"Φοροπαγίδα" στους ξένους επενδυτές στήνει η κυβέρνηση καθώς με το υπό ψήφιση φορολογικό νομοσχέδιο καταργείται το ισχύον καθεστώς παρακράτησης φόρου επί των μερισμάτων και επιβάλλεται απευθείας στα διανεμόμενα κέρδη φορολογικός συντελεστής 40%.
Πρόκειται για κομβικής σημασίας αλλαγή, σύμφωνα με εταιρίες ορκωτών ελεγκτών, για το φορολογικό καθεστώς που διέπει τις ξένες εταιρίες και τους επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
Και αυτό γιατί με την κατάργηση του φόρου παρακράτησης επί των μερισμάτων και τη φορολόγηση απευθείας στην εταιρία των προς διανομή κερδών στην πράξη ακυρώνονται οι περισσότερες συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολόγησης που έχει συνάψει η Ελλάδα με άλλες χώρες.
Με το ισχύον καθεστώς οι εταιρίες, βάσει του ελληνικού φορολογικού καθεστώτος και όχι των διεθνών λογιστικών προτύπων, φορολογούν με 25% (24% από φέτος) το σύνολο των κερδών τους (διανεμόμενα και αδιανέμητα) και εν συνεχεία από τα διανεμόμενα παρακρατούν επιπλέον 10% και το αποδίδουν για λογαριασμό των δικαιούχων του μερίσματος στο Δημόσιο.
Οι συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολόγησης που έχει συνάψει η Ελλάδα με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και άλλα κράτη του κόσμου προβλέπουν απαλλαγή των ξένων εταιρικών προσώπων από την παρακράτηση φόρου επί του μερίσματος.
Με το υπό ψήφιση φορολογικό νομοσχέδιο επιβάλλεται εταιρικός φόρος 40% απευθείας στα προς διανομή κέρδη, ενώ για όσα δεν διανεμηθούν ο φόρος μειώνεται στο 24%. Η παρακράτηση φόρου επί του μερίσματος καταργείται.
Με δεδομένο ότι όλες σχεδόν οι συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολόγησης δεν προβλέπουν την απαλλαγή ξένης εταιρίας που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από την πληρωμή εταιρικού φόρου, πρόκειται για επάνοδο της φορολόγησης των ξένων εταιριών και επενδυτών.
Εφόσον τελικά η ρύθμιση περάσει και το υπουργείο δεν κάνει πίσω, θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές σε δημόσια έσοδα καθώς αυξάνεται σημαντικά η φορολογητέα βάση. Στον αντίποδα, θα μειώσει το καθαρό μέρισμα που διανέμουν οι επιχειρήσεις, εισηγμένες και μη, και κυρίως τα μερίσματα που προσπορίζονται σε ξένους.
Αντιδράσεις από πολυεθνικές - Επίκειται κύμα φυγής
Η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον τις αντιδράσεις ξένων κολοσσών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα έχοντας επενδύσει μεγάλα ποσά, όπως για παράδειγμα η Deutsche Telekom. Ο γερμανικός κολοσσός θα δει τα έσοδά του (μερίσματα) από τον ΟΤΕ με την παραπάνω προς ψήφιση διάταξη να μειώνονται κατά 15%.
Αντιδράσεις αναμένονται και από άλλες ξένες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Η ρύθμιση ενδέχεται, σύμφωνα με συμβούλους επιχειρήσεων, να αποτελέσει τη σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι, οδηγώντας σε μεταφορά δραστηριοτήτων ή έδρας από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το Δημόσιο μπορεί να τονώσει βραχυπρόθεσμα τα έσοδά του, δημιουργεί όμως τον κίνδυνο να χάσει μεσοπρόθεσμα σημαντικά έσοδα από εταιρίες που θα αλλάξουν έδρα, ενώ την ίδια στιγμή η Ελλάδα αποκτά ένα ακόμη σημαντικό αντικίνητρο για νέες ξένες επενδύσεις.
Στόχος το μπλόκο στις κυπριακές on shore εταιρίες
Στόχος της προωθούμενης αλλαγής στη φορολόγηση των κερδών είναι, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, να πληρώσουν φόρο και οι Έλληνες -επιχειρηματίες και μεγαλοεπενδυτές- που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά ή επενδυτικά στην Ελλάδα μέσω κυπριακών εταιριών.
Η συμφωνία αποφυγής διπλής φορολόγησης που έχει συνάψει η Ελλάδα με την Κύπρο προβλέπει μόνο απαλλαγή από φόρο παρακράτησης επί των μερισμάτων. Με την επιβολή εταιρικού φόρου οι επιχειρηματίες αλλά και οι επενδυτές και όσοι τους τελευταίους μήνες μετέφεραν τα επενδυτικά τους κεφάλαια στην Κύπρο, συνεχίζοντας να τοποθετούνται στο Χ.Α., θα επιβαρυνθούν με φορολόγηση στα διανεμόμενα κέρδη.
Με ενδιαφέρον αναμένει η αγορά και την αντίδραση των ξένων επενδυτών καθώς και αυτοί θα δουν τη μερισματική απόδοση των τοποθετήσεών τους να μειώνεται κατά 16%. Τα αμοιβαία κεφάλαια της Capital, για παράδειγμα, ελέγχουν αθροιστικά το 15% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΠΑΠ, εταιρίας με παραδοσιακά υψηλή μερισματική απόδοση.
http://www.euro2day.gr
Σημ.axinosp:Καλά αυτά τα λέγανε πρεκλογικά, για να δούμε πως θα φτάσει νύχτα το νομοσχέδιο στην Βουλή και μετά τα συζητάμε !!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Θα προτιμούσα να μην αφήνετε σχόλια χωρίς όνομα, βάλτε ένα όνομα ψευδώνυμο αρκεί να μην εμφανίζεται η γελοία περίπτωση ο/η Ανώνυμος