Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Πού ‘σαι καημένε μπαρμπα-Αντώνη…

Γράφει: Μπαλάσκας Στρατής
15/06/2010
Την Κυριακή 10 Νοεμβρίου του 1996 με την παρουσία του ξέπλυνε την ντροπή που ‘χε ξεχυθεί πάνω στα καταστρώματα του «μπαρμπα-Γιώργου», του θωρηκτού «Αβέρωφ». Μια ντροπή ξανθιά, που κειτόταν κάτω από τα κανόνια του θωρηκτού συμβόλου για την Ελλάδα τον 20ό αιώνα και τραγουδούσε «πιο χαμηλά, πιο χαμηλά». Ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου 1996, η Ελένη Μενεγάκη παρουσίασε με τις γλάστρες της ένα… «εορταστικό» πρόγραμμα. Την επόμενη μέρα παραιτήθηκε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού κι ο μπαρμπα-Αντώνης Κωνσταντακέλλης, 97 χρονών τότε, τελευταίος εν ζωή ναύτης του θωρηκτού στις ένδοξές του μέρες, «που αγκυροβολούσε μια κανονιά από το σαράι του Σουλτάνου στην Κωνσταντινούπολη», κλήθηκε από το Πλωμάρι της Λέσβου όπου ζούσε, καλεσμένος της Ομοσπονδίας των Αιγαιοπελαγιτών της Αθήνας, να το ξεμαγαρίσει με την παρουσία του.
Την περασμένη Πέμπτη η ιστορία επαναλήφθηκε.

Το θωρηκτό που απελευθέρωσε το μισό Αιγαίο κι ανάμεσα στα άλλα νησιά και τη Μυτιλήνη, που κάτω από τα κανόνια του και πάνω στα καταστρώματά του στοιβάχτηκαν κορμιά νεκρών, το πλοίο θρύλος, την περασμένη Πέμπτη παραχωρήθηκε - μπας και νοικιάστηκε κιόλας; - στην εταιρεία Atlas Maritime του εφοπλιστή Λεό Πατίτσα να γιορτάσει μαζί με τη φετινή εφοπλιστική γιορτή, τα «Ποσειδώνια», και τον προ πέντε ημερών γάμο του με την πρώην Σταρ Ελλάς, και φυσικά… παρουσιάστρια πρωινής εκπομπής,. Την από τη Λέσβο και πιο συγκεκριμένα την Καλλονή, επίσης καταγόμενη, Μαριέττα Χρουσαλά.

Και… μπιτάκια!
Το τι έγινε στο στολισμένο ως μπομπονιέρα θωρηκτό δε λέγεται… Από το πρωί κιόλας της Παρασκευής, τα blogs γέμισαν περιγραφές διερχόμενων από την περιοχή του Φαλήρου, όπου το πλοίο βρίσκεται εδώ και χρόνια και όπου λειτουργεί ως Μουσείο. «Ήμουν χθες το βράδυ στη μαρίνα Φλοίσβου» γράφει ένας από αυτούς. Και συνεχίζει: «Πάνω στο θωρηκτό “Αβέρωφ” κόσμος πολύς, απ’ έξω ταξί και ακριβά αυτοκίνητα, μέχρι και πίσω από το γήπεδο του Τάε Κβον Ντο ήταν παρκαρισμένα και είχαν βάλει και σεκιουριτάδες να τα φυλάνε. Πάνω στο κατάστρωμα του “Αφέρωφ” φωτορρυθμικά (!!!) και να βαράνε μπιτάκια που ακούγονταν ένα χιλιόμετρο απόσταση, και κόσμος πολύς μαζεμένος. Λέω κι εγώ κι ο πατέρας μου, ρε παιδιά, το θωρηκτό “Αβέρωφ”, που έγραψε ιστορία, που σε αυτό το κατάστρωμα έχουν δώσει τη ζωή τους εκατοντάδες ήρωες για να είμαστε εμείς ελεύθεροι και το κάνατε ντισκοτέκ;»
Η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», προχθές Κυριακή, δημοσίευσε πολλά επίσης από τα όσα ανήκουστα έγιναν στο θωρηκτό: «Η πεθερά της κ. Χρουσαλά», λέει, «ήταν αυτή που ανακοίνωσε την έλευση της πρώην παρουσιάστριας στην οικογένεια, αλλά και στην εταιρεία του γιου της, και μάλιστα σε άπταιστα αγγλικά. Με grande εμφάνιση και εντυπωσιακά κοσμήματα, η κ. Μαριγώ Λαιμού - Πατίτσα έσυρε πρώτη το χορό συνεπικουρούμενη από το γιo, τη νύφη της και άλλους καλεσμένους, στην πίστα που είχε στηθεί στο κατάστρωμα του θωρηκτού, ενώ τα φωτορρυθμικά φώτιζαν όλο το πλοίο. Οι καρσιλαμάδες, τα νησιώτικα και τα τσιφτετέλια αντικατέστησαν όχι και τόσο κομψά τις lounge και jazz μελωδίες που κυριαρχούσαν μέχρι κάποια ώρα στο πάρτυ, το οποίο έφτασε στο τέλος του λίγο πριν τη μιάμιση το βράδυ της περασμένης Πέμπτης.»



