Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Μέρκελ: Χώρες με χρέος 80-90% του ΑΕΠ δεν είναι ανεξάρτητες



Μέρκελ: Χώρες με χρέος 80-90% του ΑΕΠ δεν είναι ανεξάρτητες
«Με ένα χρέος που υπερβαίνει, ας πούμε, το 80% ή 90% του ΑΕΠ, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να διατηρήσεις την ανεξαρτησία σου» εξήγησε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντηση που είχε την Πέμπτη με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, Έντα Κένι, στο Βερολίνο, υπερασπιζόμενη την πολιτική που εφαρμόζεται στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Με τα λόγια αυτά, έστειλε ένα σαφές μήνυμα στις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης -και, φυσικά, στην Ελλάδα- για το «ποιος είναι το αφεντικό».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν θεωρεί επιτυχημένη την πολιτική της λιτότητας που εφαρμόζεται σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, η κυρία Μέρκελ αρνήθηκε ότι πρόκειται για πολιτική αποκλειστικά λιτότητας και σταθεροποίησης.

Υποστήριξε δε ότι, όπως και στην περίπτωση της Ιρλανδίας, η δημοσιονομική σταθεροποίηση αποτελεί μόνο τη μία πλευρά, ενώ οι άλλες πλευρές αφορούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και ενίσχυση της δυνατότητας να βρουν εργασία οι νέοι.
Σημείωσε επίσης «αυτό το μείγμα μέτρων για ανάπτυξη, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και για σταθεροποίηση των προϋπολογισμών είναι σωστό και απαραίτητο και βεβαίως πρέπει να είναι -και είναι- προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να οδηγήσει σε ανάπτυξη και από την ανάπτυξη σε περισσότερες θέσεις εργασίας».

«Μόνο εάν ανταποκρινόμαστε στις συνθήκες της παγκόσμιας αγοράς, μόνο τότε μπορούμε κάτι να προσφέρουμε στην ανάπτυξη. Και γνωρίζουμε ότι με ένα χρέος που υπερβαίνει ας πούμε το 80% ή 90% του ΑΕΠ, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να διατηρήσεις την ανεξαρτησία σου» σχολίασε η καγκελάριος της Γερμανίας.

Τόνισε μάλιστα ότι αυτό αποτελεί πρόβλημα και για τη Γερμανία και, για το λόγο αυτό, «αποφασίσαμε να μεταρρυθμίσουμε κατά βιώσιμο τρόπο τους προϋπολογισμούς μας, που είναι η ασφάλεια για τα παιδιά και τα εγγόνια μας, για να μπορούν να λαμβάνουν και εκείνα πολιτικές αποφάσεις ανεξάρτητα». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα προτιμούσα να μην αφήνετε σχόλια χωρίς όνομα, βάλτε ένα όνομα ψευδώνυμο αρκεί να μην εμφανίζεται η γελοία περίπτωση ο/η Ανώνυμος