Το παράδειγμα του Ισραήλ ίσως είναι πιο σχετικό στην πρωτοβουλία του προέδρου της Βουλής και στην προτροπή που απήυθυνε προς την ελληνική Διασπορά. Τι συμβαίνει εκεί: Οι δωρεές στο Ισραήλ το 2003 αποτέλεσαν το 1,34 % του ΑΕΠ, το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό παγκοσμίως, μετά τις ΗΠΑ. Ενδεικτικά, οι μεταβιβάσεις από δωρεές του εξωτερικού προς το Ισραήλ ανήλθαν το 2008 σε 2,438 δισ. δολάρια.
Εκεί που διαφέρει το Ισραήλ από εμάς, ως προς το συγκεκριμένο πεδίο πάντα, είναι ότι δημόσια αγαθά όπως η υγεία και η παιδεία παρέχονται από αυτοδιοικούμενους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, που βασίζονται κυρίως σε δημόσιους πόρους, με διόλου αμελητέα όμως τη συνεισφορά ιδιωτών και ιδιωτικών φορέων, που καλύπτουν, μέσω δωρεών, περίπου το 10% των δαπανών αυτών των οργανισμών.
Σε σημαντικό βαθμό αυτή η συνεισφορά προέρχεται από την εβραϊκή Διασπορά. Μια πρόχειρη έρευνα στο Google για το Technion, το αντίστοιχο Μετσόβιο Πολυτεχνείο του Ισραήλ, και κύριο πυλώνα της υψηλής τεχνολογίας στο Ισραήλ, αναδεικνύει ακριβώς αυτό το φαινόμενο (η υψηλή τεχνολογία αποτέλεσε το τελευταίο έτος το 26% των συνολικών εξαγωγών του Ισραήλ): Δωρεά 18 εκατ. δολαρίων από τον Καναδοεβραίο Peter Munk, 100 εκατ. δολαρίων από τον Αμερικανοεβραίο Alfred Mann, 30 εκατ. δολαρίων από τον επίσης Αμερικανοεβραίο Irwin Jacobs. Αυτό το οποίο παρατηρείται δηλαδή είναι η συνεισφορά πολλών επιφανών επιχειρηματιών, οι οποίοι κατ’ αυτόν τον τρόπο και στην έρευνα προσφέρουν και την πατρίδα τους βοηθούν.
Πρόκειται για ένα μοντέλο το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο μελέτης και για τη χώρα μας, προκειμένου να αντιμετωπίσει στο μέτρο του δυνατού τα πολλά και κρίσιμα οικονομικά προβλήματά της.
http://news.kathimerini.gr
Σημ.axinosp:Λίγο καιρό πριν πεί ο Τρικούπης "Δυστυχώς επτωχεύσαμεν" είχε ιδρύσει ταμείο σαν τον Πετσάλνικο υπέρ του δημοσίου χρέους. τα χρήματα φυσικά φαγωθηκαν από τα λαμόγια της εποχής. Όσον αφορά το Ισραήλ, σε οποιαδήποτε συναλλαγή κάνουν οι Εβραίοι της διασποράς με μη Εβραίους έχουν ένα μικρό άτυπο φόρο ο οποίος πηγαίνει κατευθείαν στο Ισραήλ.Αυτό γίνεται χρόνια και μάλιστα έχει δοκιμαστεί, με επιτυχία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Θα προτιμούσα να μην αφήνετε σχόλια χωρίς όνομα, βάλτε ένα όνομα ψευδώνυμο αρκεί να μην εμφανίζεται η γελοία περίπτωση ο/η Ανώνυμος