Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Τα "μέτρα" της βοήθειας

Του Γιάννη Αγγέλη

«Δεν είναι βέβαιο ότι μπορούμε να φθάσουμε σήμερα σε ένα συγκεκριμένο τεχνικό σχέδιο παρέμβασης, αλλά θέλουμε να δώσουμε ένα μήνυμα πολιτικής στήριξης προς την Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τους κερδοσκόπους».

Με τα λόγια αυτά, διπλωματική πηγή των Βρυξελλών, προσδιόρισε χθες το βράδυ τα όρια της «παρέμβασης» των ηγετών της Ε.Ε. που αναμένεται να βγει σήμερα από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

Το μήνυμα αυτό θα υποστηριχθεί σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από κοινή ανακοίνωση Μέρκελ-Σαρκοζί ενδεχομένως και πριν από το τέλος της σημερινής Συνόδου.

Το «τεχνικό» μέρος αναμένεται να οριστικοποιηθεί την Δευτέρα στο Eurogroup και να ανακοινωθεί μετά το τέλος της συνάντησης του ΕΚΟΦΙΝ την Τρίτη.

Το «είδος» της βοήθειας που σχεδιάζεται θα κινείται σε δύο επίπεδα.

Το ένα θα είναι άμεσο και θα έχει σαν στόχο να εξασφαλίσει τη δυνατότητα επάρκειας βραχυπρόθεσμου δανεισμού στις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα ανάλογα με εκείνα της Ελλάδας.

Στην πραγματικότητα θα... υποκαταστήσει, όπως εξηγούσε αρμόδιος παράγοντας στο Capital.gr, "υπό όρους και προσωρινά", τα εργαλεία χρηματοδότησης που αποσύρει σταδιακά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στο πλαίσιο αυτό έχει εξετασθεί μεταξύ άλλων ένα «εγγυητικό» εργαλείο κοινοτικού φορέα (π.χ. Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΤΕπ, κ.λ.π.) το οποίο θα εγγυάται ποσοστό της έκδοσης ομολόγων ή εντόκων από το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος της ευρωζώνης.

Για παράδειγμα, εάν η Ελλάδα πρέπει να εκδώσει 12μηνης ή εξάμηνης διάρκειας έντοκο για να καλύψει άμεση ανάγκη, τότε αυτό θα μπορεί να εκδίδεται με εγγύηση που θα παρέχεται από την κοινότητα κατά ποσοστό π.χ. 30% ή 40%. Στο ίδιο πλαίσιο έχουν εξετασθεί και άλλης μορφής εγγυήσεις, είτε σε κοινοτικό επίπεδο, είτε διμερείς με άλλες χώρες μέλη της ευρωζώνης. Οι εγγυήσεις αυτές όμως θα αφορούν βραχυπρόθεσμο δανεισμό και όχι μακροπρόθεσμο ομολογιακό.

Παράλληλα εξετάσθηκε και το ενδεχόμενο παροχής δυνατότητας άμεσων εκταμιεύσεων των πόρων του ΕΣΠΑ για την κάλυψη των αναγκών χρηματοδότησης των δημόσιων επενδύσεων, έτσι ώστε να απελευθερωθούν πόροι από τον Προϋπολογισμό για την πληρωμή τόκων και χρεολυσίων δημόσιου χρέους.

Το δεύτερο επίπεδο παρέμβασης θα αφορά μέτρα συρρίκνωσης των περιθωρίων κερδοσκοπίας των Hedge Funds με:

- δραστικούς περιορισμούς συναλλαγών OTC (Over The Counter) ιδιαίτερα σε ότι αφορά την αγορά CDS (ασφάλιστρα κινδύνου) με την εισαγωγή πολύ υψηλής φορολογίας, αλλά και

- υποχρεωτικής σύνδεσης των επενδύσεων σε συμβόλαια CDS με την προϋπόθεση κατοχής των ομολόγων για τα οποία γίνονται τα συμβόλαια αυτά.

Τα μέτρα αυτά ήδη έχουν αρχίσει να εξετάζονται από τις αρμόδιες επιτροπές τόσο των κοινοτικών αρχών όσο και της ΕΚΤ, αλλά θα πρέπει να περάσουν και από το Eurogroup την Δευτέρα για να εγκριθούν.

Από την άλλη πλευρά βέβαια η ενεργοποίηση μιας τέτοιας «βοήθειας» για την Ελλάδα ή για οποιαδήποτε άλλη χώρα το ζητήσει, θα συνεπάγεται επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα.

«Δεν νομίζω η Ελλάδα να θέλει μία τέτοια βοήθεια…» έλεγε αρμόδιο στέλεχος των κοινοτικών υπηρεσιών χθες στο Capital.gr.

Μια τέτοια βοήθεια θα συνοδεύεται από μέτρα επιπλέον του ΠΣΑ, όπως «για παράδειγμα κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο, κατάργηση των εξαιρέσεων του τομέα υγείας και παιδείας για τις προσλήψεις, άμεση ιδιωτικοποίηση δημόσιων επιχειρήσεων και κατάργηση κλειστών επαγγελμάτων...».
http://www.capital.gr/News.asp?id=906401
Σημ.axinosp:Θα σε χτυπάν από σήμερα οι κερδοσκόποι και η μόνη βοήθεια που μας δίνει η ΕΕ είναι λεκτική στήριξη , κοινώς "βάστα Giorgos" και άλλες τέτοιες παπαριές και χαριτομενιές. Κοινώς, εκτός απροόπτου, όπως στήνεται το σκηνικό στις Βρυξέλες σήμερα πήραμε τα ΑΡΧΙΔΙΑ ΜΑΣ σαν οικονομική βοήθεια από τους εταίρες και τις εταίρες της ΕΕ .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα προτιμούσα να μην αφήνετε σχόλια χωρίς όνομα, βάλτε ένα όνομα ψευδώνυμο αρκεί να μην εμφανίζεται η γελοία περίπτωση ο/η Ανώνυμος