Στα δύο «αραβικά» χαρτιά του ελληνικού Χρηματιστηρίου, την Marfin Investment Group και την Marfin Popular Bank στρέφεται από χθες το ενδιαφέρον του επενδυτικού κοινού, μετά το διεθνές σοκ που προκάλεσε στις αγορές η κορυφαία κρατική εταιρεία του εμιράτου Dubai World με την ανακοίνωση της προσωρινής αναστολής πληρωμών στους πιστωτές της.
Σύμφωνα με έγκυρες, αποκλειστικές πληροφορίες του “S10” από τραπεζικές πηγές στο Λονδίνο, αυτό το τελευταίο επεισόδιο του δράματος με τα ογκώδη χρέη του Ντουμπάι και την προσπάθεια για τη ρύθμισή τους, στην πραγματικότητα αποτελεί μια πολιτική κίνηση του μονάρχη του Ντουμπάι, την οποία πλήρωσαν («παράπλευρες απώλειες», λέει χαρακτηριστικά πηγή του “S10”) οι πιστωτές της Dubai World και οι αγορές.
Στόχος του εμίρη είναι να πιέσει με αυτή την ακραία κίνηση το πλούσιο «αδελφό» εμιράτο του Αμπού Ντάμπι, το οποίο επίσης πληρώνει βαρύ τίμημα από την αναστολή πληρωμών της D.W., να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη και να χρηματοδοτήσει μεγάλο μέρος του χρέους των κρατικών εταιρειών του Ντουμπάι. «Ο μονάρχης του Ντουμπάι παίζει ένα παιχνίδι υψηλού ρίσκου: γνωρίζει ότι η κίνηση του είναι επικίνδυνη για το κράτος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και όχι μόνο για το ίδιο το Ντουμπάι και με τον τρόπο αυτό επιχειρεί να εκβιάσει οικονομική στήριξη χωρίς αυστηρούς όρους από το Άμπου Ντάμπι. Μένει να φανεί αν το Άμπου Ντάμπι θα συρθεί σε μια συμφωνία», τονίζει τραπεζική πηγή του Λονδίνου.
Οι επενδυτές που ενημερώνονται από το “Sofokleous10” και την “Οικονομία” δεν εξεπλάγησαν από τη στάση πληρωμών της Dubai World, καθώς ήδη από τον Οκτώβριο του 2008, όταν η MIG σχεδίαζε την περιβόητη δεύτερη μεγάλη αύξηση κεφαλαίου κατά 5 δις. ευρώ, που τελικά ακυρώθηκε, είχαμε αναδείξει με εκτενή δημοσιεύματα τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας που προκάλεσε η παγκόσμια κρίση στο υπερχρεωμένο εμιράτο και τις παρενέργειες που προκάλεσαν στο μεγάλο επιχειρηματικό και τραπεζικό οικοδόμημα του ομίλου της Marfin.
Το βασικό ερώτημα, στο οποίο ουδείς μπορεί σήμερα να απαντήσει με βεβαιότητα, αλλά θα συνεχίσει να τίθεται με πιεστικό τρόπο κατά το προσεχές διάστημα, είναι αν οι σοβαρές οικονομικές δυσκολίες των κρατικών εταιρειών θα οδηγήσουν σε απόσυρση κεφαλαίων από την Ελλάδα και, ειδικότερα, από την MIG και την MPB, όπου οι Άραβες έχουν σήμερα ισχυρή μετοχική παρουσία, με ποσοστά συμμετοχής 20% και 17% αντίστοιχα.
Η χθεσινή πρώτη απάντηση της αγοράς δεν μπορεί να θεωρηθεί ενδεικτική της στάσης που θα τηρήσει όσο θα ξεκαθαρίζει το τοπίο σχετικά με τα χρέη του Ντουμπάι: οι «βουτιές» των μετοχών της MIG (σχεδόν κατά 10%) και της MPB (σχεδόν 16%) ήταν μια πρώτη αντανακλαστική κίνηση πανικού, τονίζουν αναλυτές, την ώρα που οι διεθνείς κεφαλαιαγορές κλονίζονταν στο σύνολό τους από μια στάση πληρωμών με απρόβλεπτες προεκτάσεις.
