Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Νέα... χρεοκοπία για την Ελλάδα στις 15 Μαϊου μετά το φιάσκο του PSI


Για επικείμενη χρεοκοπία της Ελλάδας στις 15 Μαϊου, όσον αφορά τα ομόλογα ξένου δικαίου τα οποία λήγουν τότε, κάνουν λόγο οι αναλυτές. Το ναυάγιο του PSI για τα εν λόγω ομόλογα, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, αν και δεν είναιν λίγοι αυτοί που θεωρούσαν αναμενόμενη αυτή την εξέλιξη.
Ο ΟΔΔΗΧ ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι προέκυψε πρόβλημα σε συνολικά 18 σειρές ομολόγων ξένου δικαίου. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια των γενικών συνελεύσεων, υπήρξε απόρριψη του αιτήματος για 11 σειρές ομολόγων, ενώ για επτά υπήρξε αναβολή.  Εν τω μεταξύ, υπό διερεύνηση  παραμένει το ζήτημα για δύο σειρές ομολόγων, ενώ το «πράσινο φως» δόθηκε από τη συνέλευση για 16 σειρές ομολόγων.
Εν τω μεταξύ, το φιάσκο στο οποίο εξελίσσεται η όλη διαδικασία, οδηγεί σε διαρκείς παρατάσεις για την συμμετοχή των συγκεκριμένων ομολογιούχων, οι οποίο είναι κυρίως hedge funds.

Αρχικά είχε δωθεί παράταση για τις 4 Απριλίου, ωστόσο οι τελευταίες εξελίξεις οδήγησαν σε νέα παράταση για ορισμένους κατόχους  ελληνικών ομολόγων ξένου δικαίου, μέχρι  τις 18 Απριλίου.
Όπως είχε ανακοινωθεί από την ελληνική κυβέρνηση, η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει στην αποπληρωμή των κατόχων ομολόγων  ξένου δικαίου που δεν θα πάρουν μέρος στο PSI+. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup, Jean Claude Juncker έχει δηλώσει πως δεν συνιστά χρεοκοπία η μη έγκαιρη αποπληρωμή των ομολόγων που διέπονται από ξένο δίκαιο.
Ωστόσο, ομολογιακός  τίτλος ύψους 450 εκατ. ευρώ λήγει  στις 15 Μαϊου και η μη συμμετοχή του στη διαδικασία της ανταλλαγής των ομολόγων θα σημάνει νέα χρεοκοπία για τη χώρα μας, με βάση την  απόφαση της ISDA για πιστωτικό γεγονός στις  9 Μαρτίου.
Άγνωστη παραμένει και η στάση που θα τηρήσουν οι οίκοι αξιολόγησης απέναντι στην χώρα μας, υπο το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων στη διαδικασία της ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων.
Τα έλεγαν οι αναλυτές...
Χαρακτηριστικό είναι  δημοσίευμα  τον περάσμενο Ιανουάριο το οποίο ανέφερε πως, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των ομολόγων μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά, την ίδια ώρα τα ομόλογα που διέπονται από το βρετανικό δίκαιο ή γενικώς τα ομόλογα ξένου δικαίου,  είναι ασφαλή.
Από τη στιγμή που η πλασματική εκκρεμότητα στην συγκρεκριμένη περίπτωση είναι μικρή, είναι αρκετά εύκολο να δομηθεί ένα μερίδιο που θα μπλοκάρει τη διαδικασία, ειδικότερα από τη στιγμή που η ΕΚΤ εμφανίζεται να έχει «χτίσει» το δικό της μερίδιο με ομόλογα τοπικού δικαίου.
Oποιοσδήποτε έχει πάρει μέρος σε μια διαδικασία χρεοκοπίας, γνωρίζει  ότι το μεγαλύτερο ατού είναι να δομηθεί ένα τείχος ασφαλείας. Γιατί αυτό που μετράει δεν είναι ποιος έχει την πλειοψηφία. Αυτό που μετράει είναι ποιος κατέχει το 33% +1 των ψήφων, ώστε να μπλοκάρει την όποια συμφωνία.
