Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

ΗΠΑ: 39 από τις 50 Πολιτείες έχουν έλλειμμα μεγαλύτερο από της Ελλάδας


Του Στέλιου Μορφίδη

Την ώρα που οι ηθικολογίες για τον εκτροχιασμό της ελληνικής οικονομίας και για τα τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα δίνουν και παίρνουν από διάφορους Αμερικανούς αναλυτές, αποδεικνύεται ότι οι ίδιοι δεν κοιτούν προσεκτικά τα του οίκου τους. Το έλλειμμα προϋπολογισμού των περισσότερων πολιτειακών κυβερνήσεων είναι πολύ μεγαλύτερο από το «σοκαριστικό» 13,6% επί του ΑΕΠ της Ελλάδας, με αποκορύφωμα την περίπτωση της Καλιφόρνιας, όπου φτάνει το διόλου ευκαταφρόνητο 64,5%! Συνολικά 34 Πολιτείες -από τις 50- εμφάνισαν έλλειμμα άνω του 20% το οικονομικό έτος που έληξε στις 30 Ιουνίου.

Σύμφωνα με έκθεση του «Κέντρου Προτεραιοτήτων Προϋπολογισμού και Πολιτικής» (Centeron Budgetand Policy Priorities), ενός ινστιτούτου ερευνών που έχουν δημιουργήσει οι πολιτειακές κυβερνήσεις, το έλλειμμα προϋπολογισμού των πολιτειακών κυβερνήσεων φτάνει τα 200 δισ. δολ. για το τρέχον οικονομικό έτος. Εξ αυτών μόνο της Καλιφόρνιας είναι 54,6 δισ. δολ. και της Πολιτείας της Ν. Υόρκης 21 δισ. δολ.

Για το νέο οικονομικό έτος, που ξεκίνησε την 1η Ιουλίου, το έλλειμμα των Πολιτειών θα μειωθεί στα 180 δισ. δολ. με βάση την εκτίμηση του ινστιτούτου ερευνών (δείτε γραφήματα), καθώς οι τοπικές Αρχές πιέζονται να κάνουν περικοπές. Τούτο σημαίνει ότι οι 50 πολιτειακές κυβερνήσεις των ΗΠΑ θα εμφανίσουν κατά μ.ο. δημοσιονομικό έλλειμμα 16,9%! Μόλις τρεις αναμένεται να εμφανίσουν πλεόνασμα (Μοντάνα, Β. Ντακότα, Αλάσκα), ενώ μία θα έχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό (Αρκάνσας).

Στον αντίποδα, η Νεβάδα θα έχει το μεγαλύτερο έλλειμμα (56,6%) και θα ακολουθήσει το Νιου Τζέρσεϊ (37,4%), η Πολιτεία του Barrack Obama, Ιλινόις (36,1%), η Αριζόνα (35,3%) και το Μέιν (32,1%).

«Οι Πολιτείες θα πρέπει να προχωρήσουν σε περικοπές και αυξήσεις φόρων, όπως ακριβώς γίνεται στην Ελλάδα και στην Ισπανία», δήλωνε στο Bloombergο Dean Baker, δ/ντής του Κέντρου Οικονομικών και Πολιτικών Ερευνών (Center for Economic and Policy Research) στην Ουάσιγκτον. «Μια τέτοια εξέλιξη βέβαια θα δημιουργήσει πρόβλημα στην οικονομική ανάκαμψη κατά το β’ εξάμηνο», εκτιμά.

Τα ελλείμματα προϋπολογισμού των πολιτειακών κυβερνήσεων στις ΗΠΑ εντείνουν την ανησυχία κάποιων επενδυτών για πιθανό πλήγμα στην αμερικανική ανάπτυξη, καθώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προσπαθεί με αργό ρυθμό να αποκόψει την οικονομία από την πολιτική των έκτακτων μέτρων.

Μέχρι την 1η Ιανουαρίου υπολογίζεται ότι τα κεφάλαια από το πρόγραμμα ενίσχυσης της οικονομίας ύψους 787 δισ. δολ. θα απορροφηθούν. Πρόκειται για κεφάλαια που βοήθησαν τις πολιτειακές κυβερνήσεις την ώρα που τα φορολογικά έσοδα υποχωρούσαν δραστικά.

Σύμφωνα με το Bloomberg οι πολιτειακές κυβερνήσεις δεν θα καταφέρουν να ξεπεράσουν αυτό τον κύκλο όπως έκαναν στο παρελθόν, καθώς οι δημοσιονομικές τρύπες είναι υπερβολικά μεγάλες. Για πρώτη φορά από το 1962, οι φόροι από τις πωλήσεις και τα κέρδη υποχώρησαν για πέντε διαδοχικά τρίμηνα έως το Δεκέμβριο του 2009, σύμφωνα με το Nelson A. Rockefeller Institute of Government του πολιτειακού πανεπιστημίου της Ν. Υόρκης.

Οι νομοθέτες πρέπει να αναθεωρήσουν τη φορολογική πολιτική, τα υποχρηματοδοτημένα συνταξιοδοτικά ταμεία του Δημοσίου και να περικόψουν κοινωνικές δαπάνες ακόμα και στο χώρο της υγείας, εάν θέλουν να καθιερώσουν μακροπρόθεσμα σχέδια που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη, λέει η πρώην κυβερνήτης του New Jersey Christine Todd Whitman.
Ισοτιμία
Σημ.axinosp:Εάν η Ελλάδα δεν υπάρχει περίπτωση να μην χρεοκοπήσει, τότε την χρεοκοπία την έχουν στο τσεπάκι στην Αμερική 39 πολιτείες, που σημαίνει πάπαλα το παγκόσμιο μαγαζί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα προτιμούσα να μην αφήνετε σχόλια χωρίς όνομα, βάλτε ένα όνομα ψευδώνυμο αρκεί να μην εμφανίζεται η γελοία περίπτωση ο/η Ανώνυμος