Του Γιάννη Αγγέλη
H κα Μέρκελ χρειαζόταν ένα σχέδιο σαν το “Eureca” στα ΜΜΕ σήμερα πριν από την ψηφοφορία στην Bundestag, ένα σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης στην Ελλάδα που να απομακρύνει την προσοχή από το EFSF και την EKT. Και το είχε.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για παλιότερη πρόταση που είχε κατατεθεί από συμβούλους της όταν είχε τεθεί θέμα ευρύτερης παροχής εγγυήσεων για την παροχή των δανείων του δεύτερου πακέτου στήριξης.
Διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν στο Capital.gr ότι το επιτελείο της κας Μέρκελ είναι απολύτως πεπεισμένο ότι δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί πλέον ο διπλός κίνδυνος της κρίσης χρέους και τραπεζών με την απλή «αποστείρωση» του κινδύνου που αντιπροσωπεύει η Ελλάδα με ένα σχέδιο τύπου “Eureca”.
Παραδέχονται ότι το πρόβλημα πλέον έχει επεκταθεί και θα πρέπει να αντιμετωπισθεί συνολικά.
Σ΄ αυτό... βοηθάει η παρατεταμένη πίεση των αγορών στην Ιταλία και την Ισπανία και οι αυξημένες πιέσεις στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.
Το “Eureka” πέραν των τεχνικών δυσκολιών εφαρμογής που εμπεριέχει (μεταφορά κινητών και ακίνητων αξιών σε εταιρεία στο Λουξεμβούργο, επιλογή και αξιολόγηση των εμπράγματων εγγυήσεων, αποδοχή απώλειας συνταγματικής δημοσιονομικής κυριαρχίας, κ.λ.π.) είναι μία πρόταση που δεν μπορεί να επεκταθεί η εφαρμογή της σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης...
Το κεντρικό θέμα που εξακολουθεί να απασχολεί πολιτικούς και τραπεζίτες και δεν έχει λυθεί, είναι το πώς θα βρεθεί «εγγυητής» του ευρωπαϊκού χρέους χωρίς αυτό να καταστρέφει την υψηλή αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας και των άλλων χωρών που έχουν επίπεδο αξιολόγησης “ΑΑΑ”.
Όλα τα μέχρι στιγμής σχέδια εμπλέκουν το EFSF ή την EKT, είτε άμεσα είτε έμμεσα. Στην περίπτωση του πρόσφατου σχεδίου που προτάθηκε να δημιουργηθεί ένα ειδικό ταμείο (SPV) που θα χρηματοδοτηθεί μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων από το EFSF, εμφανίσθηκε πάλι το εμπόδιο του κινδύνου απώλειας πιστοληπτικής αξιοπιστίας στους αρχικούς χρηματοδότες του ειδικού ταμείου, παρά τα όσα χρηματοπιστωτικά «εργαλεία» μεσολαβούν ανάμεσα σ΄ αυτό και τους αρχικούς χρηματοδότες.
Τα μάτια πολλών στρέφονται και πάλι στην EKT η οποία εμφανίζεται να κρατάει τα «κλειδιά» για την χωρίς όρια χρηματοδότηση (όπως η FED). Και πάλι όμως κανένας δεν είναι έτοιμος να δεχτεί η ΕΚΤ να αναλάβει ένα ρόλο ανάλογο της αμερικάνικης κεντρικής τράπεζας, να μπορεί δηλαδή να «τυπώνει» χρήμα χωρίς να έχει από πάνω της μια ενιαία ευρωπαϊκή κυβέρνηση...
Μια παραλλαγή αυτών των δύο προτάσεων που έβλεπε τον συνδυασμό EFSF και EΚΤ με το πρώτο να δανείζεται από την δεύτερη βρίσκει τα ίδια εμπόδια...
Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι αν η ψήφιση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου και του νέου ρόλου του EFSF περάσει από την γερμανική Βουλή είναι πιθανό να ακούσουμε κάποιες καινούργιες «ιδέες» την Δευτέρα στο Eurogroup.
Όλα αυτά βέβαια δεν τείνουν στο να διευκολύνουν την υπόθεση της Ελλάδας. Κάθε άλλο.
Η πίεση αυξάνεται και η πίεση αυτή δεν αποκλείεται να αποτυπωθεί στο νέο ελαστικό χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης της 6ης δόσης του δανείου. Τα νεότερα όμως γι΄ αυτό είναι πιθανό να τα ακούσουμε μέσα στο Σαββατοκύριακο...
capital.gr
Σημ.axinosp:Κρίμα ρε γαμώτο που δεν προλάβαμε να ξεπουληθούμε και να παραδώσουμε την Εθνική μας κυριαρχία στους Τραπεζίτες με το σχέδιο "Eureca". Όσο για τα νεότερα που πιθανόν να ακούσουμε το Σαββατοκύριακο, πηγαίνετε στο Βίντεο κλαμπ να νοικιάστε την ταινία "Τα κανόνια του Ναβαρόνε", έτσι για να μπείτε στο κλίμα!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Θα προτιμούσα να μην αφήνετε σχόλια χωρίς όνομα, βάλτε ένα όνομα ψευδώνυμο αρκεί να μην εμφανίζεται η γελοία περίπτωση ο/η Ανώνυμος