Από τις εφημερίδες φαίνεται πως έμαθαν οι αρμόδιες Διευθύνσεις και λοιποί υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών ότι η ονομασία “Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη” βρίσκεται στο επίκεντρο παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων με τη ΠΓΔΜ. Η συζήτηση των ημερών στο ΥΠΕΞ είναι ποιος ηγείται των διαπραγματεύσεων από την ελληνικής πλευράς, ποιος είναι ο δίαυλος της μυστικής διπλωματίας μεταξύ Αθήνας-Σκοπίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επαναφορά του Αlex Rondos στο υπουργείο Εξωτερικών είναι γεγονός. Ο εξ απορρήτων σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου απέκτησε την ιδιότητα του πρέσβη εκ προσωπικοτήτων και εγκαταστάθηκε ξανά στην Αθήνα, διαδραματίζοντας ουσιαστικά ρόλο άτυπου μεν, αλλά συμβούλου των Γ. Παπανδρέου και Δημ. Δρούτσα για τα κρίσιμα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής.
Εφοδιασμένος με διπλωματικό διαβατήριο της Ελληνικής Δημοκρατίας, έχει αναλάβει αποστολές μυστικής διπλωματίας για λογαριασμό του πρωθυπουργού το πρώτο εξάμηνο του 2010 σε Σερβία, Σκόπια, Αλβανία και Τουρκία. Ο Έλληνας πρεσβευτής στη Σερβία έπεσε από τα σύννεφα όταν οι συνάδελφοί του που εκπροσωπούν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον ρώτησαν σε μία από τις τακτικές συναντήσεις αλληλοενημέρωσης, ποιο ήταν το περιεχόμενο των συνομιλιών που είχε ο απεσταλμένος της ελληνικής κυβέρνησης κ. Rondos με τη σερβική κυβέρνηση. Το ίδιο συνέβη και με τους πρεσβευτές μας στην Αλβανία και στα Σκόπια. Αποδείχθηκε ότι οι Ευρωπαίοι ομόλογοί τους γνώριζαν περισσότερα για τις συναντήσεις με βάση τις πληροφορίες που τους είχαν δώσει τα μέλη των κυβερνήσεων των συγκεκριμένων χωρών. Οταν οι Ελληνες πρεσβευτές απευθύνθηκαν στην Kεντρική Yπηρεσία στην Αθήνα, τους διαβιβάστηκε αρμοδίως: “Μην ασχολείστε, καλύτερα να το ξεχάσετε“. Διπλωματικοί παρατηρητές θεωρούν ότι ο Alex Rondos χαράσσει τη βαλκανική πολιτική του Γ. Παπανδρέου.
Στις κυβερνήσεις των βαλκανικών κρατών ο Αlex Rondos είναι γνωστός από την προηγούμενη θητεία του στο πλευρό του Γ. Παπανδρέου την περίοδο που ο δεύτερος ήταν υπουργός Εξωτερικών (1999-2004). Ο Rondos υποστηρίζει με υπερηφάνεια ότι ήταν ο αρχιτέκτονας της αλλαγής πολιτικής της Ελλάδας στο Γιουγκοσλαβικό και ότι συνέβαλε στην πτώση του Slobodan Milosevic. Λέγεται πως ήταν ο πρώτος που συναντήθηκε με τον VojislavKostunica, όταν ανέλαβε την προεδρία της Γιουγκοσλαβίας το 2000, ενώ ιδιαίτερα στενές σχέσεις είχε και με τον δολοφονηθέντα πρωθυπουργό της Σερβίας Zoran Djindjic. Θεόδωρου Πάγκαλου, καθώς ήταν μεταξύ εκείνων που “φωτογράφισε” ο πρώην υπουργός, όταν έκανε λόγο για στελέχη που κινούνται στο κτίριο της H παρουσία του στο υπουργείο Εξωτερικών είχε προκαλέσει θύελλα υπόγειων αντιδράσεων από τους μόνιμους διπλωμάτες, αλλά και τη δημόσια έκρηξη του -νυν αντιπροέδρου-Βασιλίσσης Σοφίας και μιλάνε μόνο αγγλικά. Εξάλλου το ελληνικό λεξιλόγιο του Rondos δύσκολα υπερέβαινε όταν έφθασε στην Αθήνα τις διακόσιες λέξεις. Παραιτήθηκε μετά την εκλογική ήττα του Γ. Παπανδρέoυ το 2004 αλλά εμφανίστηκε ξανά στις 21 Απριλίου ως φανατικός υπέρμαχος του ανθελληνικού Σχεδίου Ανάν, υπογράφοντας ένα άρθρο με το τίτλο “Cyprus: The price of rejection” για τη ΜΚΟ Οpen Democracy, χρηματοδοτούμενη από τον γνωστό George Soros, στο οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων ότι “ο αληθινός πατριωτισμός βασίζεται στο συμβιβασμό”… (http://www.opendemocracy.net/democracy-europefuture/article_1861.jsp)
