Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Whitney: Οι Πολιτείες τα επόμενα θύματα της κρίσης

Οι Πολιτείες θα είναι τα επόμενα θύματα της πιστωτικής κρίσης, σύμφωνα με την Meredith Whitney. Σε συνέντευξή της στο CNBC, η επικεφαλής της Meredith Whitney Advisory Group, έχοντας εκπονήσει μια αναφορά για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι αμερικανικές πολιτείες, συνέκρινε την επικείμενη «έκρηξη» με την κατάρρευση του χρηματοοικονομικού συστήματος το 2008 και 2009.

«Οι ομοιότητες μεταξύ των πολιτειών και των τραπεζών είναι τεράστιες, στο βαθμό που οι πολιτείες έχουν υψηλές δαπάνες και μόχλευση», τόνισε η Whitney. Πρόσθεσε ακόμη πως τα δημοτικά χρέη έχουν διπλασιαστεί από το 2000, ενώ οι δαπάνες αυξάνονται με μεγαλύτερο ρυθμό από ό,τι τα έσοδα. Επίσης, προχώρησε σε άλλη μία προειδοποίηση για τις τράπεζες, τονίζοντας πως μια κατακόρυφη μείωση των εσόδων από το trading και μια double-dip ύφεση στην αγορά κατοικίας, θα πλήξει τα κέρδη δ΄ τριμήνου. Επανέλαβε προηγούμενες εκτιμήσεις της για απώλεια 80.000 εργατικών θέσεων στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών φέτος.

Ωστόσο, χειρότερες ήταν οι εκτιμήσεις της για τις πολιτείες. Αφού δήλωσε πως η συγκεκριμένη αναφορά που παρουσίασε είναι αποτέλεσμα δουλειάς δύο ετών, τόνισε πως ήταν ιδιαίτερα δύσκολη εξαιτίας της έλλειψης αξιόπιστων στοιχείων για τις δαπάνες και τα χρέη των πολιτειών. «Μου θύμιζε τόσο πολύ τις τράπεζες πριν από την κρίση, που συνεχίσαμε να εργαζόμαστε πάνω σε αυτό. Δεν μπορούσαμε να βρούμε τίποτα που να μας δίνει μια ξεκάθαρη ιστορία, δεν μπορούσαμε να βρούμε καμία πληροφορία που να ήταν διαφανής. Για αυτό, το προχωρήσαμε μόνοι μας».

Φωτεινές εξαιρέσεις αποτελούν οι πολιτείες του Τέξας, της Βιρτζίνια και της Νεμπράσκα, οι οποίες ασκούσαν έλεγχο στα χρηματοοικονομικά τους και δεν απειλούνται πολύ. Ωστόσο, άλλες πολιτείες, όπως η Καλιφόρνια και το Μίσιγκαν, θα δημιουργήσουν πρόβλημα σε ολόκληρη τη χώρα εάν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποφασίσει να παρέμβει με μια διάσωση.

Capital

Σημ.axinosp:Συνεχίζει να τρίζει επικίνδυνα το ομοσπονδιακό μοντέλο της Αμερικής και όχι μόνο. Αν συνεχίσει να ανεβαίνει η τιμή του πετρελαίου λόγω της συνεχιζόμενης μείωσης της παραγωγής σε σχέση με την παγκόσμια ζήτηση και του χρυσού που είναι αποτέλεσμα πανικού στον επικείμενο υπερπληθωρισμό λόγω του QE(ποσοτικής νομισματικής χαλάρωσης ή αλιώς πέτα λεφτά από ελικόπτερο μπας και ηρεμήσει το τέρας του νομισματικού συστήματος) τότε η κατάσταση οδεύει εκτός ελέγχου. Ο χειμώνας πάντως θα μας έχει εκπλήξεις και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα προτιμούσα να μην αφήνετε σχόλια χωρίς όνομα, βάλτε ένα όνομα ψευδώνυμο αρκεί να μην εμφανίζεται η γελοία περίπτωση ο/η Ανώνυμος