«Φέτος δεν έχουμε αγοράσει καθόλου μπρόκολο. Τρώμε αυτά που έχουμε φυτέψει στην ταράτσα», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Νώντας Σαλταούρας που μένει σε πολυκατοικία στην περιοχή του Αλίμου. Πριν από τρία χρόνια αποφάσισε να φυτέψει σε μεγάλους τενεκέδες λαχανικά και αρωματικά φυτά, με στόχο τα προϊόντα που θα παράγει να είναι πιο καθαρά χωρίς χημικά. Κηπουρός ο ίδιος άλλωστε ήξερε πώς να τα περιποιηθεί.
Η απόφασή του όμως έχει κάνει καλό όχι μόνο στην υγεία του και της οικογένειάς του- αφού τα ζαρζαβατικά που παράγει είναι χωρίς φυτοφάρμακα- αλλά και στην τσέπη τους! Ειδικά τους τελευταίους μήνες της οικονομικής κρίσης. Έχει περιορίσει τις αγορές λαχανικών από τη λαϊκή και το σούπερ μάρκετ. «Φυσικά και είναι σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων. Προχθές είχε λαϊκή αλλά δεν χρειάστηκε να πάμε. Όταν έχουμε σχεδόν τα πάντα, γιατί να πάμε; Τα περισσότερα προϊόντα τα έχουμε φυτέψει. Μια χρονιά είχα βάλει και φασολάκια», λέει.
Γεωπόνοι και φυτωριούχοι τονίζουν στα «ΝΕΑ» ότι πολλοί είναι αυτοί που επέλεξαν τα τελευταία χρόνια, όπως ο κ. Σαλταούρας, να φτιάξουν έναν μίνι λαχα- νόκηπο μέσα στην πόλη. Στο μπαλκόνι ή την ταράτσα τους με στόχο να τρέφονται με λαχανικά και φρούτα απαλλαγμένα από χημικές ουσίες. Τώρα όμως λένε, εν μέσω οικονομικής κρίσης, η απόφασή τους αποδεικνύεται ευεργετική και για τον προϋπολογισμό τους: η φύτευση αρκετών λαχανικών είναι εύκολη και φθηνή λύση. Γι΄ αυτό προτείνουν και σε άλλους πολίτες να την ακολουθήσουν.
Μεγάλη ζήτηση
Μολονότι ουδείς έχει μετρήσει τους λαχανόκηπους της πόλης- κυρίως μετά την κρίση- οι φυτωριούχοι λένε ότι η ζήτηση για σπόρους λαχανικών καθώς και για έτοιμα φυτά μέσα σε κεσεδάκια είναι συνεχής και μεγάλη.
Στην ταράτσα της πολυκατοικίας όπου μένει ο κ. Σαλταούρας μπορεί να δει κανείς ό,τι θα έβλεπε και σε έναν λαχανόκηπο σε ένα χωριάτικο μποστάνι. Η μόνη διαφορά είναι ότι τα προϊόντα είναι φυτεμένα σε τενεκέδες και ζαρντινιέρες. Τι υπάρχει στον λαχανοταρατσόκηπο; Μπρόκολα, μαρούλια, λάχανα, πιπεριές Φλωρίνης, σπανάκι, μαϊντανός, άνηθος, μανιτάρια, κρεμμύδια ξερά και χλωρά. Όσο για το καλοκαίρι «βάζουμε ντομάτες και δεν χρειάζεται να αγοράσουμε καθόλου μελιτζάνες αλλά και φρούτα». Γι΄ αυτό και όταν πηγαίνουν στη λαϊκή- στη σπάνια περίπτωση που τους λείπει ένα λαχανικόαπαντούν με τον ίδιο κατηγορηματικό τρόπο στους μανάβηδες, όταν τους ρωτούν εάν θα πάρουν μαϊντανό, άνηθο ή μαρούλι. «Όχι ευχαριστούμε, έχουμε στην ταράτσα...».
