Την λειτουργία της ξεκινά σήμερα η «τοξική τράπεζα» της Ιρλανδίας η οποία θα «απορροφήσει» επισφάλειες που σχετίζονται με στεγαστικά δάνεια συνολικού ύψους 81 δισ. ευρώ.
Η «τοξική τράπεζα» θα φέρει την ονομασία National Asset Management Agency, η οποία θα αναλάβει τις επισφάλειες που προέρχονται από την παροχή στεγαστικών δανείων. Μετά την ολοκλήρωση αυτής της «απορρόφησης», ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας αναμένεται ότι θα ανακοινώσει τα νέα μέτρα που θα ισχύουν για τον τραπεζικό κλάδο της χώρας κυρίως σε ό,τι αφορά τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Σύμφωνα με τους «Financial Times» ο ελάχιστος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας που θα πρέπει να έχει μία ιρλανδική τράπεζα θα τοποθετηθεί στο 7%, δηλαδή αρκετά υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.
http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/575565/ArticleNewsWorld.aspx
Σημ.axinosp: 81 δις. θα χαρίσουν στις Τράπεζες η κυβέρνηση της Ιρλανδίας από τους φορολογούμενους , αγοράζοντας τα επισφαλή τους στεγαστικά δάνεια. Πείνα για το λαό λεφτά για τους Τραπεζίτες ,συγχαρητήρια !!
βέβαια εδώ να πούμε πως ο διάβολος είναι στις λεπτομέριες. Δηλαδή το ύψος των τοξικών είναι 81δις , αλλα το μεγάλο ζήτημα είναι πόσο θα πληρώσει το κράτος για να αγοράσει αυτά τα τοξικά ενεργητικά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕάν πληρώσει ονομαστική τιμή, φυσικά είναι τεράστια κλεψιά. Εάν όμως πληρώσει μεταξύ 20-30σεντς για κάθε τοξικό ευρώ, το κράτος μπορεί να βγάλει και κέρδος.
πιθανότατα θα δώσει πολύ παραπάνω από 20-30σεντς διοτι, τόσο δίνει η αγορά και άρα δεν θα χρειαζοταν να δημιουργηθει κρατική τράπεζα για να τα αγοράσει.
Υπαρχει πάντα και το αμερικανικο τρυκ που το δημοσιο έφτιαχνε υποτίθεται ΣΔΙΤ με τους ιδιώτες 50% ο καθένας, αλλά με ενα ταχυδακτηλουργικό, το κράτος πλήρωνε το 85% του τοξικού. Οποτε η χασουρα ηταν ολη του κρατους και τα κέρδη (εαν υπήρχαν) μισά μισά.
με αυτόν τον τρόπο, χρεοκοπημένες τράπεζες εμφανίστηκαν σχετικά υγιεις και φυσικά το κόστος το επωμίστηκε το κράτος.