«Έκλεισαν τα σύνορα» για το Χ.Α., την οικονομία και τις τράπεζες! Οριακές διακυμάνσεις για τον γενικό δείκτη, στις 727,46 μονάδες.
Την άποψη αυτή διατυπώνουν παράγοντες της αγοράς και τραπεζίτες μετά τη χθεσινή, αναμενόμενη εξέλιξη, της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» στην οποία κατέταξε την Ελλάδα οαμερικανικός οίκος S&P.
Πηγές προσκέιμενες στη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρουν ότι η κατάσταση στην οικονομία έχει επιδεινωθεί ψυχολογικά μετά τη χθεσινή εξέλιξη, ανα και στην ουσία τίποτα δεν έχει αλλάξει σε σχέση με την προηγούμενη μέρα και πως η κεντρική τράπεζα θα εξασφαλίσει ρευστότητα σε όποιο πιστωτικό ίδρυμα τη ζητήσει. Από την άλλη, η «επιλεκτική χρεοκοπία» τρομάζει τους συναλλασόμενους στην αγορά, που χθες ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα. Οι ξένοι, σύμφωνα με όσα κυκλοφόρησαν στο Χρηματιστήριο έκοψαν αυτομάτως κάθε συναλλαγή πέραν των πωλήσεων, εξέλιξη που αναμένεται να επιδεινωθεί το επόμενο διάστημα, αφού αναμένονται ανάλογες συστάσεις με αυτή της S&P από την Fitch και την Moody's.
Μάλιστα, το επόμενο δεκαπενθήμερο θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο ως προς την εξέλιξη του PSI, αφού είναι το διάστημα που παίζονται τα πάντα για τη σωτηρία της χώρας, με τις προσπάθειες και τα μέτρα που λαμβάνει η ελληνική πλευρά να περνούν στα ψιλά. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξαναχτύπησε χθες λέγοντας σε μία συβιλική δήλωσή του πως, «όποιος θέλει να αποχωρήσει από το ευρώ εμείς θα το σεβαστούμε», ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος κ. Πολ Κρούγκμαν συστήνει έξοδο της χώρας από το ευρώ, οι Financial Times τη Δευτέρα έγραφαν ότι η καλύτερη επιλογή για την Ελλάδα είναι η χρεοκοπία μέχρι του χρόνου και γενικότερα το όλο κλίμα, παρά τις κοπιώδες προσπάθειες κυβέρνησης και κοινωνίας δεν φαίνεται να συγκινούν κανέναν.
Κορυφαίος Έλληνας διαχειριστής εξηγούσε στο «R» χθες ότι τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι ξένοι αποτιμώνται στο 40 ή στο 60 της αξίας τους. Παρά το ενδεχόμενο ενεργοποίησης των CACs οι ξένοι που κατέχουν ελληνικούς τίτλους υπαγόμενους είτε στο ελληνικό δίκαιο, είτε στο δίκαιο άλλης χώρας θα θελήσουν να τα πληρωθούν, που σημαίνει ότι μέσα στο επόμενο 15θήμερο μπορεί να ζήσουμε την τραγική στιγμή πληρωμής των CDS,αναφέρει η ίδια πηγή. Από τα 205 δισ. ευρώ που θα «κουρευτούν, αναφέρει η ίδια πηγή, τα 177 δισ. ευρώ είθναι ομόλογα, τα οποία υπάγονται στο ελληνικό δίκαιο, ενώ το πρόβλημα υπάρχει με τα υπόλοιπα 28 δισ. ευρώ που υπάγονται στο δίκαιο άλλων χωρών. Οι ομολογιούχοι που τα κατέχουν ενδεχομένως να θελήσουν να τα πληρωθούν στο 100% της αξίας τους, οπότε αρχίζουν τα όργανα, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο να μην πετύχει το PSI.
Οι ίδιες πηγές κρίνουν ως σημαντικές ημερομηνίες την 10η Μαρτίου που τυπικά ολοκληρώνεται το PSI και τις 13 του ίδιου μήνα, κατά την οποία το ΔΝΤ θα πρέπει να αποφασίσει για το ύψος της βοήθειας από την πλευρά του. Να σημειωθεί δε, ότι οι ξένοι οίκοι, όπως η S&P αφήνουν αιχμές ως προς την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα, μετά τις εκλογές, κάτι που παραπέμπει σε δηλώσεις σαν κι αυτή του Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ.
Σημ.axinosp:'Αμα τολμάτε κάντε εκλογές και θα τα πούμε τα δυο λογάκια !!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Θα προτιμούσα να μην αφήνετε σχόλια χωρίς όνομα, βάλτε ένα όνομα ψευδώνυμο αρκεί να μην εμφανίζεται η γελοία περίπτωση ο/η Ανώνυμος