Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011
Γιούνκερ: Πιθανή η χρεοκοπία αν πουν «όχι» οι Έλληνες
Αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο χρεοκοπίας πιθανόν να βρεθεί η Ελλάδα, αν οι πολίτες της απορρίψουν το τελευταίο πακέτο διάσωσης στο δημοψήφισμα που προανήγγειλε ο Γ. Παπανδρέου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έλαβε την απόφαση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος χωρίς να συμβουλευθεί άλλους ευρωπαίους ηγέτες.
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός έλαβε την απόφασή του χωρίς να το συζητήσει με τους Ευρωπαίους εταίρους του», ανέφερε. «Είναι κάτι που επιφέρει μεγάλη νευρικότητα, που δημιουργεί μεγάλη ανασφάλεια σε μια ήδη μεγάλη ανασφάλεια και κατά συνέπεια χρειάζεται να δούμε με ηρεμία πως να το αντιμετωπίσουμε αυτό.»
Ερωτηθείς κατά πόσο μια ενδεχόμενη αρνητική ψήφος των Ελλήνων στο δημοψήφισμα θα σημάνει χρεοκοπία για την Ελλάδα, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι δεν μπορεί να το αποκλείσει αυτό, «αλλά εξαρτάται από το πως θα διατυπωθεί ακριβώς η ερώτηση και πάνω σε τι θα ψηφίσουν οι Έλληνες πολίτες».
Σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ, οι ηγέτες της ευρωζώνης θα συζητήσουν το θέμα του δημοψηφίσματος στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του G20 στις Κάννες.
ΕΕ: Η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της
Καθησυχαστικοί επιχείρησαν να φανούν με κοινό ανακοινωθέν τους οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, και της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δηλώνοντας «βέβαιοι ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει σε σχέση με την ευρωζώνη και τη διεθνή κοινότητα».
«Σημειώνουμε την πρόθεση των ελληνικών αρχών για τη διενέργεια δημοψηφίσματος», αναφέρουν, τονίζοντας ότι είναι «πεπεισμένοι ότι αυτή η συμφωνία (της 27ης Οκτωβρίου) είναι η καλύτερη για την Ελλάδα».
Παγκόσμια Τράπεζα: Μεγάλη αναστάτωση σε περίπτωση «όχι»
Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ ανέφερε ότι το δημοψήφισμα αποτελεί μια ζαριά και σημείωσε ότι αν οι ψηφοφόροι ψηφίσουν όχι θα προκληθεί «μεγάλη αναστάτωση».
«Αν εγκριθεί, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μια θετική ένδειξη για τους ανθρώπους. Αν αυτό αποτύχει θα προκληθεί μεγάλη αναστάτωση», τόνισε ο Ζέλικ σε τηλεφωνική του συνέντευξη πριν από τη σύνοδο κορυφής του G20.
«Για μένα αυτό μοιάζει με ζαριά», σημείωσε και συμπλήρωσε: «Δεν ξέρω πώς θα διαμορφωθεί το ερώτημα, δεν έχουμε το ακριβές χρονοδιάγραμμα του δημοψηφίσματος, όμως αναμφιβόλως αυτό θα αυξήσει την αβεβαιότητα στις αγορές σε μια στιγμή που, όπως πιστεύω, οι άνθρωποι ήλπιζαν ότι η συμφωνία της ευρωζώνης και τα μέτρα που θα λάμβανε θα συνέβαλαν να διαλυθεί ένα μέρος αυτής της αβεβαιότητας».
Δυσφορία στην Ευρώπη
Αποφασισμένοι να εφαρμόσουν το σχέδιο σωτηρίας της Ελλάδας δήλωσαν κατά την σημερινή τους τηλεφωνική επικοινωνία Νικολά Σαρκοζί και Αγκελα Μέρκελ, στον απόηχο των αναταράξεων που προκλήθηκαν από το αναγγελθέν δημοψήφισμα.
Επιπλέον, ο Γάλλος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος ευχήθηκαν να υπάρξει ταχεία υιοθέτηση ενός οδικού χάρτη για να διασφαλιστεί η εφαρμογή του σχεδίου.
Νωρίτερα, η κ. Μέρκελ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, φέρεται -σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, που επικαλείται το Reuters- να εξέφρασε την κατανόησή της για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα.
Eξάλλου, στο Παρίσι, σύμφωνα με το προεδρικό γραφείο, συνεδριάζει επειγόντως των υπουργικό συμούλιο.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι έκανε λόγο για «απρόσμενη απόφαση που πυροδοτεί αβεβαιότητα».