Για τη διαφορά στη γεύση η πιο ειδική να απαντήσει είναι μάλλον η 12,5 ετών κόρη του κ. Σαλταούρα, η Κατερίνα. Όταν βγαίνουν έξω για να γευματίσουν σε ένα εστιατόριο, η νεαρή απογοητεύεται από την όχι και τόσο... καλή γεύση των λαχανικών. «Ε, βέβαια αφού δεν είναι αυτά που έχει φυτέψει ο μπαμπάς», λέει.
ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΔΗ Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι με λίγη φροντίδα μπορεί κανείς να... καταργήσει τη λαϊκή
Υγιεινά, οικονομικά και εύκολα
«ΕΝΑ ΚΕΣΕΔΑΚΙ που περιέχει 15 ρίζες μαρούλι και μπορεί να μεταφυτευτεί σε μία μεγάλη γλάστρα ή ζαρντινιέρα κοστίζει μόλις 1,5 ευρώ», λέει στα «ΝΕΑ» ο γεωπόνος κ. Αλέξανδρος Παπασωτηρίου από τα φυτώρια Αντεμισάρη στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου. Όπως προσθέτει, «είναι πάρα πολλοί αυτοί που έρχονται στο φυτώριό μας και αγοράζουν έτοιμα λαχανικά σε μικρά κεσεδάκια για να τα μεταφυτέψουν στο μπαλκόνι ή τον μικρό κήπο τους. Για παράδειγμα, αγοράζοντας κανείς ένα κεσεδάκι με 15 ρίζες σέλινο θα βγάλει το σέλινο όλης της χρονιάς», σημειώνει. Ακόμη φθηνότερη λύση είναι η αγορά σπόρων λαχανικών. Ένα φακελάκι κοστίζει μόλις 0,70 ευρώ. Η διαφορά είναι στον χρόνο που θα κάνει το φυτό μέχρι να αναπτυχθεί και να φτάσει τελικά στο πιάτο του καταναλωτή: ο σπόρος θα κάνει περίπου ενάμιση μήνα, ενώ το έτοιμο φυτό μερικές ημέρες.
Εύκολη και οικονομική λύση θεωρεί τη φύτευση λαχανικών και αρωματικών φυτών στο μπαλκόνι ή τον μικρό κήπο και η γεωπόνος κ. Αντωνία Μουτάφη. «Μπορεί να βάλει κανείς ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι του και να φυτέψει εκεί μαϊντανό, σέλινο, σκόρδο, κρεμμύδι. Η ρόκα για παράδειγμα είναι από τα φυτά που βγαίνουν πολύ γρήγορα και δεν προσβάλλεται εύκολα από ασθένειες. Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εάν θελήσει κανείς να τα αγοράσει όλα αυτά δεν είναι φθηνά τώρα πια». Συμπληρώνει πάντως ότι, πέρα από την εξοικονόμηση χρημάτων, το όφελος για τους πολίτες που θα φυτέψουν στο σπίτι τους είναι ότι θα «έχουν το δικό τους υγιεινό λαχανικό». Η γεωπόνος συμπληρώνει πως είναι εφικτό να φυτευτούν ακόμα και λεμονιές ή μηλιές- ειδικά εμβολιασμένες ώστε να μεγαλώνουν λίγο, αλλά να καρποφορούν κανονικά. Μάλιστα, όπως τονίζουν γεωπόνοι και φυτωριούχοι το κόστος περιορίζεται σημαντικά εάν ο ενδιαφερόμενος διαθέτει ήδη μεγάλες γλάστρες ή ζαρντινιέρες ή έναν μικρό κήπο. Μία ζαρντινιέρα 60 εκατοστών πάντως αρχίζει από 3,70 ευρώ και η τιμή αυξάνεται ανάλογα με το μέγεθος ή την ποιότητα.
