπλικανών (JΡ Μorgan Chase, Μerrill Lynch, Μorgan Stanley), βλέπουμε μπροστά μας ένα «who is who» των επιχειρήσεων που προκάλεσαν την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Οι προσωποπαγείς...
... αμερικανικές προεκλογικές εκστρατείες, σε εκλογικές περιφέρειες που πολλές από αυτές είναι μεγαλύτερες από την Ελλάδα, κοστίζουν πανάκριβα και καθιστούν τους πολιτικούς δέσμιους του επιχειρηματικού χρήματος. Το αλισβερίσι αυτό μπορεί να είναι καθεστώς στην Αμερική, αλλά για μια ουσιαστικά δημοκρατική χώρα δεν μπορεί να είναι παρά παράδειγμα προς αποφυγήν.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=10&ct=13&artid=4541261

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα προτιμούσα να μην αφήνετε σχόλια χωρίς όνομα, βάλτε ένα όνομα ψευδώνυμο αρκεί να μην εμφανίζεται η γελοία περίπτωση ο/η Ανώνυμος