Δυσαρέσκεια εξέφρασε και ο Βέλγος πρωθυπουργός. Όπως είπε ο Ιβ Λετέρμ, ο κ. Παπανδρέου «φέρει βαριά ευθύνη» μετά την απόφασή του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος διότι προκαλεί αβεβαιότητα, δήλωσε ο Ιβ Λετέρμ. Το γεγονός ότι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημειώνουν και πάλι πτώση αποδεικνύει «ότι δημιουργήθηκε ξανά ανασφάλεια, την ώρα που όλος ο κόσμος έχει ανάγκη από ασφάλεια και εμπιστοσύνη», επεσήμανε ο Βέλγος πρωθυπουργός.
Ο Λετέρμ εξάλλου εξέφρασε την έκπληξή του για την ανακοίνωση του Έλληνα ομολόγου του σχετικά με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. «Ο Παπανδρέου δεν είχε μιλήσει σχετικά ούτε πριν, ούτε στη διάρκεια, ούτε μετά τη σύνοδο», είπε.
«Αυτό δεν βοηθά να υπάρξει ηρεμία όσον αφορά την κρίση χρέους και τη λύση στην οποία κατέληξε την περασμένη εβδομάδα η ΕΕ», δήλωσε η πρωθυπουργός της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ-Σμιντ σε συνάντηση που είχε με άλλους ηγέτες σκανδιναβικών χωρών.
Το δημοψήφισμα «αυξάνει την αβεβαιότητα καθώς δεν είναι σαφές πότε θα διεξαχθεί και ποιες είναι οι εναλλακτικές», σημείωσε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Φρέντρικ Ράινφελντ. Αρνητική για τη σταθερότητα στην Ευρώπη χαρακτήρισε την απόφαση και ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γίρκι Κατάινεν.
«Ανεύθυνη κίνηση»
Για «τελείως ανεύθυνη» κίνηση έκανε λόγο ο Γάλλος πρώην υπουργός και στενός συνεργάτης του Σαρκοζί Κριστιάν Εστροζί. «Όταν είμαστε σε κατάσταση κρίσης και οι άλλοι θέλουν σε βοηθήσουν είναι προσβλητικό να προσπαθείς να σώσεις το τομάρι σου αντί να αντιμετωπίσεις τις ευθύνες σου», δήλωσε.
«Γνωρίζοντας τα προβλήματα που αντιμετώπισαν ο Νικολά Σαρκοζί και η Ανγκελα Μέρκελ για την υιοθέτηση της θαρραλέας συμφωνίας, καταδικάζω αυτή την απόφαση η οποία μοιάζει εντελώς ανεύθυνη από μέρους του Έλληνα πρωθυπουργού», δήλωσε.
Η αρχηγός του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, η οποία υποστηρίζει ότι η Γαλλία πρέπει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, είπε ότι είναι καιρός να ετοιμαστεί ένα «συντονισμένο, έξυπνο σχέδιο εγκατάλειψης του ευρώ μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας».
«Ενοχλημένος» από την αιφνιδιαστική προαναγγελία δημοψηφίσματος δήλωσε ο Ράινερ Μπρούντερλε, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών στη Γερμανία.
«Ο πρωθυπουργός είχε (συμφωνήσει) σε πακέτο διάσωσης που ωφέλησε τη χώρα του. Αλλες χώρες υφίστανται σημαντικές θυσίες εξαιτίας των δεκαετιών κακοδιαχείρισης και κακής ηγεσίας στην Ελλάδα - ελήφθησαν λάθος αποφάσεις και η χώρα οδηγήθηκε η ίδια σε αυτή την κρίση», τόνισε ο Γερμανός πολιτικός.
«Μου ακούγεται σαν να προσπαθεί κάποιος να ξεγλιστρήσει από όσα συμφωνήθηκαν - πρόκειται για περίεργη συμπεριφορά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ναυτεμπορική
Σημ.axinosp:Τους έχει φτάσει το σκατό στην κάλτσα στους Ευρωπαίους, με την κίνηση ΜΑΤ, Αμερικανών-Παπανδρέου, για δημοψήφισμα!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Θα προτιμούσα να μην αφήνετε σχόλια χωρίς όνομα, βάλτε ένα όνομα ψευδώνυμο αρκεί να μην εμφανίζεται η γελοία περίπτωση ο/η Ανώνυμος