Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Απορρίπτει η αντιπολίτευση ενδεχόμενο δημοψήφισμα

Διευκρινίσεις σχετικά με τη χθεσινή αναφορά του Πρωθυπουργού περί ενδεχόμενου δημοψηφίσματος παρείχε ο Γιώργος Πεταλωτής, εν μέσω πλήθους αντιπολιτευόμενων πυρών για «επικοινωνιακά παιχνίδια» και «κινδυνολογία» εκ μέρους της κυβέρνησης.

Ειδικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι δεν σχεδιάζεται δημοψήφισμα για την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. «Το Μεσοπρόθεσμο», είπε, «δεν είναι το άπαν, αλλά είναι ένα στάδιο, ένα σκαλοπάτι για τις αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος».

Επιχειρώντας να εξηγήσει την αναφορά του Πρωθυπουργού τόνισε ότι η επιλογή του δημοψηφίσματος «είναι πάγια θέση του κ. Παπανδρέου» και πρόσθεσε ότι «σε μια εποχή, στην οποία χρειάζονται μεγάλες συναινέσεις για να προχωρήσουν μεγάλες αλλαγές, αν χρειαστεί κι αν τεθούν τέτοια ζητήματα μεγάλης σημασίας κι αν αποφασιστεί κάτι τέτοιο, το δημοψήφισμα μπορεί να συμβάλει».

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Εσωτερικών μιλώντας στο ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Ο κ. Ραγκούσης σημείωσε ότι η σχετική νομοπαρασκευαστική προετοιμασία, για την οποία μίλησε ο πρωθυπουργός δεν συνδέεται με το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, καθώς ο σχετικός με το δημοψήφισμα νόμος θα προωθηθεί και θα ψηφιστεί τον Ιούλιο.

Επισήμανε ακόμη ότι ο πρωθυπουργός εννοεί την διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για μια σειρά ζητημάτων, τονίζοντας ωστόσο ότι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος, πρώτον, είναι κάτι πολύ σοβαρό, και, δεύτερον, ότι για τη διεξαγωγή του υπάρχουν περιορισμοί από το Σύνταγμα αλλά και την λογική.

ΝΔ: Επικοινωνιακό παιχνίδι

Ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Μιχελάκης έκανε λόγο επικοινωνιακό παιχνίδι, καθώς, όπως σημείωσε, δεν έχει ακόμη αποφασιστεί ποιο θα είναι το ερώτημα που θα τεθεί:

«Πρώτα επιλέγεται η μεθόδευση κι ύστερα αναζητείται το ερώτημα- το κάρο μπαίνει μπροστά από το άλογο- δεν τους ενδιαφέρει η ουσία, αλλά το επικοινωνιακό παιχνίδι της διαδικασίας και αυτό δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο, παρά ένα ακόμα τέχνασμα».

«Ενα τέτοιο δημοψήφισμα» πρόσθεσε «θα είναι διχαστικό και αποπροσανατολιστικό - και βέβαια τα διλήμματα που κατασκευάζει η κυβέρνηση προκαλούν σύγχυση, δεν ωφελούν αλλά βλάπτουν τον τόπο. Πάνω στη λανθασμένη πολιτική, που βλάπτει την ελληνική οικονομία, πάνε να προσθέσουν και ένα δημοψήφισμα που διαιρεί τον ελληνικό λαό».

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση ψάχνει τον πιο μεγάλο εκβιασμό

Με έντονα κριτική διάθεση υποδέχθηκε τα περί ενδεχόμενου δημοψηφίσματος και το ΚΚΕ το οποίο σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «η κυβέρνηση ψάχνει να βρει τον πιο μεγάλο εκβιασμό προκειμένου να τρομοκρατήσει και να υποτάξει το λαό». «Ταυτόχρονα», τονίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα, «τα γνωστά κόλπα παγίδευσης και αποπροσανατολισμού με τις δήθεν διαφοροποιήσεις βουλευτών στο ΠΑΣΟΚ, την καλύτερη διαπραγμάτευση του μνημονίου που προτείνει η ΝΔ και άλλοι δίνουν και παίρνουν» σημειώνει σε ανακοίνωσή του».

Γ. Καρατζαφέρης: Αν είναι να στήσουμε κάλπες για δημοψήφισμα γιατί δεν κάνουμε εκλογές;»

«Αν είναι να στήσουμε κάλπες για δημοψήφισμα και να μπούμε στη διαδικασία των εξόδων γιατί να μην κάνουμε εκλογές;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης κληθείς να σχολιάσει τα περί δημοψηφίσματος για τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα.

Μιλώντας στον Real FM, ο κ. Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι την πρόταση περί δημοψηφίσματος προσπάθησε να την περάσει ο Πρωθυπουργός και κατά το πρόσφατο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, όμως όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «αυτά δεν είναι πράγματα σοβαρά».

«Ο πρωθυπουργός τα έχει χαμένα ... Του δώσαμε μία ευκαιρία με την ψήφιση του μνημονίου και της άλλαξε τα φώτα. Εδώ που φτάσαμε, θα πληρώσει ή η Ελλάδα, ή οι Έλληνες. Μου θυμίζει τον Καραμανλή πριν δύο χρόνια και αυτό με φοβίζει», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ.. «Αυτή είναι ανίκανη κυβέρνηση. Για μένα, σε ό,τι αφορά τον κ. Παπανδρέου, έχει τελειώσει».

