Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

FT: Με "επιλεκτική" και "περιορισμένη" χρεοκοπία θα απαντήσουν οι οίκοι αξιολόγησης

"H Ελλάδα θα γίνει η πρώτη ανεπτυγμένη δυτική χώρα που θα χρεοκοπήσει μετά από 60 χρόνια", αναφέρουν.

Η επόμενη μέρα της Συνόδου Κορυφής βρίσκει τους αναλυτές να αποτιμούν τη μελλοντική απάντηση των διεθνών οίκων αξιολόγησης. Σύμφωνα με τους Financial Times, οι οποίοι επικαλούνται τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι ανταλλαγές ομολόγων, μετακυλίσεις ή επαναγορές πιθανότατα θα οδηγήσουν την Standard & Poor's να θέσει την Ελλάδα σε επιλεκτική χρεοκοπία, η Fitch θα θέσει την χώρα σε περιορισμένη χρεοκοπία, και η Moody's θα ανακοινώσει κάτι αντίστοιχο.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, οι τρεις οίκοι αξιολόγησης θα δράσουν, όπως ακριβώς είχαν προειδοποιήσει, καθώς οι ομολογιούχοι θα υποστούν ζημίες, όποιο και από τα προτεινόμενα σχέδια και αν αποφασίσουν να υιοθετήσουν οι ιδιώτες πιστωτές.

«Οι όροι περιορισμένη και επιλεκτική συνεπάγονται ότι η Ελλάδα ως εκδότης θα κηρύξει χρεοστάσιο, αλλά μόνο τμήμα των ομολόγων της θα υποβαθμιστούν. Τα ομόλογα που δεν θα επηρεαστούν από το όποιο πρόγραμμα χρησιμοποιήσουν οι ομολογιούχοι, δεν θα ενταχθούν σε αυτή την κατηγορία», τονίζουν οι FT.

Και προσθέτουν ότι σε περίπτωση που ο εκδότης κήρυττε χρεοστάσιο η ΕΚΤ δεν θα μπορούσε να δεχτεί τα ομόλογά του ως εγγύηση για δάνεια. Ωστόσο, στην περίπτωση της Ελλάδας αναμένεται να αντιμετωπίσει την χώρα ως ειδική περίπτωση και να άρει επιλεκτικά τις ρυθμίσεις που δεν της επιτρέπουν να δεχτεί τα χρεοκοπημένα ομόλογα ως εγγύηση.

«Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η χρεοκοπία θα γίνει μόνο σε προσωρινή βάση και δεν θα έχει μεγάλη επίπτωση στην αγορά. Τόσο η Standard & Poor's όσο και η Fitch πιθανότατα θα αναβαθμίσουν την αξιολόγηση της χώρας σε CCC όταν γίνει η ανταλλαγή, μετακύλιση ή επαναγορά και δοθεί το κίνητρο για άλλη αντιμετώπιση των Αθηνών, με μειωμένο πλέον δανειακό βάρος», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Κρίσιμο χαρακτηρίζεται και το σημείο που αφορά την διάκριση μεταξύ της χρεοκοπίας και του πιστωτικού γεγονότος (credit event) για την η εξαγορά των ασφαλίστρων κινδύνου έναντι αθέτησης πληρωμών (credit default swaps), τα οποία δεν θα απαιτηθεί να πληρωθούν καθώς δεν θα υπάρχει credit event. Αυτό διότι οι πράξεις στην Ελλάδα είναι εθελοντικές και δεν υποχρεώνουν τους επενδυτές να συμμετέχουν.

Τέλος, ακόμη και αν κηρυχθεί πιστωτικό γεγονός εκτιμάται πως η συνολική εξαγορά των credit default swaps θα ανέλθει στα μόλις 5 δισ. δολάρια, ήτοι θα έχει μικρή επίδραση στην αγορά ή τους ισολογισμούς των τραπεζών
Reporter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα προτιμούσα να μην αφήνετε σχόλια χωρίς όνομα, βάλτε ένα όνομα ψευδώνυμο αρκεί να μην εμφανίζεται η γελοία περίπτωση ο/η Ανώνυμος