Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Οι Γερμανοί ξανάρχονται…

Χάνοντας πλέον και τα τελευταία ψήγματα αξιοπιστίας η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεχθεί χείρα βοήθειας από Γάλλια και Γερμάνια. Πληροφορίες της γερμανικής έκδοσης των FT αναφέρουν ότι η γερμανική κυβέρνηση προετοιμάζει πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα. Όπως μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο δηλώσεις Γερμανού αξιωματούχου που θέλησε να παραμείνει ανώνυμος, «έχει ληφθεί επί της Αρχής απόφαση για παροχή βοήθειας στην Ελλάδα», ενώ εξετάζονται μία σειρά από επιλογές με την πιο πιθανή να είναι η παροχή «διμερούς βοήθειας».

Μάλιστα ο εκπρόσωπος Τύπου του υπ. Οικονομικών της Γερμανίας Michael Offer δήλωσε ότι αύριο ο υπ. Οικονομικών Wolfgang Schaeuble θα ενημερώσει τους βουλευτές της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) για την χρηματοδοτική βοήθεια στην Ελλάδα.

Ρήγμα προκαλεί στην Ευρώπη η διαφαινόμενη συμφωνία για την οικονομική στήριξη της Ελλάδας. Την ώρα που οι χώρες της Ευρωζώνης φαίνεται να καταλήγουν σε συμφωνία επί της Αρχής για παροχή βοήθειας, Βρετανία και Σουηδία επιμένουν ότι εάν η Αθήνα χρειάζεται ενίσχυση, θα πρέπει να τη ζητήσει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Το ΔΝΤ έχει τις τεχνικές γνώσεις» για μια διάσωση της Ελλάδας, είπε στην εφημερίδα Σουηδός αξιωματούχος. Στο Λονδίνο φοβούνται ότι εφόσον η Ευρωζώνη κινηθεί από μόνη της για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας, ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης θα είναι σημαντικός.

Όπως επισημαίνουν οι Financial Times, οι απόψεις των κυβερνήσεων της Βρετανίας και της Σουηδίας έχουν μικρότερη βαρύτητα από εκείνες των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης, οι οποίες δεν θα ήθελαν να επιφέρουν στη νομισματική ένωση ένα πλήγμα τόσο βαρύ όσο θα ήταν η παραπομπή μιας χώρας μέλους στο ΔΝΤ.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη, ο Γ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Nicolas Sarkozy, προκειμένου να συμφωνήσουν κάποιες κοινές αρχές, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης.

Η βοήθεια

Οι Γερμανοί νομοθέτες εξετάζουν το θέμα της χρηματοδοτικής βοήθειας στην Ελλάδα, παραδέχθηκε ο Michael Meister, βουλευτής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), του κόμματος της Angela Merkel. "Οποιαδήποτε βοήθεια, είτε διμερής είτε απ' το σύνολο των χωρών της Ευρωζώνης, θα συνδεθεί με αυστηρούς όρους", δήλωσε στο Bloomberg.

Βέβαια, εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου Angela Merkel, όταν ερωτήθηκε σχετικά απάντησε ότι οι πληροφορίες πως στο Βερολίνο έχουν αποφασίσει την παροχή οικονομικής βοήθειας είναι λανθασμένες.

Η Ευρωζώνη θα μπορούσε να προσφέρει «υποστήριξη σε γενική βάση», δήλωσε σήμερα απ’ το Στρασβούργο ο Olli Rehn. «Πρέπει να λάβεις τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να σε υποστηρίξουμε», είπε σε συνέντευξη του στο δίκτυο Bloomberg. «Αυτό θα συζητηθεί περαιτέρω τις ερχόμενες μέρες. Μιλάμε για υποστήριξη σε μία γενική βάση. Δεν μπορώ να γίνω τώρα συγκεκριμένος», συμπλήρωσε. «Η στήριξη δεν είναι δωρεάν», προειδοποίησε και ο Joaquin Almunia.


Σε κάθε περίπτωση, οι φήμες έχουν ενταθεί απ' το πρωί της Τρίτης, μετά την απόφαση του Προέδρου της ΕΚΤ, Jean Claude Trichet να αποχωρήσει μία μέρα νωρίτερα από τη σύνοδο των κεντρικών τραπεζιτών που πραγματοποιείται στην Αυστραλία (με αφορμή τα 50χρονα της Κεντρικής Τράπεζας) και να επιστρέψει στην Ευρώπη, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη.

Η Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΚΤ Regina Schueller πάντως δήλωσε ότι η κίνηση αυτή έγινε προκειμένου να επιτευχθούν καλύτερες αεροπορικές συνδέσεις και αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε άλλο σχόλιο.

Παρίσι και Βερολίνο

Στα χέρια της Γαλλίας και της Γερμανίας βρίσκεται η τύχη της ελληνικής οικονομίας, διαπιστώνουν οι Financial Times, καθώς, εν μέσω έντονων υποψιών για μια διάσωση που θα ανακοινωθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, το Παρίσι και το Βερολίνο αναλαμβάνουν κεντρικό ρόλο.

Όπως δηλώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs για την Ευρώπη, Erik Nielsen, εάν η Ελλάδα χρειαστεί εξωτερική βοήθεια –κάτι που αναμένεται πριν από τον Απρίλιο- το πιθανότερο σενάριο είναι να δοθούν διμερή δάνεια από τις υπόλοιπες χώρες μέλη της Ευρωζώνης. «Όμως, παρά τις δηλώσεις για το αντίθετο, πιστεύουμε ότι η εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν μπορεί να αποκλειστεί στο ενδεχόμενο που οι πολιτικοί θεωρήσουν ότι είναι πολιτικά επώδυνο να δεσμεύσουν χρήματα των φορολογούμενων τους μέσω ενός άμεσου διμερούς δανείου», εξηγεί ο Nielsen.

Αν ειδικά η γερμανική κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να εξηγήσει τη διάσωση στους φορολογούμενούς της, εντούτοις, το Βερολίνο γνωρίζει καλά τους κινδύνους μιας ελληνικής χρεοκοπίας, αναφέρει στους Financial Times ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, Jorg Kramer, εξηγώντας ότι οι επιπτώσεις από την κατάρρευση των ελληνικών ομολόγων για τις ευρωπαϊκές τράπεζες θα είναι πολύ μεγάλες.

Ανάμεσα στα σενάρια που παραθέτει η εφημερίδα είναι η παροχή ενίσχυσης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αν και ο οργανισμός απορρίπτει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Διαφορετικά, οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα μπορούσαν να δώσουν δάνεια και εγγυήσεις, με τη βοήθεια ιδιωτικών τραπεζών. Εναλλακτικά, θα μπορούσαν να συμφωνήσουν για την έκδοση ευρω-ομολόγων.

http://www.sofokleous10.gr
Σημ.axinosp:Τι Πέμπτη θα έχουμε ευρω-ομόλογο ή χάος !!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα προτιμούσα να μην αφήνετε σχόλια χωρίς όνομα, βάλτε ένα όνομα ψευδώνυμο αρκεί να μην εμφανίζεται η γελοία περίπτωση ο/η Ανώνυμος