Ο «Αβέρωφ». Από τον Κουντουριώτη στη Χρουσαλά!

Ευτυχώς…

Ο μπαρμπα-Αντώνης Κωνσταντακέλλης δε ζει πια… Το 2001, μετά από 102 χρόνια ζωής, πήγε να συναντήσει τους φίλους του, τους άλλους αρμενιστές από τον «Αβέρωφ». Να πούνε για το βομβαρδισμό της Ραιδεστού με το «Λέων», τα Μουδανιά, τις ανιχνεύσεις στο Βόσπορο, την Πάνορμο, μα πιο πολύ για το αγκυροβόλημα έξω από τη βασιλεύουσα πόλη. Την Κωνσταντινούπολη.
Το 1996 αρχικά το είχαν κρατήσει κρυφό το ρεζιλίκι με τις ξανθιές από τον μπαρμπα-Αντώνη οι δικοί του. Σιγά-σιγά του το είπαν «… να, κάποιοι δε φέρθηκαν σωστά στο θωρηκτό…». Άναψε και κόρωσε… «Σε ποιον, ρε, δε φέρθηκαν σωστά; Στον άνθρωπό μας τον Αβέρωφ; Μωρέ άνθρωπος είναι ο Αβέρωφ. Έλληνας άνθρωπος, μεγάλος και δυνατός. Ποιος τόλμησε να ξεχάσει τι έκανε ετούτο το καράβι;»
Σιγά-σιγά του το είπαν το κάμωμα… «Αχ, να το ξανάβλεπα το καράβι μου. Να περπατήσω απάνω στο κατάστρωμα, κι ας έσβηνα εκείνη την ώρα. Να έφευγα απάνω στα σανίδια του… Αχ και να το έβλεπα...»
Στα 97 του χρόνια ο μπαρμπα-Αντώνης τον είδε τον «μπαρμπα-Γιώργο», όπως αποκάλυψε πως αποκαλούσαν το θωρηκτό οι ναύτες του…
Σαν το είδε μπροστά του στο Τροκαντερό, στάθηκε προσοχή. Το χαιρέτησε σαν που χαιρετά ο ναύτης το ναύαρχό του κι ανέβηκε τη σκάλα του σαν 20χρονος αρμενιστής του όξω από την Κωνσταντινούπολη. Χάιδεψε το ναύτη που τον προϋπάντησε, γύρισε από το ένα κομμάτι του καραβιού στο άλλο, ακουμπούσε με τα ακροδάχτυλά του τα σανίδια του «τα ποτισμένα με αίμα», ανιστορούσε τον καπετάνιο του τον Κουντουριώτη κι ύστερα τον άλλο του τον καπετάνιο το Λάσκο, μα σα στάθηκε κάτω από τα κανόνια του δάκρυσε… Κάθε πρωί 750 ναύτες μαζευόμαστανε δω γύρω από τα κανόνια… «Μια κανονιά θέλαμε να ρίξουμε και θα λειτουργούσαμε στην Αγιά Σοφιά. Οι διαβόλοι οι σύμμαχοι δε μας αφήσαν. Ο θεός να τους κάνει συμμάχους…»



