Τσιμπούσι… α λα γαλλικά στην αγορά ομολόγων και το ΧΑ αρχίζει από σήμερα, σύμφωνα με έγκυρους παράγοντες της αγοράς, μετά τη λήξη του ευρωπαϊκού σκέλους της περιοδείας Παπανδρέου στο Βερολίνο και το Παρίσι, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί έδωσε στις αγορές τις διαβεβαιώσεις που περίμεναν, για να «ζεσταθεί» και πάλι το επενδυτικό ενδιαφέρον για ελληνικές αξίες.
Τα χείλη του Γάλλου προέδρου, ο οποίος σημειωτέον έχει εύλογα σοβαρό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, καθώς οι τράπεζες της χώρας του έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση σε ελληνικό χρέος (ύψους 75 δις. δολ., σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών), δεν ήταν χθες «σφραγισμένα», όπως της Γερμανίδας καγκελαρίου, που για εσωτερικούς λόγους ήταν πολιτικά απαγορευτικό να μιλήσει δημόσια για το σχέδιο που έχει πράγματι εκπονηθεί από τις ευρωπαϊκές ηγεσίες για την Ελλάδα.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Νικολά Σαρκοζί, στην κοινή συνέντευξή του με τον Γ. Παπανδρέου, «έχουμε μέτρα, είμαστε έτοιμοι να τα εφαρμόσουμε και είμαστε αποφασισμένοι. Οι κερδοσκόποι της αγοράς θα πρέπει να γνωρίζουν, ότι η αλληλεγγύη κάτι σημαίνει».
Στην ίδια συνέντευξη, αφέθηκε σαφώς να εννοηθεί, ότι στο αμέσως προσεχές μέλλον, αν δεν υποχωρήσουν τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας, επειδή οι αγορές θα αντιληφθούν ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί για το δημοσιονομικό πρόβλημα είναι επαρκή, οι τραπεζικές δυνάμεις του γαλλογερμανικού άξονα θα παρέμβουν αποφασιστικά, με εγγυήσεις από τα κράτη, για να στηρίξουν το δανεισμό του Δημοσίου και να ρίξουν τα επιτόκια.
Σε κάθε περίπτωση, Σαρκοζί και Παπανδρέου ξεκαθάρισαν, ότι δεν τίθεται θέμα παρέμβασης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στα εσωτερικά της Ευρωζώνης, αφήνοντας να εννοηθεί με τον τρόπο αυτό, ότι έχει συμφωνηθεί οι όποιες χρηματοδοτήσεις απαιτηθούν στο μέλλον για το δανεισμό της Ελλάδας θα προέλθουν από τις χώρες της Ευρωζώνης.
Παράλληλα, τόσο ο Ν. Σαρκοζί, όσο και, νωρίτερα, η κ. Μέρκελ ξεκαθάρισαν, ότι θα κινηθούν δυναμικά οι ευρωπαϊκές αρχές για να σταματήσουν το κερδοσκοπικό «πάρτι» με τα CDS, δηλαδή με τα συμβόλαια ασφάλισης ομολόγων, που όπως έχει ειπωθεί κατ’ επανάληψη ισοδυναμούν με ασφάλιση του σπιτιού του γείτονα, από την οποία οι… εμπρηστές της αγοράς προσδοκούν τεράστια κέρδη.
Ακόμη και ο «σφιχτός» υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε χθες, ότι είναι αναγκαίο να εξετασθεί η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, κατά τα πρότυπα του ΔΝΤ, για τη διάσωση όσων χωρών της Ευρωζώνης αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης στις αγορές. Κάτι τέτοιο, βέβαια, δεν περιλαμβάνεται στα άμεσα μέτρα που θα ληφθούν για το ελληνικό πρόβλημα, αφού κατ’ ανάγκη αυτή η μόνιμη λύση απαιτεί σοβαρές διαπραγματεύσεις σε υψηλό επίπεδο και θεσμικές αλλαγές στην αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης.
Οι θετικές εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που δίνουν τέλος στην περιπέτεια της Ελλάδας στις αγορές, αναμένεται από σήμερα να προκαλέσουν σημαντική πτώση στο spread των δεκαετών ομολόγων και έντονη ζήτηση τραπεζικών μετοχών, ιδιαίτερα όσων έχουν σημαντικά οφέλη από την πτώση των spread (Εθνική και Eurobank έχουν τον πρώτο λόγο, καθώς κατέχουν τα χαρτοφυλάκια κρατικών τίτλων με τη μεγαλύτερη αξία).
Την ίδια ώρα, ο Πέτρος Χριστοδούλου θα ετοιμάζεται για τη συνέχεια του δικού του «πολέμου των spread», προετοιμάζοντας τις επόμενες εκδόσεις τίτλων του Δημοσίου. Όπως τόνισε στο Reuters ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, στόχος του είναι με τις επόμενες δύο κοινοπρακτικές εκδόσεις να υποχωρήσει άμεσα το spread δανεισμού της Ελλάδας στα επίπεδα του Ιρλανδικού, δηλαδή από τις 300 μονάδες βάσης στη δεκαετία να πέσει το spread κάτω από τις 150.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χριστοδούλου θα επιμείνει και στις επόμενες κοινοπρακτικές εκδόσεις στην ίδια τακτική που χάραξε με την έκδοση 10ετών τίτλων την περασμένη εβδομάδα, δηλαδή με την πρώτη έκδοση της δικής του θητείας.
Οι τράπεζες που θα αναλάβουν τις εκδόσεις θα έχουν ρητή εντολή να μην δώσουν ούτε ένα ομόλογο σε hedge fund, ώστε οι κερδοσκόποι που σορτάριζαν άγρια τα ελληνικά ομόλογα να υποχρεωθούν να αγοράσουν από την δευτερογενή αγορά για να κλείσουν τις θέσεις τους πριν… καούν. Παράλληλα, θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα (0,20% της αξίας κάθε έκδοσης) οι προμήθειες διάθεσης που θα λαμβάνουν οι τραπεζικές κοινοπραξίες, ώστε να περιορισθεί και από αυτή την πλευρά το κρατικό κόστος δανεισμού.
http://www.sofokleous10.gr
Σημ.axinosp:Το δούλεμα πάει σύννεφο.Πέστε ένα σοβαρό λόγο που οι Γαλλικές Τράπεζες,θα αγοράσουν με επιτόκιο 2,5 άντε 3% αντι για 6,30% !!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Θα προτιμούσα να μην αφήνετε σχόλια χωρίς όνομα, βάλτε ένα όνομα ψευδώνυμο αρκεί να μην εμφανίζεται η γελοία περίπτωση ο/η Ανώνυμος