Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Επιπλέον βάρος 13 δισ. ευρώ από τα "spread της κρίσης"

Επιπλέον τόκους 13 δισ. ευρώ για το χρέος που πρόκειται να πουλήσει φέτος ενδέχεται να σηκώσει στις πλάτες της η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσαν το Bloomberg και η Credit Agricole Corporate and Investment Bank.

Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι οι τόκοι για τα τρία ομόλογα που εξέδωσε η ελληνική κυβέρνηση το τρέχον έτος, μεταξύ των οποίων το επταετές ομόλογο της Δευτέρας, εκτιμώνται στα 7,7 δισ. ευρώ, έναντι 3,8 δισ. ευρώ που θα ήταν, αν οι τίτλοι είχαν πουληθεί με τη μέση διαφορά απόδοσης -έναντι των αντίστοιχων γερμανικών- της περιόδου 2000-2008. Πρόσθετη τοκοεπιβάρυνση 18,9 δισ. ευρώ θα έρθει με τις εναπομείνασες εκδόσεις του 2010, έναντι 9,4 δισ. ευρώ που θα ήταν η επιβάρυνση πριν το ξέσπασμα της κρίσης. Άρα μπορεί να πει κανείς ότι το "spread της κρίσης" θα διαμορφωθεί περίπου στα 13 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα προέβη σε πώληση πενταετών τίτλων ύψους 8 δισ. ευρώ στις 25 Ιανουαρίου με spread 381 μονάδων βάσης έναντι των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων, ενώ στις 4 Μαρτίου διέθεσε δεκαετείς τίτλους, 5 δισ. ευρώ με spread 325 μονάδων βάσης έναντι των γερμανικών. Τη Δευτέρα, 29 Μαρτίου, το ελληνικό δημόσιο άντλησε 5 δισ. ευρώ μέσω πώλησης τίτλων επταετίας με κουπόνι 5,9%.

Η Credit Agricole προβλέπει ότι φέτος η ελληνική κυβέρνηση θα διαθέσει πενταετή ομόλογα ύψους 8 δισ. ευρώ, δεκαπενταετή ομόλογα ύψους 4 δισ. ευρώ, δεκαετή ομόλογα ύψους 8 δισ. ευρώ, ομόλογα 30 ετών ύψους 3 δισ. ευρώ και πενταετή ομόλογα κυμαινόμενου επιτοκίου ύψους 5 δισ. ευρώ.

ΟΔΔΗΧ: Καλυμμένες οι δανειακές ανάγκες του Απριλίου

Στα 11,6 δισ. ευρώ ανέρχονται οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας για τον Μάιο -και στα 32 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου του Ιουνίου- σύμφωνα με όσα δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, κ. Πέτρος Χριστοδούλου, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Bloomberg.

Αναφορικά με τον Απρίλιο ο κ. Χριστοδούλου τόνισε πως οι ανάγκες έχουν καλυφθεί.

Ο κ. Χριστοδούλου απάντησε καταφατικά σε ερώτηση αναφορικά με την πρόθεση του ΟΔΔΗΧ να προχωρήσει σε έκδοση ομολόγου σε δολάριο τους επόμενους μήνες, ενώ σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της πρόσφατης έκδοσης του επταετούς ομολόγου εξέφρασε την ικανοποίησή του, σημείωσε ότι η έκδοση καλύφθηκε σε διάστημα τριών ωρών και εξήγησε ότι τα επταετούς διάρκειας ομόλογα είναι λιγότερο "δημοφιλή" από τα αντίστοιχα τριετούς, πενταετούς ή δεκαετούς διάρκειας και απευθύνονται σε πιο "στοχευμένο" κοινό.

Προσέθεσε ακόμη ότι η έκδοση επηρεάστηκε τόσο από την υποτονικότητα της εορτταστικής περιόδου, σε Ελλάδα και Ευρώπη, όσο και από το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε σε μία στιγμή που συμπίπτει με την ολοκλήρωση του α΄ τριμήνου.

Ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε ακόμη ότι αναμένει υποχώρηση του spread "κάποια στιγμή εντός του καλοκαιριού" στα επίπεδα των 250 μονάδων βάσης.

Ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ υπογράμμισε ακόμη ότι η Ελλάδα διαθέτει τον τρίτο υψηλότερο μέσο όρο ωρίμανσης χρέους στην Ε.Ε., μετά τη Μ. Βρετανία και την Αυστρία.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, σε δηλώσεις του στο CNBC, ο κ. Χριστοδούλου επισήμανε πως η συζήτηση σχετικά με τη συμφωνία των ηγετών της Ε.Ε. για την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα, αν χρειαστεί περισσότερη ρευστότητα, έχει κάνει περισσότερο κακό παρά καλό στην χώρα, καθώς δημιουργεί μεγαλύτερη αβεβαιότητα στις αγορές.

http://www.capital.gr/News.asp?id=936497

Σημ.axinosp:Ναι ρε Xριστοδούλου βάλτου και χέρι του GAP, ρε θα τρελαθούμε τελείως με αυτό το Goldman boy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα προτιμούσα να μην αφήνετε σχόλια χωρίς όνομα, βάλτε ένα όνομα ψευδώνυμο αρκεί να μην εμφανίζεται η γελοία περίπτωση ο/η Ανώνυμος