Κι ύστερα ένα κερί στον Άγιο Νικόλα, το μεγάλο καπετάνιο, εκεί κάτω από τα μεγάλα κανόνια. Κι ο μπαρμπα-Αντώνης έφυγε… Λίγο μετά, τρία μόλις χρόνια, ετούτος ο άνθρωπος ιστορία έφυγε για πάντα…
Την περασμένη Πέμπτη ξανά… Σαν οι ξανθιές και τα πρωινάδικα να έχουν βάλει στο μάτι το θρύλο… Μπιτάκια και DJs και ρούχα επώνυμων σχεδιαστών και 12ποντα στα ματωμένα σανίδια, και Bellini σαν… welcοme drink, και φυσικά σαμπάνια… Α, όλα κι όλα. Στον «Αβέρωφ» συνηθιζόταν η σαμπάνια… Και στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού που έδωσε την άδεια για ετούτη την ξευτίλα πρέπει πια να συνηθίζεται η σαμπάνια. Γενικό Επιτελείο Ναυτικού μιας Ελλάδας ηττημένης. Υπό κατοχή, ανήμπορη κι αυτή και τα παιδιά της να ανασάνουν… Μοναχά μια βόλτα στο Τροκαντερό κάνουν και θυμώνουν. Σαν τον ποιητή που έγραψε «Καημένε Μακρυγιάννη, να ‘ξερες γιατί το τζάκισες το χέρι σου, το τζάκισες για να χορεύουν σέικ τα κωλόπαιδα». Και σαν τον μπαρμπα-Αντώνη από το Πλωμάρι που σαν Ποσειδώνας φώναξε «… Μωρέ άνθρωπος είναι ο “Αβέρωφ”. Έλληνας άνθρωπος, μεγάλος και δυνατός. Ποιος τόλμησε να ξεχάσει τι έκανε ετούτο το καράβι;»
Ευτυχώς μπαρμπα-Αντώνη που δεν είσαι πια εδώ…


Τρέχει και δε φτάνει το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού
«Εξηγήσεις» και… έρευνες


«Εξηγήσεις» από το διευθυντή του θωρηκτού «Αβέρωφ» ζήτησε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιναύαρχος Δημήτρης Ελευσινιώτης, μετά την αποκάλυψη ότι την προηγούμενη Πέμπτη ο εφοπλιστής Πατίτσας διοργάνωσε πραγματικό γλέντι με μοντέλα στο κατάστρωμα του ιστορικού πλοίου που έχει χαρακτηριστεί μουσείο.


Σκηνές... απείρου κάλλους, στο αιματοβαμμένο κατάστρωμε το «Αβέρωφ»

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού που παραχώρησε την άδεια για να γίνει η σχετική εκδήλωση πάνω στο πλοίο-μουσείο, φέρεται πως θεωρούσε ότι επρόκειτο για μια απλή δεξίωση με κοκτέιλς και αναψυκτικά στο πλαίσιο της έκθεσης «Ποσειδώνια 2010». Στην άκρως απολογητική ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρεται ότι «το ΓΕΝ είχε ενημερωθεί ότι επί του Π.Ν.Μ. “Γ. Αβέρωφ” επρόκειτο να πραγματοποιηθεί, την Πέμπτη 10 Ιουνίου, εκδήλωση για την ολοκλήρωση των “Ποσειδωνίων 2010”, τη διοργάνωση της οποίας είχε αναλάβει η ναυτιλιακή εταιρείας Atlas Maritime. Για το λόγο αυτό άλλωστε το ΓΕΝ προχώρησε στην παραχώρησή του.».
Τελικά, όμως, μοντέλα και εφοπλιστές ξεσήκωσαν το θωρηκτό με χορούς, τραγούδια και φωτογραφήσεις νεαρών κυριών, με ιδιαίτερα… ελαφρά εμφάνιση.
Η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού έχει ήδη διατάξει έρευνα για να διακριβωθεί τι ακριβώς συνέβη στο θωρηκτό την προηγούμενη Πέμπτη και με ευθύνη ποίων. Ήδη ο διευθυντής τού «Αβέρωφ», έφεδρος αρχιπλοίαρχος Ευάγγελος Γαβαλάς, κλήθηκε να δώσει «έγγραφες εξηγήσεις για το τι ακριβώς έγινε στο χώρο», ενώ με ανακοίνωσή του το ΓΕΝ προανήγγειλε ότι εφόσον «προκύψουν ευθύνες για συγκεκριμένα πρόσωπα, αυτές θα καταλογιστούν».
ΕΜΠΡΟΣ

1 σχόλιο:

  1. ΞΕΦΤΙΛΙΣΕ Η ΞΑΝΘΙΑ ΚΟΤΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΥΠΕΡΗΦΑΝΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ,ΤΟ ΜΑΝΑΡΙ. ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ ΖΩΟΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα προτιμούσα να μην αφήνετε σχόλια χωρίς όνομα, βάλτε ένα όνομα ψευδώνυμο αρκεί να μην εμφανίζεται η γελοία περίπτωση ο/η Ανώνυμος