Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Ο δορυφόρος της Γης είναι 200 εκατομμύρια χρόνια νεότερος

Το μυστήριο της καταγωγής της Σελήνης έγινε ακόμα πιο πυκνό. Ο δορυφόρος της Γης είναι περίπου 200 εκατ. χρόνια νεότερος από ότι πίστευαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες, σύμφωνα με νέους υπολογισμούς που, αν επιβεβαιωθούν, τότε ίσως θα έπρεπε να ξαναγραφεί η ιστορία του φεγγαριού.

Η Σελήνη πιστεύεται ότι σχηματίστηκε, κατά την ταραχώδη πρώιμη φάση δημιουργίας του ηλιακού μας συστήματος, πριν από περίπου 4,5 δισ. χρόνια, μετά από μία σύγκρουση ανάμεσα στον πλανήτη μας και σε ένα άλλο ουράνιο σώμα με μέγεθος όσο ο Άρης. Τα καυτά λιωμένα συντρίμμια της πρόσκρουσης εκτινάχθηκαν στο διάστημα, τέθηκαν σε τροχιά γύρω από τη Γη και σταδιακά ψύχθηκαν και συγκολλήθηκαν σε ένα ενιαίο σώμα-δορυφόρο.


Τώρα, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον γεωχημικό Λαρς Μποργκ του Εργαστηρίου Λόρενς Λίβερμορ στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, που δημοσίευσαν τη σχετική εργασία στο περιοδικό “Nature”, σύμφωνα με το “Science” και το “New Scientist”, έκαναν νέες γεωχημικές αναλύσεις σε δείγματα σεληνιακών βράχων (που έφερε το 1972 η αποστολή «Απόλλων 16») εφαρμόζοντας νέες τεχνικές χρονολόγησης. Υπολόγισαν, έτσι, ότι έχουν ηλικία 4,36 δισεκατομμυρίων ετών (με περιθώριο λάθους συν/πλην τρία εκατ. χρόνια), δηλαδή περίπου 200 εκατ. χρόνια μετά τη δημιουργία των πρώτων στερεών υλικών σωμάτων στο ηλιακό σύστημα. Μέχρι σήμερα, εκτιμάτο ότι η Σελήνη δημιουργήθηκε μόνο 30 εκατ. χρόνια μετά τη δημιουργία του ηλιακού συστήματος, που θεωρείται ότι έχει ηλικία 4,57 δισεκατομμύρια χρόνια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι είτε η πρόσκρουση από την οποία προέκυψε το φεγγάρι, συνέβη πιθανότατα αρκετά αργότερα σε σχέση με τις επικρατούσες θεωρίες (αν και είναι νωρίς για να πειστεί η επιστημονική κοινότητα για αυτό, μέχρι να προκύψουν νέα στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τη νέα θεωρία), είτε είναι λανθασμένη η σημερινή κυρίαρχη θεωρία σχετικά με το πώς ψύχθηκε και διαμορφώθηκε ο πρώτος φλοιός του φεγγαριού, οπότε πρέπει να αναθεωρηθεί η γεωλογική ιστορία του δορυφόρου.

Η νέα νεότερη χρονολόγηση της ηλικίας της Σελήνης είναι ανάλογη της ηλικίας των παλαιότερων πετρωμάτων που έχουν βρεθεί στη Γη (ζιρκόνιο στη Δυτική Αυστραλία), κάτι που παραπέμπει στην υπόθεση ότι οι αρχαιότεροι φλοιοί της Γης και του δορυφόρου της σχηματίστηκαν την ίδια περίπου εποχή, λίγο μετά τη γιγάντια σύγκρουση με ένα τρίτο ουράνιο σώμα.

Πηγή: ΑΠΕ
physics4u.gr

Σημ.axinosp:Άντε σε λίγο θα μας πείτε, ότι η Σελήνη, ήρθε από το διάστημα και μας έκατσε στο σβέρκο εδώ και μερικές χιλιάδες χρόνια!!
Επίσης μου λέτε γιατί έχετε φωτογραφία της Σελήνης χρωματιστή;;
Δεν μας έλεγαν τόσα χρόνια ότι είναι γκρι και μάλιστα σε όλες τις φωτογραφίες της ΝΑΣΑ, μας έδειχναν την μεταλλική επιφάνεια του "δορυφόρου" μας χωρίς ίχνος χρώματος !!

1 σχόλιο:

  1. Αλήθεια, τι χρώματα είναι αυτά; Γαλάζιες λίμνες, βαθύ-μπλέ ωκεανοί, κυανές ακτές, καταπράσινα λιβάδια, πορτοκαλιά βουνά και ροζ-καταρόζ πολιτείες... Εγώ γιατί τη βλέπω λευκή με σταφίδες;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα προτιμούσα να μην αφήνετε σχόλια χωρίς όνομα, βάλτε ένα όνομα ψευδώνυμο αρκεί να μην εμφανίζεται η γελοία περίπτωση ο/η Ανώνυμος