Οι περισσότερες από τις σημαντικές για το διεθνή τραπεζικό σύστημα τράπεζες δεν έχουν επαρκή κεφάλαια για να διατηρήσουν τις πιστοληπτικές τους αξιολογήσεις σύμφωνα με έκθεση της Standard & Poor΄s.
Στην έκθεσή της η S&P εισάγει ένα νέο μοντέλο παρακολούθησης της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών και διατυπώνει τις αμφιβολίες της για τη χρησιμότητα των καθιερωμένων προτύπων και των ρυθμιστικών μέτρων.
Σύμφωνα με το διεθνή οίκο, ο μέσος, προσαρμοσμένος στον κίνδυνο, δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας για τις διεθνείς μεγάλες τράπεζες τον οποίο παρακολουθεί ήταν μόλις 6,7% έως τις 30 Ιουνίου, δηλαδή περισσότερο από 3% μικρότερος από τους μέσους δείκτες Tier 1 διατυπώνοντας παράλληλα πως ο παράγοντας κεφάλαιο παραμένει “ουδέτερος” έως “αρνητικός” για την πλειοψηφία του δείγματος.
Η τράπεζα που παρουσιάζει σύμφωνα με την S&P είναι η ιαπωνική Mizuho Financial Group με το δείκτη να εκτιμάται στο 2%, ενώ η πιο ισχυρή είναι η HSBC Holdings PLC με 9,2% με το όριο που έχει θέσει ο οίκος να είναι το 8%.
Άλλες τράπεζες που ανήκουν στην αδύναμη κατηγορία είναι η UBS AG και η Citigroup Inc., ενώ στην κατηγορία των ισχυρών περιλαμβάνονται η DBS Bank, η ING Bank NV και η Goldman Sachs Group.
Στη μελέτη της η S&P κατακρίνει τα ευρέως χρησιμοποιούμενα μέτρα όπως ο Tier 1 και οι δείκτες μόχλευσης λέγοντας πως δεν υπολογίζονται με συνέπεια ή δεν λαμβάνουν υπόψιν τους τον κίνδυνο, ενώ μία σημαντική διαφορά των παραπάνω μέτρων και του μοντέλου της S&P είναι πως ο οίκος περιλαμβάνει μεγαλύτερη επιβάρυνση στα κεφάλαια έναντι των βιβλίων συναλλαγών των τραπεζών.
http://www.capital.gr/Articles.asp?id=859354
Σημ.axinosp:Zombi-Bank, Zombi-economy, Zombiland
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Θα προτιμούσα να μην αφήνετε σχόλια χωρίς όνομα, βάλτε ένα όνομα ψευδώνυμο αρκεί να μην εμφανίζεται η γελοία περίπτωση ο/η Ανώνυμος