Μετά τη δήλωση από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ζώνης του Ευρώ στις 25 Μαρτίου, τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ έχουν συμφωνήσει στους όρους της οικονομικής στήριξης, που θα δοθεί στην Ελλάδα, όταν χρειαστεί, για την διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη στο σύνολό της.
Τα κράτη μέλη της Ζώνης του Ευρώ είναι έτοιμα να παράσχουν χρηματοδότηση μέσω διμερών δανείων διατιθέμενα από κοινού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μέρος ενός πακέτου, συμπεριλαμβάνοντας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην χρηματοδότηση.
Η Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ, θα αρχίσει να λειτουργεί τη Δευτέρα 12 Απριλίου, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τις ελληνικές αρχές σε ένα κοινό πρόγραμμα (συμπεριλαμβανομένων των ποσών και των όρων, με βάση τις συστάσεις που ενέκρινε το Συμβούλιο Ecofin του Φεβρουαρίου). Παράλληλα, τα μέλη κράτη της ζώνης του Ευρώ θα αναλάβουν τα απαραίτητα μέτρα, σε εθνικό επίπεδο, προκειμένου να είναι σε θέση να παραδώσουν μια ταχεία βοήθεια προς την Ελλάδα.
Τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης θα αποφασίσουν για την ενεργοποίηση της στήριξης όταν χρειαστεί και οι εκταμιεύσεις θα αποφασιστούν από τα συμμετέχοντα κράτη μέλη.
Το πρόγραμμα θα καλύπτει μια τριετή περίοδο. Τα κράτη μέλη της ζώνης του Ευρώ είναι έτοιμα να συμβάλουν από την πλευρά τους, μέχρι και € 30 δις ευρώ κατά το πρώτο έτος για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών σε ένα κοινό πρόγραμμα που θα σχεδιαστεί και συγχρηματοδοτηθεί από το ΔΝΤ. Χρηματοδοτική στήριξη για τα επόμενα έτη θα αποφασιστεί κατόπιν συμφωνίας του κοινού προγράμματος.
Προκειμένου να τεθούν τα κίνητρα για την Ελλάδα να επιστρέψει στη χρηματοδότηση της αγοράς, τα δάνεια των μελών κρατών της ζώνης του Ευρώ θα πρέπει να χορηγούνται με επιτόκια, με μη ευνοϊκών όρων. Η φόρμουλα τιμολόγησης που χρησιμοποιείται από το ΔΝΤ αποτελεί κατάλληλο σημείο αναφοράς για τον καθορισμό των διμερών όρων του δανείου, των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ, αν και με ορισμένες προσαρμογές. Τα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, θα πρέπει να βασίζονται στο 3-μηνών Euribor. Τα σταθερού επιτοκίου δάνεια θα βασιστούν σε ποσοστά που αντιστοιχεί στο επιτόκιο Euribor με επιτόκια ανταλλαγής (swap)για τις σχετικές προθεσμίες λήξης. Η χρέωση των 300 μονάδων βάσης, θα πρέπει να εφαρμοστεί. Επιπλέον 100 μονάδες βάσης θα χρεώνονται για τα ποσά που εκκρεμούν για περισσότερο από 3 χρόνια. Κατ’ υπαγόρευση το ΔΝΤ χρεώνει, ένα εφάπαξ ποσό με ανώτατο όριο τις 50 μονάδες βάσης που θα χρεωθεί για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών.
Για παράδειγμα, αν την ενάτη του Απριλίου, χορηγείται στην Ελλάδα τριετές δάνειο σταθερού επιτοκίου, το ποσοστό θα ήταν περίπου 5%.
Το Eurogroup είναι πεπεισμένο ότι η αποφασιστικές προσπάθειες των ελληνικών αρχών και των Ευρωπαίων εταίρων της θα επιτρέψει να ξεπεραστούν οι δημοσιονομικές και διαρθρωτικές προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup χαιρετίζει την εκτέλεση του προϋπολογισμού κατά τους πρώτους μήνες του έτους, γεγονός που αποδεικνύει ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα αποδίδουν καρπούς.
MEMO/10/123
Βρυξέλλες, 11 Απριλίου του 2010
Μετάφραση :axinosp
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Θα προτιμούσα να μην αφήνετε σχόλια χωρίς όνομα, βάλτε ένα όνομα ψευδώνυμο αρκεί να μην εμφανίζεται η γελοία περίπτωση ο/η Ανώνυμος