Πέμπτη 20 Μαΐου 2010
Στα 310,3 δισ. ευρώ «σκαρφάλωσε» το χρέος
Εκρηκτική άνοδο 11,8 δισ. ευρώ, σε μόλις τρεις μήνες, κατέγραψε το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης που εκτινάχθηκε στα 310,38 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου, ποσό που αντιστοιχεί στο 131% του ΑΕΠ.
Της Ελευθερίας Αρλαπάνου και του Γιώργου Δαράτου
Το «φράγμα» των 300 δισ. ευρώ «έσπασε» το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης και εκτινάχθηκε στα 310,38 δισ., ή 131% του ΑΕΠ, ήδη από το τέλος Μαρτίου, καταγράφοντας αύξηση 11,8 δισ. ευρώ σε 3 μόλις μήνες. Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αποτυπώνουν τον πλήρη δημοσιονομικό εκτροχιασμό της οικονομίας που αύξησε το χρέος της, σε όρους κεντρικής κυβέρνησης, κατά περίπου 110 δισ. μέσα σε μόλις μία εξαετία, φθάνοντας στο χείλος της χρεοκοπίας. Ενδεικτικό είναι ότι μόνον οι ομολογιακές λήξεις έως το 2020 υπολογίζονται περίπου σε 240 δισ. ευρώ.
Χθες πληρώθηκαν, με τα έκτακτα δάνεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ, 10ετή ομόλογα αξίας περίπου 9 δισ., ειδικότερα 8,8 δισ. ευρώ συνυπολογίζοντας τους τόκους, που έληγαν χθες, διασώζοντας επί της ουσίας την ευρωζώνη από την πρώτη στάση πληρωμών χώρας - μέλους της, στην ιστορία της. Η επόμενη δόση από ΕΕ και ΔΝΤ αναμένεται τον Σεπτέμβριο, καθώς με τα 20 δισ. ευρώ που εκταμιεύθηκαν τις τελευταίες μέρες καλύπτονται ουσιαστικά οι ανάγκες του Δημοσίου για τους αμέσως επόμενους μήνες. Πλέον το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι το πόσο γρήγορα θα ανατάξει τα δημόσια οικονομικά και θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, ώστε να επιστρέψει στις αγορές για να δανειστεί. Πάντως, με τα σημερινά δεδομένα, το υπουργείο Οικονομικών δεν αναμένει πως θα βγει στις αγορές πριν από τις αρχές του 2012.
Στοιχεία
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΛΚ στο τέλος Μαρτίου:
* Το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης εκτινάχθηκε στα 310,38 δισ. ευρώ, ή 131% του ΑΕΠ, καταγράφοντας αύξηση 11,86 δισ. ευρώ ήδη μέσα στους τρεις πρώτους μήνες του 2010, αφού στο τέλος του 2009 το χρέος ήταν 298,5 δισ. ευρώ. Σε σχέση με τον περσινό Μάρτιο το χρέος αυξήθηκε 28 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι στο «μικροσκόπιο» αγορών και Κομισιόν βρίσκεται το χρέος της γενικής κυβέρνησης που προκύπτει εάν από το χρέος της κεντρικής αφαιρεθεί το ενδοκυβερνητικό χρέος. Για το σύνολο του έτους το χρέος της γενικής κυβέρνησης αναμένεται στο 133% του ΑΕΠ.
* Καταγράφηκαν υψηλά διαθέσιμα, ύψους 7,15 δισ. ευρώ, αντί 1,1 δισ. ευρώ που ήταν τα διαθέσιμα στο τέλος του 2009, εξαιτίας των εκδόσεων που έκανε το Δημόσιο στους πρώτους μήνες του έτους πριν «κλείσουν» πρακτικά οι αγορές για τα ελληνικά ομόλογα.
* Οριακά μειωμένα στα 25,7 δισ. ευρώ, από 25,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2009, ήταν τα δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου στο τέλος Μαρτίου.
* Περιορίστηκε περαιτέρω η μέση σταθμική διάρκεια των ελληνικών ομολόγων, στα 5,46 έτη από 5,66 το 2009 και 10,96 το 2008. Πρακτικά αυτό καθιστά το Δημόσιο ευάλωτο στις διαθέσεις των αγορών σε πιο τακτά χρονικά διαστήματα, αφού σημαντικό μέρος των ομολόγων θα λήγει πιο σύντομα από ό,τι παλαιότερα. Στη σύντμηση του χρόνου λήξης των ομολόγων συμβάλλουν και οι όροι του προγράμματος δανειοδότησης, που αφορούν σε δάνεια μεσοπρόθεσμης διάρκειας. Βέβαι,α το πακέτο των δανείων που διασφάλισε η κυβέρνηση από το ΔΝΤ και την Ε.Ε. παρέχουν δικλίδα ασφαλείας τουλάχιστον για τη διάρκεια του προγράμματος. Από την εκπνοή τους, όμως, και μετά, η χαμηλότερη διάρκεια των ομολόγων αυξάνει το ρίσκο ρευστότητας για την Ελλάδα.
Παράταση
Η Ελλάδα πιέζει να παραταθεί ο χρόνος αποπληρωμής των δανείων που λαμβάνει από το μηχανισμό στήριξης (από 3 σε 5 χρόνια), δήλωσε χθες ο επίτροπος κ. Όλι Ρεν απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΛΑΟΣ κ. Ν. Τζαβέλα. Υπογράμμισε όμως πως παρά τις πιέσεις «υπάρχουν χώρες που δεν θέλουν να χαλαρώσουν τα μέτρα προς την Ελλάδα και επιμένουν στην τήρηση των τριών ετών». Ευνοϊκά αντιμετώπισε ο κ. Ρεν την πρόταση της κ. Τζαβέλα σύμφωνα με την οποία το Ινστιτούτο Μπρύγκελ προτείνει η ΕΚΤ να εγγυάται ευρωπαϊκά ομόλογα ύψους έως το 60% του ΑΕΠ κάθε χώρας (blue bonds) και όσες υπερβαίνουν το 60% να δανείζονται με όρους αγορών για το ποσοστό υπέρβασής τους (red bonds).
Εκρηκτική άνοδος
Το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης αυξήθηκε κατά περίπου 110 δισ. ευρώ μέσα σε μόλις μία 6ετία, φθάνοντας στο χείλος της χρεοκοπίας. Ενδεικτικό είναι ότι μόνον οι ομολογιακές λήξεις έως το 2020 υπολογίζονται περίπου σε 240 δισ.
Mε τα σημερινά δεδομένα, το υπουργείο Οικονομικών δεν αναμένει πως θα βγει στις αγορές πριν από τις αρχές του 2012.
Ημερησία
Σημ.axinosp:Οταν "φύγει" ο Γιωργάκης και ο Αντωνάκης θα δείτε τι θα πάρετε Τραπεζίτες !!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Θα προτιμούσα να μην αφήνετε σχόλια χωρίς όνομα, βάλτε ένα όνομα ψευδώνυμο αρκεί να μην εμφανίζεται η γελοία περίπτωση ο/η Ανώνυμος