Κίνητρα για ιδιωτική επιχειρηµατικότητα
Ο ΡΟΛΟΣ του κράτους µειώνεται, η επιχειρηµατικότητα ενθαρρύνεται, δηµόσιοι υπάλληλοι καλούνται να αναζητήσουν εργασία στον ιδιωτικό τοµέα. Θα µπορούσε να είναι µια µικρή επανάσταση. Στη γλώσσα του καθεστώτος των Κάστρο λέγεται «αναβάθµιση του κουβανέζικου οικονοµικού µοντέλου». Αυτή η µίνι στροφή προς την ελεύθερη οικονοµία ανακοινώθηκε από τον Ραούλ Κάστρο στην Εθνοσυνέλευση. Αναζητώντας τρόπους για να τονώσει την οικονοµία της χώρας, η κυβέρνηση σκοπεύει να απαλλαγεί από τις µικρές επιχειρήσεις ενθαρρύνοντας την ανάληψη της διεύθυνσής τους από ιδιώτες και σχεδιάζει ένα φορολογικό σύστηµα που θα φορολογεί περισσότερο τους δηµοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι σήµερα αποτελούν το 95% των εργαζοµένων. Σύµφωνα μετον υπουργό Οικονοµίας Μαρίνο Μουρίλο, το επόµενο διάστηµα δροµολογείται ένα πιλοτικό πρόγραµµα βάσει του οποίου µερικά κρατικά κουρεία θα δοθούν στους υπαλλήλους τους. Οι τελευταίοι θα µπορούν να ορίζουν ελεύθερα την τιµή των υπηρεσιών που θα προσφέρουν και θα πληρώνουν σε αντάλλαγµα ένα µικρό ενοίκιο στο κράτος. Ο Μουρίλο έσπευσε να δηλώσει, πάντως, ότι «προηγούνται οι αξίες του σοσιαλισµού και όχι της αγοράς».
Τα Νέα
Συνταγή-αντίδοτο στην κρίση από τον Ραούλ Κάστρο
«Πρέπει να δώσουμε τέλος στο ανέκδοτο ότι η Κούβα είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο όπου μπορείς να ζεις χωρίς να δουλεύεις» τόνισε στην Εθνοσυνέλευση της Αβάνας ο 79χρονος Ραούλ Κάστρο. Καθησύχασε ωστόσο ότι δεν πρόκειται να γίνουν ομαδικές απολύσεις και «ούτε ένας άνθρωπος δεν θα αφεθεί στη μοίρα του». Επαναλαμβάνοντας ότι το σοσιαλιστικό σύστημα της Κούβας είναι «αδιαπραγμάτευτο», ο Κάστρο προειδοποίησε την αντιπολίτευση να μην «ξεθαρρέψει» μετά την απελευθέρωση 52 πολιτικών κρατουμένων την προηγούμενη εβδομάδα. «Η επανάσταση μπορεί να φανεί γενναιόδωρη επειδή είναι δυνατή, αλλά για τους εχθρούς της πατρίδας δεν θα υπάρξει ατιμωρησία» είπε χαρακτηριστικά. Εξάλλου ισχυρίστηκε ότι δεν σημειώθηκε βελτίωση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ λόγω της απελευθέρωσης των 52 αντιφρονούντων.
Έθνος
...Ακόμη και η Κούβα αποφασίζει να ανοίξει χαραμάδα σε κάποια επαγγέλματα. Στη χώρα του Φιντέλ όλα τα επαγγέλματα είναι κλειστά. Το κράτος ρυθμίζει τα πάντα. Άπαντες έχουν δουλειά και πληρώνονται βρέξει χιονίσει με περίπου 10 ευρώ το μήνα οι χαμηλόμισθοι και με 15 οι μηχανικοί, γιατροί κλπ. Λαμβάνουν ακόμη κατά κεφαλήν ένα κιλό φασόλια, ένα κιλό ρύζι, εκατό γραμ. καφέ, ένα τέταρτο κοτόπουλο, λίγο χοιρινό το μήνα με δελτίο. Το ηλεκτρικό είναι δωρεάν αλλά και μέσα στην Αβάνα έχει λίγες ώρες τη μέρα.
Τα υπόλοιπα στη μαύρη αγορά που υπάρχει γύρω από την τουριστική βιομηχανία όπου οι τιμές είναι ίδιες με τις δικές μας. Πως τα βγάζουν πέρα; «Πως να πείσω τις κόρες μου 16 και 12 ετών ότι πρέπει να σπουδάσουν, όταν βλέπουν ότι στο πεζοδρόμιο μπορούν να βγάλουν σε ένα βράδυ τρία και τέσσερα μηνιάτικα» μου είχε πει μια ντόπια την τελευταία φορά που βρέθηκα στη Αβάνα τον περασμένο Χειμώνα.....
Capital
Σημ.axinosp:Το πρόβλημα της Οικονομίας στην Κούβα θα κριθεί σε μερικά κουρεία της Αβάνας, δηλαδή στις τρίχες !
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Θα προτιμούσα να μην αφήνετε σχόλια χωρίς όνομα, βάλτε ένα όνομα ψευδώνυμο αρκεί να μην εμφανίζεται η γελοία περίπτωση ο/η Ανώνυμος