Στις 28 Σεπτεμβρίου 2004 συνυπογράφει ανοικτή επιστολή-καταγγελία προς τους ηγέτες της Ευρωπαικής Ενωσης και των ΗΠΑ όπου εκφράζεται η έντονη ανησυχία για τη πορεία “εκδημοκρατισμού” και τη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία, στο πλαίσιο του γνωστού “Project for the New American Century”, προπύργιο των νεο-συντηρητικών που έπαιξε κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής του George Bush του νεότερου. (http://www.newamericancentury.org/russia-20040928.htm)
Στις 19 Σεπτεμβρίου 2005 αποκαλύπτεται εμμέσως πλην σαφώς, από διαλόγο κατά την ενημέρωση δημοσιογράφων από το Sate Department, ότι ο Alex Rondos εργαζόταν …στην αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας:
QUESTION: And one more question on USA. Mr. Alex Rondos was seen yesterday at the UN, accompanying Under Secretary Nicholas Burns and Assistant Secretary –
MR. ERELI: Mr. who?
QUESTION: Alex Rondos, R-o-n-d-o-s, was seen yesterday at the UN accompanying the Under Secretary Nicholas Burns and Assistant Secretary Daniel Fried prior to the meeting with the Greek Foreign Minister. I’m wondering under which capacity Mr. Alex Rondos is doing that and if he’s still working for your government in any section of the U.S. Embassy in Athens, Greece?
MR. ERELI: I don’t know who this individual is and I don’t know if he was in any way involved in these meetings.
QUESTION: But can you take this question because –
MR. ERELI: I’ll take this question if — I’ll see what I can get for you on it.
QUESTION: Because in the past, there was a lot of discussion about this person in this briefing, and so I would like you to take this question, to look into that.
MR. ERELI: I’ll see if Mr. Rondos was there and was involved.
QUESTION: Okay. Thank you.
(http://www.america.gov/st/washfile-english/2005/September/20050919174819xrsmada1.896304e-02.html)
Έκτοτε το ενδιαφέρον του Rondos μεταφέρθηκε στην κρίσιμη για τις ενεργειακές οδούς περιοχή του Καυκάσου, και άρχισε να απασχολείται ως σύμβουλος της κυβέρνησης της Γεωργίας και συγκεκριμένα του προέδρου της Mikheil Saakashvili. Μάλιστα, στις 8 Μαίου 2008 στην International Herald Tribune, προβλέπει και δικαιολογεί ένα πιθανό πόλεμο μεταξύ Ρωσίας-Γεωργίας, καλώντας τη Δύση να παρέμβει υπέρ της Τιφλίδας με τίμημα την απώλεια επιρροής στις χώρες του Καυκάσου της Κασπίας και πέραν αυτών, αν δεν το πράξει. Όπως αναγνώρισε και ο πρώην πρέσβης του Ισραήλ στη Μόσχα και κορυφαίος Ισραηλινός ειδικός σε θέματα Ευρασίας Zvi Magen (Jerusalem Post, 10/08/2008) “κατά κάποιο τρόπο, Saakasvili παγιδεύτηκε από τις ευρύτερες δυνάμεις στο παιχνίδι”.
Έτσι μετά τις επιτυχημένες “συμβουλές” του που οδήγησαν τη Γεωργία στην απώλεια των μισών της εδαφών, ο Αlex Rondos επιστρέφει συμμετέχοντας ενεργά στη χάραξη και στην εξωθεσμική άσκηση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα ταραγμένα Βαλκάνια, που δεν σημαίνει τίποτα άλλο παρά πλήρη ευθυγράμμιση στις επιταγές της Ουάσινγκτον.
citypress
strategyreport
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Θα προτιμούσα να μην αφήνετε σχόλια χωρίς όνομα, βάλτε ένα όνομα ψευδώνυμο αρκεί να μην εμφανίζεται η γελοία περίπτωση ο/η Ανώνυμος