... χώρες του ευρωπαϊκού Νότου με τα μεγάλα προβλήματα, οι οποίες ελπίζουν στη διάσωσή τους, τα ιστορικά προηγούμενα είναι μάλλον εις βάρος τους. Τον Αύγουστο του 1992, η βρετανική κυβέρνηση ήλπιζε μέχρι την τελευταία στιγμή πως η Γερμανία δεν θα αργούσε να σώσει τη στερλίνα, μειώνοντας τα επιτόκια μέσω του μηχανισμού συναλλαγματικών ισοτιμιών. Οι ελπίδες της διαψεύστηκαν. Οι μόνοι που δεν εξεπλάγησαν από αυτό ήταν οι βαθείς γνώστες της γερμανικής πολιτικής, όπως ο Τζορτζ Σόρος, που θησαύρισε ρίχνοντας έξω τη στερλίνα.
Όλα βαίνουν...
... καλώς, λοιπόν, όχι μονάχα για τους Γερμανούς, αλλά και για τους Γάλλους. Το ευρωπαϊκό νόμισμα κατέπεσε στο 1,36 έναντι του δολαρίου. Και η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε στη σύνοδο των χωρών της G7 στον Καναδά πως η εξασθένιση του ευρώ είναι «μια βελτίωση» σε σχέση με άλλες περιόδους που το ευρωπαϊκό νόμισμα παραήταν ισχυρό. Ας στενάζουν λοιπόν όσο θέλουν τα «γουρούνια» (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία) κάτω από το βάρος των χρεών τους. Στο κάτω κάτω, «αυτά ευθύνονται για τα χάλια τους». Για την ώρα, οι προτεραιότητες των ισχυρών της Ευρώπης είναι άλλες. Εκμεταλλεύονται την υποτίμηση του ευρώ από τις κερδοσκοπικές επιθέσεις που δέχονται τα «γουρούνια», προκειμένου να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Με τον φόβο...
... πως το χρέος της ευρωζώνης θα εξασθενίσει το ευρώ έναντι του δολαρίου ζουν οι Αμερικανοί. Και ελπίζουν πως, αργά ή γρήγορα (κατά προτίμηση γρήγορα), οι ισχυρότερες χώρες της ευρωζώνης, και ιδιαίτερα οι Γερμανοί, θα προστρέξουν να βοηθήσουν γενναιόδωρα τις ασθενέστερες χώρες. Εκείνοι που μέχρι τώρα δεν δείχνουν καθόλου δυσαρεστημένοι από την υποτίμηση του ευρώ είναι οι Γερμανοί. Θα το έβλεπαν ευχαρίστως να υποτιμάται άλλο ένα 10-20%. Επειδή είναι πεπεισμένοι πως μόνο η αύξηση των εξαγωγών τους μπορεί να τους οδηγήσει σε ισχυρή ανάπτυξη. «Η Γερμανία και η Γαλλία δεν έχουν καμιά αντίρρηση στην υποτίμηση του ευρώ», γράφει ο συγγραφέας και καθηγητής στο ΜΙΤ Σάιμον Τζόνσον στο «Χάφινγκτον Ποστ». «Ξέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συγκρατήσει τον πληθωρισμό. Αυτοί που πρέπει να ανησυχούν είναι οι Αμερικανοί. Αν το ευρώ υποτιμηθεί κι άλλο, θα πληγούν οι εξαγωγές τους. Το ευρώ υποτιμάται, το δολάριο ενισχύεται και ο δρόμος για την αμερικανική ανάκαμψη γίνεται ανηφορικός».
Η κερδοσκοπία...
... εις βάρος του ευρώ δεν ανησυχεί τους μεγάλους της Ευρώπης. Το ευρώ κατεβαίνει. Το δολάριο ανεβαίνει. Τόσο το καλύτερο. «Οι Αμερικανοί είναι αυτοί που θα πρέπει να ανησυχούν για τα αεροπλάνα τους και τα αυτοκίνητά τους», γράφει ο οικονομολόγος Μπερνάρ Μαρίς στο περιοδικό «Μαριάν». «Όσο για τον πληθωρισμό, κανένα πρόβλημα στην Ευρώπη, με τόση ανεργία. Δεν υπάρχουν μισθοί για να προκαλέσουν πληθωρισμό». Και οι άνθρωποι; Είτε στις μικρές είτε στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, παγιδευμένοι ανάμεσα στα μεγάλα συμφέροντα που συγκρούονται, δεν μπορούν να ελπίζουν σε καμιά σωτηρία που δεν θα εκπορεύεται από τις δικές τους δυνάμεις.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=10&ct=13&artid=4559858
Σημ.axinosp:Με απλά λόγια θα μας αφήσουν να πτωχεύσουμε , για να ανατιμήσουν το ευρώ. Όλοι οι κερδοσκόποι έχουν ποντάρει στην πτώχευση αλλά και στην υποτίμηση του Ευρώ με την χρεοκοπία της Ελλάδας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Θα προτιμούσα να μην αφήνετε σχόλια χωρίς όνομα, βάλτε ένα όνομα ψευδώνυμο αρκεί να μην εμφανίζεται η γελοία περίπτωση ο/η Ανώνυμος