«Χρειάζεται πολύ λίγο χρόνο»
ΓΙ΄ ΑΥΤΟΥΣ που έχουν δοκιμάσει το πείραμα «κήπος στην πόλη» ο κ. Σαλταούρας σημειώνει ότι δεν κοστίζει. «Μυστικά δεν υπάρχουν. Αυτό που χρειάζεται είναι θέληση, μεράκι. Αυτό που απαιτούσε λίγο περισσότερο χρόνο ήταν το πότισμα, αλλά το έλυσα βάζοντας αυτόματο. Όσοι μπορούν να διαθέσουν λίγο χρόνο το αποτέλεσμα θα τους δικαιώσει».
Παρόμοιο οικονομικό όφελος έχει και ο κ. Νίκος Μάμαλης που έχει φτιάξει κήπο στην ταράτσα του σπιτιού του στον Ταύρο. «Σίγουρα προσφέρει εξοικονόμηση χρημάτων. Το καλοκαίρι για παράδειγμα είχα ντομάτες για δύο μήνες. Δεν χρειαζόταν να αγοράσω. Όμως θέλει υπομονή και ελεύθερο χρόνο».
Τα Νέα
Σημ.axinosp:Αυτό την ανάρτηση την έκανα σαν πρόταση για τους κατοίκους της πόλης που σε καιρούς οικονομικής κρίσης, τώρα μάλιστα με το ΔΝΤ ακόμη χειρότερα, η πείνα είναι προ των πυλών.
Σκεφτείτε να μείνει κανείς άνεργος, να ζει στην Αθήνα, να μην έχει άκρες από επαρχία, για να του στείλει κάποιος συγγενής τρόφιμα και τα λεφτά έχουν τελειώσει, είτε σαν μορφή επιδόματος ανεργίας, είτε σαν καταθέσεις και ότι πολύτιμο το έχει "σκοτώσει" για να αγοράσει τρόφιμα.
Τι κάνεις, πορνεία , άσε σε πρόλαβαν άλλοι , ληστεία λίγο δύσκολο, άσε που κινδυνεύεις να φας καμία αδέσποτη.
Ένα κιλό πατάτες ανταλλάσσεται πιο εύκολα με λαχανικά που εσύ ό ίδιος παρήγαγες.
Ένα μικρός περιστερώνας στην ταράτσα σου είναι μια εύκολη λύση για κρέας , αντί να κυνηγάς γάτες και σκύλους και μερικές φορές ποντίκια.
Όταν θα σου κόψουν το ρεύμα γιατί χρωστάς λεφτά στην ΔΕΗ, ένας ηλιακός φούρνος στην ταράτσα θα σου εξασφαλίσει μαγειρεμένο φαγητό δωρεάν αντί να προσπαθήσεις να κάψεις το έπιπλο της τηλεόρασης ή την βιβλιοθήκη .
Βρόχινο νερό σε ανοιχτή δεξαμενή στην ταράτσα σου πάλι, θα βοηθήσει μιας και η ΕΥΔΑΠ θα σου έχει κόψει το νερό.
Ένα μελίσσι στην ταράτσα σου θα βοηθούσε πολύ στην επικονίαση των λαχανικών σου και δεν χρειάζεται μεγάλη συντήρηση. Το μέλι εκτός από την θρεπτική αξία έχει και μεγάλη ανταλλακτική αξία.
Η συμμετοχή σου σε ανταλλαγές γεωργικών προϊόντων με άλλους ανθρώπους της γειτονιάς, θα σε φέρει κοντά με αυτούς, δημιουργώντας ξανά τις πρώτες κοινωνικές δομές.
Ένα δίκαννο με μπόλικες σφαίρες , θα αποτρέψει τους επίδοξους κλέφτες να σου πάρουν τα τρόφιμα που παράγεις και ότι άλλο πολύτιμο έχεις, αλλά και θα βοηθούσε τα μέγιστα, στο διώξιμο όλων αυτών των παράσιτων της σημερινής Πολιτικής !!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Θα προτιμούσα να μην αφήνετε σχόλια χωρίς όνομα, βάλτε ένα όνομα ψευδώνυμο αρκεί να μην εμφανίζεται η γελοία περίπτωση ο/η Ανώνυμος