Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Tην έκδοση λαϊκών ομολόγων εξετάζει η κυβέρνηση

ME δέλεαρ την υψηλή απόδοση και στόχο τη δεξαμενή των χαμηλότοκων καταθέσεων, το Δημόσιο σχεδιάζει να προχωρήσει στην έκδοση λαϊκών ομολόγων στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Οπως επισημαίνουν στην ΕΞΠΡΕΣ στελέχη τόσο του οικονομικού επιτελείου όσο και υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, προκειμένου η έκδοση των λαϊκών ομολόγων να τύχει ευρείας αποδοχής από το επενδυτικό κοινό, θα συνοδεύεται από απόδοση μεγαλύτερη του 4,5%, όταν την ίδια στιγμή οι αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων δεν ξεπερνούν το 3%.

Η εξέλιξη αυτή προβληματίζει το πιστωτικό σύστημα, καθώς εκτιμάται ότι η έκδοση των λαϊκών ομολόγων απειλεί τη δεξαμενή των καταθέσεων η οποία και αποτελεί τη βασική πηγή άντλησης ρευστότητας για τις τράπεζες και μάλιστα σε μια περίοδο όπως η τρέχουσα, που το κόστος χρήματος στη χονδρική αυξάνεται συνεχώς.

Σημειώνεται ότι με τις σημερινές συνθήκες το Δημόσιο θα δανειζόταν πολύ ακριβότερα απ' ό,τι το φερόμενο επιτόκιο των λαϊκών ομολόγων. Είναι χαρακτηριστικό ότι πενταετή ομόλογα του Δημοσίου σήμερα δίνουν απόδοση 5,5%.

Η απόδοση του 4,5% μπορεί να φαντάζει υπερβολική εάν συγκριθεί με τις αποδόσεις της τάξης 2,60% - 3% που έχει σήμερα μια προθεσμιακή κατάθεση στην τράπεζα, αλλά είναι σαφώς χαμηλότερη από τις σημερινές αποδόσεις που προσφέρουν τα τραπεζικά ομόλογα για διάρκεια 3-5 ετών και τα οποία όμως περιέχουν μεγαλύτερο ρίσκο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για ομόλογα τραπεζών που έχουν σήμερα υπολειπόμενο χρόνο εξόφλησης μέχρι και 3 χρόνια η απόδοση φθάνει το 6%. Oσο μεγαλώνει ο χρόνος ωρίμασης, αυξάνει η απόδοση, με χαρακτηριστικό την πενταετία που φθάνει το 6,47%.

Η λύση των λαϊκών ομολόγων προκρίνεται από την κυβέρνηση λόγω κόστους σε συνδυασμό και με τις υψηλές δανειακές ανάγκες του Δημοσίου.

Ζητούμενο όμως δεν είναι μόνο το επιτόκιο αλλά και η κάλυψη. Οι δανειακές ανάγκες του Δημοσίου μόνο και μόνο για να αντικαταστήσει εκδόσεις που λήγουν τον Απρίλιο φθάνουν τα 11 δισ. ευρώ, όταν οι λήξεις παρόμοιων εκδόσεων για όλο το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους είναι μόλις 8,84 δισ. ευρώ.

Αλλά στην αγορά χρήματος δεν προσφεύγει μόνο το Eλληνικό Δημόσιο. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Eνωσης αναμένεται ότι τον Ιανουάριο θα προσφύγουν πολλά κράτη ζητώντας 28,4 δισ. ευρώ, κράτη με καλύτερη πιστοληπτική αξιολόγηση απ' ό,τι η Ελλάδα, όπως η Ισπανία που θα αντλήσει 7 δισ. ευρώ, το Βέλγιο και η Αυστρία που θα αντλήσουν συνολικά 8 δισ. ευρώ κ.λπ.

Ξεκινάει το πρόγραμμα δανεισμού

Την ίδια στιγμή το Δημόσιο με την αρωγή του πιστωτικού συστήματος προχωρεί στην υλοποίηση του προγράμματος δανεισμού για το 2010, με τις πρώτες κινήσεις να προβλέπουν την άντληση περί των 7 δισ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο της τρέχουσας χρήσης, μέσω εκδόσεων εντόκων γραμματίων, αλλά και μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης.

Hδη το Δημόσιο προσφεύγει την Τρίτη 12 Ιανουαρίου και μια εβδομάδα αργότερα στις 19 Ιανουαρίου, στην έκδοση εντόκων γραμματίων από 3 μέχρι και 12 μήνες προκειμένου να καλύψει λήξεις από δανεισμό που ωριμάζουν, συνολικού ποσού 4,85 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στο τέλος του 2009 το Δημόσιο προχώρησε, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, στην άντληση 2 δισ. ευρώ, η τοκοφόρος περίοδος των οποίων ξεκίνησε τη Δευτέρα στις 4 Ιανουαρίου 2010. Οι νέες εκδόσεις των εντόκων γραμματίων, που εκτιμάται θα συγκεντρώσουν περί τα 3 δισ. ευρώ εξ ορισμού δεν εμφανίζουν πρόβλημα καλύψεως.

Παράλληλα το Δημόσιο έχει καταρχήν συζητήσεις με εγχώρια και όχι μόνο πιστωτικά ιδρύματα για να αντλήσει το αμέσως προσεχές διάστημα μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης περί τα 4 δισ. ευρώ για να καλύψει λήξεις του επόμενου διμήνου, οι οποίες ανέρχονται συνολικά στα 3,99 δισ. ευρώ.
http://www.express.gr/news/finance/251832oz_20100111251832.php3
Σημ.axinosp:Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα , ή κάνεις λαικά ομόλογα και άμέσως όλοι θα αποσύρουν τις καταθέσεις τους απο τις Τράπεζες , για να τα αγοράσουν μιας και θα έχουν μεγαλύτερο τόκο, με αποτέλεσμα οι περισσότερες να κινδυνεύουν με κατάρρευση, μαζί και όλόκληρο το ελληνικό Τραπεζικό σύστημα , ή ζητάς από τους Τραπεζίτες να σε δανείσουν από τις καταθέσεις των πελατών απευθείας με ανάθεση των ομολόγων σε αυτούς . Το να φέρουν οι Τραπεζίτες τα κεφάλαια τους που έχουν βγάλει έξω , χλωμό το βλέπω . Η συνέχεια της ταινίας ΣΕΧ σε λίγο μετά τις διαφημίσεις !!

1 σχόλιο:

  1. ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΣ ΕΝΟΣ ΜΙΣΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΕ ΕΠΟΧΕΣ ΠΟΥ Η ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ-ΥΠΟΣΤΑΣΗ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΤΑΙ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα προτιμούσα να μην αφήνετε σχόλια χωρίς όνομα, βάλτε ένα όνομα ψευδώνυμο αρκεί να μην εμφανίζεται η γελοία περίπτωση ο/η Ανώνυμος