Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Η Γερμανία γρυλίζει καθώς η Ελλάδα οδηγείται σε σφαγιασμό

Του Ambrose Evans-Pritchard
Μετάφραση : axinosp

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκδώσει μια πολιτική δέσμευση για τη διάσωση της Ελλάδας – δημιουργώντας προηγούμενο για όλο τη Μεσογειακή Λέσχη- χωρίς να εξασφαλίσει κατά πρώτον εντολή από τα εθνικά κοινοβούλια των πιστωτών.

Το Κοινοβούλιο (Tweede Kamer ) της Ολλανδίας έχει περάσει μια πρόταση που υποστηρίζεται από όλα τα κόμματα που απαγορεύει τη χρήση χρημάτων των Ολλανδών φορολογουμένων για να διασώσουν την Ελλάδα, είτε μέσω διμερούς βοήθειας ή μέσω οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. "Ούτε ένα λεπτό για την Ελλάδα," ήταν ο τίτλος της εφημερίδας Trouw.Το ακροδεξιό κόμμα PVV πρότεινε "Πετάξτε έξω την Ελλάδα από την ΕΕ συνολικά".

Η Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας συνέταξε γνωμοδότηση που θεωρεί ότι οι ενισχύσεις για την Ελλάδα είναι παράνομες. Τα Κρατικά όργανα δεν μπορούν να αγοράσει το χρέος του άλλου κράτους, σε οποιαδήποτε μορφή.

Η ΕΕ εισέρχεται σε ταραγμένα νερά αψηφώντας αυτά τα οξύθυμα και κυρίαρχα όργανα. Δεν είχε άλλη επιλογή, φυσικά. Το Τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης ήταν - και είναι - σε άμεσο κίνδυνο από την Ελληνική μεταδοτική ασθένεια, να απλωθεί σε όλη την Μεσογειακή Λέσχη. Ο κίνδυνος μιας νέου τύπου "Lehman" που δημιουργεί μια αλυσιδωτή αντίδραση είναι πολύ πραγματικός, με τη Βρετανία επίσης στο στόχαστρο. Βρίσκομαι στην περίεργη θέση με το να υποστηρίξουμε της δράσης της ΕΕ, για το φόβο των χειρότερων. Θα γκρεμιστούμε όλοι, εάν αυτό κλιμακωθεί.

Οι δύο τελευταίες εβδομάδες έχουν εκθέσει βάναυσα το προπατορικό αμάρτημα της Νομισματικής Ένωσης: Δηλαδή ότι η ΟΝΕ δεν ξεκίνησε σαν ένα ταμείο της ΕΕ ή σαν μια ένωση χρέους. Αυτό θα δοκιμαστεί ξανά και ξανά από τους "επενδυτές σε κρατικά ομόλογα"(bond vigilantes) έως ότου ο μηχανισμός αυτός δημιουργηθεί . Η ελπίδα της Ευρώπης να κρατήσει μακριά τις αγορές με «εποικοδομητική ασάφεια» θα αποτύχει, όπως θα γίνει φανερό αυτήν την εβδομάδα, αν οι υπουργοί των Οικονομικών της ΕΕ αποτύχουν να καθορίσουν επακριβώς τις λεπτομέρειες διάσωσης.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν φαίνονταν χαρούμενη όταν οι ρεπόρτερ της θύμισαν τη διαταγή ασφαλιστικών μέτρων (εναντίον της Ελλάδας) του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, όταν ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να σωθεί από τους λύκους.

Η Frankfurter Allgemeine συνόψισε τα γερμανικά συναισθήματα, όταν έθεσε το ερώτημα γιατί οι φορολογούμενοι θα πρέπει να διασώσουν μια χώρα που πιστεύει ότι είναι σκάνδαλο η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 63. "Πρέπει οι Γερμανοί να εργαστούν στο μέλλον μέχρι τα 69 αντί των 67, έτσι ώστε οι Έλληνες να μπορούν να απολαύσουν πρόωρη συνταξιοδότηση;"

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κ. Μέρκελ αρνήθηκε να συζητήσει τις λεπτομέρειες της διάσωσης στις Βρυξέλλες, πόσο μάλλον να παραμείνει όμηρος της τύχης. Ωστόσο, αν εκείνη μπλοκάρει το άλμα της Ευρώπης στην οικονομική ένωση σε αυτή τη μοιραία στιγμή, καταδικάζει την νομισματική ένωση σε αποτυχία. Όπως είναι η εκλογή του Χόμπσον που περιμένει το Βερολίνο αδιαλείπτως έκτοτε μετά το Μάαστριχτ.

Οι παγκόσμιες αγορές ομολόγων παρακολουθούν με ιδιαίτερη αγωνία. Έχουν εντοπίσει την αντίφαση στο μήνυμα της περασμένης εβδομάδας: ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να αφεθεί να πτωχεύσει. Ακόμη η ενίσχυση εξαρτάται από την πλήρη Ελληνική συμμόρφωση. Έτσι , τι θα γίνει αν η Ελλάδα δεν τα καταφέρει ; ή δεν μπορεί να υπακούσει ;