Με άλλα λόγια από την αρχή το παιχνίδι είχε να κάνει με τα ομόλογα ξένου δικαίου . Εν τω μεταξύ, ο αναλυτής δηλώνει ότι υποτίμησε την ηλιθιότητα των ευρωπαϊκών αρχών, οι οποίες  στο κηνύγι μιας εναλλακτικής στην περίπτωση αποτυχίας του ελληνικού PSI, το οποίο κατέληξε στην ενεργοποιήση των CDS,  έμειναν με μια γελοία κατάτμηση του ελληνικού ισολογισμού σε επτά τάξεις,  οι οποίες διαχώρισαν τα ομόλογα ελληνικού δικαίου σε ακόμα μια ξεχωριστή κατηγορία, αποτέλεσμα το οποίο σύντομα θα «δαγκώσει» τις αγορές σε Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία.
Ωστόσο αυτό που δεν υποτίμησαν οι αναλυτές, είναι η κριτική αξία των ισχυρών  διατάξεων των συμβολαίων, η αλλιώς η ισχυρή θέληση των κατόχων ομολόγων υπό βρετανικό δίκαιο, να μην συμβιβαστούν με τους επαχθείς, γι αυτούς, όρους.
Οι ομολογιούχοι που θα αρνηθούν τη συμμετοχή τους στο PSI, δεν θα πληρωθούν και έτσι θα οδηγηθούν σε έναν δικαστικό αγώνα κατά του ελληνικού δημοσίου, του οποίου το αποτέλεσμα θα κρίνει το ίδιο το μέλλον της αγοράς ομολόγων στην ευρωζώνη.
Αν η Ελλάδα θεωρεί ότι μπορεί να κερδίσει τη δικαστική μάχη και να μην πληρώσει τίποτα στους κατόχους ομολόγων ξένου δικαίου, τότε αυτό είναι το μεγάλο διακύβευμα για την ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων.
Τα περιθώρια ελληνική αντίδρασης
Όπως σχολιάζει ο  Thomas Costerg, της Standard Chartered  στο πρακτορείο Bloomberg, το στοιχείο κλειδί των γενικών συνελεύσεων είναι ότι η ψηφοφορία αφορά έναν προς έναν και για κάθε ένα ομόλογο ξεχωριστά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η διαδικασία αυτή καθιστά πιο εύκολο για τους επενδυτές να μπλοκάρουν την ελληνική αναδιάρθρωση, με αποτέλεσμα  να τεθεί στην Ελλάδα το ερώτημα: « Τι θα κάνει τώρα η χώρα;»
Παράλληλα εκτιμά ότι οι επιλογές της Ελλάδα από εδώ και πέρα, συμπεριλαμβάνουν είτε ανοικτές συζητήσεις με τους κατόχους ομολόγων, προκειμένου να καταλήξουν σε μια συμβιβαστική λύση, είτε να προχωρήσει σε αποπληρωμή, ή τέλος  να μην πληρώσει καθόλου.
Όπως σημειώνει ο αναλυτής, το συμπέρασμα από τις εξελίξεις είναι ότι η ελληνική αλλά και η ευρωπαϊκή κρίση οπωσδήποτε δεν έχουν φτάσει ακόμα στο τέλος τους.
Ιδιαίτερα κρισιμη ημερομηνία για την Ελλάδα είναι και η 15η Ιουνίου, τόσο για το μέλλον της ίδιας, όσο και για το μέλλον του συνόλου της ευρωζώνης, καθώς η χώρα που υποτίθεται ότι προχώρησε σε αναδιαρθρωση του χρέους της, θα βρεθεί ξαφνικά αντιμέτωπη  με τον κίνδυνο της χρεοκοπίας για μια σειρά ομολόγων. Οι εξελίξεις αυτές κάθε άλλο πρά θετικές είναι για τις υπόλοιπες αδύναμες  δημοσιονομικά χώρες της περιφέρειας, καθώς θα καταστήσουν αδύνατη την αναδιάρθρωση των χρεών τους.
Όσο για την Ελλάδα, το Bloomberg της δίνει...συγχαρητήρια, για το πλεονέκτημα της πρώτης κίνησης, το οποίο όμως δυστυχώς δεν θα μπορέσει καμιά άλλη προβληματική χώρα να χρησιιμοποιήσει.
Σημ.axinosp:Το μαρτύριο της σταγόνας πάλι μέχρι τις 15 Μάη !!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα προτιμούσα να μην αφήνετε σχόλια χωρίς όνομα, βάλτε ένα όνομα ψευδώνυμο αρκεί να μην εμφανίζεται η γελοία περίπτωση ο/η Ανώνυμος