Οι παρενέργειες
Το νέο τοπίο που διαμορφώνεται μπορεί να σκιαγραφηθεί σε αδρές γραμμές ως εξής:
- Για τον όμιλο της Marfin Investment Group και τα φιλόδοξα σχέδια που είχε κατά καιρούς παρουσιάσει, κυρίως σε ό,τι αφορά την επέκταση στον τραπεζικό τομέα, η στάση πληρωμών της Dubai World επισημοποιεί αυτό που ήταν ήδη γνωστό στους κύκλους της αγοράς και είχε επισημανθεί έγκαιρα από το “S10”: ότι, δηλαδή, τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας των εταιρειών που ελέγχει ο μονάρχης του Ντουμπάι αποτελούν σοβαρό εμπόδιο σε κάθε σχέδιο άντλησης νέων κεφαλαίων από την MIG.
- Οι Άραβες ΔΕΝ είχαν τη δυνατότητα –και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα σήμερα- να μετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου των 5 δις. ευρώ που επιχείρησε να προωθήσει από το περασμένο φθινόπωρο ο κ. Βγενόπουλος για εξαγορές στον τραπεζικό τομέα. Ακριβώς για το λόγο αυτό, και επειδή οι Άραβες είχαν ενστάσεις στην έκδοση νέων μετοχών σε χαμηλή τιμή σε τρίτους μετόχους, που θα «αραίωνε» σοβαρά τη δική τους συμμετοχή, η MIG υποχρεώθηκε να ακυρώσει την αύξηση κεφαλαίου και να ανακοινώσει ότι θα επιχειρήσει αυτό το φθινόπωρο να αντλήσει τα ίδια κεφάλαια μέσω νέας εταιρείας-οχήματος για τραπεζικές εξαγορές. Εδώ και καιρό το σχέδιο αυτό έχει «παγώσει», ουδεμία σχετική ανακοίνωση έγινε, ενώ μετά και τα γεγονότα των τελευταίων 24ώρων δεν φαίνεται στον ορίζοντα προοπτική προώθησης του «σχεδίου Β» για τη μεγάλη αύξηση.
- Το πρόβλημα θα μπορούσε να γίνει πολύ σοβαρότερο και ο κ. Βγενόπουλος θα υποχρεωνόταν να αναζητήσει άμεσα ένα ισχυρό βασικό μέτοχο για το συγκρότημα της MIG σε πολύ δύσκολες συνθήκες, αν αποφασιζόταν από τους Άραβες, στο πλαίσιο της προσπάθειας αναδιάρθρωσης των χρεών που αρχίζουν με την υποστήριξη της Delloite, να βγουν στο σφυρί και οι μετοχές της MIG, ή ενδεχομένως της Marfin Popular Bank. Αυτό το σενάριο επί του παρόντος δεν εξετάζεται για πολλούς λόγους, σύμφωνα με τις πληροφορίες του “S10”: κατ’ αρχάς, η Dubai Group που επενδύει στις δύο εισηγμένες στην Αθήνα, ως αυτοτελής επιχειρηματική οντότητα του κρατιδίου δεν αντιμετωπίζει σήμερα τα ίδια πιεστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες με μεγάλη εμπλοκή στο… real estate της ερήμου, ενώ με τις σημερινές συνθήκες στις αγορές και τη χαμηλή κερδοφορία MIG και MPB, σύμφωνα με τα αποτελέσματα 9μήνου που δημοσιοποίησαν, είναι αδύνατο να ρευστοποιηθεί έστω και μικρό τμήμα των συμμετοχών των Αράβων με κέρδος, ή έστω με «λογική» ζημιά.
Γεγονός είναι, σε κάθε περίπτωση, ότι οι δύο βασικές χρηματοδοτικές πηγές του κ. Βγενόπουλου, που υποστήριξαν τη δημιουργία του «μεγαλύτερου ελληνικού επιχειρηματικού ομίλου», σύμφωνα με το μάρκετινγκ της MIG, αρχίζουν να στερεύουν, υπό την πίεση της κρίσης: το Ντουμπάι αντιμετωπίζει τεράστια χρέη, ενώ και οι περισσότεροι Έλληνες εφοπλιστές κάνουν «οικονομία δυνάμεων» και προσπαθούν να αντιπαρέλθουν τη μεγάλη κάμψη της μεταφορικής κίνησης, αποφεύγοντας σημαντικά επενδυτικά ανοίγματα. Και όλα αυτά, ακόμη και αν δεν θέτουν άμεσο θέμα σταθερότητας του συγκροτήματος που δημιούργησε, δεν συνάδουν με τα εξαιρετικά φιλόδοξα επενδυτικά σχέδια του κ. Βγενόπουλου…
http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/h-mig--mpb------2009112617272/
Σημ.axinosp:No Hapy End !!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Θα προτιμούσα να μην αφήνετε σχόλια χωρίς όνομα, βάλτε ένα όνομα ψευδώνυμο αρκεί να μην εμφανίζεται η γελοία περίπτωση ο/η Ανώνυμος