Παράταση, ίσως και μέχρι το τέλος του χρόνου, στο «πάγωμα» των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για τραπεζικές όφειλες σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξει επαρκής χρόνος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά να ρυθμίσουν τις οφειλές τους βάσει των διατάξεων που εισαγάγει ειδικό νομοσχέδιο.
Υπενθυμίζεται ότι οι πλειστηριασμοί για τραπεζικές οφειλές έως 200.000 ευρώ έχουν παγώσει έως τις 30 Ιουνίου.
Λόγω των καθυστερήσεων στην ψήφιση του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά υπάρχει ο φόβος ότι οι ενδιαφερόμενοι δεν θα προλάβουν να ενταχθούν έγκαιρα στις ρυθμίσεις για να προστατέψουν τα ακίνητα τους. Και για το λόγο αυτό το υπουργείο Οικονομίας σκοπεύει, σύμφωνα με πληροφορίες, να συνδυάσει την ψήφιση του νόμου με νέα παράταση στο «πάγωμα» των πλειστηριασμών που ξεκινούν την 1η Ιουλίου.
Η κυβέρνηση επιδιώκει, σύμφωνα και με τις σχετικές εντολές που έδωσε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο, να ψηφιστεί το νομοσχέδιο έως τις 15 Μαΐου και να έχει τεθεί άμεσα σε εφαρμογή το νομοσχέδιο. Η κατάθεση του στη Βουλή παρουσιάζει πολύμηνη καθυστέρηση καθώς το υπουργείο Οικονομίας περιμένει τη σχετική γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που είχε ζητηθεί από τον Ιανουάριο. Η γνωμοδότηση φθάνει από στιγμή σε στιγμή στα χέρια της υπουργού Οικονομίας, Λούκας Κατσέλη, και σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΚΤ διατυπώνει ορισμένες παρατηρήσεις που δεν θίγουν τη βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου.
Μια από τις αλλαγές που θα έχει ενσωματώσει το τελικό σχέδιο νόμου, σε σχέση με προηγούμενες μορφές του που έχουν παρουσιασθεί και συζητηθεί, θα αφορά πιθανότατα τον περιορισμό του πεδίου εφαρμογής του στους δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν διαπιστωμένη και μόνιμη αδυναμία εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών τους
Αρχικά δινόταν η δυνατότητα ρύθμισης και σε όσους αντιμετώπιζαν, κατά την κρίση του δικαστηρίου, «προδήλως επαπειλούμενη αδυναμία». Η διατύπωση αυτή όμως κρίθηκε ότι έπρεπε να αλλάξει, καθώς άφηνε μεγάλα περιθώρια ερμηνειών και αξιοποίησης των διατάξεων του νόμου ακόμη και από οφειλέτες που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους.
Επιπλέον, είναι πιθανό να απαλειφθεί και η αναφορά από το νόμο σε συγκεκριμένο ελάχιστο ποσοστό της οφειλής που θα πρέπει να εξυπηρετήσει ο δανειολήπτης με βάση τη ρύθμιση του δικαστηρίου (τουλάχιστον 10% της οφειλής). Και αυτό γιατί κρίθηκε, ότι η αναφορά σε συγκεκριμένο ποσοστό θα μπορούσε να εκληφθεί και ως καθοδήγηση του δικαστηρίου από το νομοθέτη.
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο του νομοσχεδίου, για το οποίο οι τράπεζες έχουν ζητήσει τροποποιήσεις αφορά τη δυνατότητα δικαστικής ρύθμισης για πάγωμα πληρωμής των χρεών. Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά οφειλέτες που εξαιτίας απρόοπτων ή αιφνίδιων δυσάρεστων γεγονότων στη ζωή τους έχουν περιέλθει σε πρόσκαιρη αδυναμία πληρωμής. Αυτοί σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο νόμου μπορούν να επιτυγχάνουν με απόφαση δικαστηρίου την αναστολή μέχρι δύο έτη της εξυπηρέτησης των δανειακών τους υποχρεώσεων. Οι τράπεζες όμως έχουν ζητήσει να περιορισθεί το πεδίο εφαρμογής του νόμου ή και της προστασίας που θα έχουν οι δανειολήπτες, καθώς εκφράζουν φόβους, ότι χιλιάδες καταναλωτές, που έχουν δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, θα επικαλεσθούν κάποιο δυσάρεστο γεγονός για να επιτύχουν αναστολή των πληρωμών.
Σχετικά με την πρώτη κατοικία, το σχέδιο νόμου δίνει τη δυνατότητα στον οφειλέτη να διατηρήσει τουλάχιστο το ακίνητο που χρησιμεύει ως κατοικία του, αν αναλάβει να εξυπηρετήσει με ευνοϊκούς όρους και για χρονικό διάστημα μέχρι 20 έτη ένα μέρος των χρεών που θα ανέρχεται σε ποσοστό μέχρι 85% της αξίας του ακινήτου.
http://www.capital.gr
Σημ.axinosp:Το γιοφύρι της Άρτας έχει καταντήσει το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, άμα το δείτε σφυράτε να το δώ και εγώ.Οι δε Ελληνικές Τράπεζες που σφίζουν όλο υγεία και ρευστότητα σκέφτονται να σταματήσουν τις κατασχέσεις μέχρι τέλος του χρόνου βάζοντας την κυβέρνηση να πουλήσει κοινωνικό πρόσωπο.
Φυσικά οι Τραπεζίτες δεν το κάνουν αυτό από την καλή τους την καρδιά, αλλά γιατί οι ισολογισμοί του έχουν βαρέσει κόκκινο από τα απλήρωτα δάνεια. Μέχρι τέλος Μαίου οι περισσότερες Ελληνικές Τράπεζες και τα υποκαταστήματα ξένων Τραπεζών ή πρέπει να ξεπληρώσουν τα δάνεια που έχουν πάρει από την ΕΚΤ ή πρέπει να κυρήξουν πτώχευση.Πονοκέφαλο για την κυβέρνηση έχει προκαλέσει αυτό το ζήτημα γιατί απλά φοβούνται ντόμινο κατάρρευσης Τραπεζών μιας και οι καταθέτες θα τρέχουν πανικόβλητοι να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από όλες τις Τράπεζες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Θα προτιμούσα να μην αφήνετε σχόλια χωρίς όνομα, βάλτε ένα όνομα ψευδώνυμο αρκεί να μην εμφανίζεται η γελοία περίπτωση ο/η Ανώνυμος