... σύγχρονες αυτές, πλήττουν σήμερα την Ευρώπη.
1) Κυκλώνες..,
... χιονοθύελλες και πλημμύρες καταστρέφουν τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πορτογαλία και τη Βρετανία, δημιουργώντας σε αυτές τις χώρες απρόβλεπτες υποχρεώσεις δισεκατομμυρίων για την αποκατάσταση των ζημιών. 2) Απεργίες και διαδηλώσεις συνταράσσουν την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γερμανία και το Βέλγιο. 3) Τα δημόσια ελλείμματα εκτοξεύονται σε πρωτοφανή ύψη. 4) Η ανεργία έχει φτάσει στο 10% (επισήμως, γιατί η πραγματική είναι τουλάχιστον 70% παραπάνω). 5) Το δημογραφικό απειλεί τις ευρωπαϊκές χώρες με 100 εκατομμύρια συνταξιούχους αυτή τη δεκαετία. 6) Ενδείξεις οικονομικής βελτίωσης δεν φαίνονται πουθενά. 7) Η κρίση των ευρωπαϊκών τραπεζών δεν έχει εκδηλωθεί ακόμη.
Εκτός...
... από τις φυσικές καταστροφές και τις δημογραφικές πιέσεις, οι κεντρικές και εμπορικές τράπεζες είναι υπεύθυνες για όλες τις άλλες πληγές, λέει ο οικονομικός αναλυτής Τόνι Στράκα, ο οποίος συνέταξε τον παραπάνω κατάλογο. Από τον Αύγουστο του 2007, οι κεντρικοί και οι άλλοι τραπεζίτες καθησύχαζαν τους Ευρωπαίους λέγοντας ότι η κρίση βρίσκεται υπό έλεγχο. Διαψεύστηκαν. Η Ευρώπη έχει μπει για τα καλά σε μια παρατεταμένη ύφεση. Η κρίση δεν τέθηκε υπό έλεγχο, υποστηρίζει ο Στράκα, επειδή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υιοθέτησε μια πολιτική πολύ χαμηλών επιτοκίων που επέτρεψε στις τράπεζες να δανείζονται κάτω από τον πληθωρισμό. Για έναν τραπεζίτη, αυτό είναι σαν να του δίνεις αναβολικά χωρίς παρενέργειες. Τζάμπα χρήμα. Το όνειρο του πιο προνομιούχου τομέα της οικονομίας έβγαινε αληθινό. Όμως, όσο πιο πολύ πλούτιζε η ευρωπαϊκή τραπεζική αυτοκρατορία τόσο οι φορολογούμενοι βυθίζονταν στα χρέη. Με τη μακροπρόθεσμη άνοδο της ανεργίας, εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες μετατράπηκαν από καταναλωτές σε παραλήπτες των ψίχουλων που έχουν απομείνει στα κρατικά ταμεία. Και οι χώρες που τα ταμεία τους είναι πιο άδεια, λέει ο Γάλλος αρθρογράφος Ρολάν Ιρό, δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα πια από την ανύπαρκτη κοινοτική αλληλεγγύη. Πόσο θα αντέξουν; Και τι θα συμβεί αν και όταν κάποια από αυτές τις χώρες αποφασίσει να εγκαταλείψει το ευρώ; Στο οικονομικό επίπεδο, τίποτα. Το ευρώ θα μπορούσε μάλιστα να ενισχυθεί, όπως ένας οργανισμός που αποβάλλει από πάνω του τα αρρωστημένα κύτταρα. Αλλά κι αν δεν ενισχυθεί, τόσο το καλύτερο για την ευρωπαϊκή οικονομία και τις εξαγωγές της.
Τι θα συμβεί...
... όμως σε πολιτικό επίπεδο; Ένας κατακλυσμός. Το ευρώ είναι το δεύτερο στάδιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης (το πρώτο ήταν η ενιαία αγορά). Θα φανεί γυμνό. Κι αν πέσει η Φρανκφούρτη, η πρωτεύουσα του ευρώ, πόσο θα αντέξουν οι Βρυξέλλες, η πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης; «Ας θυμηθούμε εδώ την αρχαιοελληνική αχίλλειο πτέρνα», λέει ο Ρολάν Ιρό. «Η Ελλάδα είναι σίγουρα η αχίλλειος πτέρνα της Ευρώπης. Δεν πρόκειται για ένα σημαντικό μέλος του οργανισμού, αλλά μπορεί να εξαρτηθεί από αυτό ολόκληρη η ύπαρξή του».
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=10&ct=13&artid=4563539
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Θα προτιμούσα να μην αφήνετε σχόλια χωρίς όνομα, βάλτε ένα όνομα ψευδώνυμο αρκεί να μην εμφανίζεται η γελοία περίπτωση ο/η Ανώνυμος