Είχα ένα λόγο να ελπίζω περνώντας την πύλη του ΚΑΤ, Σάββατο του Λαζάρου, ότι τέτοια μέρα υπάρχει η ελπίδα της Ανάστασης. Αλλά η ελπίδα χάθηκε.
Χτυπήθηκε κι αυτό το νοσοκομείο, όπως όλα της χώρας, όσο κι αν καταφεύγει ο υπουργός Υγείας σε επικοινωνιακούς αντιπερισπασμούς κάνοντας αποκαλύψεις για πρακτικές χρόνων από το εμπάργκο των προμηθευτών. Από την προηγούμενη Πέμπτη (13/4) μέχρι σήμερα, με ανακοίνωση της διοίκησης, το νοσοκομείο εξυπηρετούσε μόνο τα έκτακτα περιστατικά. Από σήμερα ούτε αυτό μπορεί να κάνει. Αναστέλλει όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία και περιμένει μία λύση στο πρόβλημα με τους προμηθευτές από πλευράς υπουργείου. Αλλιώς, θα επεκτείνει την απόφαση αυτή επ' αόριστον.
Ενα λοιπόν αμιγώς χειρουργικό νοσοκομείο, με 11 αίθουσες χειρουργικές και 24ωρη λειτουργία 365 μέρες το χρόνο, αφού πότε εφημερεύει ως γενικό νοσοκομείο πότε ως ειδικό, δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τον πολίτη. Ηδη δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τους 400 συμπολίτες μας που είναι στη λίστα για χειρουργείο και για λίγες ακόμα... εμφανίσεις θα μπορεί να αντιμετωπίζει τα επείγοντα περιστατικά.
«Μέχρι πριν από λίγες ημέρες τα νοσοκομεία προσπαθούσαν να λύσουν το πρόβλημα ανταλλάσσοντας μεταξύ τους υλικά. Σταμάτησε όμως αυτό, τελείωσε», λέει στην «Ε» ο Μιχάλης Κούρτης, πρόεδρος την επιτροπής χειρουργείων στο νοσοκομείο. «Χειρουργεία με τα σημερινά δεδομένα από σήμερα δεν μπορούν να προγραμματιστούν. Δεν φτάνουν ούτε για τα έκτακτα τα υλικά».
Σε μία τέτοια κρίση οι διοικητές θα προσπαθούσαν να προμηθευτούν υλικά από την ελεύθερη αγορά. Ομως αυτό ονομάζεται απευθείας ανάθεση και ο υπουργός γίνεται... έξαλλος με κάτι τέτοια. Προχθές αποκάλυψε ότι τέσσερα νοσοκομεία από τον Οκτώβριο επιδίδονται στην παραπάνω μέθοδο και τώρα ήρθε η ώρα να... τιμωρηθούν. Ή μήπως το είπε για να φύγουν τα μάτια από «Αρεταίειο», «Αιγινήτειο», «Θριάσειο», «Αλεξάνδρα» και «Ωνάσειο» που βγήκαν μπροστά και δήλωσαν ότι καταρρέουν.
«Σε πρόθυρα εγκεφαλικού»
«Κάθε φορά που δημιουργείται μία έλλειψη, ο κανονισμός λειτουργίας των νοσκομείων προβλέπει ότι ψάχνεις και βρίσκεις έναν τρόπο να την καλύψεις. Βγαίνει μια επιτροπή που ορίζει το νοσοκομείο να βρει στην προκειμένη περίπτωση γάντια χειρουργικά», λέει ο Μιχ. Κούρτης.
Νοσηλευτές, γιατροί, εργαζόμενοι στο νοσοκομείο απηυδισμένοι από το μένος των πολιτών, το οποίο δεν μπορεί παρά επάνω τους να ξεσπάσει. Ανάλογα με το τι έχει στην πρώτη γραμμή κάθε νοσοκομείο. Στο ΚΑΤ τα χειρουργεία είναι η πρώτη γραμμή, οπότε οι προϊσταμένες των χειρουργείων δέχονται τα πυρά. «Στα πρόθυρα εγκεφαλικού», όπως είπε μία από αυτές στην «Ε». «Λειτουργούμε ακόμα και σήμερα στο όριο. Εκατό τοις εκατό στο όριο. Κάποια καθόλου μακριά από σήμερα, στιγμή δεν θα μπορούμε να λειτουργούμε, από τις ελλείψεις», πρόσθεσε.
«Εκείνο που ενδιαφέρει το υπουργείο -λέει ο Μιχ. Κούρτης-, το εκάστοτε υπουργείο, είναι να βρίσκει ο ασθενής ανοιχτό νοσοκομείο και ανθρώπους με άσπρες μπλούζες. Αυτό. Το τι θα γίνει από εκεί και πέρα... θα βρει ο γιατρός και ο νοσηλευτής τον τρόπο σού λέει. Τι να κάνει ο γιατρός ή ο νοσηλευτής όμως όταν δεν έχει γάζες και γάντια. Να οδηγήσει ανασφαλώς τον ασθενή στο χειρουργείο»;
Ελλείψεις γιατρών
Το ΚΑΤ με τον τεράστιο χειρουργικό τομέα δεν μπορεί έτσι κι αλλιώς -εμπάργκο προμηθευτών και μη εμπάργκο- να ανταποκριθεί στη ζήτηση των χρηστών υγείας-επείγοντα και περιστατικά που πρέπει αλλά όχι άμεσα να χειρουργηθούν.
Είναι ένα γενικό νοσοκομείο με 10 ορθοπεδικά τμήματα (!) και 6 μη ορθοπεδικά (αγγειοχειρουργική, θωρακοχειρουργική, γναθοχειρουργική, νευροχειρουργική, και δύο γενικές χειρουργικές). Το έχρισαν γενικό νοσοκομείο, αλλά επειδή δεν ήθελαν να χαλάσουν την υποδομή που είχε ως τραυματολογικό κέντρο πριν το ΕΣΥ κράτησαν και την υποδομή αυτή. Δημιούργησαν και απόλυτα εξειδικευμένα τμήματα που δέχονται περιστατικά από όλη την Ελλάδα. Το 61% των λειτουργιών του είναι χειρουργικές εκεί που σε ένα γενικό νοσοκομείο το ποσοστό είναι 30%.
«Σε λίγο οι ελλείψεις των γιατρών λόγω της συνταξιοδότησης -5 φεύγουν ένας προσλαμβάνεται- θα δημιουργήσουν ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα», λέει ο Μιχ. Κούρτης: «Προσθέστε σε αυτό και το χρόνιο πρόβλημα των ελλείψεων σε νοσηλευτικό προσωπικό, ειδικότερα χειρουργείου, που είναι σε λειτουργεία 24 ώρες, κι έχετε την πλήρη εικόνα του τραυματισμένου ΚΑΤ». *
Ελευθεροτυπία
Σημ.axinosp:Δείτε ένα απόσπασμα της τανίας Collapse, για να καταλάβετε το τι έρχεται!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Θα προτιμούσα να μην αφήνετε σχόλια χωρίς όνομα, βάλτε ένα όνομα ψευδώνυμο αρκεί να μην εμφανίζεται η γελοία περίπτωση ο/η Ανώνυμος