ΣΥΝ: Ρεσιτάλ ανευθυνότητας και κινδυνολογίας

Για ρεσιτάλ ανευθυνότητας και κινδυνολογίας έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ Π. Σκουρλέτης, τονίζοντας ότι «η πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε απροσδιόριστο χρόνο, με ασαφή γενικόλογα ερωτήματα, δεν σημαίνει τίποτα άλλο παρά προσπάθεια αποφυγής των πραγματικών διλημμάτων».

«Αλήθεια», διερωτήθηκε, «η ενδεχόμενη πρόταση για δημοψήφισμα θα σήμαινε και αναβολή της ψήφισης των νέων μέτρων και του μνημονίου ή αποτελεί μια ακόμα επικοινωνιακή πιρουέτα εκ μέρους της κυβέρνησης;».

Ντόρα Μπακογιάννη: Πρωθυπουργικές κορώνες για εξαγορά χρόνου

«Ο κ. Παπανδρέου πετάει κορώνες για θολά δημοψηφίσματα, προκειμένου να αγοράσει χρόνο, για μια κυβέρνηση που εδώ και καιρό έχει τελειώσει», εκτίμησε και η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, τονίζοντας πως ένα δημοψήφισμα πρέπει να γίνει στον τόπο και αυτό να αφορά αν η επόμενη Βουλή θα προχωρήσει στην αναθεώρηση του Συντάγματος.

Σύμφωνα με την πρώην υπουργό, «η αναθεώρηση του Συντάγματος και οι πολιτικές αλλαγές που θα επιφέρει, θα αποτελέσουν μια ανατροπή στην πράξη των στρεβλώσεων και των ανεπαρκειών που έχει επιβάλλει το πολιτικό σύστημα τα τελευταία 30 χρόνια».

ΔΗΜΑΡ: Οχι στη δημιουργία εκβιαστικών διλημμάτων

«Το δημοψήφισμα αποτελεί δυνατότητα για πρωτογενή έκφραση της βούλησης των πολιτών και δεν προσφέρεται για επικοινωνιακή κρίση, ούτε για τη δημιουργία εκβιαστικών διλημμάτων», παρατηρεί η Δημοκρατική Αριστερά και συμπληρώνει πως «το μείζον ζήτημα είναι ποιο θα είναι το ερώτημα του δημοψηφίσματος».

Επιπλέον, η ΔΗΜΑΡ υποστηρίζει ότι «με την εφαρμοζόμενη πολιτική της κυβέρνησης, όχι μόνο δεν διαφαίνεται διέξοδος από την πολύπλευρη κρίση, αλλά η χώρα είναι αντιμέτωπη με τον άμεσο κίνδυνο πλήρους κατάρρευσης». «Ζητούμενο», καταλήγει, «είναι η αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής».

Ναυτεμπορική
Σημ.axinosp:Γιατί όλα τα κόμματα είναι ενάντια στο Δημοψήφισμα, γιατί θα είναι σαν να αποδέχονται τον κυρίαρχο λόγο που έχουν αυτές τις μέρες οι "Αγανακτισμένοι" του Συντάγματος.
Μα θα μου πείτε από βγαίνει αυτό, μα είναι η μόνη πολιτική παρουσία που ζητάει Δημοψήφισμα και μάλιστα έχει μαζέψει μέχρι στιγμής δεκάδες χιλιάδες υπογραφές για το ζήτημα αυτό.
Όταν τα καθεστωτικά ΜΜΕ μας λένε ότι οι "Αγανακτισμένοι", μπορούσαν να βγάλουν μέχρι και 20 βουλευτές αν κατέβαιναν σε εκλογική αναμέτρηση και τα υπάρχοντα μικρά κόμματα της αντιπολίτευσης θα σβήνονταν από το εκλογικό χάρτη.
Κορόιδα είναι να πουν ναι στο Δημοψήφισμα, είναι σαν να αυτοκτονούν πολιτικά, αποδεχόμενοι την παρουσία των "Αγανακτισμένων".
Προτιμούν να παραμείνει η Ελλάδα στο μνημόνιο του ΔΝΤ-ΕΕ παρά να χαθούν από την πολιτική σκηνή.
Ποιός το χέζει το Δημοψήφισμα, η πάρτη μας και τα φράγκα των κομματικών επιχορηγήσεων είναι το ζήτημα, λένε εν χορώ τα πολιτικά λαμόγια όλων των αποχρώσεων του Κοινοβουλίου.

1 σχόλιο:

  1. Ο Παπαεβραίου έρριξε άδεια κι ότι πιάσει και ώ της έκπληξης όλοι οι υπάρχοντες κομματικοί μηχανισμοί τάχθηκαν εναντίον του δημοψηφίσματος. Αυτό μας έλειπε τώρα να ρωτάμε και τον λαό για το τι θα κάνουμε.
    Όπως τα λες είναι Αχινέ. Τρέμουν το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος. Γιατί ετέθη το θέμα; Για να απορριφθεί, να το ξεχάσουμε και να μη το ζητάμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα προτιμούσα να μην αφήνετε σχόλια χωρίς όνομα, βάλτε ένα όνομα ψευδώνυμο αρκεί να μην εμφανίζεται η γελοία περίπτωση ο/η Ανώνυμος