Είναι ένα δίκαιο στοίχημα που λέει ότι τα αποθεματικά κεφάλαια της Κίνας (SAFE), δεν θα επενδύσουν ούτε ένα γιουάν από τα $ 2,4 τρις. που διαθέτει καταχωνιασμένα για τα Ελληνικά ή τα ομόλογα της Μεσογειακής Λέσχης μέχρι η ασάφεια αυτή να αντικατασταθεί από μια σαφή εγγύηση. Μπορούμε να το συμπεράνουμε αυτό από τα γεγονότα του περασμένου έτους, όταν η SAFE ρευστοποίησε τίτλους των Fannie Mae και άλλων ομολόγων οργανισμών των ΗΠΑ, λόγω ρητής έλλειψης υποστήριξης από την Ουάσιγκτον. Μετατρέποντας τα σε Ομόλογα του Αμερικάνικου Δημοσίου . Η Ρωσία έκανε το ίδιο, αν και σε μια πιο ευαίσθητη στιγμή της κρίσης, και με εχθρική πρόθεση, σύμφωνα με τα απομνημονεύματα του Χανκ Πόλσον.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ απέτρεψε ένα λουτρό αίματος με την αγορά ενυπόθηκων δανείων 1,5 τρις. δολαρίων της στεγαστικής αγοράς δάνειων. Ποιος θα το κάνει αυτό για το Ελληνικό Κράτος, ή για την Ιταλία ; Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απαγορεύεται από τη συνθήκη της ΟΝΕ σε αγορά τίτλων δημοσίου χρέους.

Οι ηγέτες της Ευρώπης εξακολουθούν να αρνούνται να αντιμετωπίσουν την φρικτή αλήθεια: ότι η Νομισματική Ένωση είναι ανέφικτη όπως κατασκευάστηκε. Ότι οι διαφορετικές αγορές εργασίας, οι διαφορετικές ευαισθησίες για τα επιτόκια, οι διαφορετικές οικονομικές διαρθρώσεις, έχουν προκαλέσει το χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου που αυξητικά ολοένα και διευρύνεται . Ότι ένα μεγάλο κομμάτι της Ευρώπης είναι αποκλεισμένο από την ΟΝΕ σε ποσοστό 30%, ενώ βρίσκεται στα πρόθυρα δημοσιονομικής έκρηξης και είναι στα πρόθυρα ενός σπιράλ-χρέους αποπληθωρισμού. Τα Ισπανικά συνδικάτα έχουν αποδεχθεί ένα 1% συμφωνία σε αυξήσεις για αυτό το έτος, μόνο και μόνο για να είναι χαμηλότερες από τις αναφορές που λένε ότι στη Γερμανία το συνδικάτο IG Metall μπορεί να αποδεχθεί μηδενικές αυξήσεις. Πρέπει η Ισπανία να περικόψει μισθούς για να κλείσει το χάσμα ; Τι θα κάνουμε σε μια χώρα με 19% ανεργία και συνολικό χρέος κοντά 300% του ΑΕΠ;

Είναι πιο εύκολο να περιορίσεις την κουβέντα στην Ελλάδα , επιμένοντας για τις περικοπές του ελλείμματος της Αθήνας κατά 4% του ΑΕΠ το τρέχον έτος, ακόμη και εάν η ύφεση οδηγηθεί πιο βαθιά - ένα πακέτο λιτότητας «στυλ» ΔΝΤ, χωρίς την θεραπεία της υποτίμησης του ΔΝΤ , Μπορεί μια τέτοια πολιτική να δουλέψει με το δημόσιο χρέος να πλησιάζει στο 125% του ΑΕΠ το τρέχον έτος; Μπορεί να βάλει την Ελλάδα σε μια παγίδα σύνθετου-χρέους και να αποδειχθεί αυτοκαταστροφική. Αλλά υπάρχει ένα ευρύτερο σημείο. Αν κάθε κράτος της Μεσογειακής Λέσχης - συν την Βρετανία και σύντομα τη Γαλλία – με τη συμπίεση της δημοσιονομικής πολιτικής κατά την ίδια χρονική στιγμή , μπορεί αυτό να οδηγήσει σε μία φάση ΙΙ της οικονομικής ύφεσης .

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είναι ήδη συγκαεί σε κάθε περίπτωση. Η Χώρα του έχει γίνει "πειραματόζωο". Αντίπαλες φατρίες της ΕΕ "παίζουν το γιατρό" και επιδιώκοντας το δικό τους πρόγραμμα. Οι Βρυξέλλες ήταν συνένοχες από την αρχή στην Ελληνική τραγωδία, είπε στο υπουργικό του συμβούλιο, και από τότε έχει "δημιουργήσει μια ψυχολογία κινδύνου κατάρρευσης, που κινδυνεύει να αυτοεκπληρωθεί ".

Μήπως σας φαίνεται για άνθρωπος έτοιμος να θυσιάσει τη χώρα του για χάρη της Γερμανίας ;;

http://www.telegraph.co.uk/finance/comment/ambroseevans_pritchard/7236019/Germany-growls-as-Greece-balks-at-immolation.html

1 σχόλιο:

  1. Η ψευτοκριση ειναι ουσιαστικα προβλημα ρευστοτητος και εκχωρησης νομισματικης πολιτικης απο τα κυριαρχα κρατη,στους παγκοσμιους τοκογλυφους.Τα ζωα της ΕΕ ας τυπωσουν ευρω αναλογα με την παραγωγη προιοντων-υπηρεσιων,η να τυπωσουν και να μοιρασουν αναλογικα το 30%των αποθεματικων καθε κρατους που υπηρχε το 2002 και μετατραπηκε σε ευρω(μονο το 70% τυπωθηκε,στραγγαλιζοντας ετσι τη ρευστοτητα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα προτιμούσα να μην αφήνετε σχόλια χωρίς όνομα, βάλτε ένα όνομα ψευδώνυμο αρκεί να μην εμφανίζεται η γελοία περίπτωση ο/η Ανώνυμος