Στο τραπέζι έχει πέσει και πρόταση για έκδοση λαϊκών ομολόγων ή εθνικών ομολόγων, όπως τα χαρακτηρίζουν στελέχη του κυβερνώντος κόμματος που έχουν διατυπώσει σχετικές εισηγήσεις προς τον υπουργό Οικονομικών.
Παρότι η ιδέα θεωρείται «καλή» υπό την έννοια της σίγουρης άντλησης των απαιτούμενων κεφαλαίων (170 δισ. ευρώ καταθέσεων λιμνάζουν σήμερα στις τράπεζες) και της υψηλής απόδοσης για τους σημερινούς καταθέτες, θεωρείται εξίσου «κακή» υπό το πρίσμα των επιπτώσεων στο τραπεζικό σύστημα.
Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με σημαντικές πιέσεις που απορρέουν από τη συρρίκνωση της πιστωτικής επέκτασης, τη φυγή καταθέσεων στο εξωτερικό (5,5 δισ. ευρώ εγκατέλειψαν την Ελλάδα το τελευταίο τρίμηνο του έτους), τους περιορισμούς στην τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων εξαιτίας των τελευταίων νομοθετικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης και την αύξηση των επισφαλειών.
Στο βάθος, βεβαίως, ελλοχεύει και ο κίνδυνος της αλλαγής των κανόνων από την ΕΚΤ ως προς την ποιότητα των αποδεκτών προς ενεχυρίαση τίτλων του Δημοσίου, σε χρόνο κατά τον οποίο η ελληνική οικονομία δεν θα έχει ενδεχομένως καταφέρει να ξεφύγει από τις συμπληγάδες των υποβαθμίσεων.
Στελέχη της ΕΚΤ στέλνουν ολοένα και συχνότερα σχετικά μηνύματα προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο των πιέσεων που ασκούνται για τη λήψη αυστηρότερων μέτρων μείωσης του ελλείμματος. «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα παρακάμψει τους κανονισμούς της για να βοηθήσει χώρες όπως η Ελλάδα να επιλύσουν τα δημοσιονομικά τους προβλήματα», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, κ. Γιούργκεν Σταρκ, ενώ λίγες μέρες νωρίτερα και ο κ. Ζ. - Κλ. Τρισέ είχε πει πως η ΕΚΤ δεν πρόκειται να τροποποιήσει τους κανονισμούς της προς χάριν της Ελλάδας.
Έτσι, προς τα τέλη του 2010 , το αργότερο στις αρχές του 2011, η ΕΚΤ αναμένεται να επαναφέρει τον πήχη της αξιολόγησης των αποδεκτών ομολόγων στο Α- από ΒΒΒ- όπου τον κατέβασε λόγω της κρίσης, εξέλιξη έναντι της οποίας προς το παρόν η Ελλάδα διασώζεται λόγω της διατήρησης της βαθμολογίας της Moody’s στο Α2. Οι διεθνείς οίκοι όμως προειδοποίησαν με σαφήνεια ότι τυχόν αστοχίες στο ΠΣΑ θα φέρουν νέες υποβαθμίσεις, γεγονός που καθιστά ορατό τον κίνδυνο.
Το παραπάνω σενάριο, αδυναμίας δανεισμού των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ, θεωρείται ιδιαίτερα κινδυνολογικό από το οικονομικό επιτελείο και εκτιμάται πως δεν θα επιβεβαιωθεί σε καμία περίπτωση. Επειδή, πάντως, το σκηνικό στο τραπεζικό τοπίο είναι βεβαρημένο, η πρόταση για έκδοση λαϊκών ομολόγων απομακρύνεται καθώς θα στερούσε πολύτιμη ρευστότητα από τις τράπεζες. Θα επιστρατευτεί μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης......
http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/566011/Article.aspx
Σημ.axinosp:Η πιό σημαντική μάχη δεν δόθηκε , παραδοθήκαμε στα πρώτα λέπτά . Τώρα ΓΑΠ "βάστα κόντρα οι Τραπεζίτες θα σμπρώξουν" !!
ΤΣΙΜΠΙΣΤΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΒΡΑΙΟΤΡΑΠΕΖΕΣ ΝΑ ΠΟΥΝ ΤΟ ΔΕΣΠΟΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ.ΕΤΣΙ ΚΙΑΛΛΙΩΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΩΖΟΥΝ ΤΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ.ΟΙ ΜΗΤΡΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΔΕ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΔΕΝ ΣΤΕΛΛΟΥΝ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ,ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΝΑ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΕΙΣ ΜΑΣ.ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ...
ΑπάντησηΔιαγραφή